Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Зельдін, Володимир Михайлович



План:


Введення

Володимир Михайлович Зельдін ( 10 лютого 1915, Козлов, Тамбовська губернія) - радянський і російський актор театру і кіно. Народний артист СРСР ( 1975).


1. Біографія

Народився 28 січня ( 10 лютого) 1915, (за іншими джерелами - 15 (28) лютого 1915 [1] і 28 лютого ( 13 березня) 1915 [2]) в м. Козлов, (нині - м. Мічурінськ, Тамбовська область, Росія), в сім'ї музиканта Михайла Євгеновича та вчительки Ганни Миколаївни Зельдін. Дитинство майбутнього актора пройшло в атмосфері любові і ніжного ставлення один до одного. Мати, Ганна Миколаївна Попова (померла в 1931 році у 47 років), своє життя присвятила родині. Батько, Михайло Євгенович Зельдин (помер в 1928 році в 52 роки), був музикантом (тромбоністом), диригентом, військовим капельмейстером, творцем і керівником музичної школи в Твері. Крім самого молодшого Володимира в родині було ще четверо дітей: брат Юрій і сестри Олена, Ніна, Ірина.

У 1920 році Зельдін переїхали до Твері, де Володимир пішов до гімназії. А з 1924 року сім'я стала жити в Москві. Володимир продовжив навчання у воєнізованій школі на Таганці. Всі діти, як і батько, були музичні і грали на різних інструментах. Володимир освоїв трубу, рояль і скрипку, що дуже придалося йому в житті.

Довгий час Зельдін мріяв про балет, в 12 років намагався вступити в Хореографічне училище Великого театру на відділення характерних танців, але батько перешкодив здійсненню цієї мрії, так як бачив у сині музиканта.

Через чотири роки Володю відвідала нова мрія - професія військового моряка, привернувши своєю романтикою, але у військове училище його не взяли через поганий зір.

Після закінчення школи працював учнем слюсаря на заводі.

На початку 1930-х років виробничо-театральні майстерні при Театрі МГСПС (який в 1938 році став основою Театру імені Мосради) набирали акторський курс. Не особливо вірячи, туди пішов здавати іспити Володимир Зельдін. Приймальну комісію очолювали Василь Ванін і Овсій Любимов-Ланской. На іспитах Володя читав вірші Безименського й розповіді Наталі Кончаловської, і несподівано для себе був прийнятий. Керівником курсу став Євген Лепковскій, танець викладали колишня балерина Великого театру Віра Мосолова й майбутній головний балетмейстер Московського театру оперети Галина Шаховська. Разом з Шаховської Зельдін давав уроки в танцювальних студіях. Однак з 25 осіб курсу тільки двоє стали відомими акторами: Володимир Зельдін та Микола Парфьонов. Майстерні Володимир Михайлович закінчив в 1935 році і став актором в цьому ж театрі.

У 1938 році Зельдін перейшов в Театр транспорту (нині Театр імені М. В. Гоголя). Тут актор зіграв у спектаклях, поставлених по класиків світової літератури: "Без вини винуваті" О. М. Островського (масовка), "Комедія помилок" Вільяма Шекспіра (Антифон Сіракузького), "Підступність і кохання" Шиллера (Фердинанд).

У 1940 році асистентка режисера Івана Пир'єва потрапила на виставу Театру транспорту "Генеральний консул", де примітила молодого Володимира Зельдіна в ролі рядового Гоглідзе, пізніше порекомендувавши його Пир'єву. У фільмі Пир'єва "Свинарка і пастух" він отримав широку популярність після першої ж великої ролі в кіно (Мусаїб). Знімався також у фільмах " Карнавальна ніч "," Дядя Ваня "," Жінка в білому "," Десять негренят "та багатьох інших.

У сезоні 1942-1943 років служив у Алма-Атинській російською драматичному театрі

В. М. Зельдін - член журі Московського міжнародного конкурсу молодих виконавців російського романсу " Романсіада "

З 1945 працює в Центральному театрі Радянської Армії. Чудова сценічна пластика і вокальну майстерність проявилися в ролі Альдемаро ("Учитель танців" Лопе де Вега).

У Театрі Російської Армії (ЦАТРА) грає головну роль в мюзиклі "Людина з Ламанчі" (постановка Ю. Гусмана), вражаючи глядачів блискучою фізичної, акторської та вокальної формою (спектакль був поставлений до 90-річчя В. М. Зельдіна в 2005 році), а також головну роль у виставі "Танці з учителем". Крім того, зайнятий у виставі "Запрошення в замок" Ж. Ануя (постановка А. Бурдонський) в ролі Мессершмана і в музичному спектаклі "Давним-давно" (постановка Б. Морозова) в ролі Кутузова. У Театрі "Модерн" грає Князя К. у виставі "Дядечків сон" Ф. Достоєвського (постановка Б. Щедріна), де його партнеркою виступає Наталія Тенякова.

28 червня 2005 підпис Зельдіна, в числі 50 представників громадськості, з'явилася під " листом на підтримку вироку колишнім керівникам "Юкоса" " [3]. Тим не менш, в інтерв'ю "Новій газеті" від 30 червня 2005 року заявив: "ніякого листа я підписувати не міг".

На сьогоднішній день є найстарішим з живучих Народних артистів СРСР і найстарішим "чинним актором". [4]


2. Сім'я

Перша дружина - Людмила Мартинова, прожили з 1939 по 1940 рік. У 1940 вона виїхала на Україну, останні роки жила в Ялті. Їхній спільний син помер в 1941. Друга дружина - актриса Генрієтта Островська, заслужена артистка РРФСР ( 1968), знімалася з чоловіком у фільмі "Учитель танців", померла. З першими двома дружинами Зельдін не розписувався. Третя дружина - Іветта Євгенівна Капралова (з 1964 року).

3. Творчість

3.1. Ролі в театрі

3.1.1. Театр транспорту

3.1.2. Алма-Атинській російський драматичний театр

3.1.3. Центральний академічний театр Російської армії [6]

  • 1946-1975 "Учитель танців" за п'єсою Лопе де Вега - Альдемаро - Володимир Канцель
  • "Приборкання норовливої" - Тран
  • "Давним-давно" - поручик Ржевський
  • "Перший грім" - Саша
  • "Заміжня наречена" - Любимо
  • "Останні рубежі" - Ножкін
  • "Прапор адмірала" - прапор-офіцер Сенявін
  • "Закон Лікурга" - Клайд Гріфітс
  • "Бабка" - Кохта
  • "Мрії КіноЛев" - Альфонсо Фонтанарес
  • "Моя сім'я" - Коррадо Куокко
  • "Засіб Макропулоса" - Альберт Грегор
  • "Спати небезпечно" - Гайк
  • "Під однією з дахів" - Петров
  • "Запрошення до подвигу" - 1-ша маска
  • "Океан" - лейтенант Часовник
  • "Яків Богомолов" - Ладигін
  • "Душа солдата" - Димов
  • "Дикий капітан" - Історична істина
  • "Фізики" - Ернст Ернест
  • "Є біля моря свої закони" - Суботін
  • "Людина зі сторони" - Манагаров
  • "Надія Милованова" - фотограф
  • "Рінальдо йде в бій" - Рінальдо, пізніше - Кьерікуцца
  • "Раскинулось море широко" - Чижов
  • "Майстри часу або Годинникар і курка" - граф Лундишев
  • 1971 - "Дядя Ваня" А. П. Чехов. Режисер: А. А. Попов - Серебряков - реж. - А. А. Попов
  • "Той, хто отримує ляпаси" - граф Манчіні
  • "Іспити ніколи не закінчуються" - Гульєльмо
  • "Жахливі батьки" - Жорж
  • "Останній палко закоханий" - Барні Кешмен
  • "Моя професія - синьйор із суспільства" - Леоніда Папагатто
  • "Ідіот" - Тоцький
  • "Діамантова орхідея" - Максиміліан Ортон
  • "Загнана кінь" - лорд Честерфільд
  • "Винахідлива закохана" - капітан Бернардо
  • "Комічна фантазія" - барон Мюнхгаузен
  • "Запрошення в замок" - Мессершман
  • 2005 - "Людина з Ламанчі" Дейл Вассерман ( англ. Dale Wasserman ), Джон Деріон. Режисер: Юлій Гусман - Сервантес / Дон Кіхот
  • " Давним-давно " Олександр Гладков. Режисер: Борис Морозов - Кутузов
  • "Танці з учителем", режисер Юлій Гусман - Володимир Михайлович Недєлін

3.1.4. Московський драматичний театр "Модерн'" п / р Світлани Враговой

3.2. Фільмографія

  1. 1938 - Сім'я Оппенгейм - гість на дні народження Бертольда (епізод, в титрах не вказаний)
  2. 1941 - Свинарка і пастух - Мусаїб гату
  3. 1947 - Сказання про землю Сибірської - Борис Оленич
  4. 1952 - Учитель танців - Альдемаро
  5. 1955 - У квадраті 45 - диверсант
  6. 1956 - Карнавальна ніч - клоун Миколаїв
  7. 1960 - Повість полум'яних літ - Грибовський
  8. 1961 - Приборкання норовливої ​​- Люченціо
  9. 1964 - Царська наречена (опера) - Бомелій
  10. 1966 - Залп "Аврори" - Андронников
  11. 1970 - Дядя Ваня - Серебряков
  12. 1970 - Місія в Кабулі - майор Стевенен, військовий аташе
  13. 1973 - З тобою і без тебе - батько Федора
  14. 1975 - На край світу - батько Володі
  15. 1975 - Це ми не проходили - капітан I рангу, партнер на танцях (епізод)
  16. 1975 - Полковник у відставці - Іван Михайлович
  17. 1975 - Страх висоти - Дягілєв
  18. 1975 - Центровий з піднебесся - епізодична роль
  19. 1976 - Завжди зі мною - Лугін
  20. 1976 - Принцеса на горошині - Обергофмейстер
  21. 1973 - 1977 - Блокада - фон Леєб
  22. 1978 - Дуенья - Дон Джерома
  23. 1978 рік - 31 червня - король Мелліот / містер Діммок
  24. 1979 - Добряки - Віталій
  25. 1979 - Інспектор Гулліт - Артур Берлінг
  26. 1980 - Рафферті - сенатор Феллоуз, голова комісії
  27. 1981 - Жінка в білому - Фредерік Ферлі, есквайр
  28. 1983 - Таємниця "Чорних дроздів" - комісар
  29. 1985 - Маріца - Шандор
  30. 1985 - Перемога - держсекретар США Бірнс
  31. 1987 - Десять негренят - суддя Уоргрейв
  32. 1988 - Заборонена зона - дачник
  33. 1989 - Кинувши час - Соловйов
  34. 1990 - Арбатський мотив - Родіон
  35. 1990 - Остання осінь - Желтухін
  36. 1990 - Спокуса Б. - Пал Палич
  37. 1991 - Диявольські ляльки мадам Менділіп - доктор Лоуелл
  38. 1992 - Таємниця
  39. 1997 - Поліцейські і злодії - дідусь
  40. 1997 - Вино з кульбаб
  41. 1998 - Класик - Вася Різаний
  42. 1999 - Ранок не час для дівчаток (короткометражний)
  43. 1999 - Жінок кривдити не рекомендується - Ідкінд
  44. 2000 - Формула щастя
  45. 2001 - Єралаш - Випуск № 151 (Парасолька)
  46. 2004 - Даша Васильєва 2.Любителька приватного розшуку.Дама з кігтиками - Вольдемар
  47. 2006 - Парк радянського періоду - Мусаїб
  48. 2006 - Біс в ребро, або Чудова четвірка - тесть Бориса
  49. 2006 - Андерсен.Життя без любові - сторож в театрі
  50. 2006 - Чортове колесо - професор Арсеній Петрович
  51. 2007 - Карнавальна ніч 2, або П'ятдесят років по тому - старий клоун
  52. 2007 - Щасливі разом (3-й сезон) - колекціонер
  53. 2010 - Свати 4 - Микола Миколайович, батько Ольги Миколаївни
  54. 2011 - Свати 5 - Микола Миколайович, батько Ольги Миколаївни
  55. 2012 - Синдром дракона
  56. 2012 - Свати 6 - Микола Миколайович, батько Ольги Миколаївни

4. Радіо-театр

  • "Розумна Марі". "Французькі народні казки" за участю Володимира Зельдіна

5. ТВ-передачі

6. Нагороди та звання


Примітки

  1. Театральна Енциклопедія. драма опера балет оперета цирк естрада драматург режисер - www.gumer.info/bibliotek_Buks/Culture/Teatr/_111.php
  2. Зельдін, Володомр Михайлович | Енциклопедія Кругосвет - www.krugosvet.ru / enc / kultura_i_obrazovanie / teatr_i_kino / ZELDIN_VLADIMIR_MIHALOVICH.html
  3. Звернення діячів культури, науки, представників громадськості у зв'язку з вироком, винесеним колишнім керівникам НК ЮКОС - www.grani.ru/Politics/Russia/yukos/m.91354.html
  4. Зельдін В. М. Моя професія: Дон Кіхот. - М .: АСТ-ПРЕСС-КНИГА, 2010. - 368 с. - 2000 екз. - ISBN 978-5-462-01024-8
  5. Володимир Михайлович Зельдін - www.tarmy.narod.ru / zeldin.htm на неофіційному сайті театру Російської армії
  6. (До 1951 року - Центральний театр Червоної армії, з 1951 по 1993 - Центральний театр Радянської армії)
  7. Спектакль "Дядечків сон" театру "Модерн'" - www.modern-theatre.ru/concerts/DSon/002.htm
  8. Володимир Зельдін на сайті театру "Модерн'" - www.modern-theatre.ru/actors/Zeldin.htm
  9. Театральна Енциклопедія. драма опера балет оперета цирк естрада драматург режисер - www.gumer.info/bibliotek_Buks/Culture/Teatr/_111.php
  10. Указ Президента Російської Федерації від 10 лютого 2010 року № 174 - news.kremlin.ru/ref_notes/463
  11. Указ Президента Російської Федерації від 10 лютого 2005 р. № 140
  12. Указ Президента Російської Федерації від 10 лютого 2000 р. № 333
  13. Указ Президента Російської Федерації від 21 червня 1995 р. № 622
  14. Розпорядження Уряду Російської Федерації від 24 грудня 2008 р. № 1952-р
  15. Лауреати премії "Золота маска" 2010 року / / Офіційний сайт премії - www.goldenmask.ru/fest.php?area=123&year=16. - 17.04.2010.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Кучмій, Володимир Михайлович
Литвин, Володимир Михайлович
Комаров, Володимир Михайлович
Платонов, Володимир Михайлович
Топоров, Володимир Михайлович
Волькенштейн, Володимир Михайлович
Татевскій, Володимир Михайлович
Хвостів, Володимир Михайлович
Гаглоєв, Володимир Михайлович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru