Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Маньяні, Анна


Фото

План:


Введення

Анна Маньяні ( італ. Anna Magnani ; 7 березня 1908 ( 19080307 ) - 26 вересня 1973) - італійська актриса, що досягла світової слави, завдяки органічному виконанню трагікомічних ролей жінок з нижчих верств суспільства у фільмах режисерів- неореалістів. Перша італійська актриса, удостоєна " Оскара "за кращу жіночу роль.


1. Біографія

Покинута напризволяще спочатку батьком, а потім і матір'ю, Анна Маньяні була вихована батьками матері в трущобах Рима. Деякий час вона відвідувала школу драматичного мистецтва, потім перебралася в Сан-Ремо, де виступала в нічних кафе і вар'єте з малопрістойнимі піснями. Там вона привернула увагу кінорежисера Гоффредо Алессандріні, розгледів в Маньяні італійську Едіт Піаф. З французької шансоньє Маньяні зближував не тільки вибуховий темперамент, але і відсутність традиційних задатків акторської красивості - вона була досить повною і невисокого зросту.

У 1938 році Маньяні зіграла княжну Тараканову в однойменному фільмі Маріо Сольдаті, однак найбільший успіх довгий час супроводжував їй на театральних підмостках. Появи в кіно були епізодичними; свою найяскравішу довоєнну роль вона зіграла в " Терезі-П'ятниці "початківця Вітторіо де Сіка (1941). Після народження сина від актора Массімо Серрато актриса на рік відійшла від роботи. Незважаючи на її романи з іншими чоловіками, шлюб з Алессандріні не розпався до 1950 року. Сама вона визнавала, що "жінки зразок мене підкоряються тільки тим чоловікам, які здатні панувати ними; я ж ніколи не зустрічала того, хто б міг панувати мною".

У 1945 році на Маньяні несподівано обрушилася всесвітня слава. В епохальному фільмі Роберто Росселліні " Рим, відкрите місто "вона зіграла вагітну вдову, трагічно закінчує своє життя в зайнятому фашистами Римі. Сцена смерті її героїні залишається одним з найбільших досягнень в історії кінематографа. Зарубіжних критиків у Маньяні особливо вразило відсутність гламурності при вулканічному акторському темпераменті. Її стали навперебій запрошувати в неореалістичні кінопроекти, і незабаром вона стала обличчям італійського кінематографа. Багато суперечок викликала її роль в "Любові" Росселліні (1948), де вона зіграла простодушну селянку, яка стала жертвою насильства з боку пройдисвіта, прийнятого нею за святого (його зіграв Фелліні).

У фільмах кінця 1940-х і початку 1950-х років Анні Маньяні вдалося втілити найширший спектр людських емоцій - від душевної муки і найглибшого горя до відчайдушної комедії. Найчастіше цей перехід здійснюється в рамках одного фільму, як, наприклад, в "депутатка Анджеліні" Луїджі Дзампи (1947). За головну роль у цій стрічці вона була удостоєна першої премії Венеціанського фестивалю. Після розриву відносин з Росселліні (який захопився Інгрід Бергман) актриса з успіхом знімалася у Вісконті (" Найкрасивіша ", 1951) та Жана Ренуара ("Золота карета", 1953), причому останній проголосив її найбільшою акторкою, з якою йому довелося працювати.

Зірка на алеї слави в Чинечитта

У середині 1950-х італійський неореалізм вступає в смугу кризи, а до Маньяні починають надходити привабливі пропозиції з заокеанської "фабрики мрій". Напівжартома актриса заявляє, що їй "до смерті набридли ролі істеричних, крикливих представниць робітничого класу". Драматург Теннессі Вільямс написав для неї п'єсу "Татуйована троянда", але Ганна відмовилася грати на Бродвеї, посилаючись на погане знання англійської. Тим не менше вона погодилася зіграти в кіноверсії п'єси, і ця робота принесла їй "Оскар" за кращу жіночу роль. У 1957 році Маньяні прийняла пропозицію Джорджа Кьюкора і повернулася в Голлівуд для зйомок в кінодрамі "Дикий вітер", за яку знову була номінована на "Оскар". Серед її кінопартнерами тих років - Джульєтта Мазіна, Марлон Брандо, Берт Ланкастер.

Серед пізніх робіт Анни Маньяні осібно стоїть гостросоціальна роль в " Мамі Ромі "(1962) Пазоліні, яка прославила її в СРСР. У нашій країні вона гастролювала в 1965 році, а через чотири роки знялася у Дзефіреллі в "Вовчиці". У ці роки здоров'я великої актриси залишало бажати кращого, у неї був діагностований рак підшлункової залози. Її останнім фільмом став " Рим "Фелліні (1972).

Анна Маньяні померла 26 вересня 1973 на 66 році життя. Її похорон пройшов при величезному скупченні народу і стали подією національного життя. Похована вона була в сімейній усипальні Росселліні, з яким примирилася за кілька років до смерті.

З 1935 по 1950 рік Маньяні була одружена з кінорежисером Гоффредо Алессандріні.


2. Премії


3. Вибрана фільмографія

Рік Російська назва Оригінальна назва Роль
1941 ф Тереза-П'ятниця Teresa Venerd Маддалена Тінтіна / Лоретта Прима
1945 ф Рим, відкрите місто Roma, citt aperta Піна
1947 ф Депутатка Анджеліна L'onorevole Angelina Анжеліна Бьянкі
1948 ф Любов L 'Amore Жінка / Нані
1951 ф Найкрасивіша Bellissima Маддалена Чекконі
1952 ф Золота карета Le carrosse d'or Камілла
1955 ф Татуйована троянда The Rose Tattoo Серафіна Дель Роза
1957 ф Дикий вітер Wild Is the Wind Джойя
1959 ф Пекло в місті Nella citt l'inferno Егле
1960 ф З породи втікачів The Fugitive Kind Леді Торренс
1962 ф Мама Рома Mamma Roma Мама Рома
1965 ф Зроблено в Італії Made in Italy Аделіна
1969 ф Таємниця Санта-Вітторії The Secret of Santa Vittoria Роза
1969 тф 1943: Зустріч 1943: un incontro Іоланда
1970 тф Співачка La sciantosa Флора Торрес
1971 тф Йшов рік віддяки 1870 Correva l'anno di grazia 1870 Тереза ​​Паренти
1972 тф Автомобіль L'automobile Ганна
1972 ф Рим Roma грає себе

Література

  • Алова Л. Боброва О. Анна Маньяні та її ролі. - М.: Спілка кінематографістів СРСР, 1990. - 112 с. - Тираж 75 000 прим.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Анна
Анна (ім'я)
Радкліф, Анна
Франк, Анна
Дасье, Анна
Жюдік, Анна
Гельді, Анна
Свята Анна
Феріс, Анна
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru