Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Кваша, Ігор Володимирович


Фото

План:


Введення

Ігор Володимирович Кваша ( 4 лютого 1933, Москва - 30 серпня 2012, Москва) - радянський і російський актор і режисер театру і кіно, телеведучий. Народний артист РРФСР ( 1978). [1]


1. Біографія

Ігор Кваша народився 4 лютого 1933 в Москві. Батько, доктор хімічних наук, завідувач кафедрою МХТИ імені Д. І. Менделєєва Володимир Ілліч Кваша (1897-1942, родом з містечка Покотилове Уманського повіту Київської губернії), загинув 30 грудня 1942 на фронті під Ленінградом. [2] Згідно з офіційними даними Центрального архіву міністерства оборони РФ, він пропав без вісті в червні 1942 під селом Кересть Новгородської області (в той час Ленінградська область) [3]. Мати, Дора Захарівна Кваша - сурдопедагог і дефектолог, випускниця Московського медико-педологического інституту Наркомздоров'я СРСР.

Школа, де навчався Ігор, перебувала на Арбаті - спочатку в Плотниковом, а потім в Дурновском провулку. У ті роки практикувалося роздільне навчання, і Ігор Володимирович любив згадувати, як вони з хлопцями хуліганили: влаштовували бійки, підривали патрони. Він навчався нормально до 7-го класу. Потім став займатися в театральній студії і школу закинув. Жахливо прогулював уроки, "випливав" за рахунок шпаргалок і підказок. Захоплення театром почалося ще в дитячому садку, в Сибіру, ​​в м. Ленінськ-Кузнецький, куди його сім'ю евакуювали з Москви в 1941 році. Ігор Кваша виїхав туди разом з мамою, яка продовжувала працювати. Юний актор зіграв головну роль у постановці казки "Морозко". Цей спектакль грали при повному аншлагу в міському театрі і навіть у госпіталі перед пораненими. Вже через роки, навчаючись у школі, Ігор читав вірші на шкільних вечорах, а потім пішов у міський Будинок піонерів на вулиці Стопані. Там була чудова театральна студія, з якої вийшло дуже багато відомих людей - Ролан Биков, Володимир Андрєєв, Віктор Соколов, Борис лицарів, Лев Круглий. Всі думки Кваші займав театр, точні науки його не надихали. У Будинку піонерів був дуже дружний колектив і хлопчик після уроків одразу мчав туди.

В 1955 закінчив Школу-студію МХАТ (курс А. М. Карева) [4]. З 1955 по 1957 рік - актор МХАТ ім.М. Горького. З 1957 - актор московського театру "Современник".

З великим задоволенням Ігор Кваша згадував свою роботу на радіо . Кваші на радіо пропонували хороші матеріали, він не читав до свят патріотичні вірші, а мав можливість вибрати твори по душі [Джерело не вказано 41 день] . Улюблений автор актора - А. С. Пушкін [Джерело не вказано 41 день] . Він читав уривки з "Пікової дами". Ще вдалося виконати такі чудові твори як "Облако в штанах" В. Маяковського; "Дванадцять" О. Блока; багато чого з М. Ю. Лермонтова; М. Некрасова; Г. Мопассана. Відомий цикл поетичних передач, зроблених Ігор Кваша - радіозапісь романів "Біла гвардія" М. Булгакова і "Доктор Живаго" Б. Пастернака.

На початку 1990-х запрошувався в журі Вищої ліги КВН.

Ігор Кваша вів телепередачу " Жди меня "на Першому каналі.

У 2007 році була видана книга Ігоря Кваші під назвою "Точка повернення", в якій він докладно згадує про дитинство і юність, про спектаклях і репетиціях, про колоритному театральному побут, насичуючи розповідь яскравими і точними деталями, у тому числі і справжніми документами.

У грудні 2011 року виступив з критикою Дмитра Медведєва, Володимира Путіна і "Єдиної Росії", закликавши вийти 24 грудня на мітинг протесту проти фальсифікацій на виборах 4 грудня [5].


2. Особисте життя

У молодості актор любив відзначати свята з друзями і колегами по театру: А.Миронова; Г.Горіна; А.Хайта. Актор не любив галасливих компаній, та й з близьких людей залишилися небагато. Дружина Ігоря Володимировича Путіевская Тетяна Семенівна, сестра режисера Петра Штейна, за освітою медик. За її стопах пішов і син Володимир (1956 р.н.). Проте потім, через фінансові труднощі син залишив професію лікаря і зайнявся бізнесом. У 1996 році народився онук І. В. Кваші Михайло. До речі, зі своєю дружиною Тетяною Ігор Кваша зустрівся в Криму, в Ялті. Можна сказати, справжній курортний роман. Коли поверталися до Москви, Ігор зробив Тані пропозицію. Прямо в метро. Вийшли з поїзда на станції "Площа Революції", де Таня жила, і він запропонував: "Виходь за мене заміж!" Вона сказала: "Добре, давай!". З тих пір вони прожили разом 52 роки. Коли прийшли в загс оформляти відносини, Таня була з животиком, вагітна. Весілля гуляли на широку ногу. У 1956 році у них народився син Володя. Ігор умовляв дружину взяти його прізвище, а вона поставила умову: "Тільки якщо кинеш палити". Молодший брат Петя її відмовляв: "Станеш ти Кваша - і пацієнти не будуть знати, жінка ти чи чоловік! Ну що таке доктор Кваша?" Та й палити Ігор не кинув, як Таня ні вмовляла. Ось і залишила вона своє прізвище - Путіевская.

І ще про смаки Ігоря Кваші. Їжа - кавказька кухня; напої - горілка й скроні; письменники - Михайло Булгаков, Борис Пастернак; музика - Вольфганг Амадей Моцарт, джаз; кіно - "8 1/2" Фелліні; авто - "порше"; домашня тварина - бультер'єр Сара [Джерело не вказано 34 дня] .

Вболівав за московський " Спартак " [6].


3. Смерть

Помер у віці 79 років 30 серпня 2012 о 17:00 в Москві від легеневого серця, викликаного гнійним бронхітом на тлі хронічної обструктивної хвороби легень.

Незважаючи на чутки, достовірних відомостей, страждав чи Кваша раком легенів, немає. [7] [8]

Прощання з актором пройшло на основній сцені театру "Современник" 4 вересня. Похований на Троєкуровському кладовищі.


4. Нагороди


5. Книги

В 2007 вийшла його книга мемуарів "Точка повернення". ISBN 978-5-86793-542-9

6. Особисте життя


7. Ролі в театрі "Современник"


8. Робота на радіо

  • 1970 - 1986 - Цикл поетичних передач
  • 1987 - 1988 - М. Булгаков "Біла гвардія" - радіозапісь роману
  • 1989 - 1990 - Б. Пастернак "Доктор Живаго" - радіозапісь роману

9. Фільмографія

  1. 1961 - Сержант Фетисов - Таврізян (дебют у кіно)
  2. 1961 - У важку годину - боєць Сеня
  3. 1965 - Пригоди зубного лікаря - Мережковський
  4. 1966 - Не найвдаліший день - Льова
  5. 1966 - Рік як життя - Карл Маркс, головна роль
  6. 1966 - Будується міст - Ігор Володимирович Савельєв, головний інженер мостозагону
  7. 1967 - Вони живуть поруч - Ігор Калітін
  8. 1967 - 1969 - Штрихи до портрета В. І. Леніна - Яків Свердлов
  9. 1968 - Любити - Ігор
  10. 1969 - Сюжет для невеликого оповідання / Lika, le grand amour de Tchekov (Фр.)
  11. 1972 - Передчасний людина - Яків Богомолов, головна роль
  12. 1972 - Надбання республіки - отаман Лагутін
  13. 1974 - Жереб - Валентин Єгорович Кротов, хокеїст
  14. 1974 - Аптека "Блакитні кулі" (телевізійний фільм) - Лекарь Аптекар
  15. 1975 - Втеча містера Мак-Кінлі - директор фірми SB-Salvatory
  16. 1975 - Солом'яний капелюшок - лейтенант Еміль Таверньє ("скажений африканець")
  17. 1975 - Однією житті мало - Ящиків
  18. 1976 - Повість про невідомого актора - редактор і письменник Верещагін Віктор Ілліч
  19. 1976 - Просто Саша - хірург В'ячеслав Олексійович
  20. 1976 - Принцеса на горошині - Троль
  21. 1977 - Перед іспитом - Іван
  22. 1977 - Чао! (Телевізійний фільм) - Жером Куфісель, глава фірми
  23. 1978 - Степ - Соломон
  24. 1978 - Дачний будиночок для однієї сім'ї - Ельдар
  25. 1979 - Той самий Мюнхгаузен - бургомістр
  26. 1979 - Сищик - В'ячеслав Костянтинович Клімов, полковник міліції з обласного РУВС
  27. 1980 - Ти повинен жити - Саша, льотчик, полковник
  28. 1980 - Нора (телевізійний фільм) - Крогстад
  29. 1981 - Капелюх - Савицький (Сава)
  30. 1982 - Народився я в Сибіру - Абрамов
  31. 1983 - Ранок без відміток - Аркадій Борисович, доктор
  32. 1984 - Сказки старого волшебника - старый принц
  33. 1985 - Утро обречённого прииска - золотопромышленник Бутлицкий
  34. 1986 - Вера - жандармский полковник Кулагин
  35. 1986 - Ваша дочь, Александра (телевизионный фильм) - Михаил Олегович
  36. 1987 - Клуб женщин - Сергей Савельевич
  37. 1987 - Акселератка - Филимон
  38. 1987 - Человек с бульвара Капуцинов - пастор Адамс
  39. 1988 - Тайный советник - Саша
  40. 1989 - А был ли Каротин? - кинорежиссёр Микитов-Разумник
  41. 1989 - Юбилейное танго (телевизионный фильм) - юбиляр
  42. 1990 - Ребро Адама - Александр Наумович Гольдберг
  43. 1990 - Живая мишень - генерал милиции Глебов
  44. 1990 - Паспорт - главный раввин московской синагоги
  45. 1991 - Хищники - Геннадий Писецкий, музыкант по кличке "Флейта"
  46. 1992 - Сердца трёх - Верховный жрец солнца
  47. 1993 - Бездна, круг седьмой - отец Ольги
  48. 1993 - Сердца трех-2 - Верховный жрец
  49. 1994 - Весёленькая поездка - Андрей
  50. 1994 - Мастер и Маргарита - доктор Стравинский
  51. 1995 - Будинок
  52. 1995 - Под знаком Скорпиона - Сталин
  53. 1996 - Возвращение "Броненосца" - Микитов-Разумник
  54. 1998 - Ле Хаим
  55. 2001 - Сыщики - скульптор Возрожденцев (серия "Исчезнувший Адонис")
  56. 2002 - Превращение - отец
  57. 2002 - Марш Турецкого 3 - Алексей Семенович Иванов, заместитель главы Центробанка
  58. 2003 - Другая женщина, другой мужчина - Борис, хозяин провинциальной аптеки
  59. 2003 - Острів без любові - Семен Зайцер (фільм 2 "Годинник"), настроювач (фмльм 4 "Вас буду чекати я ...)"
  60. 2003 - Побачення (телевізійний фільм)
  61. 2003 - Третій варіант - Шабашов, старий актор
  62. 2004 - Московська сага
  63. 2005 - У колі першому - Сталін
  64. 2005 - Ленінградець - Леонід Львович
  65. 2006 - Будинок-фантом у спадок - Красін
  66. 2006 - Карнавальна ніч 2, або П'ятдесят років по тому - гравець на ложках
  67. 2007 - Зберігати вічно - Сталін
  68. 2008 - Список Кисельова (озвучування)
  69. 2008 - Сучасниця (документальний)
  70. 2012 - Біла гвардія - Текст від автора
  71. 2012 - Око божий (документальний) - Ілля Еренбург

Примітки

  1. Ігор Володимирович Кваша - slovari.yandex.ru/dict/krugosvet/article/6/66/1011361.htm в енциклопедії "Кругосвет"
  2. Книга пам'яті Кіровоградській області -
  3. документи ОБД Меморіал - www.obd-memorial.ru/html/info.htm?id=50428250
  4. Школа-студія МХАТ: 1950-1959 - mhatschool.theatre.ru/people/alumni/1950 /
  5. Ігор Кваша - www.youtube.com/watch?v=yXVEDyJ1sxo. YouTube (19 грудня 2011).
  6. Юрій Голишак, Олександр Кружков Ігор Кваша: "У Чемберлена просто спрацьовував інстинкт звіра" - others.sport-express.ru/reviews/15555 /. "Спорт-Експрес" (5 серпня 2011). Читальний - www.webcitation.org/65N8UTtVq з першоджерела 11 лютого 2012.
  7. Помер актор Ігор Кваша - Новини - Інтерфакс - www.interfax.ru/news.asp?id=263070, interfax.ru
  8. Помер Ігор Кваша - lenta.ru/news/2012/08/30/kvasha /, http://lenta.ru - lenta.ru (30 серпня 2012 року).
  9. Указ Президента Російської Федерації від 30 березня 2006 року, № 287 "Про нагородження орденом" За заслуги перед Вітчизною "III ступеня Кваші І. В." - graph.document.kremlin.ru / page.aspx? 864904
  10. Указ Президента Російської Федерації від 22 листопада 1995 року № 1185 "Про відзначення державними нагородами Російської Федерації" - graph.document.kremlin.ru / page.aspx? 1154278
  11. Розпорядження Президента Російської Федерації від 25 січня 2008 року "Про заохочення Кваші І. В."
  12. У Петербурзі стали відомі лауреати акторської премії "Фігаро" - news.mail.ru/inregions/st_petersburg/91/culture/8304861 /? frommail = 1
  13. Дисертацію по темі "Рентген-ендоскопічний симптомокомплекс медіастіально-легеневої форми саркоїдозу (1-11 ступеня)" захистила у 1974.
  14. Ігор Кваша - www.deltaquattro.com/strast/igor-kvasha-17511/
  15. 1 2 3 Кваша Ігор Володимирович - Хто є хто в культурі - Яндекс. Словники - slovari.yandex.ru / ~ книги / Хто є хто в культурі / Кваша Ігор Володимирович /
  16. Т. С. Путіевская - www.radiology-congress.ru/pr_cong/layreat_gram_10.php
  17. Переделкінского дачники -
  18. Записки музейника - dompasternaka.ru / news / detail.php? ID = 387

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Подольчак, Ігор Володимирович
Ільїнський, Ігор Володимирович
Місько, Ігор Володимирович
Шабдурасулов, Ігор Володимирович
Корнєєв, Ігор Володимирович
Шатров, Ігор Володимирович
Сорін, Ігор Володимирович
Суворов, Ігор Володимирович
Денисов, Ігор Володимирович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru