Колібрі (група)

"Колібрі" - оригінальний музичний колектив з Санкт-Петербурга, що працює в стилі експериментального рока.


1. Історія

Група утворилася в 1988. Солістом групи виступила Наталія Пивоварова, яка до цього брала участь в проекті Сергія Курьохіна " Поп-механіка ".

Із семи первісних учасниць до 1990 року залишилося лише п'ятеро: Наталія Пивоварова, Олена Юданова, Інна Волкова, Ольга Фещенко та Ірина Шароватова.

В 1991 починаються концертні виступи, тоді ж був випущений дебютний альбом Манера поведінки. У його записі брали участь музиканти гуртів " Акваріум "," Nautilus Pompilius "," Телевізор ", в тому числі учасники" Акваріума " Михайло Файнштейн і Олександр Титов, який нібито придумав назву першого альбому (за іншою версією - Микита Михайлівський), і барабанщик "Телевізора" Олексій Рацен. Частина текстів була написана Наталією Півоваровою, частина - Оленою Юданова, Олексій Хвостенко дарує групі пісню " Орландіні ". У тому ж році альбом був виданий на вініловій платівці фірмою FeeLee, а роком пізніше за її ліцензії перевиданий у США. С композиціями з цього альбому група починає гастролювати в Росії та Франції. Оскільки Пивоварова раніше була пов'язана з експериментальним театром," Колібрі "відразу зробили ставку на костюмоване шоу, в результаті чого їх стиль ближче всього до кабаре, коли дії та музиці приділяється однакову увагу. В цьому ж році з колективу йде Ольга Фещенко, яка їде вчитися до Франції, після цього колектив на сім років залишається незмінним .

В 1992 виходить наступна робота "Колібрі" - Маленькі трагедії. Її інструментальну частину забезпечили студійний музикант і аранжувальник Юрій Соболєв (" Бригадний підряд "," Пангея "," Н.О.М. ") і гітарист Олександр Гнатюк. Всі чотири вокалістки писали свої пісні, причому провідну партію в пісні зазвичай виконувала та що її написала.

Починаючи з 1994 пісні "Колібрі" стали звучати на радіо, група стає широко відомою. Особливою популярністю користується пісня "Жовтий лист осінній", написана Оленою Юданова як пародія на російську популярну музику.

Найбільш успішним на сьогоднішній день альбомом гурту став Знайди десять відмінностей ( 1994), в записі якого брали участь В'ячеслав Кошелев і ряд інших учасників групи "Препінакі" (Наталія Пивоварова була заміжня за співаком останніх Олександром Лушин), а також гітарист груп "Телевізор" і "Nautilus Pompilius" Олександр Бєляєв, барабанщик групи " Дивні ігри "Ігор Черіднік, колишній клавішник груп" ДДТ "і" Зоопарк " Андрій Муратов, який виступив також і звукорежисером альбому. Група продовжує гастролі по Росії, Україні, Німеччині, Фінляндії, США.

Навесні 1996 "Колібрі" запросили для роботи над своїм новим альбомом Біс цукру групу " Tequilajazzz ", і знову Андрія Муратова, як піаніста і звукорежисера. Навесні 1997 новий альбом побачив світ і "Колібрі" вперше дали серію концертів з живим звуком, супроводжуваних на сцені музикантами "Tequilajazzz".

Влітку 1998 виходить альбом реміксів, який так і був названий - "Ремікси", в записі брали участь Ігор Вдовін (" Ленінград "), Валерій Алаховий (" Нові композитори "), а також групи" Deadушкі "і" AlexAndroid ".

У грудні 1998 Наталія Пивоварова покинула групу заради власних проектів. У 1999-2000 роках група гастролює по Швеції і Фінляндії.

До 2001 року до складу групи входять Олена Юданова (вокал), Інна Волкова (вокал), Ірина Шароватова (вокал), Андрій Градовіч (гітара), Олег Емірів (клавішні). "Колібрі" за участю музикантів "Волковтріо" Володимира Волкова та Святослава Курашова, а також відомого музиканта, аранжувальника і звукорежисера Влада Жукова записує матеріал, який випущений фірмою тріаріев на кошти самої групи під назвою Троi.

У 2002 році за участю Сергія Русанова (екс-"Вулиці" і " Телевізор ") і барабанщика Ігоря Мосіна (" Бондзінскій ") виходить альбом" Любов і її кінцівки ".

У 2002 році для альбомів каверів Дюши Романова записала культову "Крюкообразность". Для саундтрека до " Азазель "чудового" титулярного радника "Даргомижського. В 2003 року була записана кавер-версія пісні" Акваріума "" 10 стріл "для ювілейного збірника.

П'ятнадцятиріччя групи було відзначено великими концертами спільно з Наталією Півоваровою в "Б-2" (Москва) і Театрі Естради (Санкт-Петербург). З ювілеєм музикантів привітали Андрій Макаревич, Сергій Шнуров, Олександр Скляр та Андрій Якушин. У 2003 році з групи йдуть Андрій Градовіч і Олег Емірів.

У вересні 2009 року група, ніколи не приховує своєї позиції щодо рівноправності гомосексуалів, взяла участь у Фестивалі Квір-культури.

У листопаді 2009 року відбувся інтернет-реліз альбому Залізні зірки. У записі взяли участь музиканти групи Soundscript33, які супроводжують групу на концертних виступах.


2. Стиль

Ідея, що з'явилася основою організації групи, - злиття стилів і різних форм мистецтва (музичного, пластичного, вокального, драматичного, театрального, фешн та іншого). Пісні, що виконуються "Колібрі", як правило, є авторськими - музика і текст написані самими виконавцями, більшість хітів - Оленою Юданова.

Група працює в напрямку експериментального рока, в їх музиці змішалися самі різні стилі та жанри - від шансону і довоєнного кабаре до ретро-кіномузики 1960-х, від поп-балад до "нової хвилі", від сучасної електроніки до реггі, пост-панку.

На сцені театральне і костюмоване дію нітрохи не поступається за красномовності музичної складової, що стало відмінною рисою групи.


3. Дискографія

Рік Назва Примітки
1991 Манера поведінки FeeLee Records. Студійний альбом
1992 Маленькі трагедії FeeLee Records. Студійний альбом
1994 Знайди десять відмінностей "Тріаріев". Студійний альбом
1997 Біс Сахара FeeLee Records, Gala Records. Студійний альбом
1998 Ремікси Gala Record. Студійний альбом
2001 Trioi "Тріаріев".
2002 Любов і її кінцівки Студії "Сигнал", Real Records. Студійний альбом
2009 Залізні Зірки Студійний альбом, мережева прем'єра на kroogi.ru в грудні 2009 року. На фізичному носії вийшов в 2010 році


також дуже широко поширені дві збірки, що виходили в складі серій:
1998 Колібрі - Жива колекція ( прозивне ім'я, під яким диск відомий як збірник Колібрі, і має ходіння в мережі)
2003 Колібрі - Зоряна серія ( прозивне ім'я, під яким диск відомий як збірник Колібрі, і має ходіння в мережі)


4. Фільмографія

Рік Назва Примітки
1992 Колібрі в Парижі і вдома Документальний фільм
1997 Залізна п'ята олігархії Художній фільм

1999 телесеріал вулиці розбитих ліхтарів 2 журналістка

5. Відеокліпи групи

Рік Назва Примітки
1991 на пісню "Місто"
1995 "Хвиля" режисер Євген Митрофанов
1997 "А я?" режисер Олександр Баширов (чоловік Інни Волкової)
1998 на пісню "Варіації" (альбом Ремікси)
1997 "Карнавал" режисер Марія Соловцова
2002 "Платівка" режисер Олександр Баширов (чоловік Інни Волкової)

Література