Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Зелена, Рина


Фото

План:


Введення

Ріна Зелена (справжнє ім'я - Катерина Василівна Зелена, 25 жовтня ( 7 листопада) 1901 ( 19011107 ) , Ташкент, Російська імперія - 1 квітня 1991, Москва, СРСР) - радянська актриса естради, театру і кіно, народна артистка РРФСР ( 1970) [1], номінована на народну артистку СРСР 1 квітня 1991 (але через смерть номінація була зупинена) [1].


1. Біографія

Катерина Зелена народилася 7 листопада 1901 [2] в Ташкенті. У Ташкенті вчилася в реальному училищі; після того, як її батька - Василя Івановича Зеленого перевели по службі з Ташкента до Москви, Катерина стала вчитися в гімназії фон Дервіза в Горохівському провулку.

Ріна Зелена на естраді, 1920-е

В 1919 закінчила Московське театральне училище [3]. Тоді ж вийшла заміж за юриста Володимира Блюменфельда, але незабаром вони розлучилися через відмінність характерів.

Її вчителями були І. Н. Пєвцов, Н. М. Радін, М. М. Блюменталь-Тамарина [4].

Починала вона на естраді в якості професійної співачки, але потім повністю присвятила себе театральну кар'єру. Працювала в театрах (з 1921) "Балаганчик" ( Петроград), "Кріт" ( Одеса) [5], "Не ридай" (Москва).

В 1924 стає актрисою Московського театру сатири. З 1928 переходить в трупу Театру оглядів при Будинку друку. В 1930-і роки виступала на естраді з розповідями про дітей, працювала на радіо. У її репертуарі вірші Володимира Маяковського, Агнії Барто, Самуїла Маршака, Сергія Михалкова [4].

Під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.. брала участь у фронтових бригадах артистичних, за що була нагороджена орденом Червоної Зірки

Таке цікаве скорочення імені з'явилося через маленьку афіші, куди просто не помістилася "Катерина Зелена".

В 1981 Ріна Зелена написала автобіографічну книгу "Розрізнені сторінки", адресовану широкому колу читачів. Книга включає в себе опис творчого світу, в якому жила актриса, з ким її зводила доля і як це діяло на неї, як на творчу особистість. У книзі присутні такі особистості, як Аркадій Райкін, Сергій Михалков, Любов Орлова, Корній Чуковський та багато інших.

Ріна Зелена завжди дуже несерйозно ставилася до своїх нагород. "Вже якщо мене і нагородять, так неодмінно за 40 хвилин до смерті", - сміялася вона. Так і вийшло.

1 квітня 1991 Президія Верховної Ради СРСР видав наказ про присвоєння Рине Зеленої звання народної артистки СРСР, але в той же день, через кілька годин Рина Василівна померла. Ходу цим документам не дали.

Жила в Москві в колишньому прибутковому будинку Першого Російського страхового товариства ( Вулиця Кузнецький Міст, 21 / 5 - Велика Луб'янка, 5 / 21).

Похована в Москві, на Введенському кладовищі поруч із чоловіком - академіком архітектури Костянтином Тихоновичем Топурідзе.


2. Фільмографія

2.1. Ролі

  1. 1931 - Путівка в життя - співачка з зграї Жигана
  2. 1935 - Любов і ненависть - балерина, партнерка Буби
  3. 1939 - Підкидьок - Ариша
  4. 1940 - Світлий шлях - секретарка
  5. 1941 - Старий двір - домогосподарка
  6. 1947 - Весна - гримершу
  7. 1949 - Зустріч на Ельбі - німкеня
  8. 1952 - Композитор Глінка - генеральша
  9. 1953 - Сеанс гіпнозу (короткометражний) - глядачка
  10. 1954 - Веселі зірки (фільм-концерт) - Уцінена лялька Наташа
  11. 1956 - Дорогоцінний подарунок - Настя, домробітниця Сперантова
  12. Одна тисяча дев'ятсот п'ятьдесят сім (одна тисячі дев'ятсот п'ятьдесят-шість) - Поет - поетеса
  13. 1957 - Дівчина без адреси - Єлизавета Тимофіївна
  14. 1958 - Наречений з того світу - тітонька Ніни
  15. Один тисячі дев'ятсот шістьдесят один (1960) - короткометражна новела "Історія з пиріжками" в кіноальманаху Цілком серйозно - покупниця
  16. 1962 - Сім няньок - дама в червоному, глядачка
  17. 1962 - Черемушки - Курочкіна
  18. 1963 - Каїн XVIII - гувернантка Мілад
  19. 1963 - Падіння Карфагенова
  20. 1963 (1964) - Приборкувачі велосипеда - Аста Сібуль
  21. Один тисяча дев'ятсот шістьдесят чотири (тисячу дев'ятсот шістьдесят-три, або 1974?) - Кольорові сни - загальна бабуся
  22. 1964 - Ягідки (короткометражний в кіноальманаху Гніт № 19)
  23. 1964 - Все для вас - сусідка
  24. 1964 - Новорічний ярмарок (фільм-концерт)
  25. 1964 (1965) - Дайте книгу скарг - співачка в ресторані
  26. 1964 - Казка про втрачений час - Надя-бабуся
  27. 1965 - Иностранка - мадам Жубер
  28. 1965 - Операція "И" та інші пригоди Шурика - пасажирка в автобусі (новела "Напарник")
  29. Одна тисяча дев'ятсот шістьдесят шість (одна тисячу дев'ятсот шістьдесят-сім) - У місті С. - письменниця
  30. 1966 - Три товстуни - тітонька Ганімед
  31. 1969 - Берег юності - бабуся
  32. 1969 - Предметний урок (короткометражний в кіноальманаху Гніт № 85) - пасажирка
  33. 1969 - Викрадення (телевізійний фільм-концерт)
  34. 1970 - Увага, черепаха! - вчений секретар в музеї
  35. 1970 - Як ми шукали Тишку - Людмила Іллівна, бабуся Міші
  36. 1970 - Пригоди жовтої валізки - пасажирка в тролейбусі
  37. 1971 - 12 стільців (режисер-постановник Леонід Гайдай) - редактор молодіжного журналу "Наречений і наречена"
  38. 1971 - Алло, Варшава! - голова журі
  39. 1971 - Телеграма - письменниця
  40. Одна тисячу дев'ятсот сімдесят-три (тисячі дев'ятсот сімдесят-дві) - Цибуліно - Графиня Вишня
  41. 1973 (1974) - Нейлон 100% - пацієнтка дантиста
  42. Одна тисячу дев'ятсот сімдесят чотири (один тисяча дев'ятсот сімдесят-три) - Шпак і Ліра (СРСР / ЧССР / ГДР) - Урсула
  43. 1975 - Пригоди Буратіно (телевізійний) - Черепаха Тортіла
  44. 1975 - Одинадцять надій - Канадська вболівальниця в літаку
  45. 1977 - Про Червону Шапочку - Бабуся
  46. 1977 (1976) - "Яка нахабність", короткометражний в кіноальманаху "Сто грам" для хоробрості - перехожа у метро
  47. 1979 - Шерлок Холмс і доктор Ватсон - Місіс Хадсон
  48. 1980 - Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона - Місіс Хадсон
  49. 1981 - Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона: Собака Баскервілів - Місіс Хадсон
  50. 1983 - Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона: Скарби Агри - Місіс Хадсон
  51. 1984 - Громадяни Всесвіту - прабабуся
  52. 1985 - Валентин і Валентина - Вчений
  53. 1986 - Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона: Двадцяте століття починається - Місіс Хадсон

2.2. Озвучування мультфільмів

  1. 1961 - Ключ - фея Гіацинта
  2. 1962 - Хто сказав "няв"? - цуценя
  3. 1963 - Світлячок № 4.Наш олівець - мишеня
  4. 1963 - Ось так тигр! - Кошеня
  5. 1964 - Жабеня шукає тата - жабеня
  6. 1964 - Півень і фарби - червона фарба; каченя
  7. 1965 (одна тисячі дев'ятсот шістьдесят-дев'ять) - Вовка в Тридев'ятому царстві - Вовка
  8. 1966 - Желтіков
  9. 1966 - Про злу мачуху - примхлива дівчинка
  10. 1966 - Самий, самий, самий, самий - левеня
  11. 1967 - Слоненя - слоненя
  12. 1967 - Як стати великим - кошеня
  13. 1969 - Примхлива принцеса - бабулечка-красотулечка
  14. 1970 - Бобри йдуть по сліду - оленятко
  15. 1970 - Кентервільський привид - економка
  16. 1970 - Синій птах - бабуся
  17. 1971 - Вогонь - Миша
  18. 1971 - Лошарік - Лошарік
  19. 1971 - 1972 - Пригоди Незнайка та його друзів (серіал) - Пілюлькін
    1. 1971 - "Незнайка 1. Коротун з Квіткового міста"
    2. 1972 - "Незнайка 1. Незнайка зустрічається з друзями"
    3. 1972 - "Незнайка 1. Незнайка-художник"
  20. 1972 - Заповітна мрія - риба
  21. Одна тисячу дев'ятсот сімдесят-три (один тисячі дев'ятсот сімдесят-чотири) - Чарівник Смарагдового міста (телесеріал), 1 серія - жевун
  22. 1974 - Як козлик землю тримав - жаба
  23. 1977 - Незнайка в Сонячному місті - Листик
  24. 1978 - Мумі-троль та інші - Мумі-мама
  25. Тисяча дев'ятсот вісімдесят-одна (одна тисячу дев'ятсот вісімдесят-два) - Аліса в країні чудес - Герцогиня
  26. 1981 - Таємниця третьої планети - старенька з тортиком, бабуся Колі
  27. 1981 - Мама для мамонтенка (телевізійний) - слониха
  28. 1985 - Містер і місіс Оцет Оцет - місіс Оцет

2.3. Сценарист

  1. 1939 - Підкидьок - спільно з Агнією Барто
  2. 1947 - Весна - участь у сценарії
  3. 1967 - Ну і рижик! (Мультфільм) - автор тексту

2.4. Зйомка в документальних фільмах

  • 1983 - Я повертаю ваш портрет (документальний, телевізійний)

2.5. Використання архівної киноматериала

  1. 2000 - Спогади про Шерлока Холмса (телесеріал, Росія) - місіс Хадсон
  2. 2004 - Божественна Гликерія - хроніка

3. Визнання та нагороди

Примітки

  1. 1 2 3 Рина Зелена - www.rusactors.ru/z/zelenaya/ на сайті Актори радянського кіно
  2. У джерелах зустрічаються різні дати народження Р. Зеленій, зазвичай без вказівки стилю: 17 вересня 1902 - www.animator.ru/db/?p=show_person&pid=1072&sp=1, 7 листопада 1902 - www.kino-teatr.ru/ kino/acter/w/sov/1608/bio /, 28 листопада 1902 - teleweek.ru / tlw_rina_zelenaya. Ось що про це пишуть: "Свого віку вона і сама точно не знала. Тому, заповнюючи анкету чергову, рік народження вона вигадувала заново. У всіх довідниках значиться, що народилася актриса 7 листопада 1902, а знайомі впевнені, що це знаменна подія могла відбутися і в 1896, і в 1900 роках. Але родичі Ріни Зеленої стверджують, що народилася вона в 1901 році. Ця дата значиться і на пам'ятнику актрисі на Введенському кладовищі. " - Див [1] - www.rusactors.ru/z/zelenaya/, [2] - www.finmarket.ru/z/nws/news.asp?id=705312&rid=2
  3. Актрисою вона стала абсолютно випадково: йшла по Москві і побачила оголошення: Набір в театральну школу". З 80 бажаючих взяли в училище тільки 22 людини, у тому числі і її
  4. 1 2 3 Театральна енциклопедія. Гол. ред. П. А. Марков. Т. 2 - М.: Радянська енциклопедія, Гловацький - Кетуракіс, 1963, 1216 стб. з іл., 14 л. іл.
  5. З початком Громадянської війни сім'я переїхала Зелених до Одеси, де молода актриса влаштувалася на роботу в місцевий театр "КРОТ" - "Конфрерія Лицарів Гострого Театру". Саме тоді Катерина стала Ріной - її ім'я не поміщалося на афіші театру. А через якийсь час Рина Зелена повернулася до Москви.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Зелена хімія
Зелена лампа
Зелена-Гура
Зелена черепаха
Зелена стріла
Зелена книга
Зелена паличка
Зелена економіка
Прекрасна Зелена
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru