Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Гілгуд, Джон


Фото

План:


Введення

Сер Артур Джон Гілгуд ( англ. Sir Arthur John Gielgud ; 14 квітня 1904 ( 19040414 ) - 21 травня 2000) - видатний англійський актор, театральний режисер, один з найбільших виконавців шекспірівських ролей в історії театру. Володар всіх основних виконавських американських премій - " Оскара "," Греммі "," Еммі "," Тоні ", BAFTA і " Золотого глобуса "(єдиний в історії актор-чоловік, удостоєний всіх 6 премій), а також японської Імператорської премії (1994).


1. Біографія

Гілгуд в 1936 році. Фотографія Карла ван Вехтена

Батько Гілгуд - католик, з литовських дворян. Мати - протестантка, племінниця видатної актриси Еллен Террі і двоюрідна сестра великого Гордона Крега.

Провчився один рік у театральній школі леді Бенсон і рік - в Академії Театрального Мистецтва на Гауер - стріт. Дебютував в 1921 р. на сцені лондонського театру " Олд Вік ". Протягом наступного півстоліття (до 1977 р.) Гілгуд переграв всі великі ролі шекспірівського репертуару. Великим успіхом користувалися його ролі в чеховських п'єсах, що сприяло їх популяризації в англомовних країнах. У 1968 р. зіграв царя Едіпа у виставі, поставленій Пітером Бруком; гастролював в СРСР.

У 1935 році Гілгуд самостійно поставив " Ромео і Джульєтту ". У цій нашумілої постановці він виконав одразу кілька ролей, чергуючись з починаючим Лоуренсом Олів'є, який згодом став його основним суперником у боротьбі за головні ролі в п'єсах шекспірівського репертуару. "Гілгуд говорив про те, що у Олів'є немає поезії, Олів'є - про те, що Гілгуд милується своєю граціозністю і занадто співає шекспірівські вірші".

У повоєнні роки Гілгуд все частіше виступає в якості режисера; з нагоди коронації Єлизавети II був присвячений в лицарі. У тому ж 1953 році Гілгуд був умовно засуджений за "систематичне непристойну поведінку в громадських туалетах". Знаючи про його гомосексуальність, на наступному поданні публіка піднялася зі своїх місць і влаштувала йому овацію [4].


2. Кінороботи

Гілгуд зневажливо ставився до своїх кіноролям, вважаючи єдиною стоїть роботою роль вмираючого письменника в франко-швейцарському фільмі 1977 " Провидіння "режисера Алена Рене. Тим не менш, в кіно він знімався з 1924, а в 1936 виконав головну роль в " Секретного агента " Альфреда Хічкока. За " Вбивство в Східному експресі "(1974, реж. Сідні Люмет) він був удостоєний премії "BAFTA"; за роль дотепника-дворецького в комедії " Артур "(1981) -" Оскара "за кращу чоловічу роль другого плану (у віці 76 років). Зіграв ролі другого плану в біографічних драмах " Людина-слон "(1981, реж. Девід Лінч) і " Блиск "(1996, реж. Скотт Хікс). У 1991 році виповнилася його мрія зіграти Просперо - в" Книгах Просперо ", знятої Пітер Грінуей екранізації шекспірівської " Бурі ", Гілгуд належать майже всі діалоги.


3. Фільмографія

3.1. Актор

  • 1924 - / Who Is the Man? ... Daniel
  • 1929 - / The Clue of the New Pin ... Rex Trasmere
  • 1932 - / Insult ... Henri Dubois
  • 1933 - / The Good Companions ... Inigo Jollifant
  • 1936 - Таємний агент - Річард Ешенден
  • 1941 - Прем'єр-міністр / The Prime Minister - Бенджамін Дізраелі
  • 1941 - / An Airman's Letter to His Mother ... Оповідач
  • 1953 - Юлій Цезар / Julius Caesar - Кассіус
  • 1954 - Ромео і Джульєтта / Romeo and Juliet - Хорус
  • 1955 - Річард III / Richard III - герцог Джордж Кларенс
  • 1956 - Навколо світу за 80 днів / Around the World in Eighty Days (в ролі Sir John Gielgud) ... Mr. Foster
  • 1957 - / The Barretts of Wimpole Street ... Edward Moulton-Barrett
  • 1957 - Святий Іоанн / Saint Joan ... Earl of Warwick
  • 1959 - / "The DuPont Show of the Month" ... Andrew Crocker-Harris (1 епізод)
  • 1962 - Вишневий сад / The Cherry Orchard (ТБ) - Гаєв
  • 1963 - / "ITV Play of the Week" ... The Count (1 епізод)
  • 1964 - Беккет / Becket - король Людовик VII
  • 1964 - Гамлет / Hamlet (голос) ... Ghost
  • 1965 - / The Loved One ... Sir Francis Hinsley
  • 1965 - Фальстаф / Campanadas a medianoche - король Генріх IV
  • 1966 - / "ABC Stage 67" ... Rich Man (1 епізод)
  • 1966 - / "The Wednesday Play" ... Gabriel Quantara / ... (2 епізоду)
  • 1968 - Себастьян / Sebastian ... Head of Intelligence
  • 1968 - / From Chekhov with Love (ТБ) - Антон Чехов
  • 1968 - / "NET Playhouse" ... Harry (1 епізод)
  • 1968 - / The Charge of the Light Brigade ... Lord Raglan
  • 1968 - / Assignment to Kill ... Curt Valayan
  • 1968 - / Башмаки рибалки The Elder Pope
  • 1969 - / Oh! What a Lovely War ... Count Leopold Von Berchtold
  • 1970 - Юлій Цезар / Julius Caesar - Юлій Цезар
  • 1970 - / "Hallmark Hall of Fame" ... The Ghost (1 епізод)
  • 1971 - Хасан / Hassan (ТБ) - Гарун аль Рашид
  • 1972 - / "Play for Today" ... Harry (1 епізод)
  • 1972 - Орел в клітці / Eagle in a Cage ... Lord Sissal
  • 1972 - / Probe (ТБ) Harold Streeter
  • 1973 - / "ABC Afterschool Specials" ... Various Characters (1 епізод)
  • 1973 - / Lost Horizon ... Chang
  • 1973 - / "Menace" ... Frederick William Densham (1 епізод)
  • 1973 - Франкенштейн / Frankenstein: The True Story (ТБ) - констебль
  • 1974 - / "QB VII" (ТВ міні-серіал) ... Clinton-Meek (невідомі епізоди)
  • 1974 - Золото / Gold ... Farrell
  • 1974 - / 11 Harrowhouse ... Meecham
  • 1974 - Вбивство в Східному експресі / Murder on the Orient Express - містер Беддоес
  • 1975 - Галілей / Galileo - старий кардинал
  • 1975 - Едуард VII / "Edward the Seventh" - Бенджамін Дізраелі
  • 1975 - / "Shades of Greene" ... Mr. Ferraro (1 епізод)
  • 1976 - / Aces High ... Headmaster
  • 1976 - Пітер Пен / Peter Pan (ТБ) - Оповідач
  • 1977 - Провидіння / Providence ... Clive Langham
  • 1977 - Джозеф Ендрюс / Joseph Andrews - доктор
  • 1977 - Портрет Художника / A Portrait of the Artist The Preacher
  • 1978 - / No Man's Land (ТБ) ... Spooner
  • 1978 - Ромео і Джульєтта / Romeo & Juliet (ТБ) - Хорус
  • 1978 - Річард II / King Richard the Second (ТБ) ... John of Gaunt
  • 1978 - Знедолені / Les miserables (ТБ) ... Gillenormand
  • 1979 - Вбивство за наказом / Murder by Decree - прем'єр-міністр лорд Солсбері
  • 1979 - Калігула / Caligola - Нерва
  • 1979 - Людський фактор / The Human Factor - Томлінсон
  • 1979 - 1980 - / "Tales of the Unexpected" ... Cyril Boggis / ... (2 епізоду)
  • 1980 - / Dyrygent ... John Lasocki
  • 1980 - / Why Didn't They Ask Evans? (ТБ) ... Reverend Jones
  • 1980 - Людина-слон / The Elephant Man ... Carr Gomm
  • 1980 - Формула / The Formula - доктор Aбрахам Ісью
  • 1981 - Сфінкс / Sphinx ... Abdu-Hamdi
  • 1981 - Вогненні колісниці / Chariots of Fire ... Master of Trinity
  • 1981 - Лев пустелі / Lion of the Desert ... Sharif El Gariani
  • 1981 - Артур / Arthur - Хобсон
  • 1981 - / Priest of Love ... Herbert G. Muskett
  • 1981 - / "Brideshead Revisited" ... Edward Ryder (5 епізодів)
  • 1982 - / The Seven Dials Mystery (ТБ) ... Marquis of Caterhan
  • 1982 - Різдвяна історія / A Christmas Carol (ТБ) ... Оповідач
  • 1982 - Горбань із Нотр-Дама / The Hunchback of Notre Dame (ТБ) ... Charmolue
  • 1982 - / Inside the Third Reich (ТБ) - Альберт Шпеєр
  • 1982 - Марко Поло (телесеріал) / "Marco Polo" - Венеціанський дож
  • 1967 - 1982 - / "BBC Play of the Month" ... Captain Shotover / ... (6 епізодів)
  • 1982 - Критик / The Critic (ТБ) ... Lord Burleigh
  • 1982 - Ганді / Gandhi - Лорд Ірвін
  • 1983 - Алое і чорне / The Scarlet and the Black (ТБ) - Папа Римський Пій XII
  • 1983 - Зла леді / The Wicked Lady - Хогарт
  • 1983 - Вагнер / "Wagner" ... Pfistermeister (3 епізоду)
  • 1984 - Антігона / Antigone (ТБ) ... Teiresias
  • 1984 - Франкенштейн / Frankenstein (ТБ) ... DeLacey
  • 1984 - Цар Едіп / Oedipus the King (ТБ) - Тіресій
  • 1984 - / "The Far Pavilions" (ТВ міні-серіал) ... Major Sir Louis Cavagnari
  • 1984 - Скандал / Scandalous ... Uncle Willie
  • 1984 - Господар Баллантре / The Master of Ballantrae (ТБ) - Лорд Дуррісдір
  • 1984 - / "Six Centuries of Verse" (8 епізодів)
  • 1984 - Дама з камеліями / Camille (ТБ) - князь Чарльз
  • 1985 - / Invitation to the Wedding ... Reverend Clyde Ormiston
  • 1985 - / The Shooting Party ... Cornelius Cardew
  • 1985 - Кохання у східному експресі / Romance on the Orient Express (ТБ) - Теодор Вудвард
  • 1985 - / Plenty ... Sir Leonard Darwin
  • 1986 - Кентервільський приведення / The Canterville Ghost (ТБ) - Сер Симон де Кентервілль
  • 1986 - / Time After Time ... Jasper Swift
  • 1986 - / Leave All Fair ... John Middleton Murry
  • 1987 - / Barbablu ', Barbablu'
  • 1987 - / Quartermaine's Terms (ТБ) ... Eddie
  • 1987 - / The Whistle Blower ... Sir Adrian Chapple
  • 1988 - / Appointment with Death ... Colonel Carbury
  • 1988 - Артур 2: На мілині / Arthur 2: On the Rocks - Хобсон
  • 1988 - Людина на всі часи / A Man for All Seasons (ТБ) - Кардинал Уолси
  • 1989 - / "A TV Dante" (ТВ міні-серіал) - Віргілій
  • 1989 - Все як треба / Getting It Right ... Sir Gordon Munday
  • 1988 - 1989 - / "War and Remembrance" ... Aaron Jastrow (11 епізодів)
  • 1989 - / "Summer's Lease" ... Haverford Downs (2 епізоду)
  • 1990 - Рулетка щастя / Strike It Rich - Герберт Дрейтер
  • 1991 - Кращі друзі / The Best of Friends (ТБ) ... Sydney Cockerell
  • 1991 - Книгах Просперо / Prospero's Books - Просперо
  • 1991 - Династія Штраусів / "Strauss Dynasty" (ТВ міні-серіал) ... Dreschler
  • 1992 - Лебедина пісня / Swan Song - Свєтловидов
  • 1992 - Світло у темряві / Shining Through ... Sunflower
  • 1992 - Сила особистості / The Power of One - Святий Іоанн
  • 1993 - Інспектор Морс / "Inspector Morse" ... Lord Hinksey (1 епізод)
  • 1993 - / "Lovejoy" ... Lord Wakering (1 епізод)
  • 1994 - / "Under the Hammer" (1 епізод)
  • 1994 - / "Alleyn Mysteries" ... Percival Pyke Period (1 епізод)
  • 1994 - Скарлетт (телесеріал) / "Scarlett" - П'єр Робілард
  • 1994 - Сон в літній день / A Summer Day's Dream (ТБ) ... Stephen Dawlish
  • 1995 - Перший лицар / First Knight - Освальд
  • 1995 - / Haunted ... Doctor Doyle
  • 1996 - Блиск / Shine ... Cecil Parkes
  • 1996 - Подорожі Гуллівера / Gulliver's Travels (ТБ) - Професор сонячного світла
  • 1996 - Серце дракона / Dragonheart (голос) - король Артур
  • 1996 - Портрет леді / The Portrait of a Lady - містер Туше
  • 1996 - Гамлет / Hamlet - Пріам
  • 1997 - Давид / David (ТВ) (голос Бога)
  • 1997 - / "A Dance to the Music of Time" ... St. John Clarke (1 епізод)
  • 1998 - Мерлін / Merlin (ТБ) - король Констант
  • 1998 - У пошуках Камелота / Quest for Camelot (голос) - Мерлін
  • 1998 - / The Tichborne Claimant ... Cockburn
  • 1998 - Єлизавета / Elizabeth - папа римський Пій V
  • 2000 - Катастрофа / Catastrophe ... The Protagonist

Примітки

  1. Біографія Джона Гілгуд - www.imdb.com/name/nm0000024/bio в IMDB
  2. Біографія Джона Гілгуд - www.britannica.com/EBchecked/topic/233344/Sir-John-Gielgud в Британіка
  3. Гілгуд, ДЖОН АРТУР - www.krugosvet.ru / enc / kultura_i_obrazovanie / teatr_i_kino / GILGUD_DZHON_ARTUR.html в Енциклопедії Кругосвет
  4. The unfinished revolution: social movement theory and the gay and lesbian - books.google.com / books? id = eUrbpfDVNeAC & pg = PA69 & dq = gielgud "standing ovation & as_brr = 3 & sig = ND9GRJ39uvVb7QKY1biX2LG3r0Q
Премії Джона Гілгуд
Перегляд цього шаблону Премія "Оскар" за кращу чоловічу роль другого плану


Повний список (1936-1940) (1941-1960) (1961-1980) (1981-2000)

(2001-теперішній час)
Перегляд цього шаблону Премія "Золотий глобус" за кращу чоловічу роль другого плану - Кінофільм
Перегляд цього шаблону Премія "Золотий глобус" за кращу чоловічу роль другого плану - міні-серіал, телесеріал або телефільм

Джон Хіллерман (1981) Лайонел Стендер (1982) Річард Кілі (1983) Пол Ле Мет (1984) Едвард Джеймс Олмос (1985) Ян Ніклас (1986) Рутгер Хауер (1987) Баррі Боствік / Джон Гілгуд (1988) Дін Стоквелл (1989) Чарльз Дернінг (1990) Луїс Госсетт-молодший (1991) Максиміліан Шелл (1992) Бо Бріджес (1993) Едвард Джеймс Олмос (1994) Дональд Сазерленд (1995) Іен Маккеллен (1996) Джордж К. Скотт (1997) Дон Чідл / Грегорі Пек (1998) Пітер Фонда (1999) Роберт Дауні-молодший (2000)



Повний список (1970-1980) (1981-2000) (2001 - теперішній час)

Перегляд цього шаблону Премія BAFTA за кращу чоловічу роль
Перегляд цього шаблону Премія BAFTA за кращу чоловічу роль другого плану

Іен Холм (1968) Лоуренс Олів'є (1969) Колін Уелланда (1970) Едвард Фокс (1971) Бен Джонсон (1972) Артур Лоу (1973) Джон Гілгуд (1974) Фред Астер (1975) Бред Дуріф (1976) Едвард Фокс (1977) Джон Херт (1978) Роберт Дюваль (1979)



Повний список (1968-1979) (1981-2000) (2001-теперішній час)

Перегляд цього шаблону Премія "Еммі" за кращу чоловічу роль в міні-серіалі або фільмі (1976-2000)

Ентоні Хопкінс / Хел Холбрук (1976) Ед Фландерс / Крістофер Пламмер (1977) Фред Астер / Майкл Моріарті (1978) Пітер Штраусс (1979) Пауерс Бут (1980) Ентоні Хопкінс (1981) Міккі Руні (1982) Томмі Лі Джонс (1983) Лоуренс Олів'є (1984) Річард Кренна (1985) Дастін Хоффман (1986) Джеймс Вудс (1987) Джейсон Робардс (1988) Джеймс Вудс (1989) Хьюм Кронін (1990) Джон Гілгуд (1991) Бо Бріджес (1992) Роберт Морс (1993) Хьюм Кронін (1994) Рауль Хулія (1995) Алан Рікман (1996) Арманд Ассанте (1997) Гері Сініз (1998) Стенлі Туччі (1999) Джек Леммон (2000)



Повний список (1952-1975) (1976-2000) (2001 - теперішній час)


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Ло, Джон
Ді, Джон
Ву, Джон
Джон
Ді, Джон
Уиклиф, Джон
Барт, Джон
Чивер, Джон
Фрімен, Джон
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru