Даурский журавель

Даурский журавель [1] ( лат. Grus vipio ) - Птах родини журавлів, що мешкає в Східній Азії, в тому числі і на території Російської Федерації. Рідкісний вид, його загальна чисельність за оцінками орнітологів становить 4900-5300 особин. Знаходиться під охороною міжнародних і національних законодавств.


1. Опис

Птах заввишки близько 190 см і вагою 5,6 кг. Єдиний вид журавлів, у яких ноги мають рожевий відтінок, а вздовж шиї проходять широкі білі смуги. Навколо очей є ділянки червоної голої шкіри. Оперення більшої частини тіла дорослих птахів темно-сіре; махові і пір'я, що криють крил світліші і мають сріблястий відтінок. Статевий диморфізм (видимі відмінності між самцем і самкою) не виражений, хоча самці виглядають дещо більшими.

У молодих птахів пір'я на голові і передньої частини шиї руді, а махові пера крил і хвіст темно-сірі.

  • Grus vipio-Birmingham Nature Centre, Cannon Hill Park, England-8a.jpg
  • Grus vipio-Columbus Zoo, Ohio, USA-drinking-8a.jpg
  • Grus vipio-Netherlands-zoo-8a.jpg

2. Поширення

Природний ареал даурского журавля розташований в Азії - місця гніздування поширені в історичній області Даурія (звідси й назва) і включають в себе Північно-Східний Китай, Північно-Східну Монголію і прилеглі території південно-східної частини Росії. У Російській Федерації його можна зустріти в Забайкальському краї в басейні річок Агуца, Онон; в Єврейської автономної області, на берегах озера Ханка, в Хінганском заповіднику і його Архарінський філії, вздовж річок Амур і Уссурі.

У зимовий час близько 2000 птахів східній популяції мігрують в район демілітаризованої зони між Північною і Південною Кореєю (зокрема, гирло річки Ханган, Чолвонская улоговина і нижня течія річки Імджін [2] [3]), а ще близько 300 слідують далі і зупиняються в районі японського о. Ідзумі. Є поодинокий випадок спостереження цих птахів на Тайвані. [4] Птахи західної популяції (близько 3000 птахів) мігрують в район нижньої течії річки Янцзи в Китаї, а також у долину річки Хуанхе і озера Поянг. [5] [6]

Раніше чисельність даурских журавлів була набагато вище, а ареал охоплював більшу територію, проте в результаті господарської діяльності людини та військових дій популяція цих птахів різко скоротилася і досягла критичної позначки в роки Другої світової і Корейської воєн. [7] [8]

Мешкає у вологих заболочених луках, порослих вейніком (Calamagrostis) і осокою; долинах річок і приозерних улоговинах.


3. Розмноження

Статева зрілість даурских журавлів в умовах дикої природи наступає на третій чи четвертий рік життя. Моногамні, пари зберігаються протягом усього життя.

Як і у інших видів журавлів, що складалася пара відзначають своє з'єднання спільним характерним співом, яке зазвичай видається з закинутою головою і піднятим вертикально вгору дзьобом і являє собою низку складних протяжних мелодійних звуків. При цьому самець завжди розправляє крила, а самка тримає їх складеними. Першим починає кричати самка і видає два вигуку на кожен вигук самця. Залицяння спровождается характерними журавлиними танцями, які можуть включати в себе підстрибування, перебігання, ляскання крилами, підкидання пучків трави і нахили.

У місця гніздівель журавлі прибувають на початку квітня, коли на болотах тане лід. Гніздо зазвичай будується на відкритій ділянці на краю болота з високою трав'янистою рослинністю недалеко від сільськогосподарському угідь і являє собою горбок сухої трави, переважно з осоки, з невеликим поглибленням посередині. [4] Одне і те ж гніздо може використовуватися кілька років поспіль, при цьому кожен рік воно добудовується і ремонтується. Часто пара за сезон будує кілька гнізд, але яйця відкладаються тільки в одне. Інтенсивність гніздівель залежить від природних умов: наприклад, в Монголії в улоговині озера, оточеного заростями осоки відзначено три пари гніздяться журавлів на 5-км ділянці, тоді як у відсутності озер вона падає до однієї пари на 8 км. [9] У Китаї місця гніздівель можуть перетинатися з японськими журавлями. У шлюбний сезон журавлі більш агресивні в охороні своєї території, а під час насиджування яєць і виведення пташенят ведуть себе більш спокійно по відношенню до прибульців.

Самка як правило відкладає два яйця (рідше одне) в середині квітня - середині травня. У разі якщо з якої-небудь причини перша кладка загинула, самка здатна відкласти яйця повторно. Розмір яєць в середньому становить 9,45 5,43 см. [10] Інкубаційний період триває 28-32 дня. Пташенята стають на крило через 70-75 днів.

  • Шлюбний танець

  • Спільна пісня

  • Яйце

  • Насиживание

  • Пташеня


4. Харчування

Даурские журавлі всеїдні - харчуються як рослинною, так і тваринною їжею. Основний раціон складають кореневища і пагони водних рослин, комахи, риба, креветки та інші дрібні хребетні тварини. Їх можна зустріти годуються зерновими культурами на рисових, кукурудзяних, соєвих і пшеничних посівах.


5. Загрози та охорона

Червона книга Росії
вид зникає

Інформація про вид
Даурский журавель
на сайті ІПЕЕ РАН

Даурский журавель знаходиться під загрозою вимирання і включений у списки Міжнародної Червоної Книги та Червоної Книги Росії, а також знаходиться під забороною міжнародної торгівлі (Список CITES). Хоча за останні роки намітилася тенденція до збільшення популяції цих птахів у деяких регіонах, на території Росії та Китаю їх чисельність поступово знижується.

Основним фактором ризику цього виду є осушення придатних для гніздування заболочених територій в результаті господарської діяльності людини, освоєння земель під сільськогосподарські потреби, меліорація, будівництво дамб, лісові пожежі і занепокоєння, викликане присутністю людини.


Примітки

  1. Беме Р. Л., Флінт В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Птахи. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., "РУССО", 1994. - С. 68. - 2030 прим. - ISBN 5-200-00643-0
  2. Higuchi, H., Ozaki, K., Golovushkin, K., Goroshko, O., Krever, V., Minton, J., Ueta, M., Andronov, V., Ilyashenko, V., Kanmuri, N., and Archibald, G. 1994. The migration routes and important rest sites of cranes satellite tracked from south-central Russia. The Future of Cranes and Wetlands :15-25.
  3. Kaliher, F. 1993. Population and distribution of wintering and migratory cranes in South Korea, Winter 1992-93. Unpubl. rept. to ICF. 41 pp.
  4. 1 2 http://www.rdb.or.id/view_html.php?id=60&op=grusvipi - www.rdb.or.id/view_html.php?id=60&op=grusvipi
  5. Yang Ruoli, Xu Jie, and Su Liying. 1991. The distribution and migration of the White-naped Crane. Forest Res. 4 (3) :253-256.
  6. Harris, JT, Goroshko, O., Labutin, Y., Degtyarev, A., Germogenov, N., Zhao, J., Zeng, N., and Higuchi, H. 1995. Results of Chinese-Russian-American investigation of cranes wintering at Poyang Lake Nature Reserve, China. Cranes and Storks of the Amur Basin :57-72.
  7. Flint, V. 1978. Strategy and tactics for the conservation of rare birds. Priroda 756 (8) :14-29.
  8. Won, PO 1981. Status and conservation of cranes wintering in Korea. Crane Research Around the World :61-65.
  9. Golovushkin, MI and Goroshko, OA 1995. Cranes and storks in south-western Transbaikalia. Cranes and Storks of the Amur River: 39.
  10. http://elibrary.unm.edu/sora/Auk/v103n01/p0125-p0134.pdf - elibrary.unm.edu/sora/Auk/v103n01/p0125-p0134.pdf