Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Дятлова


Жовточеревий дятел-сосунов (Sphyrapicus varius)

План:


Введення

Дятлова, або дятли ( лат. Picidae ) - Сімейство птахів загону дятлообразних, що включає в себе близько 30 пологів і понад 220 різних видів. Майже всі види є осілими або кочівними. Літають неохоче і, як правило, на короткі відстані. Живуть зазвичай поодинці або парами, деякі, як жолудевою дятли (Melanerpes formicivorus) - великими групами [1].


1. Загальна характеристика

1.1. Опис

Дрібні і середньої величини птиці довжиною 8-50 см і вагою 7-450 р. Найменшим представником сімейства вважається золотолобий дятелок (Picumnus aurifrons) з Південної Америки, його довжина складає всього 8 см, а вага 7 м. Найбільша нині живе птах родини Дятлова - великий Мюллером дятел (Mulleripicus pulverulentus) з Південно-Східної Азії, його довжина становить близько 50 см, а вага більше 450 м. Аж до недавнього часу були відомі і більш великі види - американський королівський дятел (Campephilus imperialis) (58 см, більше 600 г) і белоклювий дятел (Campephilus principalis) (50 см, близько 500 г), проте в даний момент вони, можливо, вимерли (їх статус на даний час не підтверджений).

Дятлова мешкають, головним чином, в лісах, на деревах, тому ноги дятлів - короткі, з довгими пальцями і гострими кігтями. Два пальці ноги спрямовані вперед, а два назад. У більшості видів, за винятком дятелок (підродина Picumninae) опорою при лазаньї по деревах служать добре розвинені стернові пера хвоста. Дятли володіють тонким, міцним дзьобом, за допомогою якого вони в пошуках їжі або при влаштуванні гнізда довбають кору та деревину; виняток становлять вертишейки, слабкий дзьоб яких не дозволяє займатися довбанням деревини. За допомогою довгого і часто шорсткого мови, розташованого в спеціальній порожнині черепа, Дятлова можуть витягувати комах з ходів у деревині. Нерідко дятли харчуються мурахами в мурашниках, термітами, насінням дерев (зазвичай взимку) і ягодами.


2. Поширення

Поширені майже повсюдно, проте відсутні в приполярних регіонах, Ірландії, Австралії, Нової Зеландії, Новій Гвінеї, Мадагаскарі і на деяких океанічних островах. На території Російської Федерації зустрічається 14 видів сімейства, найбільше поширення мають великий строкатий, малий строкатий, зелений, сивий, трипалий дятли, желна і вертишійка.

Найчастіше дятли прив'язані до лісистій місцевості, де вони живуть на деревах і харчуються деревними комахами. Крім того, висока відносна вологість повітря, часті атмосферні опади і наявність поруч водойм зі стоячою або проточною водою сприяють біорізноманіттю і достатку цих птахів. У вологому і сирому кліматі дерева більше схильні грибкового зараження та гниттю, чим створюють необхідні умови для існування комах, якими живляться дятли; та полегшують птахам довбання деревини, в якій ті влаштовують свої гнізда. Переважно на землі годуються зелені дятли (Picus), які харчуються мурахами й термітами, а також деякі види, що пристосувалися до життя в умовах пустелі, такі як Андский шілоклювий дятел (Colaptes rupicola) з Південної Америки або південноафриканський земляний дятел (Geocolaptes olivaceus).


3. Розмноження

Білоголовий дятел (Picoides albolarvatus)

Всі представники сімейства гніздяться в дуплах, причому більшість видів довбають їх самостійно. Виняток становлять вертишейки, які самі дупло НЕ видовбують, хоча і в стані розширити і поглибити вже існуюче. Зазвичай на спорудження одного дупла йде не більше двох тижнів, хоча у Кокардовая дятла (Picoides borealis), що мешкає на південному сході США, на це може піти кілька років. На одного самця припадає одна самка. У кладці Дятлова - зазвичай 3-7 білих блискучих яєць, рідко більше. Інкубаційний період становить 10-12 днів, обоє батьків беруть участь у насиживании. Пташенята вилуплюються голими і безпорадними.


4. Класифікація

Підродини та роди:


5. Цікаві факти

  • Одна з Шнобелівських премій 2006 [2] по орнітології була вручена досліднику з Каліфорнії за роботу "Чому у дятла не болить голова?". Учений з'ясував, що дятел має високорозвиненим протиударним демпфером, який захищає його від головних болів [3]. Роботу англійських вчених продовжили в 2010 році китайські вчені [4].
  • У книзі "Дикий світ майбутнього" дятли заселили мангрові ліси на морському узбережжі і деякі острови в Карибському морі, почали харчуватися морськими тваринами [5].

Примітки

  1. Дятли / / Царство тварин. Дитяча енциклопедія / Пер. з англ. С. В. Чудова. Під ред. С. П. Шаталової, В. Г. Бабенко. - М .: ОНІКС, 2000. - С. 119. - 256 с. - ISBN 5-249-00214-5
  2. wikinews: ru: Антинобелівські премії 2006
  3. Замість орнітологів вимираючих дятлів будуть шукати роботи - lenta.ru/news/2007/02/20/woodpecker /. Lenta.ru: Прогрес (20 лютого 2007). Читальний - www.webcitation.org/68hvTXRxC з першоджерела 26 червня 2012.
  4. Біологи пояснили невразливість дятлів для черепно-мозкових травм - lenta.ru/news/2011/10/27/wood /. Lenta.ru: Прогрес (27 жовтня 2011). Читальний - www.webcitation.org/68hvVC1WB з першоджерела 26 червня 2012.
  5. Карибський ковчег - www.sivatherium.narod.ru/1karibkv.htm. Читальний - www.webcitation.org/68hvWibXq з першоджерела 26 червня 2012.

Література

  • H. Winkler, DA Christie, D. Nurnie "Woodpeckers: A Guide to the Woodpeckers of the World" Boston. Houghton Mifflin 1995 ISBN 978-0-395-72043-1

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Дятлова гори
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru