Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Ленсбері, Анджела


Фото

План:


Введення

Анджела Бріджід Ленсбері, CBE ( англ. Angela Brigid Lansbury , Рід. 16 жовтня 1925 ( 19251016 ) ) - Англо-американська актриса і співачка. Тричі ставала номінантом премії " Оскар ", вісімнадцять разів номінувалася на премію" Еммі ", шість разів ставала лауреатом" Золотого глобуса "і рекордних п'ять разів удостоювалася вищої американської театральної премії" Тоні ".

Російському глядачеві більше відома по ролі Джесіки Флетчер в серіалі " Вона написала вбивство ", кінофільмів" Портрет Доріана Грея "(1945)," Манчжурський кандидат "(1962)," Набалдашник і мітла "(1971)," Смерть на Нілі "(1978) і" Моя жахлива няня "(2005), а також озвучуванням ролі Місіс Поттс в повнометражному мультфільмі" Красуня і Чудовисько "(1991).


1. Біографія

Анджела Бріджід Ленсбері народилася в Лондоні, в сім'ї актриси Мойн Макгілл і бізнесмена Едгара Ленсбері. Дідусем майбутньої актриси був лідер Лейбористської партії Джордж Ленсбері. Під час Другої світової війни разом з матір'ю і двома молодшими братами емігрувала до Канаду, а через недовгий час у США.

Кінодебют Ленсбері відбувся в 1944 році у фільмі Джорджа Кьюкора " Газове світло ", де її партнерами стали Інгрід Бергман і Шарль Буайе. Юна актриса відразу ж була номінована на " Оскар "за роль другого плану, але нагороду так і не отримала. За свій другий фільм" Портрет Доріана Грея "Анджела Ленсбері також була номінована на премію Американської кіноакадемії.

За словами актриси, вона хотіла грати головних героїнь, але студійні боси кінокомпанії " MGM "хотіли зробити з Ленсбері характерну актрису і в основному пропонували їй ролі сестер, коханок і матерів. Дійшло до того, що коли Анджелі було 22 роки, студія дала їй роль Сорокап'ятирічний коханки Спенсера Трейсі у фільмі Френка Капри "Складаються в шлюбі" (1948). [1]

У 1962 році вийшов найвідоміший фільм Анджели Ленсбері "Манчжурський кандидат" (1962). У цьому політичному трилері Ленсбері зіграла Місіс Айслін, дружину впливового сенатора, метою якої було вбивство кандидата на пост Президента США руками її єдиного сина. Ленсбері була старша за свого екранного сина, актора Лоуренса Харві, всього на три роки, самій актрисі тоді було 36 років. Анджела Ленсбері отримала за цю роль " Золотого глобусаПремію Національної ради кінокритиків США і вважалася фавориткою в гонці за " Оскаром ", але заповітна статуетка несподівано дісталося актрисі Патті Дьюк за фільм "Створивши диво".

З Бі Артур на церемонії "Еммі" в 1989 році

У 1984 році актриса погодилася на роль Джесіки Флетчер в серіалі " Вона написала вбивство ". Серіал став настільки популярний, що з незмінним успіхом виходив у прайм-тайм на каналі CBS протягом 12 років. І навіть по закінченню цього періоду на екрани виходили художні телефільми про Джесіці. Протягом усього цього часу над серіалом встигли попрацювати 33 режисера, серед яких був і син актриси Ентоні Шоу, а гостями шоу були такі зірки Голлівуду, як Джанет Лі, Джин Сіммонс, Ван Джонсон, Мартін Ландау, Дороті Ламур, Ернест Боргнайн і багато інших.

За роль Джесіки Флетчер актрису 12 разів номінували на премію " Еммі ", але нагороду вона так і не отримала, що зробило її власницею антирекорду як виконавця з найбільшою кількістю номінацій (18) без єдиної перемоги в історії телепремії.

У 2011 році 85-річна актриса зіграла невелику роль в комедії " Пінгвіни містера ПоппераДжимом Керрі у головній ролі.


1.1. Театр

Дебют Ленсбері на Бродвеї відбувся в 1957 році в постановці Готель "Парадізо", але зіркою сцени її зробив мюзикл Джері Хермена "Мейм" (1966), де її партнеркою стала Бі Артур. Мюзикл витримав 1508 подань і приніс Ленсбері першу премію " Тоні ", новий виток популярності і відданого друга в особі Артур.

У 1969 році актриса отримала другу премію " Тоні "за" Дорогий світ ", третю за мюзикл" Джипсі "(1974), а роль місіс Ловетт у мюзиклі Стівена Сондхайма "Суїні Тодд, демон-перукар з Фліт-стріт" (1979) принесла актрисі четверту нагороду. В інтерв'ю ведучому каналу ТСМ Роберту Осборну Ленсбері зізналася, що їй хочеться, щоб глядачі запам'ятали її по ролі місіс Лаветт.

До невдач актриси можна віднести мюзикл "Красуня". Постановку облаяли критики і глядачі, і до величезного полегшення актриси через тиждень шоу закрили.

У 2001 році актриса планувала повернутися на Бродвей в мюзиклі "Візит", але з за хвороби чоловіка Ленсбері довелося відмовитися від участі у виставі.

Повернення таки відбулося в п'єсі "Рівний рахунок" (2007). Актриса зіграла роль відомої в минулому тенісистки, а її партнеркою стала актриса Меріен Селдес. Критики сприйняли спектакль прохолодно, але хвалили гру актрис. За роль у постановці Ленсбері отримала п'яту номінацію на "Тоні", але програла Джулі Уайт.

З березня по липень 2009 року Ленсбері виступала в бродвейській постановці п'єси Ноеля Кауарда "Невгамовний дух", у ролі Мадам Арката, де її партнером став британський актор Руперт Еверетт. Преса одностайно хвалила актрису, яка дістала за цю роль рекордну, шосту, премію " Тоні " [2].

З 2009 по 2010 рік актриса грала матір Кетрін Зети-Джонс в бродвесйком мюзиклі Стівена Сондхайма "Маленька нічна серенада" [3], за роль в якому була в черговий раз номінована на премію "Тоні".

Анджела Ленсбері з дочкою Дейдра і сином Ендрю

1.2. Особисте життя

Коли їй було 19 років, Анджела вийшла заміж за актора Річарда Кромуелл. Але шлюб проіснував недовго, і через рік спільного життя подружжя розлучилося.

У 1946 році на вечірці у актора Харда Хеффілда актриса познайомилася з ірландським актором Пітером Шоу та через 3 роки вони одружилися. У шлюбі в актриси народилися дві дитини. Їх шлюб вважався одним з найдовших в історії шоу-бізнесу до 2003 року, коли Пітер помер.

В інтерв'ю відомої журналістки Барбарі Уолтерс Ленсбері зізналася, що вдячна пожежі, яка знищила будинок її родини в Малібу в вересні 1970. У той час їхні діти експериментували з важкими наркотиками і батьки вирішили переїхати в сільську місцевість ірландського графства Корк. Актриса вірить, що саме переїзд вберіг її сім'ю від більшої біди.

Ленсбері довгий час жила в Лос-Анджелесі і підтримувала різні благодійні організації Південної Каліфорнії. Переставши активно зніматися в кіно і на телебаченні, в 2006 році переїхала в Нью-Йорк. Через рік, після двадцятитрьохрічного перерви, повернулася на бродвейську сцену в постановці "Рівний рахунок". За роль в спектаклі була номінована на премію " Тоні ".

В 2008 Ленсбері стала обличчям кампанії, що проводиться асоціацією з боротьби з БАС. В 1987 її зведена сестра і колишня дружина актора Сера Пітера Устінова, Ізольда, померла від цієї невиліковної хвороби. В одному з інтерв'ю Ленсбері сказала: "У мене є сім'я і онуки. Я живу повним життям, але тим не менш у мене є час зробити щось для інших, що мене неймовірно тішить".

У віці 86 років, Ленсбері продовжує два рази в день виступати на сцені і хоче зіграти цікаву роль в кіно, але відмовляється від багатьох пропозицій, оскільки не хоче грати "вмираючих від Альцгеймера бабусь". [4]


2. Вибрана фільмографія

Рік Російська назва Оригінальна назва Роль
1944 ф Газове світло Gaslight Ненсі Олівер
1944 ф Національний оксамит National Velvet Едвіна Браун
1945 ф Портрет Доріана Грея The Picture of Dorian Gray Сібіл Вейн
1946 ф Дівчата Харві The Harvey Girls Ем
1946 ф Святий Гудлум The Hoodlum Saint Дасті Міллард
1946 ф Поки пливуть хмари Till the Clouds Roll By Спеціаліст з Лондона
1947 ф Особові справи милого друга The Private Affairs of Bel Ami Клотільд де Мареллі
1947 ф Коли прийде зима If Winter Comes Мейбл Сейбр
1948 ф Ангел з десятої авеню Tenth Avenue Angel Сюзан Братт
1948 ф Перебувають у шлюбі State of the Union Кей Торндайк
1948 ф Три мушкетери The Three Musketeers Королева Анна
1949 ф Червоний Дунай The Red Danube Одрі Куейл
1949 ф Самсон і Даліла Samson and Delilah Семадар
1951 ф Добра леді Kind Lady Місіс Едвардс
1952 ф Заколот Mutiny Леслі
1954 ф Життя на кону A Life at Stake Доріс Хіллман
1955 ф Лілова маска The Purple Mask Мадам Валентайн
1955 ф Вулиця беззаконня A Lawless Street Теллі Дікенсон
1955 ф Придворний блазень The Court Jester Принцеса Гвендолін
1955 тф Нескромна місіс Джарвіс The Indiscreet Mrs. Jarvis Бренда Джарвіс
1956 ф Будь ласка, убий мене Please Murder Me Світу Лідс
1958 ф Довгий спекотне літо The Long, Hot Summer Мінні Літтлджон
1960 ф Темрява нагорі сходів Оригінальна назва невідомо Російське ім'я персонажа не вказано
1961 ф Блакитні Гаваї Оригінальна назва невідомо Російське ім'я персонажа не вказано
1962 ф Манчжурський кандидат Оригінальна назва невідомо Російське ім'я персонажа не вказано
1964 ф Світ Генрі Орієнт Оригінальна назва невідомо Російське ім'я персонажа не вказано
1964 ф Дороге серце Оригінальна назва невідомо Російське ім'я персонажа не вказано
1965 ф Найбільша з коли-небудь розказаних історій Оригінальна назва невідомо Російське ім'я персонажа не вказано
1966 ф Містер Буддвінг Оригінальна назва невідомо Російське ім'я персонажа не вказано
1967 ф Любовні пригоди Молл Флендерс Оригінальна назва невідомо Російське ім'я персонажа не вказано
1970 ф Дещо для кожного Оригінальна назва невідомо Російське ім'я персонажа не вказано
1971 ф Набалдашник і мітла Оригінальна назва невідомо Російське ім'я персонажа не вказано
1978 ф Смерть на Нілі Death on the Nile Російське ім'я персонажа не вказано
1979 ф Леді зникає Оригінальна назва невідомо Російське ім'я персонажа не вказано
1980 ф Дзеркало тріснуло The Mirror Crack'd Міс Марпл
1982 ф Останній єдиноріг Оригінальна назва невідомо Російське ім'я персонажа не вказано
1984 ф У компанії вовків Оригінальна назва невідомо Російське ім'я персонажа не вказано
1984 тф Інгрід
1984 - 1996 з Вона написала вбивство Murder, She Wrote Джессіка Флетчер
1984 тф Мережива
1986 тф Гнів ангелів: Історія продовжується
1989 тф Збирач черепашок
1990 тф Назустріч любові The Love She Sought Агата
1991 мф Красуня і чудовисько Beauty and the Beast Місіс Поттс
1992 тф Місіс Харріс їде в Париж
1995 тф Твоя студія і ти
1996 тф Місіс Санта Клаус Mrs. Santa Claus Місіс Санта Клаус
1997 тф Вона написала вбивство: На південь через південний захід Murder, She Wrote: South by Southwest Джессіка Флетчер
1997 мф Анастасія Anastasia імператриця Марія
2000 тф Вона написала вбивство: Історія твоєї смерті Murder, She Wrote: A Story to Die For Джессіка Флетчер
2003 тф Вона написала вбивство: Останній вільна людина Murder, She Wrote: The Last Free Man Джессіка Флетчер
2003 тф Вона написала вбивство: Кельтська загадка Murder, She Wrote: The Celtic Riddle Джессіка Флетчер
2004 тф Пронизуючий пітьму The Blackwater Lightship Дора
2005 ф Моя жахлива няня Nanny McPhee Тітка Аделейд
2011 ф Пінгвіни містера Поппера Mr. Popper's Penguins Місіс Ван Ганді

3. Театр

  • Готель Парадізо (квітень - липень 1957)
  • Смак меду (жовтень 1960 - сентябь 1961)
  • Свистіти вміє кожен (квітень 1964)
  • Мейм (травень 1966 - січень 1969)
  • Дорогий світ (лютий - березень 1969)
  • Циганка (вересень 1974 - січня 1975)
  • Король і я (квітень 1978)
  • Суїні Тодд, демон-перукар з Фліт-стріт (березень 1979 - червень 1980)
  • Маленький сімейний бізнес (грудень 1982)
  • Мейм (липень - серпень 1983)
  • Оскар і Рожева Леді (березень 2006)
  • Рівний рахунок (квітень - серпень 2007)
  • Невгамовний дух (березень - липень 2009)
  • Маленька нічна серенада (грудень 2009 - червень 2010)

4. Нагороди та номінації

Нагороди та номінації

" Оскар "

BAFTA

  • Премія
  • Премія "Британія" (за досягнення всього життя, 2003)
  • Номінація
  • Краща жіноча роль другого плану (" Смерть на Нілі ", 1978)

" Золотий глобус "

  • Премії
  • Краща актриса в телесеріалі в жанрі драма (" Вона написала вбивство ", 1992)
  • Краща актриса в телесеріалі в жанрі драма ("Вона написала вбивство", 1990)
  • Краща актриса в телесеріалі в жанрі драма ("Вона написала вбивство", 1987)
  • Краща актриса в телесеріалі в жанрі драма ("Вона написала вбивство", 1985)
  • Краща актриса другого плану (" Манчжурський кандидат ", 1963)
  • Краща актриса другого плану (" Портрет Доріана Грея ", 1946)
  • Номінації
  • Краща актриса в телесеріалі в жанрі драма ("Вона написала вбивство", 1995)
  • Краща актриса в телесеріалі в жанрі драма ("Вона написала вбивство", 1993)
  • Краща актриса в телесеріалі в жанрі драма ("Вона написала вбивство", 1991)
  • Краща актриса в телесеріалі в жанрі драма ("Вона написала вбивство", 1989)
  • Краща актриса в телесеріалі в жанрі драма ("Вона написала вбивство", 1988)
  • Краща актриса в телесеріалі в жанрі драма ("Вона написала вбивство", 1986)
  • Краща кіноактриса - Мюзикл / Комедія (" Набалдашник і мітла ", 1972)
  • Краща кіноактриса - Мюзикл / Комедія ("Дещо для кожного", 1971)

Тоні

  • Премії
  • Краща актриса в мюзиклі ("Суїні Тодд", 1979)
  • Краща актриса в мюзиклі ("Циганка", 1975)
  • Краща актриса в мюзиклі ("Дорогий світ", 1969)
  • Краща актриса в мюзиклі ("Мейм", 1966)
  • Краща актриса другого плану в п'єсі ("Невгамовний дух", 2009)
  • Номінації
  • Краща актриса в п'єсі ("Рівний рахунок", 2007)

Еммі

  • Номінації
  • Краща актриса в міні-серіалі або телефільмі ("Маленька Глорія ... Нарешті щаслива", 1983)
  • Кращий індивідуальний виконання у вар'єте або музичній програмі ("Суїні Тодд", 1985)
  • Кращий індивідуальний виконання у вар'єте або музичній програмі (41 Щорічна церемонія вручення Премії "Тоні", 1987)
  • Кращий індивідуальний виконання у вар'єте або музичній програмі (43 Щорічна церемонія вручення Премії "Тоні", 1990)
  • Краща актриса в драматичному серіалі ("" Вона написала вбивство ", 1985-1996) (12 номінацій поспіль)
  • Краща актриса другого плану в міні-серіалі або телефільмі ("Пронизуючий тьму", 2004)
  • Краща актриса в гостьовій ролі в драматичному серіалі (за роль Елеанор Дювалль в серіалі "Закон і Порядок: Суд присяжних", 2005)

Національна рада кінокритиків США

SAG

  • Премії
  • Премія за досягнення всього життя (1996)
  • Номінації
  • Краща актриса в телесеріалі в жанрі драма ("Вона написала вбивство", 1995)

Примітки

  1. http://www.tcm.com/thismonth/article/?cid=138937&mainArticleId=138936 - www.tcm.com/thismonth/article/?cid=138937&mainArticleId=138936 TCM "Turner Classic Movies"
  2. http://theater2.nytimes.com/2009/03/16/theater/reviews/16blit.html?em - theater2.nytimes.com/2009/03/16/theater/reviews/16blit.html? em The New York Times "The Medium as the Messenger"
  3. http://www.nightmusiconbroadway.com/ - www.nightmusiconbroadway.com/ A Little Night Music on Broadway: Official Site
  4. http://www.parade.com/celebrity/2008/12/angela-lansbury.html - www.parade.com/celebrity/2008/12/angela-lansbury.html PARADE Magazine "In Step With Angela Lansbury"

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Девіс, Анджела
Старлінг, Анджела Бізлі
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru