Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Звичайний бобер


Звичайний бобер

План:


Введення

Звичайний бобер, або річковий бобер [1] ( лат. Castor fiber ) - Напівводна ссавець загону гризунів; один з двох сучасних представників сімейства бобрових (поряд з канадським бобром, якого раніше вважали підвидом). Найбільший гризун фауни Старого Світу і другий за величиною гризун після капібари.


1. Назва

Слово "бобер" успадковано з праіндоєвропейської мови (СР ньому. Biber ; жем. Bėbros ), Утворено неповним подвоєнням назви коричневого кольору. Реконструюються основа * bhe-bhru-.

Згідно авторитетним лінгвістичним джерел, слово бобер має вживатися в значенні тваринного із загону гризунів з цінним хутром, а бобер - у значенні хутра цієї тварини: бобровий комір, одяг на Бобровому хутрі. [2] Однак у розмовній мові слово бобер повсюдно використовується як синонім слова бобер (як лисиця і лисиця, тхір і тхір).


2. Походження

Вперше бобри з'являються в Азії, де їх скам'янілі останки датуються еоцен. Найбільш відомі з вимерлих бобрів - це гіганти часів плейстоцену, сибірський Trogontherium cuvieri і північноамериканський Castoroides ohioensis. Зростання останнього, судячи з розмірів черепа, досягав 2,75 м, а маса 350 кг.

3. Зовнішній вигляд

Бобр приймає сонячні ванни

Бобр - великий гризун, пристосований до напівводний способу життя. Довжина його тіла досягає 1-1,3 м, висота в плечі - до 35,5 см, а маса - до 30-32 кг. Статевий диморфізм виражений слабо, самки крупніше. Тіло у бобра приосадкувате, з укороченими 5-палимі кінцівками; задні значно сильніше передніх. Між пальцями є плавальні перетинки, сильно розвинені на задніх кінцівках і слабо - на передніх. Кігті на лапах сильні, сплощені. Кіготь II пальця задніх кінцівок роздвоєний - їм бобер розчісує хутро. Хвіст веслообразний, сильно сплощені зверху вниз, його довжина - до 30 см, ширина - 10-13 см. Волосся на хвості є лише у його заснування. Більша його частина покрита великими роговими щитками, між якими ростуть рідкісні, короткі і жорсткі волоски. Нагорі по середній лінії хвоста тягнеться рогової кіль. Очі в бобра невеликі; вуха широкі і короткі, ледве виступаючі над рівнем хутра. Вушні отвори і ніздрі замикаються під водою, очі закриваються мігательний перетинками. Корінні зуби зазвичай не мають коренів; слабо відокремлені коріння утворюються лише в окремих старих особин. Різці позаду ізольовані від ротової порожнини особливими виростами губ, що дозволяє бобру гризти під водою. У каріотипі звичайного бобра 48 хромосомканадського бобра - 40).

Бобр володіє красивим хутром, який складається з грубих остьового волосся і дуже густий шовковистою підпуши. Забарвлення хутра від світло-каштанового до темно-бурого, іноді чорна. Хвіст і кінцівки чорні. Линька один раз в році, в кінці весни, але триває майже до зими. У анальної області знаходяться парні залози, жировики і безпосередньо сама боброва струмінь, яка і виділяє сильно пахне секрет - бобровий струмінь. Сформовану думку про використання жировик як мастила хутра від намокання помилково. Секрет жировик виконує комунікативну функцію, виключно несучи інформацію про власника (стать, вік). Запах бобрової струменя служить орієнтиром іншим бобрам про кордон території бобрового поселення, він унікальний, як відбитки пальців. Секрет жировик, використовуваний спільно із струменем, дозволяє довше зберігати боброву мітку в "робочому" стані завдяки маслянистої структурі, яка випаровується набагато довше секрету бобрової струменя. [3]


4. Поширення

У раннє історичний час звичайний бобер був поширений по всій лісолуговий зоні Європи і Азії, однак внаслідок інтенсивного видобутку до початку XX століття бобер на більшій частині ареалу виявився практично знищений. Нинішній ареал бобра є здебільшого результат зусиль по акліматизації і реінтродукції. В Європі він мешкає в Скандинавських країнах, низинах Рони (Франція), басейні Ельби (Німеччина), басейні Вісли (Польща), в лісовій і частково лісостеповій зонах Європейській частині. У Росії бобер зустрічається також в Північному Зауралля. Розрізнені осередки проживання звичайного бобра є у верхів'ях Єнісею, Кузбасі, Прибайкалля, в Хабаровському краї, на Камчатці. Крім того, він водиться в Монголії (рр. Урунгу і Бімен) і в Північно-Східному Китаї ( Синьцзян-Уйгурський автономний район).


5. Спосіб життя

Боброва хатка

У раннє історичний час бобри повсюдно населяли лісову, тайгову і лісостепову зони Євразії, по заплавах річок доходячи до півночі до лісотундри, а на південь - до напівпустель. Бобри воліють селитися по берегах повільно поточних річок, стариць, ставків і озер, водосховищ, іригаційних каналів і кар'єрів. Уникають широких і швидких річок, а також водойм, що промерзають взимку до дна. Для бобрів важлива наявність по берегах водойми деревно-чагарникової рослинності з м'яких листяних порід, а також велика кількість водної та прибережної трав'янистої рослинності, що становить їх раціон. Бобри чудово плавають і пірнають. Великі легкі і печінка забезпечують їм такі запаси повітря та артеріальної крові, що під водою бобри можуть залишатися 10-15 хвилин, пропливаючи за цей час до 750 м. На суші бобри досить незграбні.

Живуть бобри поодинці або сім'ями. Повна сім'я складається з 5-8 особин: сімейної пари і молодих бобрів - приплоду минулого і поточного років. Сімейний ділянку іноді займається сім'єю протягом багатьох поколінь. Невеликий водойму займає одна сім'я або холостий бобер. На більших водоймах довжина сімейного ділянки вздовж берега становить від 0,3 до 2,9 км. Від води бобри рідко видаляються більш ніж на 200 м. Протяжність ділянки залежить від кількості кормів. У багатих рослинністю місцях ділянки можуть стикатися і навіть перетинатися. Межі своєї території бобри мітять секретом мускусних залоз - бобрової струменем. Мітки наносяться на особливі горбики з бруду, мулу і гілок заввишки 30 см і шириною до 1 м. Між собою бобри спілкуються за допомогою пахучих міток, поз, ударів хвостом по воді і криків, що нагадують свист. При небезпеки пливе бобер голосно плескає хвостом по воді і пірнає. Бавовна служить для всіх бобрів в межах чутності сигналом тривоги.

Слід бобра

Активні бобри вночі і в сутінках. Влітку вони виходять з жител в сутінках і трудяться до 4-6 годин ранку. Восени, коли починається заготівля кормів на зиму, трудовий день подовжується до 10-12 годин. Взимку активність знижується і зсувається на світлий час доби; в цю пору року на поверхні бобри майже не показуються. При температурі нижче -20 C тварини залишаються у своїх оселях.


5.1. Хатки і греблі

Живуть бобри в норах або хатках. Вхід у житло бобра завжди розташовується під водою. Нори бобри риють в крутих берегах, вони являють собою складний лабіринт з 4-5 входами. Стіни і стеля нори старанно розрівнюються і утрамбовували. Житлова камера всередині нори влаштовується на глибині не більше 1 м. Ширина житлової камери трохи більше метра, висота - 40-50 сантиметрів. Пол обов'язково знаходиться на 20 сантиметрів вище рівня води. Якщо вода в річці піднімається, бобер підводить і підлогу, зіскрібаючи землю зі стелі. Іноді стелю нори руйнується і на його місці влаштовується настил з гілок і хмизу, перетворюючи нору в перехідний тип притулку - полухатку. Навесні в паводок бобри будують на вершинах кущів лежання з гілок і сучків з підстилкою з сухої трави.

Сліди роботи бобрів

Хатки будуються в місцях, де риття нори неможливо, - на низьких заболочених берегах і на мілинах. Споруду нового житла бобри рідко починають раніше кінця серпня. Хатки мають вигляд конусоподібної купи хмизу, скріпленого мулом і землею, заввишки до 1-3 м і діаметром до 10-12 м. Стіни хатки ретельно обмазують мулом і глиною, так що вона перетворюється на справжню фортецю, неприступну для хижаків; повітря надходить через стелю . Незважаючи на поширену думку, бобри завдають глину за допомогою передніх лап, а не хвоста (хвіст їм служить виключно кермом). Всередині хатки є лази в воду і платформа, що піднімається над рівнем води. З першими заморозками бобри додатково ізолюють хатки новим шаром глини. Взимку в хатках зберігається позитивна температура, вода в лазах не замерзає, і бобри мають можливість виходити в підлідну товщу водойми. У сильні морози над хатками варто пар, що є ознакою населеності житла. Іноді в одному поселенні бобрів зустрічаються і хатки і нори. Бобри дуже охайні, ніколи не засмічують свого житла залишками їжі та екскрементами.

У водоймах із змінним рівнем води, а також на дрібних струмках і річках, сім'ї бобрів будують свої знамениті греблі (загати). Це дозволяє їм піднімати, підтримувати і регулювати рівень води у водоймі. Греблі влаштовуються нижче бобрового містечка зі стовбурів дерев, гілок та хмизу, скріплюються глиною, мулом, шматками сплавини та іншими матеріалами, які бобри приносять в зубах або передніх лапах. Якщо водойма має швидку течію і на дні є камені, вони теж використовуються як будівельний матеріал. Вага каменів може досягати 15-18 кг.

Боброва гребля (Вологодська область)

Для зведення греблі вибираються місця, де дерева ростуть ближче до крайки берега. Будівництво починається з того, що бобри вертикально встромляють в дно гілки і стовбури, зміцнюючи проміжки гілками і очеретом, заповнюючи порожнечі мулом, глиною та камінням. В якості опорного каркаса вони часто використовують впало в річку дерево, поступово обкладаючи його з усіх сторін будівельним матеріалом. Часом гілки в бобрових греблях пускають коріння, надаючи їм додаткову міцність. Звичайна довжина дамби 20-30 м, ширина в основі 4-6 м, у гребеня - 1-2 м, висота може досягати 4,8 м, хоча зазвичай - 2 м. Стара гребля легко витримує вагу людини. Рекорд в будівництві гребель належить, проте, не звичайним, а канадським бобрам - гребля, побудована ними на р. Джефферсон ( Монтана), досягала в довжину 700 м. Форма греблі залежить від швидкості течії - там, де воно повільне, загата практично пряма; на швидких річках вона вигнута у бік течії. Якщо протягом дуже сильне, вище по річці бобри споруджують невеликі додаткові дамби. У греблі часто влаштовується стік, щоб її не прорвало паводком. В середньому на будівництво 10 м дамби, у бобрової сім'ї йде приблизно тиждень. Бобри ретельно стежать за збереженням греблі і латають її в разі течі. Іноді в будівництві беруть участь кілька сімей, що працюють "позмінно".

Боброва гребля (Північна Каліфорнія)

Великий внесок у вивчення поведінки бобрів при будівництві гребель внесли шведський етолог Вілсон ( 1971) і французький зоолог Рішар ( 1967, 1980). З'ясувалося, що основним стимулом до будівництва є шум поточної води. Володіючи прекрасним слухом, бобри безпомилково визначали, де звук змінився, а значить, відбулися зміни в структурі греблі. При цьому вони не звертали увагу навіть на відсутність води - точно так же бобри реагували на звук води, записаний на магнітофон. Подальші досліди показали, що звук, мабуть, є не єдиним стимулом. Так, трубу, прокладену крізь греблю, бобри забивали мулом і гілками, навіть якщо вона проходила по дну і була "нечутно". При цьому залишається не до кінця ясним, як бобри розподіляють між собою обов'язки при колективній роботі.

Канал, прокопані бобрами

Для будівництва та заготівлі корму бобри валять дерева, підгризаючи їх біля основи, відгризають гілки, потім розділяють ствол на частини. Осику діаметром 5-7 см бобер валить за 5 хвилин; дерево діаметром 40 см валить і обробляє за ніч, так що до ранку на місці роботи звірка залишається лише ошкуренних пеньок і купка стружок. Ствол подгризенного бобром дерева набуває характерну форму "пісочного годинника". Гризе бобер, піднявшись на задні лапи і спираючись на хвіст. Його щелепи діють як пила : щоб звалити дерево, бобер впирається верхніми різцями в його кору і починає швидко водити нижньою щелепою з боку в бік, роблячи 5-6 рухів в секунду. Різці у бобра самозаточуються: тільки передня їх сторона покрита емаллю, задня складається з менш твердого дентину. Коли бобер небудь гризе, дентин сточуються швидше, ніж емаль, тому передня кромка зуба весь час залишається гострою.

Частина гілок поваленого дерева бобри поїдають на місці, інші зносять і буксирують чи сплавляють по воді до свого житла або до місця будівництва греблі. Щорічно ходячи одними і тими ж маршрутами за їжею і будматеріалом, вони протоптують в березі доріжки, які поступово заливаються водою - боброві канали. За ним вони сплавляють деревне корм. Довжина каналу сягає сотень метрів при ширині 40-50 см і глибиною до 1 м. Бобри завжди містять канали в чистоті.


5.2. Харчування

Дерево, обгризені бобром
Боброва "їдальня" в осичняку. Іванівська область, Савинський район

Бобри строго рослиноїдних. Харчуються вони корою і пагонами дерев, воліючи осику, вербу, тополя і березу, а також різними трав'янистими рослинами ( лататтям, кубушки, ірисом, рогозом, очеретом і т. п., до 300 найменувань). Велика кількість дерев м'яких порід становить необхідна умова їх проживання. Ліщина, липа, в'яз, черемха і деякі інші дерева мають другорядне значення в їх раціоні. Вільху і дуб не їдять, але використовують для будівель. Щоденна кількість їжі становить до 20% ваги бобра. Великі зуби і потужний прикус дозволяють бобрам легко справлятися з твердими рослинними кормами. Багата целюлозою їжа перетравлюється за участю мікрофлори кишкового тракту. Зазвичай бобер споживає в їжу лише кілька порід дерев; для переходу на нове харчування йому потрібно адаптаційний період, протягом якого мікроорганізми пристосовуються до нової дієті.

Влітку частка трав'янистих кормів в раціоні бобрів збільшується. Восени бобри займаються заготівлею деревного корму на зиму. Запаси бобри складають у воду, де вони аж до лютого зберігають свої харчові якості. Обсяг запасів буває величезним - до 60-70 кубометрів на сім'ю. Щоб корм не Замерзає собі, бобри зазвичай підтоплюють його нижче рівня води під круті нависають берега. Таким чином, навіть після того як водойма замерзає, їжа залишається доступною для бобрів під льодом.


6. Розмноження

Бобріха з дитинчам

Бобри моногамні, самка домінує. Потомство приносять 1 раз на рік. Шлюбний сезон триває з середини січня до кінця лютого; спарювання відбувається в воді під льодом. Вагітність триває 105-107 днів. Дитинчата (1-6 у виводку) народяться в квітні - травні. Вони полузрячіе, добре опушені, важать в середньому 0,45 кг. Через 1-2 доби вони вже можуть плавати, мати навчає бобра, буквально виштовхуючи їх у підводний коридор. У віці 3-4 тижнів бобрята переходять на харчування листям і м'якими стеблами трав, але мати продовжує підгодовувати їх молоком до 3 місяців. Підросла молодняк зазвичай ще 2 роки не покидає батьків. Лише в 2 роки молоді бобри досягають статевої зрілості і відселяються.

У неволі бобер живе до 35 років, у природі 10-17 років.


7. Вплив бобрів на екологію

Поява бобрів у річках і особливо споруда ними загат надає сприятливу дію на екологію водних і прирічкових біотопів. У утворився розливі поселяються численні молюски та водні комахи, які в свою чергу приваблюють хохуля і водоплавних птахів. Птахи на лапках приносять риб'ячу ікру. Риба, опинившись в сприятливих умовах, починає розмножуватися. Повалені бобрами дерева служать кормом для зайців і багатьох копитних, які обгризають кору зі стовбурів і гілок. Сік, що випливає навесні з підточених дерев, люблять метелики і мурашки, слідом за якими з'являються птиці. Захистом бобрів користуються хохулі, в їх хатках разом з господарями часто поселяються ондатри. Загати сприяють очищенню води, зменшуючи її каламутність; в них затримується мул.

У той же час боброві загати здатні завдавати шкоди людським будівлям. Відомі випадки, коли влаштовані бобрами розливи затоплювали і розмивали вулиці і залізничне полотно і навіть служили причиною аварій [4].


8. Статус популяції і господарське значення

Бобри здавна добуваються заради свого красивого і міцного хутра. Крім цінного хутра, вони дають бобровий струмінь, що використовується в парфумерії та медицині. М'ясо бобрів їстівне, а проте вони є природними носіями збудників сальмонельозу. (Цікаво, що в католицькій традиції м'ясо бобра вважається пісним, оскільки бобер, згідно з церковними канонами, через свого лускатого хвоста вважався рибою.)

В результаті хижацького промислу звичайний бобер опинився на межі вимирання: до початку XX століття залишилося всього 6-8 ізольованих популяцій (в басейнах Рони, Ельби, Дона, Дніпра, в Північному Заураллі, верхів'ях Єнісею), в цілому налічували 1200 голів. Щоб зберегти цього цінного звіра, в країнах Європи було прийнято низку ефективних заходів з охорони та відновлення чисельності. Початок їм поклав заборону на полювання на бобрів, встановлений в 1845 в Норвегії. До 1998 популяція бобрів в Європі і Росії оцінювалася вже в 430 000 голів.

Звичайний бобер має статус мінімального ризику в " Червоному списку загрозливих видів " МСОП. [5] Західносибірський і тувинський підвиди звичайного бобра занесені в Червону Книгу Росії. [6] Основну загрозу для нього в даний час складають меліораційні заходи, забруднення води та спорудження гідроелектростанцій. Детергенти, що забруднюють водойми, змивають природний захисний шар і погіршують якість бобрового хутра.


8.1. Бобри на території Росії

Бобри на 3 білоруських рублях, 1992

Близько тисячі років тому в Східній Європі (на Русі, в Польщі і в Литві) склався організований промисел бобрів. Люди, зайняті цією справою (бобровники), мали виключне право на полювання (боброві гони) в князівських (пізніше - і інших) володіннях. По суті, ці тварини знаходилися на положенні напівдомашні, іноді влаштовувалися цілі боброві господарства. Браконьєрство суворо каралося. В " Великої Руській правді "сказано:" Аже оукрадеть хто бобр', то [заплатить] 12 грівен' ". Про ловлі бобрів йдеться в церковній грамоті Вітовта :

де берег Великого князя сумежний з боярським, туто гонити бобри. І Бобровником Великого князя і боярським і поделіті бобри по старовині, а мереж і Рожнів і осок боярам не тримати і поколодв і Кошів НЕ ставити. А де князскій або боярський берег осібність, а великого князя берег не прийшов, туто їм ставити поколодви та ковші, і собаки тримають, і мережі, як мога, так бобра їм ловити.

Залишені сліди або знаряддя лову бобрів накладали на вервь (громаду) обов'язок або шукати злодія, або платити штраф. У ті часи бобрів ловили мережами і пастками. Пізніше, до XVII століття кількість бобрів вже помітно скоротилося, і їх лов перемістився переважно в Сибір. В 1635 вже заборонялося ставити на бобрів капкани. У Торгової книзі XVI століття звичайна ціна чорного бобру призначена 2 р. Судячи по мірі стягнення мита ( 1586, Новгород) бобер був приблизно в 1,3 рази цінніший соболя, оскільки за 30 бобрів брали мито, як за 40 соболів. В кінці царювання Олексія Михайловича десяток бобрів в оптовому продажі коштував від 8 до 30 руб. Їх хутро йшов переважно на жіночі шапки, намиста і узлісся жіночих шубок, але, очевидно, не використовувався для чоловічих шуб.

До 1917 в Росії бобри збереглося на 4 ізольованих територіях: в басейні Дніпра (рр. Березина, Сож, Прип'ять і Тетерів); в басейні Дону по притоках Воронежа; в північному Зауралля (рр. Конда і Сосьва) і в верхів'ях Єнісею по річці Азас. Загальна чисельність бобрів не перевищувала 800-900 голів. З 1922 полювання на них була повсюдно заборонено. В 1923 в Воронезької області вздовж ріки Усмань був організований мисливський заказник, в 1927 перетворений в Воронезький державний заповідник. Одночасно були створені ще два заповідники: Березинський і Кондо-Сосьвінскій (засновник і перший директор - Василь Васильєв). Основним їх завданням була охорона бобрів та відновлення їх чисельності. З 1927 були початі перші спроби розселення бобрів. З 1927 по 1941 розселили 316 бобрів в 12 областях Європейської частини СРСР і 2 областях Західного Сибіру. З 1946 по 1970 були розселені ще 12071 бобрів в 52 областях, краях і автономних республіках РРФСР, в 3 областях БССР, в 8 областях УРСР, в Литовської, Латвійської і Естонської РСР. В результаті проведених заходів до кінця 1960-х років бобер в СРСР заселив територію, майже рівну за площею ареалу XVII століття. Зросла чисельність бобрів дозволила знову організувати їх промисловий вилов. Зараз чисельність бобрів на території Росії досягає 80-90 тис. особин.


9. Географічні назви в честь бобрів

9.1. Міста


9.2. Малі населені пункти

  • 4 селища Beaver ("Бобр") в США (у штатах Мічиган, Міннесота, Огайо і Пенсільванія),
  • село Beaver River ("Боброва річка") в провінції Нова Шотландія, Канада.
  • село Бобровка в Росії, Свердловська область, Сисертскій район. Алтайський край, Первомайський район.
  • село Боброва Двори в Росії, Бєлгородська область, Губкинский район.
  • хутір Бобри, Волгоградська область, м. Краснослободськ.

9.3. Річки

  • річка Бобр в Білорусії,
  • 5 річок Beaver River ("річка Бобр") в США (у штатах Нью-Йорк, Оклахома, Пенсільванія, Род-Айленд і Юта),
  • 4 річки Beaver River в Канаді (в провінціях Британська Колумбія, Онтаріо, Альберта і Юкон) .8
  • Річка Бобрик в Тульській області, поблизу міста Донський, на Бобрик-Горі.
  • Річка Бобер в Рівненській області, Березнівському районі (поблизу сіл Ленчин, Князівка).

9.4. Інше

10. Цікаві факти

  • У місті Бобруйську в 2006-м році була відкрита скульптура бобра. Трохи пізніше - ще одна.
  • Скульптура бобрам також відкрита в Альпійському зоопарку AlpenZoo в місті Інсбрук в Австрії.
  • 1 липня 2008 Банк Росії, в серії "Збережемо наш світ", випустив золоті та срібні пам'ятні монети "Річковий бобер".
  • З 1937 року бобер зображується на п'ятицентові канадських монетах регулярних випусків.
  • Бобр зображений у гербі м. Іркутська з 1880 року. Згодом виявилося, що там повинен бути не бобер, а бабр. В результаті назва герба змінили на бабр, а зображення бобра, схожого на тигра, залишили.

11. Геральдика

Зображення бобра можна зустріти на гербах багатьох муніципалітетів (громад і міст) Європи.

Бобри занесені в червону книгу як рідкісні зникаючі тварини Тверській області


12. Нумізматика

Банк Росії 1 липня 2008 в рамках серії монет "Збережемо наш світ" випустив 8 пам'ятних монет з дорогоцінних металів, присвячених бобру (приведені тільки реверси):

  • 3 рубля зі срібла

  • 25 рублів з срібла

  • 50 рублів із золота

  • 100 рублів із золота

  • 100 рублів із золота (грубої карбування)

  • 200 рублів із золота

  • 100 рублів з срібла

  • 10000 рублів з золота


Примітки

  1. Соколов В. Е. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова - М .: Рос. яз., 1984. - С. 151. - 10000 екз .
  2. Ожегов С. І. Словник російської мови - 4-е изд. - Москва: Державне видавництво іноземних і національних словників, 1961. - С. 50. - 900 + с.
  3. Полювання, мисливець, мисливська зброя, полювання на бобра, боєприпаси, вироблення, струмінь бобрів - bobrovnet.com
  4. Повінь у Польщі влаштували бобри - www.dni.ru/society/2010/5/26/192361.html
  5. Batbold, J., Batsaikhan, N., Shar, S., Amori, G., Hutterer, R., Krytufek, B., Yigit, N., Mitsain, G. & Muoz, LJP (2008). Castor fiber - www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/4007/: інформація на сайті Червоної книги МСОП (Англ.)
  6. Червона Книга Росії - www.biodat.ru/db/rb/rb.php?src=0&grp=8

Література

  • Скалон В.Н. Річкові бобри Північної Азії. - М.: Видавництво московського суспільства випробувачів природи, 1961. - 208 с.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Канадський бобер
Огірок звичайний
Звичайний час
Звичайний сом
Звичайний шпак
Очерет звичайний
Звичайний шакал
Звичайний піскар
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru