Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Мастроянні, Марчелло


Фото

План:


Введення

Марчелло Вінченцо Доменіко Мастроянні ( італ. Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni ; 28 вересня 1924 - 19 грудня 1996) - італійський актор, який частіше за інших знімався у Федеріко Фелліні і Вітторіо де Сіка. Його зосереджена, стримана і кілька ексцентрична манера акторської гри послужила ідеальним тлом для художніх пошуків цих режисерів.


1. Біографія

Марчелло Мастроянні народився в гірському селі Фонтана-Лірі в Апеннінах [1], в родині Отторіно Мастроянні та Іди Іролле. Його молодший брат, Руджеро, що став згодом відомим кіномонтажером та кіноактором, з'явився на світ в Туріні, в 1929 році [2] [3].

Дитинство і юність Мастроянні пройшли в Туріні і Римі. Вистави тих років були витримані в суто неореалістичні тональності, так само як і перші фільми за участю молодого актора.

Зігравши у Вісконті в " Білих ночах "(1957) та у Маріо Монічеллі в кримінальній комедії " Зловмисники невідомі "(1958), Мастроянні був помічений великим Фелліні, який запросив його на головну роль у своїй грандіозній кінофреске" Солодке життя "(1960). Цей фільм миттєво зробив його відомим і затребуваним по всій Європі в незвичній для нього акторській іпостасі інтелектуала і космополіта.


1.1. Всесвітнє визнання

В 1961 були не менш захоплені відгуки кінокритиків про роботу Мастроянні у фільмі Мікеланжело Антоніоні " Ніч ", де його усунута манера виконання точно відповідала режисерської задачі передачі відчуження, що панує в сучасному суспільстві. Наступні дві картини з його участю -" Розлучення по-італійськиСтефанією Сандреллі (режисер П'єтро Джермі) і "Приватне життя" з Бріжит Бардо (режисер Луї Маль) - були орієнтовані на більш широку аудиторію.

Вигравши дві поспіль нагороди Британської академії кіно, Мастроянні виконав головну роль в новому шедеврі Фелліні - " Вісім з половиною "(1963), після чого продюсер Карло Понті залучив його до ряду проектів за участю своєї дружини, Софі Лорен. Під керівництвом режисера Вітторіо де Сікі Мастроянні і Лорен зіграли подружжя в " Шлюбі по-італійськи "і" Вчора, сьогодні, завтра ". Так народився один з найзнаменитіших дуетів світового кіно.


1.2. Пізні роботи

Хоча Мастроянні з 1946 перебував у шлюбі з Флорою Карабеллой, свою справжню любов він знайшов під Франції. Там він зустрів актрису Катрін Деньов, у якої від нього народилася дочка Кьяра - згодом відома актриса. Переступивши сорокарічний рубіж, Мастроянні знову працює з Вісконті ("Сторонній", 1967), Фелліні (" Рим ", 1970) та Романом Поланскі (" Що? ", 1973). Черговий проект з Вітторіо де Сікой і Софі Лорен - " Соняшники "(1970) - був здійснений не без радянського участі.

У другій половині 1970-х - 1980-х роках актор знімався ще більше, ніж раніше. Кожен рік виходило по кілька фільмів з його участю, і хоча вони не мали великої популярності в глядача, критики і раніше благоволили до нього. У 1986 році він отримав приз Каннського кінофестивалю і був втретє висунуто на " Оскар ", на цей раз за роль у фільмі Микити Міхалкова " Очі чорні ".

В одному з останніх своїх фільмів - " Прет-а-порте " Роберта Олтмена (1994) - Мастроянні зіграв італійця, який повернувся з Росії, який закоханий у героїню Софі Лорен.

Мастроянні помер два роки опісля від раку підшлункової залози. У дні перед похороном фонтан Треві в Римі, який асоціюється з його роллю в "Солодкого життя" Федеріко Фелліні, був символічно відключений і задрапірована чорним на знак поваги до ушедшему акторові. [4] [5]


2. Фільмографія

  1. 1949 - Серпневе неділю / Domenica d'agosto - Ерколе Нарди
  2. 1949 - Серця над морем / Cuori sul mare - Массімо Фальчетті
  3. 1950 - Париж завжди Париж
  4. 1952 - Дівчата з площі Іспанії
  5. 1952 - Лихоманка життя
  6. 1953 - Наші часи
  7. 1954 - Принцеса Канарська
  8. 1954 - Дні любові
  9. 1954 - Шкода, що ти така каналія
  10. 1955 - двоєженець
  11. 1957 - Білі ночі / Le Notti Bianche
  12. 1957 - Батьки і діти
  13. 1958 - Зловмисники невідомі
  14. 1959 - Солодке життя / La Dolce Vita
  15. 1960 - Красунчик Антоніо
  16. 1961 - Розлучення по-італійськи / Divorzio All'Italiana
  17. 1961 - Ніч / La notte
  18. 1962 - Сімейна хроніка
  19. 1963 - Вісім з половиною / 8 - Гвідо Анселмі
  20. 1963 - Товариші
  21. 1963 - Вчора, сьогодні, завтра / Ieri, oggi, domani
  22. 1964 - Шлюб по-італійськи / Matrimonio All'Italiana
  23. 1964 - Казанова-70
  24. 1965 - Десята жертва / La Decima Vittima - Марчелло Полетті
  25. 1965 - Сьогодні, завтра, післязавтра Oggi, domani, dopodomani
  26. 1966 - Макі - це теж квіти / Opration opium (The Poppies Are Also Flowers)
  27. 1967 - Сторонній - Артур Мерсо
  28. 1968 - Коханці / Amanti - Валеріон
  29. 1970 - Соняшники / Girasoli - Антоніо
  30. 1971 - Це трапляється тільки з іншими / a n'arrive qu'aux autres
  31. 1971 - Дозвольте представитися? Рокко Папалео / "Permette? Rocco Papaleo"
  32. 1972 - Вбивство в Римі / Massacre In Rome
  33. 1973 - Велика жратва / La Grande Abbuffata
  34. 1973 - Дружина священика / La Moglie del prete
  35. 1973 - Кусай і біжи Mordi e fuggi
  36. 1973 - Що? / Che? - Алекс
  37. 1974 - Браво, лялечка! / La Pupa Del Gangster - Чарлі Колетт
  38. 1973 - Привіт, артист! (Фр.) рос. / Salut l'artiste - Ніколя Монте
  39. 1974 - Аллонзанфана
  40. 1974 - Не чіпай білу жінку
  41. 1975 - Жінка на неділю
  42. 1976 - Пані та панове, на добраніч! / Signore e signori, buonanotte
  43. 1976 - Благородний венеціанець по прізвиську "Смугаста дупа" / Culastrisce nobile veneziano
  44. 1976 - Тодо Модо / Todo modo - Дон Гаетано
  45. 1977 - Особливий день
  46. 1977 - Прощай, самець / Ciao Maschio
  47. 1977 - Подвійне вбивство / Doppio delitto
  48. 1978 - Неаполітанський детектив
  49. 1978 - Залишайся сама собою
  50. 1979 - Кривава ворожнеча
  51. 1979 - Тераса - Луїджі
  52. 1980 - Місто жінок / La citta delle donne / - Снапораз
  53. 1981 - Шкіра / La Pelle
  54. 1981 - Привид любові / Fantasma d'amore
  55. 1982 - За дверима
  56. 1982 - Новий світ
  57. 1983 - Історія П'єр
  58. 1985 - Джинджер і Фред - Фред
  59. 1987 - Інтерв'ю
  60. 1986 - Бджоляр / Ο Μελισσοκόμος - Спірос, що вийшов на пенсію вчитель
  61. 1987 - Очі чорні - Романо Патри, архітектор
  62. 1989 - Котра година?
  63. 1990 - У всіх все в порядку
  64. 1991 - Перерваний крок лелеки
  65. 1992 - Красива любов - Чезаре Гарібальді
  66. 1992 - Друге дихання / Used People
  67. 1993 - Я не хочу про це говорити / De Eso No Se Habla '
  68. 1993 - Раз, два, три ... замри! / Un, deux, trois, soleil
  69. 1994 - Висока мода (Прет-а-порте) - Сергій / Сержіо
  70. 1995 - За хмарами
  71. 1995 - Сто і одна ніч Симона Синема
  72. 1996 - Три життя і одна смерть / Trois vies et une seule mort, реж. Рауль Руїс
  73. 1996 - Подорож до початку світу
  74. 1996 - За згодою Перейри / Sostiene Pereira

3. Нагороди

4. Бібліографія


Примітки

  1. Генеалогічне дерево М. Мастроянні - www.geneall.net/I/per_page.php?id=198517
  2. Enrico Lancia, Roberto Poppi. Dizionario ... - С. 32
  3. Matilde Hochkofler. Marcello ... - С. 9
  4. Actor dies at age 72 - news.google.ca / newspapers? id = B8UPAAAAIBAJ & pg = 6709,701773, The News (Boca Raton, Florida) (20 December 1996), стор 4A.
  5. Wiegand Christopher Federico Fellini: ringmaster of dreams, 1920-1993 - books.google.com / books? id = M5ypTi3n0X0C & pg = PA83. - P. 83. - ISBN 9783822815908
  6. Cavaliere di Gran Croce Ordine al Merito della Repubblica Italiana Marcello Mastroianni - www.quirinale.it/qrnw/statico/onorificenze/decorato.asp?id=11219&ono=11 (Італ.)
  7. Grande Ufficiale Ordine al Merito della Repubblica Italiana Sig. Marcello Mastroianni - www.quirinale.it/qrnw/statico/onorificenze/decorato.asp?id=246470&ono=61 (Італ.)

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Мастроянні, Кьяра
Ліппі, Марчелло
Марчелло, Бенедетто
Мальпігі, Марчелло
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru