Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Даурський їжак


зображення

План:


Введення

Даурський їжак [1] ( лат. Mesechinus dauuricus ) - Ссавець сімейства їжакових.


1. Зовнішній вигляд

Це їжак невеликого розміру з короткими голками, забарвлення яких варіює від світло-пісочного до темно-бурого; забарвлення грубого хутра на черевці - від сірого до темно-бурого. Верхня частина голови солом'яно-біляста. Розмір невеликий: довжина тіла 19,5-29 см, хвоста - 25-37 мм, маса тіла в залежності від пори року - 600-1400 м. Голова конусоподібна, морда помірно витягнута. Вуха невеликі, 29-34 мм. На голові, на відміну від звичайних їжаків, ні смужки голої шкіри. Він менш колючий, ніж звичайний їжак, так як його голки направлені назад. Поверхня голок покрита поздовжніми борозенками.


2. Поширення

Область розповсюдження даурского їжака охоплює степову, лісостепову та частково південнотайгові зони Забайкалля і південний схід Забайкальського краю) і прилеглі території північно-східної Монголії і Північного Китаю. Північніше зустрічається спорадично, проникаючи по долинах річок. Проживання їжака встановлено в долинах річок Інгоди, Чити і Шилки; на заході зустрічається до верхньої течії р.. Джида. Зі сходу область поширення обмежена гірськими лісами Борщовочний і Нерчинського хребтів; самі східні знахідки відмічені у сел. Нерчинський Завод і с. Аргунська. Мабуть, йде поступове розселення даурских їжаків на північ уздовж транспортних магістралей і по окультурених ландшафтів.


3. Спосіб життя і харчування

Поширені місцеперебування даурских їжаків - всі типи степів, соснові бори, ернікі, агроценози, околиці і околиці населених пунктів. В південнотайгові зоні їжак мешкає на остеповані ділянках, в сухих соснових, модринових, березових і змішаних лісах. Уникає ділянок степів з густою щільною травою. Любить місцевості з поєднанням хороших захисних і кормових умов - схили сопок з чагарниками карагани, мигдалю і кизильника, порізані ярами. Веде одиночний осілий сутінковий спосіб життя. Площа кормового ділянки в залежності від статі і віку їжака коливається від 90 до 420 га (що помітно перевершує розміри індивідуальних ділянок звичайних їжаків). Постійних сховищ даурський їжак не має; самці влаштовують днювання на поверхні землі, самки - в укриттях. Днем буває активний в похмуру погоду.

У харчуванні переважають жуки ( жужелиці, пластинчатовусих, чернотелки); часто зустрічаються прямокрилі. Крім того, даурський їжак поїдає дрібних ссавців ( хом'яки, пищухи), яйця і пташенят, змій ( полоз), жаб, монгольських жаб, ягоди ( шипшина, кизильник), падло.

До кінця осені їжаки сильно жиріють. У сплячку залягають: самці - у другій - третій декаді серпня, самки і однорічні їжаки - в середині вересня, сеголетки - в кінці вересня - початку жовтня. Тривалість сплячки 200-245 днів. За час сплячки їжаки втрачають більше 30% ваги. Масовий вихід зі сплячки відбувається в кінці квітня.


4. Розмноження

Гон у їжаків починається через 10-15 днів після пробудження, зазвичай в середині травня. Перед пологами самка риє нору або чистить і розширює нори ховрахів, пищух і полівок. Довжина виводковой нори 50-120 см, ширина 11-19 см, висота 7-12 см; гніздова камера розташована на глибині 13-30 см. У кінці червня, після 37-40 днів вагітності з'являються дитинчата (1-8). Зростають ежата швидко і вже на початку серпня виводки розпадаються і молоді їжаки переходять до самостійного життя. Самці досягають статевої зрілості у віці 10-11 місяців, але через конкуренцію з більш старими самцями приймати участь в розмноженні починають, як правило, не раніше 22 місяців. Тривалість життя 4-6 років, в неволі до 7-8 років.


5. Статус популяції

Відчутне скорочення популяції даурских їжаків відбулося на початку 1960-х рр.. в результаті масштабного застосування отрутохімікатів для знищення тарбагана та інших гризунів - переносників чуми. Сучасна чисельність їжака в Південно-Східному Забайкаллі приблизно оцінюється в 550-650 тисяч голів. У степовій зоні Читинської області щільність окремих популяцій перед початком розмноження досягає 1-1,5 особи на 10 га, а середня щільність помітно вище, ніж в прилеглих районах Монголії. Щільність розселення підвищується поблизу тваринницьких стоянок і населених пунктів. Це пов'язано з тим, що поруч з людським житлом набагато менше хижаків і рідше виявляються набагато найбільш небезпечні для їжаків антропогенні фактори (пожежі, використання отрутохімікатів та проведення сінокосів). У той же час, такі місця надають достатню кількість кормів і притулків.

З антропогенних обмежуючих факторів для даурского їжака найбільш істотні: лісові та степові пожежі, застосування отрутохімікатів, збиральні сільгоспроботи і безприв'язне утримання собак. Менш значимі: загибель їжаків на дорогах і під копитами великої рогатої худоби, вилов і утримання в неволі. Проте в даний час вирішальне значення для чисельності популяції має чисельність хижаків: вовка, лисиці, корсака, степового тхора, пугача, мохноногого курганник і степового орла. Основними харчовими конкурентами даурского їжака є борсук і єнотовидний собака. Барсук, крім того, основний природний ворог їжаків, оскільки він може діставати їх з нір. Оскільки в Забайкаллі в 1970-і - першу половину 1990-х рр.. чисельність більшості хижаків різко скоротилася, середня щільність популяції даурского їжака тут вище, ніж в суміжних районах Монголії.


Примітки

  1. Соколов В. Е. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., 1984. - С. 32. - 10 000 екз.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Вухатий їжак
Звичайний їжак
Вагон метро типу Їжак
Вагон метро типу Їжак-3
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru