Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Дворжецький, Вацлав Янович


Фото

План:


Введення

Вацлав Янович Дворжецький ( 3 серпня 1910, Київ - 11 квітня 1993, Нижній Новгород) - радянський актор театру і кіно, народний артист РРФСР (1991).


1. Біографія

Вацлав Дворжецький народився в сім'ї потомствених польських дворян.

Навчався в театральній студії при Київському польському драматичному театрі ( 1927 - 1929), Київському політехнічному інституті ( 1928 - 1930).

Як учасник гуртка "ГОЛ" ("Група звільнення особистості") був засуджений і з 1929 по 1937 перебував у таборах, на будівництві залізниці Пінюг - Сиктивкар, Біломоро-Балтійського каналу, Туломская гідроелектростанції, рудниках острови Вайгач.

Після звільнення в 1937 році Дворжецький поїхав до Києва, до батьків. Однак працювати в театрі там не зміг - ніде не брали. Спробував влаштуватися в театрі міста Біла Церква, але й там режисер не наважився взяти колишнього політв'язня. Влаштувався працювати в вагоповірочні майстерню в Баришівці, але через місяць довелося піти і звідти. Переїхав до Харків, де вдалося за рекомендацією начальника управління культури, влаштуватися в робітничо-колгоспний театр № 4. Опрацювати там йому було призначено всього місяць. Поки Вацлав Янович з театром їздив з гастролями по Україні ( Куп'янськ, Дебальцеве, Донецьк), був заарештований начальник управління культури, його рекомендував. Довелося швидко їхати і звідти, спочатку в Підмосков'ї, на станцію Заповіти Ілліча, де жила двоюрідна сестра. Не затримавшись і там, Вацлав Янович виїхав до Омськ, де був прийнятий в місцевий театр юного глядача.

В Омську він познайомився з балериною Рей Таїсією Володимирівною. Вони одружилися, і через рік у Дворжецький народився син Владислав Дворжецький. Перед війною Вацлав Янович встиг попрацювати як актор і режисер в Омському ТЮГу, Таганрозькій драматичному театрі і Омському обласному драмтеатрі. Восени 1941 року знову був заарештований і перебував в ув'язненні до 1946 року. У таборі він познайомився з вільнонайманою служить, і на світ з'явилася дівчинка, яку назвали Тетяною. Після звільнення Дворжецький повернувся до Омська, але його дружина не пробачила йому зради і розлучилася з ним. Працюючи в Омському драмтеатрі, Вацлав Янович познайомився з молодою випускницею режисерського факультету ГІТІСу Рівою Левіті. На початку 1950-х вони одружилися, а через кілька років переїхали в Саратов, де влаштувалися на роботу в місцевий драматичний театр. У 1960 році у них народився син Євген Дворжецький.

Все своє життя і навіть в ув'язненні Вацлав Дворжецький завжди працював в театрі. У таборах це було ще важче, оскільки доводилося йти в табірний театр після важкої роботи. За своє довге життя він зіграв 122 ролі в 111 спектаклях.

З 1965 знімався також у кіно і на телебаченні, зіграв 92 ролі. Найбільш великі і вдалі роботи у фільмах: "Щит і меч", "Червоне і чорне", "Улан", "Любавин", "Забута мелодія для флейти", "Десь плаче іволга", "Листи мертвої людини", "Через терни до зірок", "Угрюм-ріка".

У 1978-1980 роках - актор театру "Современник", з 1988-го - актор Горьковського драматичного театру ім.М. Горького.

Помер у Нижньому Новгороді 11 квітня 1993 на 83-му році життя. Похований на Бугровский кладовищі Нижнього Новгорода.


2. Творчість

2.1. Ролі в театрі

2.1.1. Харківський драматичний театр (1937 рік)


2.1.2. Омський ТЮГ (1937-1939 рр..)


2.1.3. Таганрозький драматичний театр (1940 рік)


2.1.4. Омський ТЮГ (1941 рік)


2.1.5. Омський театр драми (1945-1956)


2.1.6. Саратовський академічний драматичний театр


2.1.7. Горьковський драматичний театр (1958-1989)


2.2. Фільмографія

  1. 1968 - Щит і меч - Лансдорфа
  2. 1968 - Далеко на заході - Юргенс
  3. 1968 - Любов Серафима Фролова - селянин
  4. 1968 - Угрюм-ріка - робочий Яшка
  5. 1970 - Ризик
  6. 1971 - Повернення катери
  7. 1971 - Кінець Любавін
  8. 1971 - Рудобельская республіка - Микола Миколайович
  9. 1971 - Людина в прохідному дворі - Киргемаа
  10. 1972 - Віра, надія, любов
  11. 1972 - Моє життя - Полознев
  12. 1973 - До останньої хвилини
  13. 1973 - Відкрита книга - Заозерскій
  14. 1974 - Весілля - Реліч
  15. 1975 - Час-не-чекає - Чарльз
  16. 1975 - знайдеш в бою
  17. 1975 - Квартет Гварнері - Буторін
  18. 1976 - Червоне і чорне - абат Шелан
  19. 1977 - Право першого підпису
  20. 1977 - Улан
  21. 1977 - Юлія Вревська - Міністр
  22. 1978 - Омелян Пугачов
  23. 1978 - Отець Сергій
  24. 1978 - Підпільний обком діє - вчитель хороводи
  25. 1979 - Акванавт
  26. 1980 - Петрівка, 38 - Лев Іванович
  27. 1980 - Тегеран-43 - історик Брунер
  28. 1980 - Через терни до зірок - Петро Петрович Лебедев
  29. 1981 - Немухінскіе музиканти
  30. 1981 - Чорний трикутник - Архієрей
  31. 1981 - Ярослав Мудрий
  32. 1982 - 4:0 на користь Танечки - Іван Михайлович
  33. 1982 - Ви чиє, старичье? - Касьян
  34. 1982 - Десь плаче Іволга ...
  35. 1982 - Стратити не представляється можливим
  36. 1982 - Мати Марія - Миколаївський
  37. 1982 - Надія і опора
  38. 1983 - Дві глави з сімейної хроніки
  39. 1983 - Ехо далекого вибуху
  40. 1984 - Нам не дано вгадати ...
  41. 1984 - Приходь вільним
  42. 1984 - ТАСС уповноважений заявити ... - Віктор Вінтер
  43. 1984 - Успіх
  44. 1984 - Я за тебе відповідаю
  45. 1985 - Не має чину - батько Софії
  46. 1985 - Іван Бабушкін
  47. 1985 - Кармелюк - Ольшевський-батько
  48. 1985 - Пароль знали двоє
  49. 1986 - Голова Горгони - Акулов
  50. 1986 - Кінець операції "Резидент" - Захаров
  51. 1986 - На вістрі меча
  52. 1986 - Листи мертвої людини - Пастор
  53. 1986 - Політ в країну чудовиськ - вчитель
  54. 1987 - Вибір - Щеглов
  55. 1987 - Забута мелодія для флейти - Батько Філімонова
  56. 1987 - Син - Павло Кіндратович
  57. 1988 - Дисидент
  58. 1988 - Захисник Сєдов (среднеметражний) - Осмоловський
  59. 1988 - Будні і свята Серафими Глюкіной - Юрій Іванович
  60. 1989 - У місті Сочі темні ночі - Федір Федорович Стрельников
  61. 1990 - Отче наш
  62. 1989 - Светик - отець Василь
  63. 1990 - Жіночий день
  64. 1991 - Житіє Олександра Невського - митрополит Кирило
  65. 1992 - Білі одягу - професор Хейфец
  66. 1992 - Гроза над Руссю
  67. 1992 - Виконавець вироку
  68. 1992 - Отшельник - Отшельник
  69. 1992 - Офіціант з золотим підносом - доктор
  70. 1993 - Мрії ідіота - жебрак
  71. 1993 - Розкол

3. Твори

  • "Шляхи великих етапів"
  • "Династія"

4. Нагороди та звання


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Дворжецький, Євген Вацлавович
Вацлав I
Вацлав II
Серпінський, Вацлав
Ворлічек, Вацлав
Брожик, Вацлав
Святий Вацлав
Клаус, Вацлав
Холлар, Вацлав
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru