Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Звичайна гадюка


Звичайна гадюка

План:


Введення

Звичайна гадюка ( лат. Vipera berus ) - Вид отруйних змій роду справжніх гадюк сімейства гадюкових, що часто зустрічається в Європі і Азії. На відміну від інших представників сімейства віддає перевагу більш низькі температури, що зустрічаються або на більш високих широтах (аж до Полярного Круга), або високо в горах (досягаючи 3000 метрів у швейцарських Альпах).


1. Опис

Звичайна гадюка, як правило, середнього розміру - самці досягають 60 см, самки 70 см. На півночі ареалу рідкісні екземпляри досягають 1 метра довжини. Голова відділена від тулуба короткою шиєю, морда зверху, спереду від лінії, що з'єднує передні краї очей, має 3 великих щитка (один посередині і два з боків), а також ряд дрібніших. Зіниця вертикальний. Морда закруглена на кінці. Носовий отвір прорізано в середині носового щитка. Забарвлення сильно варіюється від сірого і блакитного до мідно-червоного і чорного, з характерним зигзагоподібним малюнком на спині вздовж хребта. В останньому випадку малюнок практично невиразний.


2. Поширення

Ареал звичайної гадюки включає в себе Європу ( Великобританія, Скандинавські країни, Франція, Італія, Албанія, Болгарія, північна Греція, Швейцарія, Україна, Білорусь, Росія - середні і північні області Європейській частині) і Азію ( Росія - Сибір, Далекий Схід до Сахаліну включно; Північна Корея і північні райони Китаю). Це єдина змія, що зустрічається далеко на півночі (аж до 61 - 63 північної широти) через свою слабкої сприйнятливості до низьких температур.


3. Спосіб життя

Живе звичайна гадюка в середньому 11-12 років. Швидко адаптується до будь-якого рельєфу і може жити на висоті аж до 3000 метрів над рівнем моря. Поширення нерівномірно залежно від наявності придатних для зимівлі місць. Осіла, як правило не переміщається далі 50-100 метрів. Виняток становить вимушена міграція до місця зимівлі, змії в цьому випадку можуть піти на відстань до 5 км. Зимівля зазвичай відбувається з жовтня-листопада по березень-квітень (в залежності від клімату), для чого вибирає поглиблення в землі (нори, ущелини і т. д.) на глибині до 2 метрів, де температура не опускається нижче +2 ... +4 C. У разі дефіциту таких місць в одному місці може зібратися кілька сотень особин, які навесні виповзають на поверхню, що створює враження великої скупченості. Згодом змії розповзаються.

У літню пору часто гріється на сонці, в решту часу ховається під старими пнями, в ущелинах і т. п. Змія неагресивна, і при наближенні людини намагається використовувати свою камуфльований забарвлення настільки, наскільки це можливо, або піти. Тільки в разі несподіваної появи людини або в разі провокації з його боку вона може спробувати його вкусити. Таке обережне поведінка пояснюється тим, що їй потрібно багато енергії для відтворення отрути в умовах мінливих температур.

Харчується в основному гризунами, земноводними і ящірками, хоча іноді вживає в їжу птахів та їх яйця.


4. Розмноження

Сезон спарювання припадає на травень, а потомство з'являється в серпні або вересні, залежно від клімату. Гадюка живородна - яйця розвиваються і дитинчата вилуплюються в утробі матері. Зазвичай з'являється до 8-12 молодих особин, в залежності від довжини самки. Трапляється, що на час пологів самка обвиває дерево або пень, залишаючи хвіст на вазі, "розкидаючи" на землю малюків, які з першої миті починають самостійне життя. Молоді особини зазвичай довжиною 15-20 см і вже отруйні. Багато хто вважає, що тільки що народилися особини більш отруйні, але це неправда. Також неправда те, що молоді особини більш агресивні. Тільки народившись, змії зазвичай линяють. Надалі линька молодих і дорослих відбувається 1 - 2 рази на місяць. Перед першою своєю сплячкою в жовтні-листопаді вони ніколи не харчуються, так як перед станом сплячки повинні переварити всю з'їдену їжу щоб уникнути проблем з обміном речовин.


5. Отрута

Звичайна гадюка смертельно отруйна, і її отрута схожий з отрутою гримучих змій. Проте вона виробляє набагато менша кількість отрути в порівнянні з останніми, і з цієї причини вважається менш небезпечною. Укус рідко призводить до смертельного результату. Тим не менш, вкушений людина повинна негайно звернутися за медичною допомогою. До складу отрути входять високомолекулярні протеази геморагічного, гемокоагулірующего і некротизуючого дії і низькомолекулярні нейротропні цитотоксини. В результаті укусу виникають геморагічний набряк, некроз і геморагічне просочування тканин в зоні введення отрути, що супроводжуються запамороченням, млявістю, головним болем, нудотою, задишкою. Надалі розвиваються прогресуючий шок складного генезу, гостра анемія, внутрішньосудинне згортання крові, підвищення капілярної проникності. У важких випадках наступають дистрофічні зміни в печінці та нирках. Навесні отрута гадюки більш токсичний, ніж влітку.


6. Вороги в природі

Основними ворогами гадюки в природі є лелеки, чаплі, шуліки, орли і сови. На землі їжаки, дикі кабани, або великі гризуни. Також змії часто гинуть під копитами великої рогатої худоби на пасовищах або від руки людини.


Література

  • "Земноводні і плазуни СРСР", А. Г. Банников, І. С. Даревский, А. К. Рустамов, вид. "Думка", 1971

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Гадюка Радде
Черемха звичайна
Звичайна щиповка
Горобина звичайна
Звичайна летяга
Ялина звичайна
Кислиця звичайна
Бузок звичайна
Сосна звичайна
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru