Еммеріх, Роланд

Question book-4.svg
У цій статті не вистачає інформації.
Інформація повинна бути проверяєма, інакше вона може бути поставлена ​​під сумнів і вилучена.
Ви можете відредагувати цю статтю, додавши посилання на авторитетні джерела.
Ця відмітка встановлена ​​15 травня 2011 року.

Роланд Еммеріх ( ньому. Roland Emmerich , Р. 1955) - американський кінорежисер німецького походження. Неодноразовий лауреат фестивалів фантастичних фільмів. Також номінант премії " Золота малина " 1997 і 1999.


1. Біографія

1.1. Початок кар'єри

Роланд Еммеріх народився 10 листопада 1955 в Штутгарті ( Німеччина) в сім'ї багатих підприємців. Закінчивши гімназію, він вступив до мюнхенської Школу кіно й телебачення, де почав вивчати кінорежисуру. У 24 роки, будучи студентом, він зняв свій дебютний фільм - чорно-білу короткометражку "Француз". В 1984, випускна робота Еммеріха, науково-фантастична картина "Втеча у Всесвіт" (німецька назва - Das Arche Noah Prinzip) стала самим високобюджетним студентським фільмом в історії кінематографа, на неї було витрачено більше 1 млн німецьких марок. "Принцип" відкривав конкурсний показ Берлінського кінофестивалю 1984 року і називався в числі претендентів на головний приз фестивалю - "Золотого ведмедя". Успіх дебютного фільму Еммеріха, права на який купили кінопрокатники 20 країн світу, дозволив режисерові заснувати власну продюсерську компанію "Centropolis Films".


1.2. Голлівуд

Після відносного успіху англомовного фільму " Джоуї (Вступаючи в контакт) "( 1985) про підлітка, вступає в контакт зі своїм мертвим батьком і частково знятого на американські гроші, Еммеріх перебирається в Голлівуд. Тут він знімає пастіш на фільми Спілберга "Голлівудські монстри" (" Hollywood-Monster ") про привидів, що населяють старий будинок в районі Голлівудських пагорбів, і фантастичний бойовик" Місяць-44 "- про космічної колонії злочинців.


1.3. "Універсальний солдат"

Фільм " Універсальний солдат "( 1992) ознаменував початок довголітнього співпраці Еммеріха з голлівудським продюсером Діном Девлін. Сюжет фільму розгортається навколо солдатів елітного підрозділу армії США, тіла яких викрадали з поля бою під час боїв під В'єтнамі. Через десятки років військові технологи реанімують елітних мерців з допомогою новітніх біотехнологій, перетворюючи їх на кіборгів - ідеальних борців з сучасним тероризмом. Як і фільм "Робот-поліцейський" Пола Верховена на подібний сюжет, фільм "Універсальний солдат" мав значний успіх у прокаті (при витратах в 20 млн $ тільки в США фільм окупився більше, ніж у п'ять разів) і породив цілу серію фільмів-продовжень.


1.4. "Зоряна брама"

Першим великим спільним проектом Еммеріха і Девліна стала стрічка " Зоряна брама "( 1994) - фільм, навіяний американськими макулатурний фантастичними романами, костюмними історичного епосу 1950-х, передовими роботами сучасних єгиптологів. За сюжетом фільму археологи, провідні розкопки в Єгипті, виявляють якісь "Зоряна брама" через які можна потрапити на іншу планету (Абідос). На цю планету (нагадує за Еммеріха Давній Єгипет, а заразом і весь Близький Схід) споряджається експедиція з учених і військових, яка виявляє, що світом по іншу сторону "зоряних брам" заправляє підступний інопланетянин-паразит. Дорогі спецефекти і добре продумана рекламна кампанія зробили свою справу - фільм приніс багатомільйонні прибутки і дозволив Еммеріха приступити до наступної роботі - "Дня незалежності".


1.5. "День незалежності"

У фільмі "День незалежності" ( 1996) Еммеріха вдалося переплавити елементи треш-фільмів 1950-х років про прибульців і фільмів-катастроф 1970-х в широкомасштабне поп-видовище 1990-х. Еммеріх і Девлін вирішили випустити " День незалежності "напередодні 4 липня 1996 - це дата, коли починають розгортатися основні події фільму: безжалісне знищення інопланетянами Землі. Гігантські - розміром з місто - літаючі тарілки зловісно зависають над столицями світу. По невидимому сигналом прибульці починають свою атаку - один за іншим спопелити небесним вогнем Париж, Москва, Лондон, Нью-Йорк, Лос-Анджелес і Вашингтон. Перша половина фільму наповнена апокаліптичними сценами світової катастрофи, режисер нагнітає атмосферу страху. Але вражаюче похмуре початок змінюється радісними картинами порятунку: дивом залишилися в живих персонажі Джеффа Голдблюма, білий президент США Білла Пулмана, Уілла Сміта рятують людство від неминучої загибелі. Незважаючи на те, що у фільмі не було великих голлівудських зірок, успіх фільму був феноменальним. У перші два дні стрічка зібрала свій сімидесятимільйонні бюджет, а до четвертого дня прокату мала в своїй касі вже 120 млн $.


1.6. "Годзілла"

В 1998 Еммеріх спробував повторити успіх "Дня незалежності", перенісши на американський грунт культову японську історію про радіоактивне монстрі Годзіллі. В японській версії монстр з'являється після бомбардування американцями Хіросіми, але Годзілла Еммеріха - це породження ядерних випробувань у Французькій Полінезії. Годзілла виходить з океану і поспішає в Нью-Йорк, де його, звичайно, зовсім не чекають. На боротьбу з дивовижним чудовиськом піднімаються зоолог ( Метью Бродерік), французький розвідник ( Жан Рено) і Військово-повітряні сили США.


1.7. "Патріот"

Влітку 2000, Еммеріх і Девлін випускають на екрани батальну драму "Патріот". Головну роль у фільмі з часів боротьби США за незалежність від Британської корони зіграв Мел Гібсон. Сценаристом фільму виступив Роберт Родента, незадовго до "Патріота" прогримів сценарієм до фільму Стівена Спілберга " Врятувати рядового Райана "." Патріот "натхненний фільмом Гібсона " Хоробре серце "і заснований на біографії американського героя Френсіса Меріона (Francis Marion). Точність відтворення історичних деталей повинні були гарантувати університетські історики, запрошені на зйомки в якості консультантів.


1.8. "Післязавтра"

Фільм Еммеріха " Післязавтра "( 2004) знову варіює улюблені теми режисера. Фільм являє собою квінтесенцію еммеріховской манери, в ньому є все те, що так полюбилося глядачам: грандіозні картини руйнування Америки ("День незалежності", "Годзилла") з'єднуються з темою втрати та здобутки батька ("Патріот", "Джоуї"), а мелодраматичні сюжетні ходи - з політичної злободенністю і турботою про екологічну обстановку. Фільм був натхненний численними науковими та науково-популярними публікаціями в американських журналах, присвяченими небезпеці настання нового льодовикового періоду в результаті порушення озонового шару Землі [1]. Після подій 11 вересня 2001 Еммеріх побоювався, що вельми докладні сцени руйнування американських міст природною стихією викличуть відторгнення у чутливої ​​публіки, але він помилявся: фільм був із захопленням прийнятий публікою (але в черговий раз розгромлений критикою) і, крім іншого, використовувався, завдяки своїй " науковій основі "і правдоподібного, на думку фахівців, зображенню наслідків екологічної катастрофи - глобального потепління, екологічними активістами, а також демократичною партією США в якості аргументу в боротьбі за приєднання США до Кіотським протоколом.


1.9. "10 000 років до нашої ери"

В 2008 вийшов новий фільм Еммеріха " 10 000 років до нашої ери " [2], що продовжує традицію псевдоісторичного блокбастера. Фільм розповідає про мисливців на мамонтів. Одну з головних ролей грає висхідна голлівудська зірка Камілла Белль.

1.10. "2012"

12 листопада 2009 відбулася прем'єра чергового фільму-катастрофи від Роланда Еммеріха - " 2012 " [3]. Сюжетом до нього послужила чергова варіація на тему глобальної катастрофи. В основу назви фільму закладена дата 21 грудня або 23 грудня 2012, грала певну роль в календарі майя, згідно з яким в цей період має статися Кінець Світу [4].


1.11. "Анонім"

" Анонім "(англ. Anonymous) - історичний фільм, присвячений так званій шекспірівського питання [5].. У головних ролях - Ріс Іванс і Ванесса Редгрейв. Прем'єра відбулася 11 вересня 2011 року.

2. Фільмографія

Рік Російська назва Оригінальна назва Роль
1979 ф Францманн Franzmann сценарист
1980 тф Альтосакс Altosax сценарист, актор
1984 ф Втеча у Всесвіт The Noah's Ark Principle режисер, сценарист, продюсер
1985 ф Вступаючи в контакт Making Contact режисер, сценарист
1987 ф Голлівудський монстр Ghost Chase режисер, сценарист
1990 ф Місяць 44 Moon 44 режисер, сценарист, продюсер
1992 ф Універсальний солдат Universal Soldier режисер
1994 ф Зоряні ворота Stargate режисер, сценарист
1996 ф День незалежності Independence Day режисер, сценарист, продюсер
1997 - 1998 з Гість The Visitor продюсер
1998 ф Годзілла Godzilla режисер, сценарист, продюсер
1998 - 2000 мс Годзілла Godzilla: The Series продюсер
1999 ф Тринадцятий поверх The Thirteenth Floor продюсер
2000 ф Патріот The Patriot режисер, продюсер
2002 ф Атака павуків Eight Legged Freaks продюсер
2004 ф Післязавтра The Day After Tomorrow режисер, сценарист, продюсер
2007 ф Рабство Trade продюсер
2008 ф 10 000 років до нашої ери 10,000 BC режисер, сценарист, продюсер
2009 ф 2012 2012 режисер, сценарист, продюсер
2011 ф Анонім Anonymous режисер, продюсер
2011 ф 2016: Кінець ночі Hell продюсер
2013 ф Падіння Білого дому White House Down режисер, продюсер

Примітки

  1. Лідія Маслова У природи є поганої погоди - www.kommersant.ru/doc/477943. Коммерсант. kommersant.ru (27 травня 2004 р.). Читальний - www.webcitation.org/6CwxBTaOv з першоджерела 16 грудня 2012.
  2. Юля Малініна Давним-давно ... Нова казка про доісторичні часи - www.mk.ru/editions/bulvar/article/2008/03/12/50751-davnyimdavno.html. МК-Бульвар. mk.ru (12 березня 2008 р.). Читальний - www.webcitation.org/6CwxERyLI з першоджерела 16 грудня 2012.
  3. Юрій Гладильщиков Хто переживе кінець світу в 2012-му - www.forbes.ru/blogpost/27801-kto-perezhivet-konets-sveta-v-2012-m. Forbes. forbes.ru (6 листопада 2009). Читальний - www.webcitation.org/6CwxHryZ8 з першоджерела 16 грудня 2012.
  4. Валерій Кічин Апокаліпсис вау! Роланд Еммеріх планує кінець світу на 2012 рік - www.rg.ru/2009/11/20/2012-site-poln.html. Російська газета. rg.ru (20 листопада 2009).
  5. Олександр Нечаєв Відомий голлівудський режисер Роланд Еммеріх: "Не сумніваюся, що Вільяма нашого Шекспіра не існувало" - www.kp.ru/daily/25774.4/2757528/. Комсомольская правда. kp.ru (20 жовтня 2011). Читальний - www.webcitation.org/6CwxKkPSJ з першоджерела 16 грудня 2012.

Після виходу гучного фільму "День незалежності" Ролланд Еммеріх був занесений в книгу рекордів Гіннеса як пафосний режисер науково-фантастичного жанру [Джерело не вказано 116 днів] .