Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Зайцеподібні


Європейський кролик

План:


Введення

Зайцеподібні ( лат. Lagomorpha ) - Загін плацентарних ссавців.


1. Загальні відомості

Зайцеподібні - тварини невеликого розміру, з коротким хвостом, або він відсутній зовсім. Їх зуби мають деяку схожість із зубами гризунів. Ще порівняно недавно Зайцеподібні, до яких, крім загальновідомих зайців і кроликів відносять ще й пищух, включали в загін гризунів в якості підряду. Але вже в 1912 р. Дж. У. Гідлі врахував багато специфічних рис організації та історії Зайцеподібні і запропонував виділити їх в самостійний загін, деяку схожість якого з гризунами має тільки зовнішній ( конвергентний) характер. Цей погляд в даний час слід вважати загальноприйнятим. Филогенетически Зайцеподібні близькі до примітивних копитним третинного часу.

Від гризунів Зайцеподібні принципово відрізняються тим, що у верхній щелепі у них не одна, а дві пари різців. Друга пара різців у Зайцеподібні розвинена слабше і розташовується позаду основної пари; вершини їх далеко не доходять до вершин основних (передніх) різців. Крім того, кісткове небо у Зайцеподібні влаштовано дуже своєрідно. Воно має вигляд вузького поперечного містка між лівим і правим рядом корінних зубів. На відміну від Зайцеподібні, у гризунів кісткове небо представляє суцільну майданчик, що доходить попереду до різців. Є істотні відмінності в організації шлунка. У Зайцеподібні він складається ( фізіологічно, але не морфологічно) з двох відділів, в одному з яких відбувається бактеріальне бродіння їжі, в іншому, ближньому до виходу кишки, їжа перетравлюється пепсином. Основне схожість Зайцеподібні і гризунів полягає в тому, що у них відсутні ікла, а різці і корінні зуби відокремлені широким, позбавленим зубів простором - діастемою. Зуби у Зайцеподібні позбавлені закритих коренів і постійно зростають, що пов'язано зі швидким зношуванням їх коронок.

Всі Зайцеподібні - наземні тварини, не здатні ні добре лазити, ні плавати. Вони населяють Ліси, степи і пустелі, тундру, високогір'я. Деякі з них вважають за краще великі відкриті простори, інші живуть серед густих заростей і кам'яних розсипів. Деякі спеціальних притулків не роблять і тримаються поодиноко, інші риють нори і поселяються невеликими колоніями. Зайцеподібні поширені в багатьох частинах світу. Раніше їх не було в південній частині Південної Америки, на Мадагаскарі, островах Південно-східній Азії і в Австралії. Однак завдяки людському втручанню сьогодні вони в наявності скрізь, а в Австралії, у зв'язку з їх вбудована в харчовий ланцюг, поширення кроликів набуло характер національного лиха (від достатку корму та відсутності природних ворогів вони заполонили весь континент).


2. Харчування

Харчуються зайці та кролики малокалорійної їжею, яка зазвичай не привертає гризунів, - головним чином корою, молодими гілками, листям, а також травою. Раціон пищух аналогічний, але в ньому є також ягоди, папороті, лишайники. Цікава схильність Зайцеподібні до копрофагія - поїдання власних екскрементів для того, щоб отримати білки, синтезовані особливим розщеплює клітковину бактеріальним комплексом, сконцентрованим у них в сліпій кишці.


3. Розмноження

Розмножуються Зайцеподібні швидко, в рік буває від одного до чотирьох виводків до 5-10 дитинчат в кожному. Ті з них, які влаштовують постійні сховища (нори тощо), розмножуються по "птенцовим" варіанту: дитинчата у них народжуються абсолютно безпорадні, голі й сліпі, лише через пару тижнів починають походити на дорослих (наприклад, кролики). Зайці ж, незважаючи на високу плодючість, безсумнівно є "виводковими" - дитинчата народжуються в шерстці, зрячі, через кілька годин можуть вільно бігати. У пищух плодючість низька, у році у пищухи всього 1-2 виводки по 3-6 дитинчат. Молоді першого посліду починають самостійне життя у віці 20 днів; поселяються вони в межах сімейного ділянки. Самі до розмноження приступають тільки навесні наступного року, у віці 7-11 місяців.


4. Захист від ворогів

У Зайцеподібні дуже багато ворогів, тому їм потрібно добре захищатися. Для цього у них є маса пристосувань, і одне з головних - це їхні великі вуха: вуха служать локаторами, точно фіксуючи, звідки виходить підозрілий шум. Велике значення має розташування очей: звір, не повертаючи голови, бачить не тільки перед собою, а й по сторонах і навіть трохи позаду. Але цього не достатньо зайцям, щоб врятувати собі життя, і тому їх задні лапи прекрасно пристосовані для швидкого бігу: самі швидконогі зайці розвивають швидкість до 80 кілометрів на годину. Швидкість бігу - безперечне пристосування до захисту від хижаків, тому що добування їжі не вимагає швидких переміщень. Ну а якщо все ж хтось зможе наздогнати зайця, то на цей випадок шкурка у них нетривка і слабо прикріплена до тіла, тому часто шматки шкури залишаються в зубах хижака, як хвіст ящірки. Деякі особливості своєї організації зайці використовують як ніби і не за призначенням, але, тим не менш, дуже вдало. Так, у зайців слабо розвинені шкірні залози, щоб хижакам було складніше відчути зайця. Але у цього є мінус: вони не можуть нормально потіти і легко перегріваються. І знову на допомогу приходять вуха: вони пронизані густою мережею кровоносних судин, і поточна по ним кров швидко остигає.


5. Класифікація

На відміну від ранніх класифікацій Зайцеподібні не розглядаються більше як частина гризунів, хоча залишається безперечним той факт, що з гризунами у них близьку генетичну спорідненість. Загін Зайцеподібні розділений на два сімейства, в кожному з яких виділяють близько 30 видів:


Література

  • Біологічний енциклопедичний словник - М.: Радянська енциклопедія, 1986
  • Старіковіч С. Ф. Самі звичайні тварини. - М.: Наука, 1989


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru