Зубр

Зубр [1], або європейський зубр [1] ( лат. Bison bonasus ) - Вид биків з роду бізонів (що відносяться до сімейства полорогих - Bovidae). Він настільки близький до Американський бізон, що обидва види здатні паруватися, даючи плідне потомство - зубробізони. З цієї причини їх іноді розглядають як один вид.


1. Характеристика

Зубр є найважчим і великим наземним ссавцям Європи і останнім європейським представником диких биків. Довжина його тіла може досягати 330 см, висота в холці до двох метрів, а вага досягає однієї тонни. Як і у північноамериканського родича, його шерсть темно-коричнева, у молодих телят вона червонувата. Голова помітно коротка, опущена, з вираженою "бородою" і двома невеликими рогами. Відмінності між зубром і американським бізоном незначні. У зубра більш високий горб, що відрізняється за формою, більш довгі роги і хвіст. Голова зубра поставлена ​​вище, ніж у бізона. Формат тіла зубра вписується в квадрат, а у бізона - в витягнутий прямокутник, тобто у бізона довше спина і коротші ноги. У жарку пору року задня частина бізона покрита дуже короткою шерстю, майже лиса, в той час як у зубра у всі пори року шерсть розвинена по всьому тілу. Обидва види приблизно однакові за величиною, хоча американський бізон за рахунок приземистости виглядає компактніше і сильніше.

У межах виду виділяються два підвиди - Біловезький зубр (B. b. Bonasus) і кавказький зубр (B. b. caucasus). Кавказький зубр відрізнявся від біловезького більш темною і кучерявою шерстю, трохи поступався розмірами, і був винищений людьми до 1927. У наш час на Кавказі мешкають всесвіти людиною зубробізони. [2]


2. Генетика

Вид Bison bonasus має диплоїдний набір з 60 хромосом (2п 60).

3. Факти з життя зубрів

  • Довжина тулуба - 3 м
  • Висота в холці - 2 м
  • Висота в крупі - 1,6 м
  • Вага - 1 тонна
  • Тривалість життя - 23-25 ​​років
  • Гон - з середини липня по вересень
    • в даний час чітка сезонність гону порушена
  • Термін вагітності - 9 місяців (262-267 діб)
  • Статеве дозрівання - 1,5-2 роки
  • Максимальні розміри до 5-6 років
  • Бик приблизно на 1/3 більше корови
  • Перший отелення - у 4 роки
  • У сприятливих умовах розмножуються щорічно
  • Жирність молока - до 12%
  • Годують теляти до 5 міс., Іноді до року.
  • Період репродукції:
    • корови - з 3 до 18 років
    • бика - з 5 до 15 років
  • Вага теляти при народженні - 19-25 кг
  • Через 1,5 години після народження теля слід за матір'ю
  • Теля їсть траву з 19-22 днів.

4. Поширення

Зубр

Початковий ареал зубрів поширювався від Піренейського півострова до Західного Сибіру і включав також Англію і південну Скандинавію. У цьому великому ареалі зубри населяли не тільки ліси, а й відкриті місцевості. Лише через інтенсивної людської полювання зубр став звіром, яке трапляється тільки лише в густих лісах. Ще в середні віки люди високо цінували зубрів і захищали їх від браконьєрів, але з роками популяція неухильно скорочувалася. Незабаром зубра можна вже було зустріти тільки в Біловезькій пущі і на Кавказі. Катастрофою для зубрів стала Перша світова війна і роки розрухи. Останній живе на волі зубр був убитий в Біловезькій пущі лісничим Казимиром Шпаковський в 1921, а на Кавказі останніх трьох зубрів вбили в 1926 році в околицях гори Алоус. У зоопарках і приватних володіннях всього світу збереглися лише 66 тварин. З ініціативи польського зоолога Яна Штольцман під Франкфурті-на-Майні в 1923 році було створено Міжнародне товариство охорони зубра. Сьогодні виселені за спеціальними програмами з зоопарків на природу популяції зубрів мешкають у Польщі, Білорусії, Литві, Молдавії, Україні і на Кавказі в Кавказькому, Тебердінском і Північно-Осетинському заповідниках, Цейском заказнику. На території Спаського району Рязанської області розташований Окський біосферний державний заповідник з зубровий розплідником (розплідник діє з 1959). Також зубрів завезли і в Вологодську область. В даний час чисельність цього рідкісного виду червонокнижних тварин на території області налічує 40 особин. У 2011 році планується завезти ще 13 тварин, а до закінчення реалізації цільової програми чисельність зубрів повинна скласти близько 90 особин. [3] З 1996 року по теперішній час в в національний парк Орловське Полісся завезено 65 зубрів. Сьогодні створено три групи зубрів загальною чисельністю більше 120 тварин [4]. В даний час зубри також завезені в Поліський Державний радіаційно-екологічний заповідник (Республіка Білорусь) [5] [6].

Перший зубровий розплідник, що з'явився в Росії в 1948, знаходиться в Серпуховському районі Московської області в Пріокско-терасний заповідник.

В 2011 в плейстоценової парк ( Якутія) були завезені зубри з Пріокско-терасний заповідник [7]


5. Поведінка

Зубри живуть невеликими стадами величиною від трьох до двадцяти тварин, що складаються в основному з самок і молодих телят. Лідером в стаді зубрів є самка. Самці воліють жити поодинці (Одинцов) і приєднуються до стада тільки під час яру для спаровування. Прояви статевої поведінки обмежують спека, заморозки і недолік енергії, тому у зубрів в неволі (де їх добре годують) при сприятливій температурі гон може початися в будь-який час року. В природних популяціях гон проходить в серпні-вересні. В даний час чітка сезонність гону порушена як результат тривалого мимовільного розведення. Між конкуруючими самцями справа може дійти до поєдинків, які цілком можуть закінчуватися важкими каліцтвами. У зимовий час окремі стада нерідко об'єднуються в ще більші групи, в яких іноді знаходиться і кілька самців. Вагітність самки триває 9 місяців. Між травнем і липнем народжується по одному дитинчаті, харчується молоком матері протягом року. У чотирирічному віці зубр вважається статевозрілим, хоча можливо як більш раннє, так і більш пізніше дозрівання. Молоді самці, покидаючи материнське стадо, нерідко утворюють стада молодих неодружених, перш ніж знайдуть достатньо сил, щоб жити поодинці. Тривалість життя зубра може досягати 28 років.


6. Історія

Вже в епоху останнього льодовикового періоду зубри були об'єктом полювання з боку людини. Їх зображення нерідко зустрічаються серед печерних малюнків. Незважаючи на те, що зубр вимер в середземноморському регіоні ще до початку перших історичних записів, стародавні греки і римляни знали це тварина, що мешкало у Фракії і в Німеччини. Перший опис зубра зробив Пліній старший, нарекшій оного "бізоном". Він уподібнив зубра "бику з кінської гривою, що носить настільки короткі роги, що в бою вони не мають ніякої користі. Замість того, щоб битися, зубр тікає від кожної загрози і залишає за собою впродовж півмилі слід з фекалій, які при косновенье обпалюють переслідувача як вогонь ". У більш пізні епохи, римляни досить часто зустрічали зубрів, щоб зрозуміти, що ці історії не відповідають дійсності. Вони привозили зубрів в Рим, щоб ті виступали в аренах проти гладіаторів.

Середньовічна література іноді згадувала зубра, хоча не завжди зрозуміло, мався на увазі зубр або ж вимерлий нині Bos taurus primigenius, підвид диких биків. Руйнування лісів, зростаюча щільність людських селищ і інтенсивне полювання в XVII і XVIII столітті винищили зубра майже у всіх країнах Європи. На початку XIX століття дикі зубри залишалися, очевидно, лише у двох регіонах: на Кавказі і в Біловезькій пущі. Кількість звірів становила близько 500 і протягом століття знижувалося, незважаючи на охорону російськими властями. У 1921 р. унаслідок анархії під час і після Першої світової війни зубри були остаточно знищені браконьєрами - останню корову застрелив в лютому того року колишній лісничий Біловезької Пущі Бартоломеус Шпакович [8] (за іншими даними - Казимиром Шпаковський). На Кавказі зубри, за винятком одного самця, вимерли до 1927, оскільки в 1926 р. пастухи на горі Алоус вбили трьох зубрів, ймовірно останніх [8]. Створене в 1923 році Міжнародне товариство зі збереження зубрів провело в 1926 р. міжнародну перепис містилися в неволі зубрів. Вона виявила, що у всьому світі на 1 січня 1927 року, в різних зоосадах і парках збереглися лише 48 зубрів, причому всі вони походили від 12 тварин-засновників (5 биків і 7 корів), що містилися в європейських зоопарках на початку XX століття.

Почалася копітка і трудомістка робота по відновленню чисельності спочатку в Біловезькій пущі в Польщі, у зоопарках Європи, пізніше на Кавказі і в Асканії-Нова. Була видана міжнародна племінна книга, кожній тварині був привласнений номер. Друга світова війна перервала цю роботу, частину тварин загинула. Однак після закінчення війни робота з порятунку зубра відновилася. В 1946 р. зубрів стали розводити на території Біловезької пущі, що належить Радянському Союзу (на польській території до цього часу збереглося 17 зубрів, які були зібрані в спеціальний розплідник).

У 2000 році кількість зубрів складало ~ 3500 особин. У сьогоднішніх зубрів можна виділити дві форми: перша - Біловезький підвид, і друга - заводська лінія. Кавказько-біловезькі зубри містять гени єдиного вцілілого в неволі кавказького примірника. З 1961 в СРСР почалося розселення зубрів в ліси, в ​​межах їх колишнього ареалу (Роботи М. А. Заблоцького).

На сьогоднішній день виконано перший етап робіт по збереженню зубра: зникнення найближчим часом цього рідкісного виду не загрожує. Тим не менш, Червона Книга МСОП відносить даний вид до категорії вразливий - "VU" ("vulnerable") за критерієм D1 (незважаючи на зменшення в 1990-х, популяція росте з 2000 року) (The Red List IUCN, 2009). На території Росії Червона книга РФ (1998) ставила зубра в категорію 1 - Знаходяться під загрозою зникнення.

У результаті цілеспрямованої діяльності багатьох фахівців на 31 грудня 1997 р. в світі в умовах неволі (зоопарках, розплідниках та інших резерватах) знаходилося 1096 зубрів, у вольних популяціях - 1829 особин. Але якщо в середині 1980-х в СРСР було близько 1100 зубрів, в тому числі близько 300 в Росії, то до кінця 90-х вільні популяції чистокровних зубрів на Кавказі дещо скоротилися (вони живуть в Кавказькому заповіднику, Цейском заказнику в Північній Осетії і Архизском ділянці Тебердінского заповідника).

У цій ситуації в 1997 р. за участю Державного комітету Російської Федерації з охорони навколишнього середовища була створена і затверджена губернаторами трьох областей (Орловської, Калузької, Брянської) міжрегіональна Програма збереження російського зубра, а в 1998 р - при Госкомекологіі Росії була створена Робоча група з зубрам і бізонам, якій доручено розробити "Стратегію збереження зубра в Росії"

З вересня 1996 року РПО WWF почав реалізацію проекту зі створення першої великої вільно-живучої популяції зубрів в Орловсько-Брянськом регіоні. Дуже важливу участь в цій програмі прийняла адміністрація Орловської області, яка створила національний парк - Орловське полісся, яка підготувала вольєри для перетримки тварин і забезпечує догляд за ними, охорону та нагляд, а також сплатила значну частину витрат з транспортування зубрів. Перші зубри були завезені з зубровий розплідників Окського і Пріокско-терасний заповідник. Причому найбільш генетично цінні тварини з привезених груп залишаються в цих розплідниках для подальшого розведення. До теперішнього часу в цілому 55 зубрів передано в регіон і йде природний ріст популяції і розселення зубрів по придатним територіям. З 1998 року різні напрямки роботи по зубрам (створення Орловсько-Брянській популяції в Росії, транскордонної популяції в Карпатах, підтримка ведення племінної книги, підтримка написання Плану дій) підтримуються і в рамках Європейської Ініціативи з великим травоїдним Всесвітнього фонду дикої природи, що фінансується урядом Голландії.


7. Образ зубра в культурі


8. Зубр в геральдиці

Зубр в геральдиці - символ працьовитості і життєвої сили [9].


9. Зубр у філателії

Перша поштова марка із зображенням зубра була випущена в Польщі в 1954. Марки із зубрами випускалися поштовими адміністраціями Старого і Нового Світу. Крім поштових марок існують художні марковані конверти, а також спеціальні поштові штемпелі із зображенням зубра.


Примітки

  1. 1 2 Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., 1984. - С. 129. - 10 000 екз.
  2. * зубробізони - slovari.yandex.ru/dict/bse/article/00028/33800.htm - стаття з Великої радянської енциклопедії
  3. Офіційний сайт Уряду Вологодської області - Новини - vologda-oblast.ru/inform.asp? id = 40089
  4. Портал Орловської області - www.orel-region.ru/index.php?head=2&part=62&unit=2/
  5. Фільм "Радіоактивні вовки Чорнобиля" - www.youtube.com/watch?v=b1lgWS8I4dg
  6. Стадо зубрів в Поліському радіаційно-екологічному заповіднику щорічно збільшується - naviny.by/rubrics/society/2011/05/02/ic_media_photo_116_4737 /
  7. Серпухов | П'ятеро сміливих ... зубрів - БезФормата. Ru - serpuhov.bezformata.ru/listnews/pyatero-smelih-zubrov/671304 /
  8. 1 2 І. Акимушкин. Трагедія диких тварин. М.: "Думка", 1969.
  9. Геральдіка.ру - Герб Мостовського району - geraldika.ru/symbols/13414. geraldika.ru (8 лютого 2012). Читальний - www.webcitation.org/687APOizv з першоджерела 2 червня 2012.