Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Лебедєв, Євген Олексійович


Фото

План:


Введення

Євген Олексійович Лебедєв (2 [15] Січень 1917, Балаково, - 9 червня 1997, Санкт-Петербург) - радянський і російський актор театру і кіно, педагог. Народний артист СРСР ( 1968). Лауреат Ленінської ( 1986), Сталінської премії першого ступеня ( 1950) та Державної премії СРСР ( 1968). [1]


1. Біографія

Євген Лебедєв народився в місті Балаково (нині - в Саратовської області), в сім'ї священика, і надалі був змушений приховувати своє походження [2]. З 1927 року виховувався у діда в Самарі, навчався в середній школі № 13 ім. Чапаєва, потім в ФЗУ при заводі "Кінап", брав участь у заводській художньої самодіяльності; в 1932 році вступив в самарський ТРАМ [2].

У 1933 році "попівського сина" довелося покинути Самару [2]; Євген Лебедєв оселився в Москві, працював у студії при Театрі Червоної армії. У 1936-1937 роках навчався в Центральному технікумі театрального мистецтва (нині - ГІТІС), з 1937 року - в училищі Камерного театру (після об'єднання - Московське міське театральне училище), яке закінчив у 1940 (курс В. В. Готовцева) [3].


1.1. У Тбілісі

З 1940 Євгеній Лебедєв служив в Тбіліському російською ТЮГу [3], де через кілька років став провідним актором. Вже в перші роки розкрилася різнобічність його обдарування: на сцені ТЮГу Лебедєв грав Павла Корчагіна та Сергія Тюленіна, героїв Д. Фонвізіна і О. Островського та навіть Бабу-Ягу в казці Е. Черняка "Василиса Прекрасна". Тут же Лебедєв познайомився з Георгієм Товстоноговим, з яким буде пов'язана вся подальша його творча доля.

У роки Великої Вітчизняної війни разом з групою артистів театру Євген Лебедєв виступав з концертами у військових підрозділах і госпіталях, за що був нагороджений медалями "За оборону Кавказу" (1945) і "За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні" (1946) [2]. Викладав акторську майстерність у Грузинському театральному інституті, в класі Товстоногова [2].


1.2. У Ленінграді

В 1949 Євгеній Лебедєв за особистими обставинами покинув Тбілісі і в пошуках роботи приїхав до Москви; недовгий час служив у Театрі промкооперації. На акторської біржі він зустрів Товстоногова, який тільки що був призначений головним режисером Ленінградського театру ім.Ленінського комсомолу і запросив у свій новий театр Лебедєва [4] [3]. На цій сцені актор дебютував в ролі Сані Григор'єва в спектаклі по роману В. Каверіна "Два капітани"; за другу свою роль - Сталіна у виставі "З іскри ..." - разом з режисером-постановником, Г. Товстоноговим, був в 1950 році удостоєний Сталінської премії I ступеня [5].

В 1956 разом з Товстоноговим Євген Лебедєв перейшов в Великий драматичний театр ім.М. Горького [3]1992 - імені Г. А. Товстоногова), де служив до кінця життя. Серед кращих ролей - Рогожин в легендарному товстоноговском " Ідіоті ", Монахов в" Варварах "і Бессеменов в" Міщанах " О. М. Горького, гротескна роль Артуро Уї у виставі за п'єсою Б. Брехта "Кар'єра Артуро Уї", Холстомер в " Історії коня ".

Викладав акторську майстерність у ЛГИТМіК, з 1958 - доцент.

Був одружений на сестрі Г. А. Товстоногова - Натела Олександрівні. Син - кінорежисер Олексій Лебедєв.

Євген Лебедєв помер 9 червня 1997. Похований у Санкт-Петербурзі на Літераторських містках Волковського цвинтаря.


2. Пам'ять

На честь Євгена Лебедєва названий театр в місті Балаково - Балаковської драматичний театр імені Е.А.Лебедєва [6].

3. Звання та нагороди


4. Творчість

4.1. Ролі в театрі

4.1.1. Тбіліський ТЮГ


4.1.2. Ленінградський театр ім.Ленінського комсомолу

  • 1949 - "Два капітани" В. Каверіна і З. Юдкевич - Саня Григор'єв
  • 1949 - "З іскри ..." Ш. Дадіані; режисер Г. А. Товстоногов - Сталін
  • 1950 - "Студенти" В. А. Ліфшиця; режисер Г. А. Товстоногов - Саватеев
  • 1951 - "Гроза" А. М. Островського; режисер Г. А. Товстоногов - Тихон
  • "Червона квіточка" С. Аксакова - Баба-Яга
  • 1954 - "На вулиці Щасливій" Ю. Я. Принцева; режисер Г. А. Товстоногов - Степан Барабаш

4.1.3. Великий драматичний театр імені М.Горького


4.2. Фільмографія

Рік Назва Роль
1952 ф Римський-Корсаков Кащей Безсмертний (в титрах не вказаний)
1955 ф Два капітана Михайло Васильович Ромашов
1955 ф Незакінчена повість Федір Іванович
1955 ф Таланти і шанувальники Григорій Антонович Бакін
1957 ф Шторм комісар Лащілін; солдатів Гудков
1961 ф Піднята цілина Агафон Дубцов
1961 ф Василь Докучаєв Єгор
1961 ф Роздуми майстер цеху
1962 ф Сірий вовк Пантелей
1964 ф Поїзд милосердя Подружжя
1965 ф Іду на грозу Яків Іванович Агатов
1965 ф На одній планеті Яків Миколайович Спиридонов
1965 ф Останній місяць осені батько
1966 ф Кам'яний гість Лепорелло
1967 ф У вогні броду немає білогвардійський полковник
1967 ф Подія, якої ніхто не помітив Яків Олексійович
1967 ф Пряма лінія Неслезкін
1967 ф Весілля в Малинівці Нечипор
1968 ф Записки сумасшедшего Поприщина
1968 ф Півгодини на чудеса дядя Варфоломій, двірник
1969 ф Адам і Хева Хамадар
1969 ф Злочин і кара Мармеладов
1969 ф Смерть Вазір-Мухтара граф Паскевич
1969 ф Дивні люди Бронька Пупков
1969 ф Сюжет для невеликого оповідання Павло Єгорович Чехов
1970 ф У блакитному степу Яків Олексійович
1970 ф І був вечір, і був ранок ... адмірал
1970 ф Початок єпископ Кошон
1970 ф Пригоди жовтої валізки доктор
1972 ф Іванов катер Гнат Григорович
1973 ф Заячий заповідник
1974 ф Виконання бажань Сергій Іванович Бауер
1973 ф Ринг Віталій Іванович Островідов
1973 ф Таланти і шанувальники Мартин Прокофьіч Нароков
1974 ф Останній день зими Коротких
1974 ф Північний варіант Антон Васильович Шинкарьов
Рік Назва Роль
1974 ф Блокада Іван Максимович Корольов
1976 ф Відпустка, який не відбувся Михайло Іванович
1976 ф Театр невідомого актора Богодух-Мірський
1976 ф Фантазії Веснухіна клоун
1976 ф Маринка, Янка і таємниці королівського замку король Дурімонт, король Обалдін
1976 ф Час обрало нас Мефодій Кузьмич
1977 ф Недільна ніч Веренич
1977 ф Є ідея! Іван Петрович Кулібін
1977 ф Особисте щастя Аркадій Матвійович Радун
1977 ф Перші радощі Мєшков
1978 ф Кентаври генерал Пін
1978 ф Комісія з розслідування Павло Олексійович Долінін
1978 ф Терміновий виклик Терентій Петрович Жуков
1979 ф Допит співкамерник Абієва
1979 ф Незвичайне літо Мєшков
1980 ф Життя прекрасне Ростан, начальник в'язниці
1980 ф Ескадрон гусар летючих Кутузов
1980 ф Ліричний марш Шпали
1981 ф Синдикат-2 Борис Савінков
1981 ф На гранатових островах Астахов
1983 ф Раннє, ранній ранок шарманщик
1983 ф Я готовий прийняти виклик справник
1984 ф Прелюдія долі Коробейченко
1985 ф Прощання слов'янки Семен Протасовіч
1986 ф Чехарда Віктор Макарович Караваєв
1987 ф Петроградські Гаврош "Котофей"
1992 ф Квиток в червоний театр, або Смерть гробокопателя Семен Семенович Брязгунов
1992 ф Лавка "Рубінчик" і ... Ісаак Рубінчик
1992 ф Сам я - Вятський уродженець Леонтій Діляра
1993 ф Сніданок з видом на Ельбрус епізод
1993 ф Сікімоку стара
1993 ф Танго на Двірцевій площі сусід (немає в титрах)
1994 ф На кого Бог пошле батько Хлюздіна
1996 ф Театр Чехонте.Картинки з недавнього минулого Гурій Олексійович няніни

5. Твори

  • Лебедєв Є. Випробування пам'яттю. - Л. , 1989.

Примітки

  1. Євген Олексійович Лебедєв - slovari.yandex.ru/dict/bse/article/00041/41500.htm? text = Євген Лебедєв в Вікіпедія
  2. 1 2 3 4 5 6 7 Євген Олексійович Лебедєв - www.teatrbalakovo.ru/index.php?vm=20. Балаковської драматичний театр імені Е.А. Лебедєва (офіційний сайт). Читальний - www.webcitation.org/69gzVzwWv з першоджерела 5 серпня 2012.
  3. 1 2 3 4 5 П. Нін. Лебедєв, Євген Олексійович - www.gumer.info/bibliotek_Buks/Culture/Teatr/_149.php / / Театральна енциклопедія (під ред. П. А. Маркова). - М .: Радянська енциклопедія, 1961-1965. - Т. 3.
  4. Старосільська Н. Товстоногов. - М .: Молода гвардія, 2004. - С. 88-89. - ISBN 5-235-02680-2
  5. Старосільська Н. Товстоногов. - М .: Молода гвардія, 2004. - С. 89, 401. - ISBN 5-235-02680-2
  6. Історія - www.teatrbalakovo.ru/index.php?vm=24. Балаковської драматичний театр імені Е.А. Лебедєва (офіційний сайт). Читальний - www.webcitation.org/69gzWypnw з першоджерела 5 серпня 2012.
  7. Євген Олексійович Лебедєв - Біографії, мемуари, історії - eternaltown.com.ua/content/view/3477/2 /
  8. Лебедєв Євген Олексійович - www.warheroes.ru/hero/hero.asp?Hero_id=11173. Герої країни. Читальний - www.webcitation.org/69gzXfrXb з першоджерела 5 серпня 2012.

Література

  • Рабінянц Н. Євген Лебедєв. - Л. , 1969.
  • Беньяш Р. Євген Лебедєв / / Без гриму і в гримі. - Л. : "Мистецтво", 1971.
  • Яснец Е. Євген Лебедєв. - Л. : "Мистецтво", 1984.
  • Великий лицедій. Розповіді, щоденники, спогади. - М ., 2002.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Лебедєв, Сергій Олексійович
Преображенський, Євген Олексійович
Кисельов, Євген Олексійович
Стичкін, Євген Олексійович
Торчинов, Євген Олексійович
Косминский, Євген Олексійович
Чудаков, Євген Олексійович
Варсонофій (Лебедєв)
Лебедєв, Володимир Сергійович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru