Ківі (птах)

Ківі ( Apteryx Shaw, 1813 ) - Єдиний рід безкілеві птахів в однойменному сімействі ( Apterygidae GR Gray, 1840 ) І загоні ківіобразних, або безкрилих ( Apterygiformes ( Haeckel, 1866) ). Включає п'ять видів, ендемічних для Нової Зеландії.

Всі види ківі мають сильні чотирипалі ноги і довгий вузький дзьоб з ніздрями на самому кінчику. Крила не розвинені, хвіст відсутній. Пір'я ківі більше нагадують густу шерсть. Зовнішнім виглядом і звичками ківі настільки відрізняються від інших птахів, що зоолог Вільям Кальдер дав їм прізвисько "почесних ссавців " [1].


1. Іншої природи походження

Довгий час передбачалося, що найближчим родичем ківі є інший новозеландський вид нелітаючих птахів - вимерлий моа. Проте недавні дослідження, виконані на початку 2000-х років на основі порівняння повних послідовностей мітохондріальної ДНК ківі і їх нелітаючих родичів, дозволили з'ясувати, що ці птахи генетично ближчі до ему і казуар, ніж до страусам, нанду і моа. [2]

Імовірно, предки сучасних ківі потрапили на Нову Зеландію з Австралазії пізніше, ніж моа, - близько 30 млн років тому. За молекулярним даними [2], це могло статися ще раніше - близько 62 млн років тому, але вже після відділення Нової Зеландії від Гондвани (не пізніше 75 млн років тому) і дивергенції еволюційної гілки моа (близько 78 млн років тому), що може свідчити про первинний заселенні моа на Новій Зеландії та вторинному - ківі.


2. Зовнішній вигляд

Ківі, або безкрилі [3], - нелітаючі безкілеві птиці. Розміри невеликі, із звичайну курку. Характерний статевий диморфізм : самки крупніше самців. Тіло у ківі грушоподібної форми, з маленькою головою і короткою шиєю. Важать від 1,4 до 4 кг.

Ківі властива найбільша редукція крил серед птахів: вони всього 5 см в довжину і майже непомітні серед оперення. Однак у ківі збереглася звичка відпочиваючи ховати дзьоб під крило. Тіло птиці рівномірно покрите м'якими, сірими або світло-бурими пір'ям, більше схожими на шерсть. Хвіст відсутня. Ноги чотирипалі, короткі, але дуже сильні, з гострими кігтями; їх вага становить приблизно ⅓ ваги тіла. Скелет НЕ пневматичен, кістки важкі.

Ківі в основному покладаються не на зір - очі у них дуже маленькі, всього 8 мм діаметром, - а на розвинуті слух і нюх. Серед птахів більш сильне нюх є тільки у кондорів. У ківі дуже довгий, гнучкий, тонкий, прямий або злегка зігнутий дзьоб, який у самців досягає довжини 95-105 мм, а у самок - 110-120 мм. Ніздрі у ківі відкриваються на кінці дзьоба (у решти птахів - у його заснування). Мова рудіментарен. У підстави дзьоба є органи дотику - чутливі щетинки - Вібриси.

Нормальна температура тіла ківі - 38 C, що на два градуси нижче, ніж у інших птахів, і ближче до температури тіла ссавців.

Пір'я ківі мають специфічний сильний запах, що нагадує грибний. Це в сучасних умовах робить птахів уразливими - наземні хижаки, що з'явилися в Новій Зеландії, легко знаходять їх по запаху [4].


3. Спосіб життя і харчування

Ківі живуть переважно в сирих вічнозелених лісах; довгі пальці на ногах допомагають їм не грузнути в болотистому грунті. На найбільш населених ділянках на 1 км припадає 4-5 птахів. Спосіб життя вони ведуть виключно сутінковий і нічний.

Протягом дня ківі ховається в виритої норі, дуплі або під корінням дерев. У великого сірого ківі нори являють собою справжній лабіринт з декількома виходами; у інших ківі нори простіше, з одним виходом. На територіальному ділянці ківі може бути до 50 притулків, які птах змінює кожен день. Нору ківі займає лише через кілька тижнів після того, як вириє, - за цей час трава і мох встигають розростися, маскуючи вхід. Іноді ківі спеціально маскують гніздо, прикриваючи вхід листям і гілочками. Вдень вони залишають свої притулки тільки в разі небезпеки.

Потайливі і боязкі вдень, вночі ці птахи стають агресивними. Ківі - вкрай територіальні птиці, і шлюбна пара, а особливо самець, люто захищає від конкурентів свій гніздовий ділянку, який може займати від 2 до 100 га (у рови). Сильні ноги і дзьоб ківі - небезпечна зброя, і сутички між птахами можуть закінчитися смертю. Проте серйозні сутички між ківі рідкісні; зазвичай гніздовий ділянку міняє "власника" тільки після природної смерті самця. Межі своєї ділянки птахи позначають за допомогою криків, які ночами чути за кілька кілометрів. Думка, що ківі повільні і незграбні птахи, є помилковим - в природі вони рухливі і за одну ніч обходять весь гніздовий ділянку

На полювання ківі виходять приблизно через 30 хвилин після заходу. Їх корм складають комахи, молюски та земляні хробаки, а також опале ягоди і плоди. Видобуток ківі розшукують за допомогою нюху і дотику - розгрібаючи землю ногами і глибоко занурюючи в неї дзьоб, вони буквально "винюхують" хробаків і комах. При нагоді ківі не відмовляються від дрібних амфібій і ракоподібних.


4. Розмноження

Ківі з яйцем. Kauri Museum ( Нова Зеландія)

Ківі - моногамні птахи, пари у них утворюються не менш ніж на 2-3 шлюбних сезону, іноді на все життя. Пара раз в три дні зустрічається в гніздовий нори і голосно перегукується ночами.

Основний шлюбний сезон у ківі триває з червня по березень. Через три тижні після запліднення самка зносить у норі або під коріння дерева одне яйце (рідше - два). Ківі - рекордсмен серед птахів за відносними розмірами відкладаються яєць: у звичайного ківі воно важить до 450 г, близько маси самої птиці. Яйце біле або зеленувате, розміром 120 80 мм, і містить найбільший відсоток жовтка серед пташиних яєць - 65% (у більшості птахів - 35-40%).

Під час виношування яйця самка їсть в три рази більше, ніж зазвичай; за 2-3 дні до відкладання яйця вона перестає їсти, оскільки яйце займає надто багато місця всередині її тіла. Знесене яйце насиджує самець, який покидає його тільки на час годування, на 2-3 години, іноді його підміняє самка. У ківі острова Стьюарт, які живуть не парами, а невеликими стабільним групами, насиджування яйця займаються не тільки самець і самка, але й інші птахи з групи. Іноді через 25 днів самка зносить друге яйце.

Інкубаційний період займає 75-85 днів; пташеняті потрібно 2-3 дні на те, щоб за допомогою ніг і дзьоба вибратися зі шкаралупи. Пташенята народжуються оперення не пухом, а пір'ям, і нагадують мініатюрні копії дорослих. Батьки зазвичай не піклуються про потомство й залишають його відразу після вилуплення. Перші три дні пташеня не може стояти на ногах і не їсть - підшкірні запаси жовтка дозволяють йому не голодувати. До п'ятого дня він починає виходити з гнізда, а до 10-14-го дня - самостійно шукати їжу.

Перші шість тижнів життя пташеня ківі може годуватися і в денні години, потім переходить на нічний спосіб життя. Молоді ківі практично беззахисні - до 90% птахів гинуть в перші шість місяців життя, з них 70% стають жертвою хижаків.

Ростуть молоді ківі повільно: лише у 4-5 років вони досягають повного розміру. Статева зрілість настає у самців в 18 місяців, а у самок в 2-3 роки. Але відкладати яйця самки зазвичай починають тільки в 3-5 років. Тривалість життя ківі велика - до 50-60 років.

На відміну від більшості птахів, у самок ківі функціонують обидва яєчника, а не тільки лівий. За життя самка зносить до 100 яєць.


5. Поширення

Ківі водяться тільки в Новій Зеландії. Північний ківі (Apteryx mantelli) населяє Північний острів, звичайний (A. australis), великий сірий (A. haasti) і рови (A. rowi) - Південний острів, в той час як малий сірий ківі (A. oweni) зустрічається тільки на острові Капіто, звідки його розселяють на деякі інші ізольовані острови.


6. Ступінь загрози існуванню

Через скритного способу життя зустріти цю птицю в природі дуже складно. Не дивно, що катастрофічне падіння її чисельності довгий час залишалося непоміченим.

За оцінками вчених, близько 1000 років тому понад 12 млн ківі населяло лісу Нової Зеландії; до 2004 їх популяція скоротилася до 70 000 особин. До 1990-х років ківі вимирали зі швидкістю до 6% популяції в рік: головним чином через завезених на острови європейцями хижаків - кішок, собак, ласок, а також через скорочення площі лісів. Самі по собі ківі - вельми витривалі птахи, які мало піддані хворобам і здатні переживати серйозні зміни навколишнього середовища.

Було вжито заходів з відновлення чисельності цього птаха - в 1991 була розпочата державна програма з відновлення ківі ( англ. Kiwi Recovery Programme ). В результаті захисних заходів число ківі, які доживають до дорослого стану, збільшилася з 5% (1991 рік) до 60% (1998 рік). Заходи з повторного заселення ареалу проживання ківі включають розведення цієї птиці в неволі (перших пташенят вдалося вивести в неволі тільки в 1989) і контроль над числом хижаків. Професор Університету Кентербері Джеймс Бріск намір створити дезодорант для ківі, щоб прибрати видає їх запах пір'я [4].

Три види ківі, звичайний, великий сірий і малий, занесені в міжнародну Червону книгу зі статусом уразливий ( Vulnerable ), А новий вид північного ківі - як що знаходиться під загрозою зникнення ( Endangered ). Рови має національно критичний ( Nationally Critical ) Статус.


7. Люди і ківі

Ківі - національний птах [5] і неофіційна емблема Нової Зеландії. Є улюбленим символом новозеландської культури, зображуваним на монетах, поштових марках і т. д. "Ківі" ( англ. kiwis ) - Жартівливе прізвисько самих новозеландців [6].

Фруктове рослина ківі названо на честь птиці

Фруктове рослина ківі отримало свою назву за схожість форми його опушені плода з тілом однойменної птиці [6].


8. Класифікація

Іноді ківі об'єднують на правах сімейства в загін казуарообразних або Страусоподібні.

Традиційно налічують три види ківі - Apteryx australis, A. haastii і A. owenii. Однак згідно з новітніми даними [7], слід виділяти п'ять видів:

Крім того, звичайний ківі підрозділяється на два підвиду :


9. Генетика

Каріотип : 80 хромосом (2 n). [8]

Молекулярна генетика :


Примітки

  1. До появи на Нової Зеландії людей (близько 1300 року) єдиними ендемічними ссавцями тут були три види кажанів (Chalinolobus, футлярокрили Mystacina robusta і M.tuberculata), а екологічні ніші ссавців займали різноманітні птиці та рептилії.
  2. 1 2 Haddrath, Baker (2001).
  3. Бескров, або ківі-ківі, - старе російське назва - slovari.yandex.ru / / Тлумачний словник Даля / безкрилі / ківі, зазначене в Тлумачному словнику живої великоруської мови Володимира Даля.
  4. 1 2 Біологи створять дезодорант для птахів ківі - www.membrana.ru/lenta/?10811. Membrana (27 вересня 2010). Читальний - www.webcitation.org/64qesdoFY з першоджерела 21 січня 2012.
  5. Див перелік - www.camacdonald.com / birding / CountryIndex.htm # N національних птахів на сайті CA MacDonald. - www.camacdonald.com/
  6. 1 2 Emily Green. Kiwi, Act II - articles.latimes.com/2002/may/08/food/fo-kiwi8. Los Angeles Times (May 08, 2002). Читальний - www.webcitation.org/650U5yUtV з першоджерела 27 січня 2012.
  7. Sibley, Monroe (1990, 1993); Baker et al. (1995); Tennyson et al. (2003).
  8. Відомості дано для звичайного ківі (de Boer, 1980).

Література