Крематорій - відома радянська і російська рок-група. Лідер і вокаліст, а також автор майже всіх пісень - Армен Григорян.


1. Історія

Група утворена в 1983 в Москві Арменом Григоряном і його однокурсником Віктором Троегубовим.

"Крематорій" спочатку виступає на квартирах і швидко набирає популярність у рок-колах столиці, а після виходу альбому " Ілюзорний світ "( 1985) приходить популярність на всесоюзному рівні. Групу починають запрошувати на концерти в інші міста. Однак в "Крематорії" починається розлад між двома лідерами, в результаті якого Троегубов в 1987 покидає колектив і створює власний проект "Дим". "Крематорій" ж продовжує набирати обертів: в 1988 записується " Кома "- найзнаменитіший альбом, який надав групі остаточний статус" хедлайнера "радянської рок-сцени. Кліп на пісню" Сміттєвий вітер "(написана під враженням однойменного оповідання Андрія Платонова), знятий в той час, показують по центральному телебаченню, після чого група починає активно їздити по країні з численними концертами. Але всередині команди знову назріває криза - з колективу йдуть кілька музикантів, група фактично розпадається. Однак Григоряну вдається набрати новий склад, який практично без змін діяв аж до кінця 2000-х років.

В 1991 в "Крематорій" ненадовго повертається Троегубов, вже в якості не просто музиканта, а й директора групи. В 1993 до десятиріччя гурту записується найуспішніший за всю історію "Крематорію" альбом - " Подвійний альбом ". В 1994 знімається фільм " Тацуо "за участю Насті і "Крематорію". Фільм вийшов слабким і не надійшов у прокат, але його відеоматеріали лягли в основу ряду відеокліпів групи. Після чергової сварки групу остаточно покидає Троегубов, так і не знайшов собі застосування в новому складі. Пізніше він пише книгу "Життя в" Крематорії "і поза ним", в якій зводить рахунки з Григоряном, неодноразово подає до суду на колишнього соратника і знову скликає "Дим", який незабаром остаточно припиняє існування. Тим часом "Крематорій" продовжує творче життя: періодично виходять у світ нові альбоми, група гастролює по колишньому Союзу і з російської зарубіжжю (концерти в Ізраїлі, Німеччині та США). Група користується увагою критиків і залишається улюбленою численними фанатами. За вкладом в розвиток рок-музики в Росії, "Крематорій" стоїть в одному ряду з іншими "доперебудовні" командами. Лірика Григоряна багатогранна, в піснях перетинаються реальний і потойбічний світи. Особливу увагу Армен приділяє темі життя після смерті, різних релігій. Тексти пісень, в 1980-і роки часто нарочито грубі, "побутові", сьогодні стали досить елітарні. На музику "Крематорію" завжди впливали різні музичні течії від вальсу до важкого року. В аранжуваннях на одному рівні з соло-гітарою приділяється увага скрипці, що надає "Крематорій" особливий колорит.

Останнім часом Григорян намагається вийти на новий виток творчості і створює сольний проект "Третій Ангел" ("3 'Ангел"). В 2006 виходить альбом "Третього Ангела" під назвою " Китайський танк ". Група" Крематорій "на чолі з Арменом при цьому продовжує діяти паралельно, однак проіcxодіт повна зміна складу.

До найвідоміших хітів групи відносяться такі пісні, як: "Сміттєвий вітер", "Потворна Ельза", "Маленька дівчинка", "Сексуальна кішка", "Крематорій", "Лепрозорій", "Таня", "Полуниця з льодом", " Аутсайдер "," Хабібулін "," Кіндрат "," Останній шанс "," Три джерела "," Катманду "та ін


2. Склад

Склад групи змінювався неодноразово. Єдиний постійний музикант - лідер гурту.

2.1. Сучасний склад


2.2. Технічний персонал

  • Дарина Шаталова - директор, організатор концертів
  • Поліна - секретар-координатор
  • Павло Марков - технічний директор
  • Антон Чернін - прес-секретар
  • Сергій Овсянников - звукорежисер
  • Юрій Верес - веб-майстер

2.3. Музиканти минулих складів

  • Віктор Троегубов - вокал, гітара, бек-вокал (1983-1987, 1991-1994)
  • Дмитро Плетньов (альтист Данилов) - альт (1984)
  • Олександр "Стів" Севастьянов - ударні, перкусія (1984-1986)
  • Сергій "Пушкін" Пушкарьов - бас-гітара, клавішні (1984-1988)
  • Михайло Россовскій - скрипка (1984-1993)
  • Олександр "Змій" Портнов - гітара (1985-1986)
  • Євген "Джон" Хомяков - гітара (1985-1987, 1988-1989)
  • Олег Лагутін - гітара (1987-1988)
  • Олексій Кондратьєв (Кіндрат) - ударні, ритм-бокс (1987-1988)
  • Вадим Саралідзе - скрипка (1987-1988, 1992-1993)
  • Андрій Сараєв - ударні (1988-2009)
  • Сергій Третьяков - бас-гітара (1988-2008)
  • Олександр Куніцин - саксофон (1988-1990)
  • Дмитро Куликов - гітара (1988-1990)
  • Віктор Осипов - гітара (1990-1991)
  • Андрій Мурашов - гітара (1991-2001)
  • В'ячеслав Бухаров - скрипка, клавішні, перкусія, бек-вокал (1994-2007)
  • Дмитро Терентьєв - гітара (2001-2005)
  • Володимир Бурхель - гітара (2005-2012), ударні (2008)
  • Віктор Пономарьов - бас-гітара (2008)
  • Олександр Гончаренко - гітара (2008)
  • Олександр Лучков - скрипка, клавішні, мандоліна, губна гармоніка, перкусія, бек-вокал (2011-2012)

2.4. Сесійні музиканти

  • Дмитро "Каспер" Рішко - скрипка (під час проекту "Подорож в Амстердам")
  • Катерина "Кет" Пітерська - ударні (на деяких концертах)

3. ГОРІЛКА

Армен Григорян

Численні спроби створити фан-клуб "Крематорію" не увінчалися успіхом. Однак ще з 1984 існує Всесвітнє Товариство Друзів кремації та армреслінгу (ГОРІЛКА), офіційним днем народження якого вважається 1 червня. На даний момент в постійний комітет ГОРІЛКА входять 6 чоловік ( Армен Григорян і всі музиканти нинішнього складу гурту "Крематорій", а також звукорежисер групи Сергій Овсянников). [1] На офіційному сайті групи існує віртуальна книга "Живих і Мертвих", куди всі охочі увійти в суспільство можуть внести своє ім'я (їх загальна кількість в даний час періодично поповнюється, в списку також є і такі відомі особистості, як Анатолій "Джордж" Гуницького, Маргарита Пушкіна, Олександр Житинський, Костянтин Кінчев та інші - друзі, колеги і просто шанувальники творчості групи). У Маніфесті ГОРІЛКА, зокрема, говориться:

Наша книга буде справжнім кафедральним собором з трубою і хрестами, будувати який будуть усі, хто втратив себе. Будуть і панахиди, і молитви, і сповіді, і зітхання, і ридання, і відчайдушність; будуть вікна-розетки та химери, і служки, і гробівники ... Ми побудуємо навколо нашого собору місто з житловими моргами, клініками і зоологічними садами, музеями філософії та підворіттями пісьмоведенія. До цих пір ми копошилися в темряві і рухалися інстинктивно. Тепер у нас буде посудину, в який ми вольем цілющу вологу, бомба, яка підірве світ, коли ми її кинемо. Вистава відбудеться! [2]


4. Дискографія

Головна стаття: Дискографія групи "Крематорій"

4.1. Номерні альбоми

  1. 1983 - Винні мемуари
  2. 1984 - Крематорій II
  3. 1986 - Ілюзорний Мір
  4. 1988 - Кома
  5. 1989 - Полуниця з льодом
  6. 1991 - Зомбі
  7. 1994 - Танго на хмарі
  8. 1995 - Текіловие сни
  9. 1996 - Мікронезія
  10. 1996 - Гігантоманія
  11. 1997 - Ботаніка
  12. 2000 - Три джерела
  13. 2002 - Міфологія
  14. 2003 - Рок'N'Roll
  15. 2008 - Амстердам

4.2. Збірники

  • 1989 - Живі і Мертві
  • 1993 - Подвійний альбом
  • 1996 - Легенди російського року. Крематорій
  • 1998 - Трилогія
  • 2000 - Fan-Tom
  • 2002 - Сирени Титана
  • 2003 - Легенди російського року. Крематорій. Випуск 2

4.3. Сингли

  • Біси в моїх снах ( 1995)

4.4. Раритетні записи

  • Невидане ( 1999)
  • Реквієм для вершника без голови ( 2001)

4.5. Концертні записи

  • Unplugged ( 1992)
  • Концерт в Окрайці ( 1996)
  • Ювілейний ( 2004)
  • 2009 - XXV Років - The Best

4.6. Відеозапису

  • Крематорій. 10 років (VHS) ( 1993)
  • Крематорій. 20 років (CD) ( 2003)
  • Крематорій. Ювілейний (DVD) ( 2004)
  • Амстердам (DVD) ( 2008)
  • XXV (2 DVD) ( 2011)

4.7. Мультимедіа

  • CD-ROM "Між Небом і Землею" ( 1998)
  • Mp3-колекція на 2-х CD-ROM "Крематорій" ( 2002)
  • Mp3-колекція на 3-х CD-ROM "Крематорій" ( 2006)

5. Бібліографія

  • А. Григорян. Пісні. "Полуниця з льодом". Москва, Ексмо-Прес ( 2002)

6. Думки

  • "Крематорій" - це скоріше не музика, а спосіб життя, що зайшов занадто далеко. ( Борис Гребенщиков) [3]
  • "Крематорій", здається, продовжує залишатися самою нетипової з усіх вітчизняних "ветеранських" рок-груп. Особливо не видно ні його предтеч, ні послідовників. Можливо, це в деякій мірі навіть полегшує життя колективу. Коли тебе ні з ким не порівнюють, немає потреби озиратися по сторонах. (Михайло Марголіс)
  • ... Саме звук "Крематорію" - групи, що виникла в середині 80-х, тоді ж, коли і " Звуки Му "- він для мене є визначальним звуком, тембром 80-х років в московській рок-музиці. ( Олександр Липницький) [5]
  • Те, що відрізняє "Крематорій" від інших представників вітчизняного року - достовірність історій, розказаних у піснях, дивовижно впізнавані персонажі, вміння показати дійсність, в якій ми живемо, приголомшливо реально - родом звідти, з московського андеграунду початку 80-х. Також унікальність "Крематорію" ще й у тому, що він не експлуатує одну і ту ж концертну програму. Кожен виступ неповторно, повно імпровізації та магічної сили, яку можна відчути, тільки знаходячись в залі для глядачів. (Дід Звукарь - zvuki.ru) [6]

Примітки

  1. Крематорій - офіційний сайт групи - Комітет - www.crematorium.ru / vodka / komitet
  2. http://www.crematorium.ru/fanclub/manifesto.shtml - www.crematorium.ru / fanclub / manifesto.shtml Маніфест Всесвітнього Товариства Друзів кремації та армреслінгу
  3. Журнал "Ять", № 1, 2003 р.
  4. " FUZZ ", СПб, N7 / 8 липень-серпень 1999
  5. Армен Григорян на радіо "ФінамФМ". Програма "Зміст". 01.05.2011 - група КРЕМАТОРІЙ | Фан-клуб - www.crematorium-club.com/news-archive/16-articles-a-interviews/876-grig-finam
  6. http://www.zvuki.ru/R/P/10997 - www.zvuki.ru/R/P/10997 КРЕМАТОРІЙ: 20 років диму з труби

Література