Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Караченцов, Микола Петрович


Фото

План:


Введення

Микола Петрович Караченцов (27 жовтня 1944 р., Москва) - радянський і російський актор театру і кіно, народний артист РРФСР (1989).


1. Біографія

Микола Караченцов народився 27 жовтня 1944 року в Москві. Батько, Петро Якович Караченцов (1907-1998) багато років пропрацював в журналі " Вогник "художником-графіком, Заслужений художник РСФСР (1967) [1]. Мати - Яніна Євгеніївна Брунак (1913-1998), балетмейстер-постановник, ставила спектаклі в найбільших музичних театрах.

В 1967 Микола з відзнакою закінчив Школу-студію МХАТ (курс В. К. Монюкова) і прийшов у Московський театр імені Ленінського комсомолу (з 1991 року - " Ленком "). На сцені цього театру Микола Караченцов зіграв в таких відомих виставах, як рок-опера" Зірка і смерть Хоакіна Мур'єти "," Чеське фото "," ... sorry "," Блазень Балакірєв ". Величезну популярність актор здобув уже в 1974 році після виконання ролі Тіля Уленшпігеля в спектаклі" Тіль ", в 1980-і роки завдяки головній ролі графа Рєзанова в рок-опері " Юнона і Авось ", яка з успіхом йде на сцені" Ленкому "з 1981 року по цей день.

У кіно Микола Караченцов почав зніматися з 1967 року: першими фільмами з його участю стали " Штрихи до портрета В. І. Леніна "," ... І знову травень ". Популярність йому як кіноакторові принесла драма" Старший син "(1975). Микола Караченцов з рівним успіхом знімався у фільмах різних жанрів - музичних, дитячих, пригодницьких, драматичних. Популярності йому додали ролі в таких картинах, як" Собака на сіні "," Благочестива Марта "," Ярославна, королева Франції "," Пригоди Електроніка "," Трест, який лопнув "," Білі роси "," Людина з бульвару Капуцинів "," Кримінальний квартет "," Пастка для самотнього чоловіка "," Цокнуті ". Серед останніх робіт актора можна назвати телефільми" Петербурзькі таємниці "та" Досьє детектива Дубровського ", історичну картину Світлани Дружиніної" Палацові перевороти ", телесеріал Алли Сурикової" Ідеальна пара ".

Караченцов - вибуховий, імпульсивний, гострохарактерний артист. Музично обдарований і спортивний, він створював надзвичайно яскраві сценічні образи, користуючись усіма засобами своєї широкої творчої палітри. Фактура Караченцова - довге худорляве, надзвичайно гнучке і мускулисте тіло, виразне відкрите нервове обличчя з щирим, сміливим до зухвалості і в той же час виразно шахраюватим виразом, з великими рухливими очима, великими губами і зубами, чарівна широка щербата усмішка. Володіючи своєрідним пронизливим голосом і музичним слухом, він співає як за кадром, так і на сцені (рок-опера "Юнона і Авось"). Голос Караченцова, високий і різкий в молодості, з віком відчутно знизився за тембром, придбав вальяжную хрипотою, як через постійне перенапруження, так і внаслідок довгого куріння. Караченцов сам виконує ризиковані каскадерські акробатичні трюки, включаючи елементи скакового акробатики, ефектні бійки на кулаках, холодну зброю, стрільбу з пістолетів з будь-яких положень, погоні по дахах вагонів, автомобільні трюки, професійно виконує танці будь-якої складності. Досить символічно, що саме Караченцов озвучував багато кіноролі, зіграні французьким актором Жан-Полем Бельмондо, також відомого своєю негативною позицією до іcпользованію дублерів при зйомках кіно.

На сцені Караченцов надзвичайно мобільний, манера гри нервова, гостра, фонтануюча емоціями, часто гротескна, з елементами буфонади. У роботі Караченцов завжди демонструє найвищу щирість і самовіддачу, сильну і нерозривний зв'язок із залом для глядачів. Герою Караченцова властива своєрідна, дуже динамічна пластика, різкі і дуже точні і спритні руху. Найбільш характерний і плідний для Караченцова жанр - ексцентрична музична комедія. Протягом без малого 40 років Микола був незмінно улюбленцем театральної Москви, а по кінофільмах його знав весь СРСР.


2. Аварія

У ніч на 28 лютого 2005 року на зледенілій дорозі Мічурінського проспекту в Москві автомобіль Volkswagen Passat, за кермом якого був Микола Караченцов, потрапив в аварію [2]. Артист поспішав з дачі до Москви, схвильований звісткою про смерть тещі Надії Степанівни Поргіною (1922-2005) [3], не пристебнувшись ременем безпеки і перевищуючи допустиму швидкість. У результаті актор отримав серйозну черепно-мозкову травму. Він був доставлений в лікарню, де йому тієї ж ночі була зроблена трепанація черепа і операція на головному мозку. Як тільки дозволило стан потерпілого, його перевезли в Інститут Скліфосовського. Караченцов пролежав 26 днів у комі. На початку червня його перевели в Центр патології мови і нейрореабілітації [4]. Процес одужання затягнувся. Лише в травні 2007 року на гала-концерті з презентацією дисків з піснями з репертуару Миколи Караченцова актор зміг піднятися на сцену, з'явившись глядачам [5].

Однак мова Караченцова не відновилася, він реагував на навколишнє оточення мляво. Стало очевидним, що продовжувати акторську кар'єру він не може по інвалідності.

У березні - квітні 2011 року Микола Караченцов проходив курс лікування в одній з клінік Ізраїлю. Було відзначено, що його мова покращилася [6].

Вже в Росії на запитання журналіста: "Микола Петрович, ви пройшли через стільки випробувань, кожен день боретеся зі страшною хворобою. Скажіть, що ж все-таки допомагає вам жити?" він відповів: "Всі ви. Я все подолаю. Я видюжіт, тому що мене стільки людей люблять!" [7].


3. Сім'я

Молодший брат - художник Петро Петрович Караченцов (нар. 1955) [8]

4. Особисте життя

Дружина - актриса Людмила Поргіна

  • Син - адвокат [9] [10] Андрій Караченцов (нар. 24 лютого 1978) [11] (закінчив МГИМО) [2]
  • Невістка - Ірина Караченцова (нар. у 1978 році) [12]
  • внук - Петро Караченцов (нар. у 2000 році) [2] [13]
  • внучка - Яніна Караченцова (нар. у 2005 році) [2] [9] [12] [13]

5. Найближчі друзі


6. Творчість

6.1. Ролі в театрі Ленком


6.2. Фільмографія

  1. 1967 - Штрихи до портрета В. І. Леніна - художник-футурист
  2. 1968 - ... І знову травень!
  3. 1970 - Червона площа
  4. 1974 - Моя доля - комсорг Валерій
  5. 1974 - Одіножди один - Анатолій Перфілов
  6. 1975 - Старший син - Володимир Бусигін
  7. 1976 - Довге, довге справа - Строганов Кирило Іванович
  8. 1976 - Сентиментальний роман - брат Зої-великий
  9. 1976 - 12 стільців - актор театру "Колумб", який грає Подкольосіна
  10. 1976 - В одному мікрорайоні (телефільм) - Валера Серьогін
  11. 1977 - Собака на сіні - маркіз Рікардо
  12. 1977 - Солдати свободи - Сашка
  13. 1978 - Поки божеволіє мрія - Юрій Отверткін
  14. 1978 - Ярославна, королева Франції - Злат
  15. 1978 - Королі і капуста - Діккі Мелоні
  16. 1978 - 1989 - Помилки юності
  17. 1979 - Пригоди Електроніка - гангстер Уррі
  18. 1979 - Слідство ведуть знавці.Підпасок з огірком - Кім Фалєєв (у титрах - Караченцев)
  19. 1979 - Соловей - Бруно Бартолетті
  20. 1979 - Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона.Знайомство.Кривавий напис - Джефферсон Хоуп
  21. 1980 - Благочестива Марта - Пастрана
  22. 1980 - Дами запрошують кавалерів - картковий шулер Валентин
  23. 1981 - Товариш Інокентій - піп Гапон
  24. 1982 - Трест, який лопнув - Джефф Пітерс
  25. 1982 - Острів скарбів - пірат Чорний Пес
  26. 1982 - Будинок, який побудував Свіфт - Ліліпут Флім
  27. 1982 - Ослина шкура - розбійник Бурабо
  28. 1982 - Простір для маневру
  29. 1983 - Білі Роси - Васька Ходас, молодший син
  30. 1983 - Дитячий садок - злодій Штиль
  31. 1983 - Довга дорога до себе - Шурик
  32. 1984 - Вісім днів надії - Русанов, парторг
  33. 1984 - Маленьке ласку - співак Валентин Озерніков
  34. 1984 - Перш, ніж розлучитися - Роберт, американець-інкогніто
  35. 1985 - Батальйони просять вогню - Старший лейтенант Орлов
  36. 1985 - вітражних справ майстер (фільм-концерт, з піснями на вірші А.Вознесенского)
  37. 1985 - Як стати щасливим - Гоша
  38. 1985 - Контракт століття - Гусєв
  39. 1985 - Блакитні міста (фільм-концерт, на музику А.Петрова)
  40. 1985 - Один за всіх - актор і каскадер
  41. 1985 - Сьогодні і завжди
  42. 1986 - Хто увійде в останній вагон
  43. 1986 - Потрібні люди - співак
  44. 1986 - Очна ставка
  45. 1987 - Моонзунд - Фон Кнюпфер
  46. 1987 - Людина з бульвару Капуцинів - ковбой Біллі Кінг
  47. 1987 - Середовище проживання
  48. 1988 - Міс мільйонерка - журналіст Геннадій Васильович Коваль
  49. 1988 - Раз, два - горе не біда! - король Жан-Жан
  50. 1988 - Світла особистість - Єгор Карлович Филюрин
  51. 1988 - Дежа вю - Япончик
  52. 1989 - Дві стріли.Детектив кам'яного століття - Людина бою
  53. 1989 - Кримінальний квартет - Марат Муханов
  54. 1990 - А ось і я ...
  55. 1990 - Пастка для самотнього чоловіка - Даніель Корбан
  56. 1990 - Підземелля відьом - Жан Лемот
  57. 1991 - Дура - слідчий
  58. 1991 - Жінка для всіх - Микола
  59. 1991 - Кішечка - Сергій Олександрович Гармата "крутий супермен"
  60. 1991 - І біс з нами! - актор ( камео)
  61. 1991 - Цокнуті - Родіон Кірюхін
  62. 1992 - Удачі вам, панове! - офіцер Володимир
  63. 1992 - Романс про поета
  64. 1993 - Аукціон
  65. 1993 - Танго на палацовій площі - Сергій
  66. 1993 - Вбивство в Саншайн-Менор
  67. 1993 - Наш шибеник скрізь поспів
  68. 1994 - Простодушний - гвардієць Франсуа де Рішар
  69. 1994 - Тихий Дон - Щеглов
  70. 1994 - 1995 - Петербурзькі таємниці - Сергій Антонович Ковров
  71. 1996 - Розв'язка Петербурзьких таємниць - Сергій Антонович Ковров
  72. 1996 - Королева Марго - де МЮИ
  73. 1998 - Цирк згорів, і клоуни розбіглися - Микола Миколайович Худокормов
  74. 1999 - Д.Д.Д.Досьє детектива Дубровського - Роман Дубровський
  75. 2000 - Таємниці палацових переворотів. Фільм 1. Заповіт імператора - Петро I
  76. 2000 - Гра в кохання
  77. 2001 - На розі, у Патріарших 2 - Родик
  78. 2001 - Ідеальна пара
  79. 2001 - Левова частка - "Їжак"
  80. 2001 - Соломія - Петро Григорович Бронін
  81. 2002 - Збудження - Мартин
  82. 2003 - Колгосп Інтертейнмент - Олександр Іванович Карпов, голова колгоспу
  83. 2003 - Фото
  84. 2003 - Тартарен з Тараскона - граф Безансон
  85. 2004 - 32 грудня - двірник
  86. 2004 - Таємниця Вовчої пащі - Думка
  87. 2004 - Па - Гліб, новий росіянин.
  88. 2004 - Летюча миша - Орловський
  89. 2004 - 2005 - Щастя ти моє - князь Печерський
  90. 2004 - 2005 - Якщо завтра в похід ... - Полковник Думка

6.3. Дубляж

У дубляжі Микола Караченцов в першу чергу запам'ятався глядачам тим, що озвучив багато фільмів за участю Жана-Поля Бельмондо, які виходили в радянський час [19].

  1. 1976 - Приватний детектив - детектив Роже Піляр (закадрове озвучення ролі Жана-Поля Бельмондо)
  2. 1977 - Чудовисько - Мішель Гоше (роль Жана-Поля Бельмондо)
  3. 1981 - Пригоди Тома Сойєра і Гекльберрі Фінна - індіанець Джо (роль Талгата Нігматуліна)
  4. 1981 - Професіонал - Жосслен "Жосс" Бомон (роль Жана-Поля Бельмондо) (закадр. НТВ)
  5. 1983 - Поза законом - Філіп Жордан (роль Жана-Поля Бельмондо)
  6. 1984 - Маленьке ласку (фільм) - виконавець пісень
  7. 1985 - Небезпечно для життя! - виконавець пісні
  8. 1987 - Одинак ​​- Стан (роль Жана-Поля Бельмондо)
  9. 1991 - Будинок на піску (роль Юрія Астаф'єва)
  10. 1992 - Гроза над Руссю - князь Вяземський (роль Юрія Астаф'єва)

6.4. Озвучування мультфільмів

  1. 1981 - Пес у чоботях - Пес ("гасконець")
  2. 1981 - Кіт Котофеевіч - Вовк
  3. 1981 - Космічні прибульці - фахівець з "Групи контакту"
  4. 1982 - Лисиця Патрикеевна - Вовк
  5. 1982 - Аліса в Задзеркаллі (4 серія) - Білий Лицар
  6. 1982 - Каша із сокири - Солдат
  7. 1982 - Космічні прибульці 2 - Голос із гучномовця; Молодий космонавт
  8. 1983 - Як старий квочкою був - Солдат
  9. 1983 - Бюро знахідок (3 серія) - Кот
  10. 1984 - Контакти ... конфлікти - випуски 1-4, 1984 - 1987
  11. 1986 - Казка про дурному чоловіка - Чоловік
  12. 1986 - Троє на острові - пірат Котячий Зуб
  13. 1988 - Кіт і клоун - Кот
  14. 1988 - Кішка, яка гуляла сама по собі - Дикий Кінь
  15. 1988 - Лютий Бамбр - Бамбр
  16. 1990 - Слідами Бамбр - Бамбр
  17. 1991 - Пастка для Бамбр - Бамбр
  18. 1994 - Скарби під горою - Гендальф (мультфільм не був закінчений) [20]
  19. 1994 - Бояка мухи не образить. Випуск 3. Будь здоровий, Бояка
  20. 1994 - Бояка мухи не образить. Випуск 4. Серце у п'ятах
  21. 1995 - Бояка мухи не образить. Випуск 5. Страшніше Бояка звіра немає
  22. 1995 - Бояка мухи не образить. Випуск 6. Сьогодні знову понеділок
  23. 1998 - Optimus Mundus
  24. 2000 - Звірячі війни

6.5. Аудіоспектаклю

  1. Пікнік на узбіччі - Редрік Шухарт (Рудий)
  2. З щоденників Адама і Єви - Адам
  3. Езоп - Езоп
  4. Пітер Пен - Капітан Крюк

6.6. Пісні, виконані Миколою Караченцовим

За 40 років своєї акторської і музичної діяльності артист виконав більше 200 пісень. Караченцов очолює плеяду співаючих акторів - такої кількості найпопулярніших хітів немає в жодного з його колег (крім хіба що Михайла Боярського). У кіно актор вперше заспівав у фільмі " Собака на сіні "завдяки Геннадію Гладкову. [21] Серед основних композиторів, з якими Микола Караченцов співпрацював постійно і впродовж багатьох років - Максим Дунаєвський, Олена Суржикова, Володимир Бистряков та Рустам Невредінов. [21] [22] [23] [24] [25] [26]


6.7. Дискографія

Вінілові платівки, випущені на фірмі "Мелодія":

  • 1985 - "дідусеві скриня"
  • 1988 - "Що тобі подарувати?"
  • 1988 - "Сонячні плями"
  • 1989 - "Дорога до Пушкіна"

Компакт-диски:

  • 1994 - "Передчуття любові"
  • 1996 - "Сни і були Миколи Караченцова"
  • 1996 - "Моя маленька леді"
  • 1998 - "Вищий пілотаж"
  • 2001 - "Актор і пісня" (збірник)
  • 2004 - "Я згадую про тебе" (збірник)
  • 2007 - "Антологія Миколи Караченцова" (12 компакт-дисків)
  • 2008 - "Що тобі подарувати?"
  • 2008 - "Зірки зійшли з небес ..."
  • 2008 - "Я не збрешу! Караченцов представляє пісні Олени суржикові"
  • 2008 - "Сповідь. Караченцов представляє пісні Рустама Невредінова"
  • 2011 - "Давай поговоримо"

7. Визнання і нагороди

Також портрет Миколи Караченцова зображений на монеті номіналом в 1 новозеландський долар, присвяченій рок-опері "Юнона і Авось" [30]


Примітки

  1. Караченцов, Петро Якович - www.acdoyle.ru / painters / karachentsov.html
  2. 1 2 3 4 "Комсомольская правда": Життя Караченцова поза небезпекою, але стан важкий - www.kp.ru/daily/23470/37259/
  3. Людмила Поргіна, дружина Миколи Караченцова: Чоловік почув мене і стиснув мою руку! - kp.ru/daily/23471/37303 /
  4. Аргументи і факти - Микола Караченцов. Хроніка нового життя - gazeta.aif.ru/online/superstar/79/20_01 - "АіФ Суперзірки", № 01 (79) від 16.01.2006]
  5. Микола Караченцов вийшов на сцену - www.vesti.ru/doc.html?id=123283 - Вести. Ru 28.05.2007
  6. Микола Караченцов проходить курс реабілітації в ізраїльському центрі "Левінштейн". Репортаж - newsru.co.il/health/10apr2011/karachentzov_105.html
  7. Смелова Ірина. Микола Караченцов йде на поправку - sobesednik.ru / culture / nikolai-karachentsov-idet-na-popravku.
  8. Нова біда Караченцова - www.glazok.ru/news/364/entry/5085/index.html
  9. 1 2 За Миколою Караченцовим доглядає колишня коханка? - sobesednik.ru / culture / za-nikolaem-karachentsovym-ukhazhivaet-byvshaya-lyubovnits a
  10. АДВОКАТ Караченцов Андрій Миколайович - www.advokatymoscow.ru/profile/?id=12860
  11. Біографія Караченцова - karachencov.sitecity.ru/stext_0605184005.phtml
  12. 1 2 Микола Караченцов. Повернення - www.1tvrus.com/vremya/announce/2513
  13. 1 2 Сьогодні Миколі Караченцову виповнюється 65 років - www.seychas.ua/highlife/2009/10/27/news/15277.htm
  14. Біографія Н. Караченцова на сайті www.rusactors.ru - www.rusactors.ru / k / karachentsov / index.shtml
  15. / Олена Суржикова - подруга Миколи Караченцова - www.aif.ru/culture/article/30081
  16. Микола Караченцов: і знову життя! - У Світі ТБ і кіно - archive.diary.ru / ~ mktv/p45443204.htm
  17. Профіль - www.lenkom.ru/actors/karachentsov/ на сайті Московського театру "Ленком"
  18. Сторінка актора на lenkom-bilet.ru - lenkom-bilet.ru/actors/nikolay-karachentsov /
  19. Твою матрицю! - www.mk.ru/editions/daily/article/2004/11/06/101245-tvoyu-matritsu.html / / Московський комсомолець : газета. - М ., 2001. - В. № 1357 від 23 листопада.
  20. ХОББІТ. СКАРБИ ПІД ГОРОЮ - www.animator.ru/db/?p=show_film&fid=5606. Аніматор.ру. - Пролог до нездійсненому фільму за мотивами творів Толкієна. Читальний - www.webcitation.org/65BazsrCl з першоджерела 4 лютого 2012.
  21. 1 2 Микола Караченцов на сайті www.rusactors.ru - www.rusactors.ru / k / karachentsov / index.shtml
  22. Біографія Миколи Караченцова на сайті www.people.su - www.people.su/131536_2
  23. Біографія Н. Караченцова на сайті www.petershop.com - www.petershop.com / catalogue / music / nikolay-petrovich-karachencov.html
  24. Бенефіс Миколи Караченцова - ua.kassir.ru/kiev/db/text/217564907.html
  25. У Києві відбудеться Бенефіс народного артиста РРФСР Миколу Караченцова - knuj.org / ru / news.html? id = 3456
  26. Бенефіс Н. Караченцова в Театрі Франка - relax.ua / afisha / benefis-nikolaya-karachencova
  27. Указ Президента Російської Федерації від 5 червня 2003 р. № 614 - document.kremlin.ru / doc.asp? ID = 17792 & PSC = 1 & PT = 1 & Page = 3
  28. Указ Президента РФ від 25 серпня 1997 р. № 939 - graph.document.kremlin.ru / page.aspx? 1152468
  29. Премія "Фігаро" та День народження Андрія Миронова - новини театрів Санкт-Петербурга - www.teatr.gorodovoy.spb.ru/news/754724.shtml
  30. Юнона і Авось, 1 долар -

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Баталов, Микола Петрович
Раков, Микола Петрович
Фомін, Микола Петрович
Бурляєв, Микола Петрович
Старостін, Микола Петрович
Кримов, Микола Петрович
Сукоян, Микола Петрович
Вагнер, Микола Петрович
Черкасов, Микола Петрович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru