Доктрини протестантизму

Основними доктринами протестантизму є Quinque sola (П'ять "тільки") - п'ять латинських тез, появівішіхся під час Реформації і подведшего підсумок основним теологічним догматам Реформації, що суперечить вченню Римсько-католицької церкви того часу. У лютеранської традиції число тез може бути скорочено до трьох (sola fide, sola gratia і sola scriptura) [1]. Латинське слово sola означає "тільки" або "єдино". "П'ять тільки" ясно сформулювали п'ять фундаментальних догм Реформації, основні принципи, які реформісти вважали необхідними для християнського життя і практики.


1. Sola scriptura ("тільки Письмом")

Sola scriptura - доктрина про те, що Біблія є єдиним богонатхненним і автентичним словом Панове, єдиним джерелом християнських доктрин, ясним і самоінтерпретіруемим. Те, що Біблія не вимагає інтерпретації, є ідеєю, прямо суперечить вченню Східної Православної церкви, Давньосхідної Православної церкви, Коптської церкви, Англіканської церкви і традиціям Римсько-католицької церкви, учащим, що Біблія може бути автентично інтерпретована тільки за допомогою апостольських переказів і Вселенських соборів. Ця доктрина послужила причиною відмови від усіх християнських традицій, що суперечать, не наступних букві і духу Біблії або не мають чіткого підтвердження в Святому Письмі. Кальвіністи зайшли далі в неприйнятті старих традицій, ніж лютерани або англіканці, але всі вони єдині в запереченні авторитету Папи, порятунку за добрі справи, індульгенцій, поклоніння Діві Марії, святим, мощам, таїнств (крім хрещення і євхаристії), чистилища, молитви за померлих, сповіді священику, обітниці безшлюбності духовенства, чернечого системи і використання Латинського мови в богослужіннях. Цю доктрину іноді називають формальним принципом Реформації, так як вона є джерелом і основою принципу sola fide.

Прикметник (sola) і іменник (scriptura) стоять в орудному, а не в називному відмінку, щоб показати, що Біблія не сама по собі, а є інструментом Бога, за допомогою якого Oн приходить до людини.


1.1. Цитати

Формула Злагоди,1-7

Святе Письмо є єдиним суддею, нормою і правилом, згідно з яким, як на пробному камені, належить випробовувати й оцінювати всі догми
Формула Злагоди
А ти в тім, чого тебе навчено, і що тобі звірено, відаючи, ким ти навчений. Притому ж ти знаєш з дитинства Писання святе, що може зробити тебе мудрим на спасіння вірою в Христа Ісуса. Усе Писання Богом надхнене, і корисне до навчання, до докору, до направи, до виховання в праведності, щоб Божа людина, до всякого доброго діла готова.
Досліджуйте Писання ( Іо 5:39)

2. Sola fide ("лише вірою")

Sola fide - доктрина про те, що прощення можна отримати тільки вірою, безвідносно до добрих справ і вчинків. Протестанти не знецінюють добрі справи, але вони заперечують їх значення в якості джерела або умови спасіння душі, вважаючи їх неминучими плодами віри і свідченням прощення. Деякі протестанти бачать цю доктрину підсумувати з догматом "Віра приносить прощення і добрі справи" в суперечність до Римо-католицького догмату "Віра і добрі справи приносять прощення". Цю доктрину іноді називають матеріальним принципом Реформації, тому що ця доктрина була центральним богословським питанням для Мартіна Лютера та інших реформістів. Лютер називав її "статтею, на якій стоїть або падає Церква" ( лат. articulus stantis et cadentis ecclesiae ). Ця доктрина стверджувала відсутність інших можливостей для прощення грішника крім як віра в спокутну жертву Христа.


2.1. Цитати

Віра твоя спасла тебе ( Мт 9:22; Мк 10:52; Лк 7:50)
Людина виправдується вірою, без діл Закону ( Рим 3:28)
Так Авраам повірив Богові, і це зараховано йому за праведність. Тож знайте, що віруючі суть сини Авраама. І Писання, передбачивши, що вірою Бог виправдає поган, благовістило Авраамові: в тобі благословляться всі народи. Отже віруючі благословляються з вірним Авраамом, а всі, хто на діла Закону покладається, вони під прокляттям. Бо написано: Проклятий усякий, хто не триває в усьому, що написано в книзі Закону. А що Законом ніхто не виправдується перед Богом, це ясно, бо праведний житиме вірою.

3. Sola gratia ("тільки благодаттю")

Sola gratia - доктрина про те, що порятунок приходить тільки як Божа благодать, як незаслужена милість - а не як щось заслужене грішником. Це означає що спасіння - незаслужений дар від Бога заради Ісуса. Здається, що ця доктрина суперечить деяким аспектам Римо-католицького догмату про заслуженого вибачення, на самому ділі вони злегка розходяться тільки в двох фактах: що Бог є єдиним суб'єктом благодаті (іншими словами благодать завжди дійсна, без яких-небудь дій з боку людини) і, друге, що людина не може якими -або своїми діями заслужити благодать для себе.


3.1. Цитати

Благословенний Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, що нас у Христі поблагословив усяким благословенням духовним у небесах, так як вибрав у Ньому Він нас перше заложення світу, щоб ми були святі й непорочні перед Ним у любові, призначивши наперед, щоб нас усиновити для Себе Ісусом Христом, за вподобанням волі Своєї, на хвалу слави благодаті Своєї, якою Він обдарував нас в Улюбленім, в Якім маємо відкуплення кров'ю Його, прощення провин, через багатство благодаті Його, яку Він намножив у нас у всякій премудрості й розважності

4. Solus Christus ("тільки Христос")

Solus Christus - доктрина про те, що Христос є єдиним посередником між Богом і людиною, і що спасіння можливе тільки через віру в Нього. Незважаючи на заперечення інших посередників між Богом і людиною, традиційне Лютеранство вшановує пам'ять Діви Марії та інших святих. Кожен християнин, будучи обраним і хрещеним, отримує "посвята" на спілкування з Богом, право проповідувати і звершувати богослужіння без посередників (церкви і духовенства). У протестантизмі таким чином знімається догматичне розходження між священиком і мирянином, скасовується церковна ієрархія. Тому в протестантизмі не обов'язкова сповідь перед священнослужителем і відсутня відпущення гріхів останнім. При цьому дуже важливим є покаяння безпосередньо перед Богом. Також протестантизм відкинув авторитет папи римського, скасував монастирі і чернецтво.


4.1. Цитати

Один бо є Бог, і один Посередник між Богом та людьми, людина Христос Ісус, що дав Самого Себе на викуп за всіх.
дякуючи Отцеві, що вчинив нас достойними участи в спадщині святих у світлі, що визволив нас із влади темряви й переставив нас до Царства Свого улюбленого Сина, в Якім маємо відкуплення і прощення гріхів, Він є образ невидимого Бога, роджений перш усякого творива бо Ним створено все, що на небесах і що на землі, видиме й невидиме: престоли, чи, панування чи, чи то влади, чи, - все Ним і для Нього створено і Він є насамперед, і все Ним стоїть. І Він Голова тіла, Церкви Він - початок, первороджений з мертвих, щоб мати Йому в усьому першість

5. Soli Deo gloria ("тільки Богу слава")

Soli Deo gloria - доктрина про те, що людина повинна почитати і схилятися тільки Богу, так як порятунок дарується тільки і єдино через Його волю і дії - не тільки дар Спокути Ісуса на хресті, але також дар віри в це Спокута, створеної в серцях віруючих Святим Духом. Реформісти вірять, що людська істота - навіть святої, канонізований Римо-католицькою церквою, Папи чи священики не гідні слави і пошани, яка була їм віддана.


5.1. Цитати

Отже, коли їсте, чи п'єте, або коли інше що робите, усе на Божу славу робіть.
Чи говорить хто, говори як слова Божі; хто служить, то служи за силою, яку дає Бог, щоб у всьому прославлявся Бог через Ісуса Христа, Якому слава і влада на віки віків.
що вчинив нас царями, священиками Богові й Отцеві Своєму, слава і влада на віки віків, амінь
Бо все з Нього, через Нього і для Нього. Йому слава навіки, амінь.

Примітки

  1. Вчення церкви - www.luteranin.org / p / blog-page.html