Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Кайдановський, Олександр Леонідович


Фото

План:


Введення

Олександр Леонідович Кайдановський ( 23 липня 1946, Ростов-на-Дону - 3 грудня 1995, Москва) - радянський і російський актор, режисер, сценарист.


1. Основні дати

  • В 1960 - 1961 навчався в Дніпропетровському зварювальному технікумі ім. Є. Патона [1].
  • В 1965 закінчив Ростовське театральне училище (курс Михайла Бушнова). Поступив в Школу-студію МХАТ, але, провчившись кілька місяців, пішов звідти. В 1969 закінчив театральне училище ім.Б. Щукіна.
  • В 1969 - 1971 працював в театрі ім.Є. Вахтангова. Сам актор згадував: "Вахтанговського" корпорація "отруїла в мені любов до театрального життя: внутрішні взаємовідносини у театрі завжди будуються на якихось огидних принципах, на тому, що одним доводиться принижувати інших. Я людина, по суті, вільний, мені не хотілося б ні когось принижувати, ні опинитися приниженим. Тож з театру я пішов. Яким чином? Що робить актор, коли йому не дають грати? Він випиває. І пару разів я випив так грунтовно, що від мене поспішили позбутися ".
  • Потім працював у МХАТі і Театрі на Бронній. З 1973 - служба в армії (кавалерійський полк при " Мосфільмі ").
  • В 1984 закінчив ВКСР (майстерня А. Тарковського та інших режисерів. Тарковський хотів взяти собі на курс тільки Кайдановського "і ще кого-небудь одного, хто цього гідний". Давши зобов'язання Кайдановська, Тарковський виїхав до Італії на вибір натури, і, як відомо, не повернувся. Кайдановський продовжив навчання у Сергія Соловйова).
  • В 1989 викладав режисуру в Театральному училищі ім. Щукіна;
  • В 1992 присвоєно почесне звання " Заслужений діяч мистецтв Росії " [2].
  • 1994 - Член журі МКФ в Каннах.
  • В 1995 вів сценарну майстерню на ВКСР. Вранці 3 грудня 1995 помер від третього інфаркту в своїй комунальній квартирі.
  • Про творчість Олександра Кайдановського режисером Є. Цимбалом знятий фільм "Сни Сталкера" (1998).


Кайдановський був людиною найширшої ерудиції та різноманітних гуманітарних інтересів . Він професійно знав світову літературу, класичну музику і живопис, добре малював сам (залишилося кілька його виразних автопортретів), складав вірші і пісні, які виконував під гітару [Джерело не вказано 111 днів] . Записи його пісень в авторському виконанні збереглися у друзів артиста. Акторська манера - дуже нервова, артист створював складні багатопланові особистості, з мобільного психікою [Джерело не вказано 111 днів] .


2. Зі спогадів сучасників

Ми з ним дружили. Хоча це була важка дружба, і людина він був важкий, але я захоплювався ним, дивився знизу вгору. Кайдановський був чоловік неймовірний - він міг віртуозно матюкатися, базікати на бандитському жаргоні, а міг всю ніч говорити з тобою про літературу, про речі, яких тут не знав жоден фахівець ... У його безстрашність було щось незбагненне: одного разу, на четвертому курсі Щукінського, ми вп'ятьох - він, Галкін, Качан, Матвєєв і я - поверталися вночі через Мар'їно Гай. Неподалік від Ризької до нас причепилися шестеро, у них були ножі ... В принципі вп'ятьох ми могли б відмахав, але проти ножів - не знаю, як би все вийшло. Кайдановський підійшов до того, хто першим витяг ножа, і голою рукою взявся за лезо. Просто взявся. Кров хльостає, а він тримає. І щось таке було в його обличчі, що вони спасували ...

- Леонід Філатов


3. Фільмографія

3.1. Акторські роботи

  1. 1967 - Таємнича стіна (реж. І. Поволоцкая, М. Садкович) - Хтось
  2. 1967 - Анна Кареніна (реж. А. Зархі) - Жюль Ландо
  3. 1968 - Перша любов (реж. В. Ординський) - Майданів
  4. 1969 - Дворянське гніздо (епізод за участю Кайдановського не увійшов у фільм)
  5. 1970 - Драма на полюванні (реж. Б. Ніренбург)
  6. 1970 - Червона площа (реж. В. Ординський) - солдат
  7. 1970 - Спокійний день наприкінці війни (короткометражний, реж. Микита Міхалков) - сержант
  8. 1971 - І був вечір, і був ранок (реж. А. Салтиков)
  9. 1971 - Собака Баскервілів (реж. А. Зінов'єва) - Джек Степлтон
  10. 1972 - П'ятнадцята весна (реж. І. Туманян) - зв'язковий
  11. 1972 - Гравець (реж. А. Баталов) - Астлі
  12. 1972 - Четвертий (реж. А. Столпер) - Другий
  13. 1972 - Минуле і думи (реж. Л. Єлагін) - критик Віссаріон Бєлінський
  14. 1972 - Слідство ведуть знавці 6.Шантаж - Миркин
  15. 1972 - Математик і чорт (новела з альманаху "Горизонт", вип. 2, реж. С. Райтбурт) - Чорт
  16. 1973 - Діти Ванюшина (реж. Є. Ташков) - Костянтин
  17. 1973 - Крах інженера Гаріна - доктор Вольф
  18. 1973 - Минуле і думи (реж. Л. Єлагін)
  19. 1974 - Свій серед чужих, чужий серед своїх - ротмістр Лемке
  20. 1974 - Слідую своїм курсом (реж. В. Лисенко) - Міша
  21. 1974 - Коли збагнув мене судьбина гнів ... ( короткометражний, реж. В. Бровкін)
  22. 1975 - Зникла експедиція (реж. В. Дорман) - офіцер Зимін
  23. 1975 - Мій будинок - театр (реж. Б. Єрмолаєв) - А. М. Островський
  24. 1975 - Під дахами Монмартра (реж. В. Горіккер) - Рауль
  25. 1975 - Діаманти для диктатури пролетаріату (реж. Г. Кроманов) - Воронцов
  26. 1976 - Вогненний міст (реж. Б. Ніренбург)
  27. 1976 - Золота річка (реж. В. Дорман) - Зімін
  28. 1976 - Як важливо бути серйозним (реж. А. Бєлінський)
  29. 1976 - Моя справа (реж. Л. Марягін)
  30. 1977 - Хто поїде в Трускавець (реж. В. Ахадов)
  31. 1977 - Це було в Коканде (реж. У. Назаров) - Зайченко
  32. 1978 - Життя Бетховена (реж. Б. Галантер) - Антон Шиндлер, секретар Бетховена
  33. 1978 - Поворот (реж. В. Абдрашитов)
  34. 1979 - Дізнання пілота Піркса - нейролог і кібернетик Том Новак
  35. 1979 - Охоронець (реж. А. Хамраєв) - Мірзо
  36. 1979 - Сталкер (реж. А. Тарковський) - Сталкер
  37. 1980 - Розповідь невідомої людини (реж. В. Жалакявічюс) - Володимир
  38. 1980 - Рафферті (реж. С. Аранович) - прокурор Еймс
  39. 1980 - Рятувальник (реж. С. Соловйов)
  40. 1980 - Факт (реж. Альмантас Грікявічюс) - Станіслав
  41. 1981 - І з вами знову я (реж. Б. Галантер) - читає вірші від особи декабриста Н. В. Путяти
  42. 1982 - Вибачте, будь ласка (реж. В. Жалакявічюс) - Пранас
  43. 1982 - Кафедра - Орлов
  44. 1982 - Брати (к / м)
  45. 1987 - Десять негренят (реж. Станіслав Говорухін) - Філіп Ломбард
  46. 1987 - Хареба і Гоги (реж. Георгій Шенгелая) - князь Ольшевський
  47. 1988 - Нові пригоди янкі при дворі короля Артура - Ланселот
  48. 1992 - Листопад (Польща-Франція) (реж. Л. Карвовський)
  49. 1992 - Дихання диявола (Іспанія) (реж. Пако Лусіо)
  50. 1994 - Чарівний мисливець (Чарівний стрілець), (Угорщина) (реж. Ілдіко Енеді)
  51. 1995 - Сповідь незнайомцю (Франція) (реж. Ж. Бардавіль) - Крючков
  52. 1995 - Весільний марш (новела з кіноальманаху Прибуття поїзда) (реж. Олександр Хван)

3.2. Роботи з озвучення мультфільмів

  1. 1977 - Вперед, час! (Реж. В. Тарасов) (читає текст)
  2. 1980 - Повернення (реж. В. Тарасов) (в титрах не вказаний)
  3. 1985 - Контракт (реж. В. Тарасов)
  4. 1985 - Два квитки до Індії (реж. Р. Качанов)
  5. 1988 - Перевал (реж. В. Тарасов)
  6. 1992 - Сон смішної людини (реж. А. Петров)

3.3. Озвучування фільмів

  1. 1982 - Кондор / Dogkeselyu (Угорщина, реж. Ференц Андраш)
  2. 1984 - Неймовірне парі, або Істинне пригода, благополучно завершилося сто років тому - студент-юрист (роль Бориса Плотнікова)
  3. 1985 - Проста смерть - Іван Ілліч (роль Валерія Пріемихова)

3.4. Режисерські роботи в кіно

  1. 1983 - Іона, або художник за роботою - режисер. Курсова робота, створена після закінчення 3 курсу майстерні Соловйова, за однойменним оповіданням Альбера Камю, сценарій написаний спільно з Рербергом
  2. 1983 - Сад (за оповіданням Х. Л. Борхеса " Сад розбіжних стежинок ")
  3. 1985 - Проста смерть - режисер, сценарист. Дипломна робота, по повісті Толстого " Смерть Івана Ілліча "
  4. 1987 - Гість - режисер-постановник, сценарист (за оповіданням Х. Л. Борхеса "Євангеліє від Марка")
  5. 1988 - Дружина керосинника - режисер-постановник, сценарист
  6. 1989 - Маестро: Сергій Параджанов - режисер, сценарист
  7. 1990 - For A Million - режисер, сценарист ( відеокліп для німецької групи Alphaville)
  8. 1992 - Бронзовий Христос - художній керівник
  9. 1992 - Все закінчується, тільки любов - ніколи - художній керівник
  10. 1993 - Дефлорація - художній керівник
  11. 1995 - Гарсон № 2 - режисер, сценарист ( відеокліп для Бориса Гребенщикова і групи " Акваріум ") [3]

4. Сім'я

Батьки одружилися в 1945.

  • Батько: Леонід Львович (Лейба Лейбович) Кайдановський ( 1921, Катеринослав - грудень 1970, Ленінград), працював начальником радіолокаційної станції в Батайську, згодом заступником начальника ростовського БМУ-5, що спеціалізується на підводному зварюванні [4].
  • Мати: Віра Олександрівна Оніщук (померла у грудні 1990 року), після закінчення Московського бібліотечного інституту (1955) завідувала дитячим сектором в ростовському Палаці енергетиків, була режисером-постановником дитячої театральної студії.

Після розлучення батьків у 1960 жив з батьком, з 1962 - у новій сім'ї батька, прийомна мати - Ірина Михайлівна Пухальська. Зведені сестри - Ольга (нар. 1963) і Тетяна (нар. 1964) Кайдановська. Мати вдруге вийшла заміж на початку 1960-х років, займалася надомною працею в комбінаті прикладних мистецтв. Зведений брат по матері - Михайло Володимирович Єсіпов (1965-2000), працював ревізором.

  • Перша дружина (1966-1975) - Ірина Анатоліївна Бичкова (Кайдановська), згодом доцент кафедри психофізіології та й клінічної психології ПФУ [5].
    • Дочка: Дар'я (нар. 1970).
  • Друга дружина (1975-1980) - актриса Євгенія Симонова, з якою познайомився на зйомках фільму " Зникла експедиція "(1974).
  • Третя дружина - Наталія Судакова (Кайдановська).
    • Син: Кайдановський Андрій Олександрович.
  • Четверта дружина (1995) - Інна Піварс.

5. Бібліографія

  • Раззаков Ф. Зоряні трагедії: загадки, долі і загибелі. - М.: ЕКСМО, 2000. - ISBN 5-04-004335-X, ISBN 5-04-004333-3.
  • Олександр Кайдановський. У спогадах і фотографіях. - М.: Мистецтво. - 2002. - ISBN 5-85200-141-4.

Примітки

  1. Спогади Євгена Ханіса - www.kaidanovsky.ru/2010/12/vspominaet-evgenij-xanis/
  2. Почесне звання присвоєно указом Президента РФ Б. М. Єльцина 8.12.1992 - document.kremlin.ru / doc.asp? ID = 093568
  3. Панюшкін В. Набридло нести заумь - www.aquarium.ru/documents/interview/interv1.html / / Матадор. - 1996. - В. 5.
  4. Спогади Ірини Кайданівській - kino-stalker.ru/2011/07/24/aleksandr-kajdanovskij-vspominaet-irina-kajdanovskaya /
  5. Кандидат психологічних наук І. А. Кайдановська - psyhea.psyf.sfedu.ru / ru / kaydanovskaya

Джерела

  • Медведєв С. Кайдановський. Діагноз - геній / / Хто головний. - 2007. - № 10.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Мамут, Олександр Леонідович
Дворкін, Олександр Леонідович
Никифоров, Олександр Леонідович
Черногоров, Олександр Леонідович
Чижевський, Олександр Леонідович
Асєєв, Олександр Леонідович
Штарк, Олександр Леонідович
Кайдановський, Наум Львович
Романов, Борис Леонідович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru