Жахливий вовк

Жахливий вовк ( лат. Canis dirus ) - Вид роду вовки, жив в епоху пізнього плейстоцену на території Північної Америки. Особини цього вимерлого близько 16 тис. років тому виду були найбільшими з всього сімейства псових, тому вид прозвали "жахливим".

Canis dirus перестав існувати в часи Льодовикового періоду, після того, як на територію сучасної Північної Америки прийшли перші племена людей-переселенців. Вид вимер, як більшість тварин фауни тієї епохи плейстоцену, через постійні холодів і нестачі їжі. Крім того, через потужний і присадкуватого кістяка, хижак не був особливо моторним і швидким - якості, необхідні для виживання і притаманні іншим вовкам того часу.

В даний час знайдені скам'янілості Жахливого вовка як експонати виставлені в музеї Ранчо Ла-Брея у Лос-Анджелесі, штат Каліфорнія.


1. Маса і розміри

Реконструкція жахливого вовка північноамериканського та південноамериканського походження.

Жахливий вовк був близько 1,5 м завдовжки і важив близько 57 кг [1] [2]. Незважаючи на уявну схожість з сірим вовком, між цими двома видами є істотні відмінності. Довжина ніг жахливого вовка була менше, самі ноги були значно міцнішими, а черепна коробка була меншою, ніж у сірого вовка тих же розмірів [3].


2. Харчування і конкуренти

Основу харчування жахливих вовків становили стародавні бізони та американські коні. Також могли полювати на гігантських лінивців і західних верблюдів. Дорослий мамонт не міг стати їх здобиччю, але, ймовірно, вони могли харчуватися дитинчатами і молодими, отбівшіміся від стада. Способи полювання, швидше за все, мало чим відрізнялися від сучасних вовків. Жахливі вовки не гидували падаллю, як і сучасні вовки. Однак багато вчених вважають, що за способом життя жахливий вовк був більш схожий на гієну, ніж на сірого вовка.