Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Лань



План:


Введення

Лань [1], або європейська лань [1], або Даніель [1], ( лат. Dama dama ) - олень середньої величини, поширений в Європі і Передній Азії. Спочатку його ареал, ймовірно, обмежувався лише Азією, але завдяки впливу людини він з'явився і в інших частинах світу. Для нього характерні широкі роги, особливо у зрілих самців, а також плямиста річна забарвлення.


1. Зовнішність

Лань значно більші, ніж косуля, але менше і легше, ніж благородний олень. Європейський підвид досягає довжини від 130 до 175 см, має хвіст завдовжки 20 см і зростання в холці від 80 до 105 см. Його вага варіює від 65-110 кг у самців до 45-70 кг у самок. Самці дещо більшої іранської лані (Dama mesopotamica) досягають довжини понад 2 м. У лані більш мускулисте тіло і більш короткі шия і кінцівки, ніж у благородного оленя. Рогу, на відміну від месопотамської лані, можуть брати лопатоподібні форму.

Забарвлення лані змінюється в залежності від пори року. Влітку вона на верхній стороні і кінчику хвоста червонувато-коричнева з білими плямами. Нижня сторона і ноги світліші. Взимку голова, шия і вуха пофарбовані в темно-коричневий колір, спина і боки майже чорні, нижня сторона попелясто-сіра. Непоодинокі й зовсім чорні або білі фенотипи.


2. Спосіб життя

Самка лані

Спосіб життя європейської лані нагадує спосіб життя благородного оленя, проте вона дещо невибагливі і дотримується головним чином соснових гаїв і паркообразних ландшафтів. Вона менш полохлива і обережна, проте не поступається благородному оленеві у швидкості та спритності. Лань - жуйну і виключно травоїдна тварина. Їх їжу складає трава і листя дерев. Іноді вони зривають і деревну кору, проте не завдають такої шкоди лісі як благородні олені.

Період спарювання починається у вересні і триває до середини листопада. В цей час самці голосно сурмлять, закликаючи самок і підкреслюючи права на свій ареал. Сильні самці затверджуються в ареалі, вириваючи в землі неглибокі поглиблення для лежання, з яких вони сурмлять і в лежачому положенні. Самки пересуваються в невеликих групах і шукають ареали найбільш сильних оленів. Однак на відміну від благородного оленя, самець не зганяє їх у стадо і не заважає залишати свій ареал.

Від середини червня до кінця липня, після 32-тижневої вагітності, самки відділяються від групи і народжують на світ дитинчат, частіше всього одного, зрідка двох. Годування молоком триває близько 4 місяців. Статеву зрілість молодняк досягає у віці від двох до трьох років. В цілому, їх тривалість життя досягає 30 років. Новонароджені дитинчата іноді стають жертвами лисиць, кабанів і воронів.


3. Поширення

Протягом останнього межледниковья лань була поширена на території всієї Центральної і Південної Європи, однак в епоху послідував похолодання його ареал обмежився Малою Азією і, можливо, Північною Африкою. В давнину фінікійці і за ними римляни ввозили лань в багато країн середземноморського регіону, у тому числі в Грецію, Італію і Іспанію. Аристотель і Пліній Старший згадують про неї як про постійне жителі їхньої країни. Окремі знахідки з античної епохи зустрічаються і в містах на північ від Альп, наприклад в Трірі. В Середні століття лань була привезена в Англію і через Данію в Центральну Європу. При цьому її спочатку тримали в загонах і потім успішно виселяли в дику природу. У наш час лань також нерідко міститься в приватних загонах для дичини. Цей вид був завезений і в Північну Америку, Австралію, Нову Зеландію, Південну Африку, Чилі, Перу, Аргентину, Японію і на Мадагаскар, де сьогодні також живуть дикі популяції.

Самець з рогами-лопатами і зимової забарвленням шерсті

У той же час у багатьох частинах свого традиційного ареалу розповсюдження, лань стала дуже рідкісним тваринам. В XIX століття вона зникла з Північної Африки, близько 1900 року її не стало в континентальній частині Греції, а в 1950-х в Сардинії. А азіатській частині її ареалу вона теж майже зникла. Про можливу присутність лані в Ефіопії говорять лише кілька художніх реліктів.

Лань воліє жити в лісах з численними галявинами і відкритими місцями, але вміє добре пристосовуватися до різних сфер проживання і зустрічається навіть на острові Нордернее в Північному морі. Величина груп ланей коливається залежно від регіону і місцевості, але в окремих випадках може досягати 80 особин.


4. Систематика

Деякі зоологи вважають іранську лань (Dama mesopotamica) і європейську лань підвидами одного і того ж виду [2]. Раніше лань відносили до роду Cervus.

5. Лань у культурі людини

Лані здавна є улюбленим об'єктом полювання. Також вони вважаються символом граціозності, швидкості і витонченості. В давньогрецької міфології Керинейська лань була чарівним і священним істотою, що належить богині полювання Артеміді.

6. Галерея


Примітки

  1. 1 2 3 Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова - М .: Рос. яз., 1984. - 352 с. - 10 000 екз .
  2. Dama dama - www.bucknell.edu/msw3/browse.asp?id=14200389 в книзі Wilson DE & Reeder DM (editors). 2005. Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed.) - www.google.com/books?id=JgAMbNSt8ikC&printsec=frontcover&hl=ru. - Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2 vols. (2142 pp.) ISBN 978-0-8018-8221-0

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Золота лань
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru