Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Заєць-русак


Заєць-русак

План:


Введення

Заєць-русак ( лат. Lepus europaeus ) - Ссавець роду зайців загону Зайцеподібні.


1. Зовнішній вигляд

Відноситься до великих зайцям : довжина тіла 57-68 см; маса 4-6 кг, рідко - до 7 кг. Найбільші особини зустрічаються на півночі і північному сході ареалу. Статура крихке. Зовні русак добре відрізняється від біляка більше довгими вухами (9,4-14 см), довгим клиноподібним хвостом (7,2-14 см завдовжки), чорного або чорно-бурого кольору зверху. Очі червонувато-коричневі. Задні кінцівки довші, ніж в біляка, але лапи коротші і вже (довжина ступні 13,6-18,5 см), оскільки русак мешкає в регіонах, де сніговий покрив порівняно неглибокий і твердий.

Літнє фарбування буває вохристо-сіра, бура, коричнева, вохристо-руда або оливково-бура, різних відтінків. Характерні великі темні пестрин, утворені кінцями волосся підшерстя. Кінці остьовіволосся охристі. Шерсть русака блискуча, шовковиста, помітно звита. Боки забарвлені світліше спини; живіт білий, без брижів. Навколо очей білі кільця. Кінчики вух круглий рік чорні. Зимове хутро трохи світліше річного (на відміну від біляків, русаки ніколи не бувають взимку білосніжними); голова, кінчики вух і передня частина спини і взимку залишаються темними. Статевий диморфізм у забарвленні відсутня. У каріотипі 48 хромосом.


1.1. Линька

Як і у всіх зайців, линька у русаків проходить навесні та восени. Весняна линька зазвичай починається у другій половині березня і триває 75-80 днів, закінчуючись до середини травня. Найбільш бурхливо вона протікає в квітні, коли шерсть випадає клаптями. Загальний напрямок линьки - від голови до задньої частини тіла. Восени літні волосся поступово випадають, і їм на зміну підростає густий і пишний зимове хутро. Напрямок осінньої линьки назад напрямку весняної - вона починається зі стегон, потім переходить на круп, хребет, передні лапи й боки. Найдовше літнє хутро залишається на спині і близько очей. Початок линьки зазвичай припадає на вересень; закінчується вона в кінці листопада, хоча при теплій погоді може затягнутися до грудня.


2. Поширення

Русак - споконвічно степове тварина Європи, Передньої і Малої Азії і Північної Африки. Його розселення на північ, ймовірно, почалося не раніше середини четвертинного періоду. В даний час він поширений в степах, лісостепах, тундрах і малооблесенних областях лісової зони Європи, на півночі до Ірландії, Шотландії, південної Швеції та Фінляндії, на півдні - до Туреччини, Закавказзя, Ірану, півночі Аравійського півострова, Північної Африки, північного Казахстану. Викопні залишки відомі з плейстоценових відкладів Азербайджану і Криму.

У межах Росії водиться по всій Європейської частини країни до північних узбереж Ладозького й Онезького озер, Північної Двіни; далі межа поширення йде через Кіров, Перм, огинаючи Уральські гори, через Курган до Павлодарської області Казахстану. Південна межа проходить через Закавказзі, Прикаспий, Устюрт, північне Пріаралье до Караганди. Акліматизований у ряді районів Південного Сибіру (передгірні райони Алтаю, Салаира і Кузнецького Алатау). Випускався в Алтайському і Красноярському краях, в Новосибірської, Кемеровської, Іркутської і Читинської областях. Акліматизований на Далекому Сході: в Хабаровському краї випущений в 1963 - 1964 рр.. ( Єврейська АО), в 1965 р. - У Приморському краї (Уссурійський і Михайлівський р-ни). В Бурятії спроби акліматизації не увінчалися успіхом.

Штучно розселявся в Північній Америці. Так, русак був завезений в штат Нью-Йорк в 1893 р. і в 1912 р. - В провінцію Онтаріо (Канада). Зараз водиться, в основному, в районі Великих озер. Завозився також в Центральну і Південну Америку; був акліматизований в Нової Зеландії і південних районах Австралії, де перетворився на шкідника.


3. Спосіб життя

Біжить заєць-русак

Мешканець відкритих просторів, лісостепових, степових, пустельних-степових ландшафтів. Основні його місця проживання в лісовій зоні - відкриті місця: поля, луки, галявини, обширні вирубки, галявини, гарі. В глибині хвойних масивів зустрічається рідко, більш звичайний в листяних лісах, хоча і тут воліє рідколісся. Особливо улюблені русаком ділянки, де сільськогосподарські угіддя чергуються з невеликими перелісками, заростями чагарників і мережею ярів і балок. У лісостеповій і степовій зонах зустрічається по балках, заплавах річок, за покладами і посівам зернових культур. У горах водиться до альпійського пояса, мешкаючи не тільки по гірських степах, але і в лісах. Влітку піднімається в горах до 1500-2000 м, взимку спускається вниз. Повсюдно тяжіє до населених пунктів (особливо в зимовий час), а також до водоймищ.

У нормі русак - осілий територіальний звір. В залежності від кормності місцепроживання він може постійно триматися на одній ділянці, що займає 30-50 га. В інших районах русаки здійснюють щоденні кочівлі від місць лежань до місць годівлі, проходячи по десятку кілометрів. Мають місце також сезонні переміщення; восени і взимку русак часто переселяється ближче до населених пунктів, околицями лісів і на піднесені ділянки, де менше снігу. У горах вони восени спускаються в заплави річок, а навесні піднімаються назад в гори. При несприятливих умовах (високий сніговий покрив, крижана кірка), що заважають добувати корм з-під снігу, спостерігаються масові откочевки. У південних районах переміщення русаків відзначені у весняно-літній період і пов'язані з господарською діяльністю людини.

Активні русаки переважно в сутінкові і нічні години. Тільки в період гону повсюдно спостерігається денна активність. Найбільша активність припадає на першу половину ночі і на передранкові години. За одну жирування русак проходить до декількох кілометрів; звірі, що живуть на відкритих ділянках, зазвичай проходять більше, ніж селяться у лісових узлісь і в чагарнику. При несприятливих умовах русак може по кілька днів не виходити на жирування. Лежання русака в літній час - це, як правило, просто невелика ямка, викопана під прикриттям куща, поваленого дерева або куртини високої трави. Часто просто залягає під кущем або в польовій межі. Постійних нір не влаштовує, іноді риє тимчасові денні нори при сильній спеці. Може відпочивати в покинутих норах борсуків, лисиць і бабаків. Розташування притулків русака залежить від пори року і погодних умов. Навесні лежання частіше розташовуються на прогріваються місцях; в дощову погоду русак тримається за більш сухим височин, а в суху, навпаки, в низинах. Взимку лежання влаштовується на снігу в закритому від вітру місці; в районах з глибоким снігом русаки іноді риють нори завдовжки до 2 м. Часто русаки залягають восени і взимку в стогах, у будов на околицях населених пунктів.

Бігає русак швидше біляка; його стрибки довше. На короткій відстані здатний розвинути швидкість бігу до 50-60 км / год по прямій. Плутає сліди. Непогано вміє плавати. Як і всі зайці, русаки - тихі звірі; тільки будучи спійманими або пораненими, вони видають високий пронизливий крик. Самка зве зайчат, видаючи тихі звуки. Потривожений русак клацає зубами, як це роблять багато гризуни. Інший вид комунікації - перестук лапами, схожий на стукіт в барабан.


3.1. Харчування

Заяча нора.

У літній час русак харчується рослинами і молодими пагонами дерев і чагарників. Найчастіше з'їдає листя і стебла, але може викопувати і коріння; у другій половині літа поїдає насіння (сприяє їх поширенню, так як не все насіння перетравлюються). Склад кормів річного раціону дуже різноманітний - різні дикорослі ( кульбаба, цикорій, пижмо, пташиний горець, суріпиця, конюшина, люцерна) і культурні ( соняшник, гречка, злаки) рослини. Охоче ​​поїдає овочеві і баштанні культури.

Взимку, на відміну від біляка, він продовжує годуватися насінням і дрантям трав, озимими, залишками городніх культур, викопуючи їх з-під снігу. При глибокому сніговому покриві переходить на харчування деревною і чагарниковою рослинністю (пагони, кора). Найохочіше об'їдає клен, дуб, ліщину, рокитник, а також яблуні і груші; осику і вербу, улюблені біляком, споживає рідше. Заячі зимові копанки люблять відвідувати сірі куріпки, які не здатні розрити сніг самі.


4. Розмноження

Тривалість і терміни сезону розмноження русаків різняться в залежності від частини ареалу. Так, в Західній Європі він зазвичай триває з березня по вересень; за цей час близько 75% самок встигають принести по 4 виводки, а в роки з теплою зимою і ранньою весною - і по 5. У сприятливих кліматичних умовах гон триває весь рік, і перші зайчата з'являються вже в січні. На півночі ареалу виводків 1-2. У середній смузі Росії перший гін проходить в кінці лютого - березні (самці активні з січня), другий - у квітні - на початку травня, третій - у червні. Вагітність триває 45-48 днів, таким чином перші зайчата з'являються в квітні - на початку травня, другий виводок - в кінці травня - червні (пік розмноження), третій - в серпні. Повторно зайчихи спаровуються відразу ж після пологів, а іноді і до них. В цілому, гін у русаків проходить не настільки дружно, як у біляків, так що вагітних самок і зайчат можна зустріти раніше і пізніше звичайних сезонів.

Кількість зайченят у виводку коливається від 1 до 9. На величину виводка впливають багато умови. В цілому, виводки крупніше в районах, де у зайців менше репродуктивних циклів. Зимові, ранньовесняні та осінні виводки менше літніх - в них по 1-2 зайченя. Найбільше зайчат приносять самки середнього віку. Перед пологами самиці влаштовують примітивні гнізда з трави, викопують ямки або, в жаркому кліматі, неглибокі нори. Зайчата народжуються зрячими і покритими хутром, вагою 80-150 г. Самка приходить годувати потомство раз на добу, а іноді і рідше - до 1 разу на 4 дні. З 5 дня життя зайчата починають переміщатися поблизу місця народження; до 2 тижням досягають ваги 300-400 г і вже активно їдять траву, а в 3-4 тижні стають самостійними. Відомі випадки годування зайчиха чужих зайченят за умови, що вони того ж віку, що і її власні, але це спостерігається рідше, ніж у біляка. Статевозрілості русаки зазвичай досягають тільки на наступну весну; дуже рідко, в західних частинах ареалу, самки приступають до розмноження в той же літо. Відомі гібриди русаків з беляками (стусани). Їх знаходили як у природі, так і отримували при вмісті зайців у зоопарку. При вмісті в неволі стусани здатні розмножуватися.

Тривалість життя русаків 6-7 років (у виняткових випадках доживали до 10-12 років), проте велика частина звірів живе не більше 4-5 років.


5. Чисельність і значення для людини

В цілому заєць-русак - самий звичайний вид, чия чисельність в деякі роки досягає багатьох мільйонів особин. Чисельність зазнає значних змін по роках залежно від різноманітних чинників: епізоотій, без харчів та ін, однак вони не такі різкі, як у біляка. В тайзі цикл коливань - 10-11 років, на півдні ареалу коливання бувають частіше і безладно.

Русак є цінним промисловим твариною, об'єктом любительського і спортивного полювання. Щорічно добувається в значній кількості заради м'яса і шкурок. Може шкодити озимим посівам, фруктовим садам і розплідника: за одну ніч заєць може обглодать 10-15 фруктових дерев. В Аргентині, Австралії і, в меншій мірі, в Північній Америці інтродуковані русаки є шкідниками сільського господарства. Русаки переносять ряд захворювань. Хоча вони, на відміну від біляків, менш схильні до захворювань легенево-глистова хворобою і рідше заражаються печінковими трематодами, серед них широко поширений кокцидіоз, особливо серед молодняка. Масова смертність від цієї хвороби буває у віці від 5 тижнів до 5 місяців. Відомі епізоотії пастерельозу, туляремії, свинячого бруцельозу та інших інфекційних захворювань; є переносником токсоплазмозу. Русаки частіше, ніж біляки, страждають від несприятливих умов погоди. Особливо згубні для них багатосніжні, хуртовинні зими, не дозволяють зайцям нормально годуватися, і нестійкі весни з чергуються відлигами і заморозками, під час яких гинуть ранні виводки. Деяку роль у змінах чисельності грають хижаки. На русаків полюють лисиці, вовки, койоти, рисі, орли.


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Заєць-толай
Заєць (сузір'я)
Бушменів заєць
Лазающий заєць
Заєць-біляк
Березневий заєць
Великодній заєць
Місячний заєць
Заєць над безоднею
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru