Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Дикий, Олексій Денисович



План:


Введення

Олексій Денисович Дикий ( 12 (24) лютого 1889, Катеринослав, - 1 жовтня 1955, Москва) - радянський актор, театральний режисер. Народний артист СРСР ( 1949). Лауреат Сталінської премії ( 1946, 1947, 1949 - двічі, 1950) - в тому числі двічі за виконання ролі Сталіна в кіно.


1. Біографія

1.1. Дитинство

Олексій Дикий народився 12 (24) лютого 1889, (за іншими джерелами - 25 квітня [1]), в Катеринославі, (нині - Дніпропетровськ, Україна) - центральному місті Катеринославської губернії Російської імперії. З раннього дитинства Олексій захоплювався театром, що було сімейною традицією: сестра Олексія Денисовича - українська актриса Дікова М. Д.; її чоловіком був актор і режисер А. Л. Суходольський [2]. Перші театральні враження Дикого - мистецтво чудових українських акторів Кропивницького, Саксаганського, Карпенка-Карого, Заньковецької. Хлопчиком, у 6 років, він почав брати участь у спектаклях харківської трупи Суходольського [2]. Дарування молодого актора відкрив І. Уралов і запросив його в студію при МХАТі.


1.2. Москва

В 1909 20-річний Олексій переїхав в Москву і поступив в приватну театральну школу артистки МХТ С. В. Халютіной, займався тут у К. А. Марджанова і В. Л. Мчеделова.

В 1910 Олексій Дикий був прийнятий в МХТ, де успішно дебютував в небольщой ролі судового пристава (старезного діда) в "Живому трупі" Л. Толстого. Вчителями Олексія Дикого стали Костянтин Станіславський та Володимир Немирович-Данченко [2].

З 1913, по закінченні драматичних курсів при Художньому театрі, Дикий почав виступати на сцені 1-й Студії МХТ (пізніше МХАТ 2-й). Перша роль - Альошка (" На дні " М. Горького), потім Міша ("Провінціалка" Тургенєва), Баренд ("Загибель" Надії "" Хейерманса, 1913).

Розпочата в серпні 1914 Перша світова війна перервала його акторську діяльність. Воєнні роки він вважав "безнадійно втраченими".

В 1917 грав ролі Епиходова і Львова в спектаклях за п'єсами Чехова " Вишневий сад "і" Іванов ".


1.3. У Радянській Росії

З січня 1918 поновилася робота в МХТ і в 1-й Студії. Через рік Дикий виступив в ролі режисера у постановці Вахтангова "Потоп" Г. Бергера (Вахтанговського студія), пізніше зіграв роль Фрезера. У 1919 році зіграв Джона Пірібінгля ("Цвіркун на печі" Діккенса), в 1924 - Молчанова ("Марнотрат" Лєскова).

Дикий був майстром гострохарактерних, бешкетних і задиристих портретів. В 1921 поставив свій перший спектакль "Зелений папуга" А. Шніцлера в Театрі-студії ім. Ф. І. Шаляпіна. Спектакль отримав похвалу в пресі за колоритність, темпераментність і сучасність - ці риси стають характерними для Дикого-режисера. У 1923 році - режисер постановки "Герой" Сінга в 1-й Студії МХТ. Продовжуючи грати в 1-й Студії МХАТ (герцог Іоанн у виставі "Ерік ХIV"), ставив спектаклі в Московському Дитячому театрі ("Піноккіо" по Коллоді, "Знахідка" Є. Тараховська), в театрі " Комедія (колишній Корш) "(" Звернення капітана Брассбаунда " Б. Шоу; "Тінь осла" Л. Фульда), в Драматичному театрі ленінградського Народного дому, працював з ленінградськими художниками-авангардистами: з художником Н. Радлова поставив "Землетрус" П. Романова, з художником А. Лентулова оперу "Степан Разін" ( 1925) П. Тріодін.

Також в 1925 поставив у МХАТі 2-м спектакль "Блоха" Є. Замятіна (по Н. С. Лескову (грав роль Платова), худ. Б. Кустодієв) - це одна з найбільш значних режисерських робіт.

B 1922-1926 роках Олексій Дикий працював також в Московському єврейському театрі, де здійснив ряд постановок, в тому числі "Скрипаль на даху", поставлений за мотивами роману письменника Шолом-Алейхемa ​​"Тев'є-молочник". Також поставив "Свято в Касріловке" Шолом-Алейхема. Вистава стала театральним подією, в ньому були точно вгадані національна форма ( буфонада), мова, психологічні портрети. Дикого запросили в Тель-Авів у театр Габіма (Habima Theatre) для постановки вистав за п'єсою Шолом-Алейхема "Золотошукачі" і по п'єсі Кальдерона у вільній обробці Іцхака Ламадана "Корона Давида". Прем'єра відбулася 23 травня 1929. У силу ряду причин Олексій Дикий покидає театр. [3]

До 1925-1926 років визначилися основні риси режисерського й акторського дарування Дикого: любов до яскравим і сильним сценічним фарбам, до помітності сценічного малюнка, до монументальності і масштабності акторських образів; мистецтво Дикого порию тяжіло до балаган комизму і до гнівної сатири [4].

Олексій Денисович жив тут у 1949-1955 (Москва, Велика Бронная вул, 31)

В 1928 Дикий поставив виставу "Людина з портфелем" Файко в Московському театрі Революції.

У 1928-1929 роках Дикий працював у Тель-Авівe і Яффо, де здійснив дві театральних постановки.

В 1931 Олексій Дикий створив Театрально-літературну майстерню (у 1935 році перейменовану в " Студія Дикого "), де вів режисерську та педагогічну роботу, зокрема поставив спектакль" Леді Макбет Мценського повіту "по Н. С. Лескову [2].

У 1932-1936 роках керував московським Театром ім. ВЦРПС (спектаклі "Матроси з Каттаро" Вольфа, "Глибока провінція" Свєтлова).

В 1936 Дикий переїхав до Ленінград.


1.3.1. У БДТ

В 1936 Олексій Дикий став головним режисером Великого драматичного театру ім.Горького, постановив кілька вистав: "Матроси з Каттаро" Фрідріха Вольфа (1936), "Великий день" В. Киршон, "Пушкінський спектакль" ("Моцарт і Сальєрі", "Русалка", "Сцени з лицарських часів" А. С. Пушкіна, 1937) [5]; подією в історії театру стала постановка "Міщан" О. М. Горького [6].

17 серпня 1937 Олексій Дикий був заарештований і 2 вересня 1938 засуджений Особливою нарадою НКВС СРСР за статтею 58 до 5 років позбавлення волі. Для відбуття покарання був направлений в Усольлаг НКВД. 28 серпня 1941 справу було припинено [7].


1.3.2. Знову в Москві

Після звільнення з ув'язнення, з осені 1941, Олексій Денисович працював у московському Театрі ім.Вахтангова, що знаходився в той час в евакуації в Омську; тут він поставив спектаклі "Іван Дундич" за п'єсою A. Ржешевський і М. Каца і "Російські люди" Костянтина Симонова. У виставі "Фронт" за п'єсою Корнійчука (1942) Дикий зіграв генерала Горлова - одну з кращих своїх ролей.

Разом з театром Олексій Денисович повернувся до Москви; у вересні 1944 перейшов в Малий театр, де працював в якості режисера і актора до 1952, коли був переведений в Московському драматичному театрі ім.Пушкіна. У 1944 році став членом Художньої ради при Комітеті у справах кінематографії [2].

Серед режисерських робіт Дикого 40-50-х років - спектаклі " Міщани "А. М. Горького (1946)," Калиновий гай " Корнійчука (1950) - у Малому театрі; "Тіні" Салтикова-Щедріна (1953) в Московському драматичному театрі ім. Пушкіна [4].

C 1943 Олексій Дикий знімався в кіно, зіграв головні ролі в кінофільмах "Кутузов", "Адмірал Нахімов". Виконання Диким ролі Сталіна у фільмах "Третій удар" ( 1948) і " Сталінградська битва "( 1949) сподобалося прототипу, хоча сам Дикий говорив: "Я граю не людини, а гранітний пам'ятник" [8] [ неавторитетний джерело? ].

Похований на Новодівичому кладовищі в Москві.


1.4. Сім'я

Сестра Дикого - M.Д. Дікова - відома українська актриса, її чоловік - актор, режисер і театральний діяч А. Л. Суходольський, керував трупою в Харкові.

2. Премії та нагороди


3. Театральні роботи

3.1. Постановки

Московський єврейський театр

МХАТ-2

Великий театр

Театр Революції

Студія Дикого

Театр ім. ВЦРПС

Малий театр

Ленінградський БДТ

Театр ім.Вахтангова


3.2. Ролі в театрі

  • 1910 - " Живий труп " Л. Толстого - МХТ - Судовий пристав
  • 1911 - " На дні " М. Горького) - Перша студія МХТ - Альошка
  • 1912 - "Провінціалка" Тургенєва - Перша студія МХТ - Міша
  • 1913 - "Загибель Надії" Хейерманса - Перша студія МХТ - Баренд
  • 1917 - "Вишневий сад" Чехова - Єпіходов
  • 1917 - "Іванов" А. Чехова - Львів.
  • 1919 - "Цвіркун на печі" по Ч. Діккенсу - Перша студія МХТ - Джон Пірібінгль
  • 1924 - "Марнотрат" Лєскова - Перша студія МХТ - Молчанов
  • "Ерік ХIV" - Перша студія МХТ - герцог Іоанн
  • 1942 - "Фронт" О. Корнійчука ( Театр ім.Вахтангова) - генерал Горлов
  • "Перед заходом сонця" Г. Гауптмана - Театр імені Вахтангова - Матіас Клаузен
  • 1948 - "Прибуткове місце" О. Островського - Малий театр - безпідставний
  • 1948 - "Південний вузол" А. Первенцева - Малий театр - Сталін
  • 1949 - "Міщани" Горького - Малий театр - Тетерів
  • 1949 - "Змова приречених" Н. Вірт - Малий театр - Коста Вара
  • 1951 - "Живий труп" Л. Толстого - Малий театр - Артем'єв
  • 1953 - "Тіні" за п'єсою Салтикова-Щедріна (Театр ім. Пушкіна) [9]

4. Фільмографія

  1. 1919 - Чим ти був? - Іван Сотий
  2. 1921 - Андрій гудок - Андрій гудок
  3. 1936 - Повстання рибалок - Кеденек [11]
  4. 1943 - Кутузов - Кутузов
  5. 1946 - Адмірал Нахімов - Нахімов
  6. 1947 - Пирогов - Нахімов
  7. 1947 - Рядовий Олександр Матросов - Сталін
  8. 1948 - Третій удар ("Південний вузол" н / ред.) - Сталін
  9. 1948 - Повість про справжню людину - Василь Васильович
  10. 1949 - Сталінградська битва - Сталін

5. Пам'ять

Іменем актора названі:

  • Вулиця Олексія Дикого в Москві, на якій розташований будинок-музей актора.
  • Меморіальна дошка в Москві, вулиця Тверська будинок 19

Примітки

  1. Олексій Дикий - біографія - радянські актори - Кіно-Театр. РУ - www.kino-teatr.ru/kino/acter/m/sov/14450/bio/
  2. 1 2 3 4 5 Дикий Олексій Денисович - www.maly.ru/people.php?name=DikiyA / / Сайт Малого театру
  3. Зліт і крах єврейського екпрессіоністского театру - samlib.ru/p/ppjap_p_p/aaa1.shtml
  4. 1 2 Рудницький К. Л. Дикий Олексій Денисович - slovari.yandex.ru / дикий алексей Денисович / Вікіпедія / Дикий Олексій Денисович / / / Велика радянська енциклопедія.
  5. Великий драматичний театр ім. Г. А. Товстоногова - www.bdt.spb.ru/museum/perfomans1919_1955_2.html (офіційний сайт)
  6. Беньяш Р. Ленінградський Академічний Великий драматичний театр ім. М. Горького. - Л. 1967. С. 34.
  7. Сайт Товариства "Меморіал" - lists.memo.ru/d11/f101.htm
  8. Дикий Олексій Денисович - www.hrono.ru / biograf / diki.html
  9. 1 2 Енциклопедія вітчизняного кіно - www.russiancinema.ru/template.php?dept_id=3&e_dept_id=1&e_person_id=11083
  10. 1 2 Московський академічний ордена Трудового Червоного Прапора театр імені Вл. Маяковського, 1922-1982 / Авт.-сост. В. Я. Дубровський. - 2-ге вид. испр. і доп. - М.: Мистецтво, 1983. - 207 с., Іл. (Стор. 198-207)
  11. Дикий Олексій Денисович - kino-sozvezdie.narod.ru/dikiy.html

Література

  • Повість про театральну юності, М., 1957;
  • Статті. Листування. Спогади, М., 1967.
  • Іванов В. В. Олексій Дикий в Тель-Авіві / / Іванов В. В. Російські сезони театру "Габіма". М.: "АРТ", 1999. С. 166-180.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Дикий, дикий Вест
Дикий осел
Дикий Захід
Дикий кролик
Дикий кінь
Дикий вузол
Тамм, Ян Денисович
Ігнатьєв, Семен Денисович
Лисенка, Трохим Денисович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru