Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Лось


Лось (самець)

План:


Введення

Лось [1], або сохатий [1] ( лат. Alces alces ) - Парнокопитне ссавець, найбільший вид сімейства Оленьово.


1. Зовнішній вигляд

Череп лося

Довжина тіла самця до 3 м, висота в загривку до 2,3 м, довжина хвоста 12-13 см; маса 360-600 кг; на Далекому Сході Росії і в Канаді - до 655 кг. Самки дрібніше. За зовнішнім виглядом лось помітно відрізняється від інших оленів. Тулуб і шия у нього короткі, загривок високий, у вигляді горба. Ноги сильно витягнуті, тому, щоб напитися, лось вимушений заходити глибоко у воду або ставати на коліна передніх ніг. Голова велика, горбоноса, з нависає м'ясистої верхньою губою. Під горлом м'який шкірястий виріст ("сережка"), що досягає 25-40 см. Шерсть груба, буро-чорна; ноги світло-сірі, майже білі.

У самців величезні (найбільші у сучасних ссавців) лопатоподібні роги; їх розмах досягає 180 см, маса - 20-30 кг. Рогу лось скидає щорічно в листопаді - грудні і ходить без них до квітня - травня. Самки безрогі.

Часто лося називають сохатий через рогів, своєю формою нагадують соху.


2. Поширення і підвиди

Лось поширений в лісової зоні Північної півкулі, рідше в лісостепу і на околицях степової зони. У Європі зустрічається в Польщі, Прибалтиці, Чехії, Білорусії, на півночі Україна і в Скандинавії та Центральної Росії; в Азії - від північної Монголії і північно-східного Китаю до північної частини сибірської тайги. У Північній Америці водиться на Алясці, в Канаді і на північному сході США, доходячи до штату Колорадо.

У Росії живе приблизно 730 000 особин (приблизно половина загальної популяції), а всього на Землі - близько півтора мільйонів.

Утворює від 4 до 8 підвидів (за різними джерелами) [2] [3]. Найбільші лосі з найбільш потужними рогами відносяться до аляскинского підвиду A. a. gigas і до східно-сибірському A. a. pfizenmayeri; найдрібніший лось з оленеобразнимі рогами - до Уссурійському підвиду А. а. cameloides. Деякі автори поділяють євроазіатських та американських лосів на два окремих види - Alces alces і Alces americanus [2] [4].


3. Спосіб життя і харчування

Лосі населяють різні ліси, зарості верболозів по берегах степових річок і озер, в лісотундрі тримаються по Березняки і осичняки. В степи і тундрі влітку зустрічаються і далеко від лісу, іноді на сотні кілометрів. Велике значення для лосів має наявність боліт, тихих річок і озер, де влітку вони годуються водною рослинністю і рятуються від спеки. Взимку для лося необхідні змішані і хвойні ліси з густим підліском. У тій частині ареалу, де висота снігового покриву не більше 30-50 см, лосі живуть осіло; там, де вона досягає 70 см, на зиму здійснюють переходи в менш сніжні райони. Перехід до місць зимівель йде поступово і триває з жовтня по грудень-січень. Першими йдуть самки з лосенята, останніми - дорослі самці і самки без лосенят. У день лосі проходять по 10-15 км. Зворотні, весняні перекочевкі відбуваються під час танення снігів і в зворотному порядку: першими йдуть дорослі самці, останніми - самки з лосенята.

На переправі

У лосів немає певних періодів годування і відпочинку. Влітку спека робить їх нічними тваринами, удень заганяючи на галявини, де дме вітер, в озера і болота, де можна сховатися по шию у воду, або в густі хвойні молодняки, які трохи захищають від комах. Взимку лосі годуються вдень, а вночі майже весь час залишаються на лежанні. У великі морози тварини лягають в рихлий сніг так, що над ним стирчать тільки голова і загривок, що скорочує тепловіддачу. Взимку лось сильно толочить сніг на ділянці, званому у мисливців лосиним "стійбище", стойбом. Розташування стойб залежить від кормних місць. У Середній Росії це в основному молоді сосняки, в Сибіру - чагарники верболозів або чагарникових беріз по берегах річок, на Далекому Сході - рідколистяні хвойні ліси з листяним підліском. Одним стойбом можуть користуватися кілька лосів одночасно; в Пріокскій соснових борах в 50-х роках XX століття взимку на деяких ділянках збиралося до 100 і більше лосів на 1000 га.

Лосі харчуються деревинно-чагарникової та трав'янистої рослинністю, а також мохами, лишайниками і грибами. Влітку вони поїдають листя, дістаючи їх завдяки своєму зросту зі значної висоти; годуються водними і навколоводних рослин ( вахта, калужница, кубушки, латаття, хвощі), а також високими травами на гарі і лісосіках - зніту, щавлем. В кінці літа відшукують капелюшні гриби, гілочки чорниці і брусниці з ягодами. З вересня починають скусивать пагони і гілки дерев і чагарників і до листопада майже повністю переходять на гілковий корм. До числа основних зимових кормів лосів належать верба, сосна (у Північній Америці - ялиця), осика, горобина, береза ​​, малина; в відлиги вони гризуть кору. За добу дорослий лось з'їдає: влітку близько 35 кг корму, а взимку - 12-15 кг; за рік - близько 7 т. При великій чисельності лосі ушкоджують лісові розплідники і посадки. Майже всюди лосі відвідують солонці; взимку злизують сіль навіть з шосейних доріг.

Лосі швидко, до 56 км / год, бігають; добре плавають. Розшукуючи водні рослини, можуть тримати голову під водою більше хвилини. Від хижаків обороняються ударами передніх ніг. З органів чуття у лося краще всього розвинені слух і нюх; зір слабкий - нерухомо стоїть людини він не бачить на відстані декількох десятків метрів.

Лось дуже рідко перший нападає на людину. Зазвичай напад відбувається при дратівливих чинниках або наближенні до лосенята.


4. Соціальна структура і розмноження

Самці і самки холості живуть поодинці або невеликими групами по 3-4 тварин. Влітку і взимку дорослі самки ходять з лосенята, утворюючи групи з 3-4 голів, іноді до них приєднуються самці і самки холості, утворюючи стадо в 5-8 голів. Навесні ці стада розпадаються.

Гон у лося відбувається в той же сезон, що у оленя, - в вересні - жовтні і супроводжується характерним глухим ревом самців ("стогоном"). Під час гону самці і самки збуджені і агресивні, можуть напасти навіть на людину. Самці влаштовують поєдинки, іноді до смерті. На відміну від більшості оленів, лось - умовний моногом, рідко злучається більш ніж з однією самкою.

Вагітність у лосеня триває 225-240 днів, отелення розтягнутий з Квітень по Червень. В посліді зазвичай один лосеня; старі самки можуть народжувати двійні. Забарвлення новонародженого світло-руда, без білих плям, характерних для оленів. Лосенята можуть вставати через кілька хвилин після народження, через 3 дня вільно пересуваються. Молочне годування продовжується 3,5-4 місяці; молоко лосеня має жирність 8-13%, тобто в 3-4 рази жирніше коров'ячого, і містить в 5 разів більше білків (12-16%).

Статевозрілими лосі стають в 2 року. Після 12 років лось починає старіти; в природі лосів старше 10 років не більше 3%. У неволі доживають до 20-22 років.


5. Господарське значення

Лось - мисливсько-промислове тварина ( м'ясо і шкіра).

У Росії та Скандинавії робилися спроби одомашнити і використовувати лосів як їздова і молочне тварина, проте складність змісту робить це економічно недоцільним. В СРСР існувало 7 лосеферм, в даний час існує дві - лосеферма Печоро-Іличского заповідника і костромська лосеферма. Ці експерименти відображені у фільмі А. Згуріді " Повість про лісову велетні ".

Молоко лосів схоже за смаком з коров'ячим, але більш жирне і менш солодке. Використовується в лікувальному харчуванні. З метою консервації заморожується.

М'ясо лосів набагато смачніше ніж м'ясо інших оленів - воно більш жирне і менш жорстке.


6. Чисельність

Річна смертність серед дорослих лосів - 7-15%; молодняку ​​на першому році гине до 50%. На лосів полюють вовки і ведмеді ( бурий ведмідь, грізлі); видобутком зазвичай стають молоді, хворі та старі тварини. Вовки практично безпечні для здорових дорослих особин. Для лосів характерно захворювання стрічковим черв'яком Parelaphostrongylus tenuis, вражаючим нервову систему, і кліщами. Часто їх збивають автомобілі, причому від цього нерідко страждають і самі автомобілісти.


7. Зображення

  • Зображення лося можна зустріти на дорожніх знаках, гербах міст, банкнотах і марках різних країн.

Примітки

  1. 1 2 Соколов В. Е. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова - М .: Рос. яз., 1984. - С. 125. - 10000 екз .
  2. 1 2 Mammal Species of the World - Browse: Alces - www.bucknell.edu/msw3/browse.asp?id=14200207
  3. Стаття про лося в англомовній Вікіпедії
  4. Американський лось (Alces americanus) - www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/818/0 на сайті Червоного списку МСОП
  5. Незвичайні пам'ятники Москви - Пам'ятник лосеві - www.monument.fatal.ru/mon027.html

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru