Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Луків, Леонід Давидович


Фото

План:


Введення

Леонід Давидович Луків (1909-1963) - радянський кінорежисер, сценарист, двічі лауреат Сталінської премії другого ступеня (1941,1952), народний артист РРФСР (1957). Член ВКП (б) з 1941 року.


1. Біографія

Леонід Луков народився 2 травня 1909 в Маріуполі, в родині відомого в місті фотографа. В 1928 закінчив робітфак, потім був кореспондентом газет "Наша правда", "Кочегарка", "Комсомолець України".

Свою роботу в кіно Леонід Луков почав як автор сценарію фільму "Ванька і Месник" (1927).

Леонід Луков був організатором студії "Кінорабмол" ( Харків), в якій він зняв цикл з п'яти документальних фільмів "Родина моя - комсомол". У 1930-1941 роках Луків режисер Київській кіностудії, з початком війни і до 1943 року режисер Ташкентської кіностудії (саме там він знімав фільми " Олександр Пархоменко ", бойової кінозбірок № 8, легендарну стрічку" Два бійці "). З 1943 року Луків переходить на кіностудію ім.М. Горького.

Творча доля Леоніда Лукова багато в чому драматична. Його картини були визнані глядачами, але, часом, викликали неприйняття радянських кінознавців. Друга серія фільму " Велике життя ", присвячена темі післявоєнного відновлення, була піддана нищівній критиці. Вийшло спеціальну постанову ЦК партії від 4 вересня 1946. "Про кінофільм" Велике життя "", де було відзначено "примітивне зображення всякого роду особистих переживань і побутових сцен". Але фільми Леоніда Лукова якраз і були сильні особистої авторської інтонацією, довірливістю переживань персонажів.

У картинах Леоніда Лукова проявився природний комізм і баляси таких акторів, як Петро Алейников і Борис Андрєєв. У фільмах Лукова зіграли кращі ролі Марк Бернес і Лаврентій Масоха.

Післявоєнна половина творчого шляху Лукова була не настільки вдала. Таких безумовних перемог, як знаменитий фільм " Два бійці ", режисер більше не здобував.

Леонід Давидович був добрим, відкритим людина, дружите з багатьма своїми колегами по кінематографу. Одним з кращих його товаришів, дружні відносини з яким тривали протягом кількох десятиліть, був кінорежисер Ісідор Анненський.

Дружина Л. Д. Лукова - артистка Шершньова Віра Дмитрівна (1906-1978), що знімалася в його фільмах.

Леонід Луков помер на зйомках фільму " Вірте мені, люди. Похований на Новодівичому кладовищі.


2. Визнання і нагороди


3. Фільмографія

3.1. Режисер

  1. 1930 - Накип
  2. 1931 - Італійка
  3. 1931 - Корінці комуни
  4. 1932 - Ешелон № ...
  5. 1935 - Молодість
  6. 1936 - Я люблю
    Борис Андрєєв і в епізоді Людмила Ковальова (згодом - Анненська) у фільмі "Два бійці". Зйомки на Ташкентській кіностудії в 1943 році
    .
  7. 1938 - Директор
  8. 1939 - Велике життя (1-я серія)
  9. 1941 - Бойові киносборники № 8
  10. 1941 - Мати (к / м)
  11. 1942 - Олександр Пархоменко
  12. 1943 - Два бійці
  13. 1945 - Це було в Донбасі
  14. 1946 - Велике життя.2 серія (2-я серія), в прокаті 1958
  15. 1948 - Рядовий Олександр Матросов
  16. 1950 - Донецькі шахтарі
  17. 1953 - Васса Желєзнова
  18. 1953 - Варвари
  19. 1954 - Про це забувати не можна
  20. 1955 - До нового березі
  21. 1956 - Різні долі
  22. 1958 - Іван Дундич
  23. 1961 - Два життя
  24. 1964 - Вірте мені, люди

3.2. Сценарист

  1. 1927 - Ванька і Месник
  2. 1955 - До нового березі
  3. 1956 - Різні долі
  4. 1958 - Іван Дундич

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Тур, Леонід Давидович
Луків, Валерій Андрійович
Луків, Володимир Андрійович
Ізяслав Давидович
Давидович, Лоліта
Гудіашвілі, Ладо Давидович
Троцький, Лев Давидович
Кумаріташвілі, Нодар Давидович
Синельников, Рафаїл Давидович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru