Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Жаков, Олег Петрович



План:


Введення

Олег Петрович Жаков ( 1905 - 1988) - радянський російський актор кіно. Народний артист СРСР ( 1969) [1]. Лауреат Державної премії СРСР ( 1971) та Сталінської премії другого ступеня ( 1946).


1. Біографія

О. П. Жаков народився 19 березня ( 1 квітня) 1905 в Сарапул, (нині - в Удмуртської Республіці, Росія).

В 1929 закінчив Ленінградський технікум сценічних мистецтв. З 1926 року знімається в кіно на різних кіностудіях країни. Увага глядачів привернув виконанням головних ролей у кінострічках "Семеро сміливих" і "Ми з Кронштадта". Потім багато знімався, як у військово-героїчних фільмах, так і в драматичних ролях, з яких варто відзначити роботи Олега Жакова в картинах "Нашестя" і "Біля озера".

Шлях в кіно не був для нього простим і легким - він брав участь в історії розвитку радянського кінематографа мало не від моменту його зародження і аж до середини 80-х років 20ст.

В 1912 сім'я Жаков з Сарапул переїхала в Казань, де Олег закінчив церковно-приходську школу і два класи реального училища. Потім переїхали в Єкатеринбург. Там, після закінчення середньої школи, Олег працював на електростанції. Потім вступив до політехнікум на педагогічне відділення, провчився три курси і зрозумів, що педагогіка мало приваблює його.

У ту пору познайомився з місцевими молодими ентузіастами театру, захопленими новими віяннями в мистецтві - П. С. Соболевським і С. А. Герасимовим - тим самим Герасимовим, чия творчість згодом стало найцікавішою сторінкою кінематографа 30-40х років, а потім і наступних десятиліть. Вони незабаром виїхали до Ленінграда вчитися, за ними вирішив податися і Олег Жаков.

16 січня 1926 - незабутня для нього дата: прибув "на брега Неви". Соболевський і Герасимов вже займалися в студії ФЕКС (фабрика ексцентризму) у Г. М. Козинцева і Л. З. Тауберг, і Олегу допомогли потрапити туди. Як же він був гордий, коли вперше знявся в масовці в екранізації гоголівської "Шинелі" ! Олег Петрович згадував: "Ми знімалися на первісній чорно-білій плівці, при примітивному освітленні, в німому кінематографі - і були щасливі!"

Саме тоді він відразу і остаточно вирішив: буде кіноактором, і все ... Після студії ФЕКС Олег Жаков навчався на кіноотделеніі Ленінградського технікуму сценічних мистецтв, а потім працював на студіях " Ленфільм "," Мосфільм ".

Доля не раз зіштовхувала Олега Жакова з Сергієм Аполлінаріевіча Герасимова. С. А. Герасимов, вже маститий режисер, згадував якось про те складному періоді в історії кіно, коли з німого воно перетворилося на звукове. Це був важкий, болісний етап перебудови для актора, хоча і таїть величезні можливості психологічного осягнення людини. У першій звуковій картині С. Герасимова "Семеро сміливих" грав Олег Жаков, і ця його роль - роль німецького емігранта Курта Шефера, стала однією з найяскравіших творчих удач актора.

Сорок років потому, С. А. Герасимов запросив О. П. Жакова, вже прославленого артиста, в картину "Біля озера", де з притаманною йому реалістичною правдивістю, той зіграв роль професора Барміна - ревного хранителя Байкалу. Одним з партнерів Олега Жакова в цьому фільмі був В. М. Шукшин.

Актор живий ролями. Актор Олег Жаков знявся більш ніж у ста фільмах. Його герої, як правило, мужні і стримані, скромні й значні, героїчність і самовіддані, вони - особистості. Для хлопчаків передвоєнної і воєнної доби герої О.Жакова значили набагато більше, ніж просто персонажі екрану. Адже це була класика, на якій виховувалися цілі покоління. ("Депутат Балтики", "Ми з Кронштадта", "Великий громадянин"). Серед ролей, зіграних О. П. Жаков, були різні - і позитивні, і негативні, але кожна з них була настільки живий, точної до найменшого жесту, нюансу, що підростаюче покоління вчилося по ним відрізняти і в житті хороше від поганого, стверджувалося в своїх ідеалах.

Олег Жаков працював з такими чудовими майстрами екрана, як Б. Ф. Андрєєв, Н. К. Черкасов, Б. Н. Ліванов, П. М. Алейніков, Б. А. Бабочкін...

Останньою роботою актора був фільм "Спекотне літо в Кабулі", де він знявся без малого у вісімдесят років.

Глядачі часто уявляють собі улюблених акторів в житті такими ж, які ті на екрані. Всі, хто знайомився з О. П. Жаков, потім говорили, що він "абсолютно такий!" Його, - одного з небагатьох в нашому кіно - називали "актором на всі часи", так як він завжди був "у справ" і незмінно викликав у глядачів різних поколінь глибоку повагу. І поки живуть фільми за участю Олега Жакова, буде жива і наша пам'ять про цю чудову артиста.

Пішов з життя в П'ятигорську 4 травня 1988 года.Похоронен на Червонослобідський кладовищі П'ятигорська.


2. Визнання і нагороди


3. Фільмографія

  1. 1926 - Шинель - Чиновник в плащі
  2. 1927 - С. В. Д. - Гусар
  3. 1929 - Новий Вавілон - Комунар
  4. 1930 - Крижана доля - радист Пухов
  5. 1930 - Вітер в обличчя - Борис
  6. 1931 - Полудень - Борис Шилін
  7. 1932 - Помилка героя - дядько Феліції
  8. 1933 - Моя Батьківщина - капітан Аляб'єв
  9. 1933 - Перший взвод - Василь
  10. 1933 - Приватний випадок - Лопухін
  11. 1934 - Чи люблю тебе - Сеня
  12. 1934 - Золоті вогні - Ковальов
  13. 1936 - Депутат Балтики - доцент Вікентій Михайлович Воробйов
  14. 1936 - Ми з Кронштадта - Ян Драудін
  15. 1936 - Семеро сміливих - радист Курт Шефер
  16. 1937 - За Радянську Батьківщину - Тойво Антікайнен
  17. 1938 - Болотні солдати - Пауль
  18. 1938 - Професор Мамлок - Рольф Мамлок
  19. 1937 - 1939 - Великий громадянин - Сергій Васильович Боровський
  20. 1939 - Мужність - Олексій Томілін
  21. 1939 - Друзі зустрічаються знову - Корнієнко
  22. 1941 - Фронтові подруги - Банников
  23. 1942 - Вбивці виходять на дорогу
  24. 1942 - Бойові киносборники № 12. Новела "Син бійця" - Воробйов
  25. 1943 - Березень-Квітень - капітан Петро Федорович Жаворонков
  26. 1943 - Одна сім'я - Морозов
  27. 1943 - Підводний човен "Т-9" - Костров
  28. 1944 - Нашестя - Федір Іванович Таланов
  29. 1945 - Пісня Абая - Долгополов
  30. 1946 - Сини - Яніс
  31. 1946 - В ім'я життя - Різдвяний
  32. 1946 - Біле Ікло - Уідон Скотт, гірничий інженер
  33. 1947 - Рядовий Олександр Матросов - капітан Щербина
  34. 1948 - Дорогоцінні зерна - Івашин
  35. 1949 - Зірка - Сербиченко
  36. 1950 - Донецькі шахтарі - Андрєєв
  37. 1950 - Змова приречених - колишній есесівець Куртов
  38. 1953 - Великий воїн Албанії Скандербег - Тануш тонія
  39. 1954 - Діти партизана - Слідчий
  40. 1954 - Повість про лісовому велетня - Никандр Петрович Дудін
  41. 1955 - Багаття безсмертя - Мартін Ясноокий
  42. 1955 - Тінь у пірса - Людової
  43. 1955 - Сліди на снігу - шпигун Василь Михайлович Белолюбского
  44. 1956 - Дорога правди - Павлов
  45. 1956 - Вихори ворожі - Георгій П'ятаков
  46. 1956 - Моя дочка - Рогов
  47. 1957 - Координати невідомі - Чалий
  48. 1957 - Народжені бурею - Сигізмунд Раєвський
  49. 1958 - Киянка - Коломієць
  50. 1958 - Кочубей - Деверін
  51. 1958 - Проста річ - Тумановіч
  52. 1959 - Анюта
  53. 1959 - Зорі назустріч - Рижиков
  54. 1959 - Його покоління - Каразін
  55. 1959 - Таврія - Мурашко
  56. 1960 - Перше побачення
  57. 1960 - Операція "Кобра" - Мазур
  58. 1960 - Світло у вікні - Авілов
  59. 1961 - Найперші - Євген Олексійович
  60. 1962 - Суд - Дудирев
  61. 1962 - Шлях до причалу - Гаст
  62. 1963 - Сліпа птиця - Іван Пилипович
  63. 1963 - Бухта Олени - Сергунін
  64. 1963 - Їм підкоряється небо - Басаргін
  65. 1964 - Державний злочинець - Гур'єв
  66. 1964 - Криниці - Павло Іванович
  67. 1965 - Рано вранці - Микола
  68. 1966 - Дивовижна історія, схожа на казку
  69. 1966 - Втамування спраги - Ермасов
  70. 1967 - Бегущая по волнам - Проктор
  71. 1967 - Браслет-2 - Рибкін
  72. 1967 - Сім братів Хробаки (Італія) - папаша Хробаки
  73. 1968 - Помилка резидента - Ян Євгенович Дембовіч
  74. 1969 - Біля озера - вчений Олександр Олександрович Бармін
  75. 1969 - Король гір та інші - Олег Петрович Марков
  76. 1970 - Місія в Кабулі - Петро Сорокін
  77. 1971 - Сьоме небо
  78. 1972 - Нічний мотоцикліст
  79. 1973 - Шукаю людину
  80. 1973 - Тут наш дім - Грамоткін
  81. 1973 - Земля, до запитання
  82. 1974 - Фронт без флангів - дід Матвій
  83. 1974 - День прийому з особистих питань
  84. 1975 - Коли тремтить земля - Демидов
  85. 1975 - Без права на помилку - суддя Микола Олександрович
  86. 1975 - Сталеве колечко - дід Кузьма
  87. 1977 - Пригоди Травки - Васильєв
  88. 1976 - Розклад на завтра
  89. 1977 - Озброєний і дуже небезпечний - суддя Флеммінг
  90. 1978 - Фронт за лінією фронту - дід Матвій
  91. 1979 - Мій генерал - Генерал-лейтенант
  92. 1979 - Іподром
  93. 1980 - Такі ж, як ми!
  94. 1980 - Сергій Іванович іде на пенсію - Ветеран-фронтовик
  95. 1981 - Сто радощів, чи книга великих відкриттів - дядя Міша
  96. 1982 - Дівчина і Гранд - дядько Петя
  97. 1983 - Спекотне літо в Кабулі - професор Федоров

Примітки

  1. Велика Радянська Енциклопедія. Гол. ред. А. М. Прохоров, 3-е изд. Т. 9. Евклід - Ібсен. 1972. 624 стр., іл.; 43 л. іл. і карт. 1 карта-вкл.
  2. Олег Жаков - біографія - радянські актори - = Кинопланета = - www.kino-teatr.ru/kino/acter/m/sov/1475/bio/
  3. Жаков Олег Петрович - Кіносозвездіе - авторський проект Сергія Ніколаєва - www.kinosozvezdie.ru / actors / zhakov / zhakov.html

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Орлов, Олег Петрович
Корольов, Олег Петрович
Найдьонов, Олег Петрович
Олег Віщий
Морозов, Олег
Олег Святославич
Олег Іванович
Жуков, Олег
Олег Романович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru