Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Кальвінізм



План:


Введення

Реформація
95Thesen.jpg

Кальвінізм - напрямок протестантизму, створене французьким теологом і проповідником Жаном Кальвіном. Основними течіями в кальвінізмі є пресвітеріанство, реформатство і конгрегаціоналізм. Разом з тим, кальвіністські погляди мають розповсюдження і в інших протестантських деномінаціях, включаючи баптистів, методистів, п'ятидесятників і євангельських християн.


1. Історія

Кальвінізм виник в 1536 в Женеві. Кальвінізм сповідує значна частина населення Швейцарії, Нідерландів, Шотландії. Також кальвінізм досить сильно поширений в ПАР, США, Канаді, Австралії, Нової Зеландії, Угорщини і Республіці Корея (Південної Кореї).

В кінці XVI - початку XVII ст. з реформатство [ уточнити ] злилося близьке до нього протягом цвинглианства, засноване швейцарським реформатором Ульріхом Цвінглі.


2. Доктрина, віровчення

Якщо Мартін Лютер почав протестантську Реформацію церкви в 16 столітті за принципом "прибрати з церкви все, що явно суперечить Біблії", то французький юрист Жан Кальвін пішов далі - він прибрав з церкви все, що в Біблії не потрібно. Тому протестантська Реформація церкви по Кальвінові - кальвіністське богослов'я - характеризується схильністю до раціоналізму і часто недовірою до містики.

Центральна доктрина кальвінізму, з якої раціонально випливають всі інші доктрини - суверенітет Бога, тобто верховна влада Бога у всьому. З цієї доктрини йдуть головні відмінності кальвінізму від інших християнських конфесій (католицизму, православ'я і пр.):

  • Тлумачення Біблії на основі тільки Біблії. Будь-яке місце Біблії тлумачиться кальвіністами не з позицій якогось людського авторитету (будь то Папа Римський, православний священик, пастор, керівник якоїсь релігійної організації і т. п.), а виключно за допомогою авторитету Божого - інших місць Біблії, як, на думку кальвіністів, це робив Ісус Христос [1] і як відображено в Вестмінстерському сповіданні віри 1648:

1.9. Непогрішиме правило тлумачення Писання є саме Писання, і таким чином, коли виникає питання про справжній і повному розумінні будь-якого місця в Писанні (яке не буває багатозначно, але однозначно), слід досліджувати і пізнавати інші місця, що говорять про це більш ясно [2 ].

Серед інших відмінностей кальвінізму від інших християнських конфесій можна відзначити наступні:

  • Визнання богодухновенности тільки Священного Писання - Біблії (див. sola scriptura), звідки випливає визнання погрішимості будь-яких церковних соборів:

"31.4. Всі синоди та собори, скликані з апостольських часів, будь то загальні або помісні, можуть помилятися і багато помилялися, тому їх рішення не є самі по собі правилами віри чи практичної діяльності, але приймаються на допомогу їм (Ефесян 2:20; Дії 17:11; 1 Коринтян 2:5; 2 Коринтян 1:24) "( Вестмінстерському сповіданні віри, Глава 31. Про Синодах і Соборах, пункт 4)

  • Відсутність чернецтва. Тому що, на думку кальвіністів, Бог створив чоловіків і жінок для створення сім'ї та народження дітей:

"І створив Бог людину за образом Своїм, за образом Божим створив, як чоловіка та жінку створив їх. І благословив їх Бог, і сказав їм Бог: плодіться і розмножуйтеся, і наповнюйте землю, і володійте нею" (Біблія, Буття 1:28 )
"Втішайся дружиною юности твоєї, грудей її та упоявают тебе кожночасно, коханням її!" (Біблія, Притчі 5:18-19)

"Він обрав нас в Ньому перед заснуванням світу, щоб ми були святі й непорочні перед Ним у любові, призначивши наперед усиновити для Себе Ісусом Христом, за вподобанням волі Своєї ... віруємо за виявленням потужної сили Його" (Біблія, Ефесян 1:4-5 , 11,19; 2:4-10)
"Увірували всі, які були в життя вічне" (Дії 13:48)
"Не ви Мене вибрали, а Я вас обрав" (Івана 15:16)
"Славлю Тебе, Отче, Господи неба й землі, що Ти втаїв це від премудрих і розумних і відкрив те немовлятам Так, Отче, бо так було до вподоби" (Мф. 11:25-26)

  • Визнаючи доктрину про подвійне приречення, кальвіністи проте кажуть, що порятунок подається тільки через віру в Христа і справи віри для спасіння не потрібні, але за ним визначається істинна твоя віра чи ні. Є справи, значить є віра.

3. Сучасні богослови кальвінізму

Примітки

  1. Євангеліє від Матвія 4:6-7; 21:42; 12:3,5
  2. Матвія 4:6-7; 2 Петра 1:20,21, Дії 15:15,16

Література


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru