Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Мальмстен, Георг


Georgmalmsten.jpg

План:


Введення

Georgmalmsten.jpg

Георг Мальмстен ( швед. Georg Malmstn , 27 червня 1902, Гельсінкі, Фінляндія - 25 травня 1981, там же) - фінський співак, композитор і актор шведського походження.


1. Біографія

1.1. Ранні роки

Георг Мальмстен народився 27 травня 1902 року в Гельсінкі в музичній сім'ї. Його музичні таланти проявилися ще в шкільні роки, і його направили навчатися грі на трубі в Гельсінське музичне училище (нині Академія імені Сібеліуса). Вже з 17 років він служив на флоті, був корнетистом у військовому оркестрі. У 19 років став боцманом.

В 1925 Мальмстен одружився на Рагнхільд Торнстрем, у шлюбі народилося двоє дітей. У цей період він грав на трубі в оркестрі військово-морського флоту Фінляндії. У другій половині 1920-х років він навчався в Гельсінкської консерваторії у Вяйне Лехтінен по класу співу, потім у Айно Акті по класу оперного співу.


1.2. Творчий підйом

В 1929 Георг Мальмстен разом зі своїм другом, співаком ройові Рююняненом, відправляється на гастролі в Берлін, де виконує багато зі своїх пісень. У репертуарі Мальмстена були пісні як на фінському, так і на його рідному шведському мовою. Особливий успіх мала пісня "Srkynyt onni" ("Розбите щастя"), продана на платівках в 17 тис. примірниках. Ця поїздка зробила його знаменитим.

У тому ж році він виконав головну партію в опері Генделя " Юлій Цезар ", а на наступний рік взяв участь в оперному фестивалі в Савонлінна. Ще півроку тому він дав концерт в конференц-залі Гельсінкського університету.

Однак гонорарів оперного співака не вистачало на те, щоб утримувати сім'ю. Він намагався отримати місце керівника оркестру військово-морського флоту, однак не отримав його. У 1931 році Мальмстен залишив службу на флоті. З початку 30-х років він зосередився на популярній музиці. Незабаром починається період його співпраці з Dallap-оркестром.


1.3. Військові роки

Під час Зимової війни і Війни-продовження Мальмстен, поряд з іншими відомими співаками того часу (у тому числі Матті Юрва), записує військові пісні і дає концерти на військах, піднімаючи бойовий дух фінської армії. З пісень, записаних у воєнні роки, найбільш відомі "niset aallot" (" Онежские хвилі ")," Liisa pien "(" Лілі Марлен ")," Tumma y "(" Темна ніч ")," Kaunis valhe "(" Красива брехня ")," Kaarina "(" Еріка ")," Pienet kukkivat kummut "і багато інших.

Хоча Мальмстен під час війни служив на флоті, значну частину часу він провів у роз'їздах. Так, за час війни він здійснив концертні поїздки в Стокгольм і Берлін.


1.4. Після війни

Після війни Мальмстен стає керівником Поліцейського оркестру Гельсінкі і залишається ним аж до 1965 року. В 50-і роки він записує ряд пісень, серед них найбільш відома "Stadin kundi". У цей же період він написав пісню "Kohtalokas samba", яку виконав його брат Еуген Мальмстен. До цього часу Георг вже достатньою мірою опанував фінською мовою, щоб самому писати на ньому пісні. Третьою його піснею на власні вірші фінською мовою була "Totisen pojan jenkka".

1.5. Останні роки

В 70-е Мальмстен записує свої останні пісні. Записані в 1975 "Ilta skanssissa" і "Kirje sinulle" мали деякий успіх, однак пік його слави був уже в минулому.

Помер він у Гельсінкі 25 травня 1981. Похований на кладовищі Хіертаніемі.

2. Фільмографія

  • "Vi p lilla torget" (1964)
  • Iskelmketju (1959)
  • Asessorin naishuolet (1958)
  • 'Jees, olympialaiset', sanoi Ryhmy (1952)
  • SF-paraati (1940)
  • Laivan kannella (1938)
  • Syntipukki (1935)
  • Meidn poikamme ilmassa - me maassa (1934)
  • Herrat tysihoidossa (1933)
  • Ne 45000 (1933)
  • Voi meit! Anoppi tulee. (1933)
  • Meidn poikamme merell (1933)
  • Sano se suomeksi (1931)

3. Псевдоніми

  • Дядя Йорі ( фін. Jori-Set )
  • Йоркка ( фін. Jorkka )
  • Кіллі Кільюнен ( фін. Kille Kiljunen )
  • Йорі Мальмстен ( фін. Jori Malmsten )
  • Матті Рейма ( фін. Matti Reima )

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Георг VI
Георг VI
Георг IV
Георг IV
Георг I
Георг II
Гейм, Георг
Шолто, Георг
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru