Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Медведкін, Олександр Іванович



План:


Введення

Олександр Іванович Медведкін ( 1900 - 1989) - радянський кінорежисер, сценарист, драматург. Народний артист СРСР ( 1979). Лауреат Державної премії СРСР ( 1974). Член РКП (б) з 1920.


1. Біографія і творчість

Народився 24 лютого ( 8 березня) 1900 (за іншими джерелами - 7 березня [1]) в сім'ї залізничного машиніста.

Брав участь у Громадянській війні як політпрацівник 1-ї Кінної армії, старший інструктор політуправління Наркомату оборони.

Керував самодіяльним солдатським театром гротеску і буфонади. В 1927 демобілізувався з Червоної Армії, прийшов працювати на кіностудію "Госвоенкіно". В 1930 перейшов на студію " Союзкіно ", де почав розробляти жанр сатиричного кінопамфлета. С 1932 керував агітаційним кінопоездом "Союзкіно", виїжджав на будівництва першої п'ятирічки, де на місці подій знімалися, монтувалися і показувалися глядачам агітаційні та сатиричні кіносюжет. В 1934 Медведкін поставив, на думку критики, свій кращий фільм - лубочної-сатиричну притчу Щастя, високо оцінену як при перших показах в СРСР ( С. М. Ейзенштейном, В. І. Пудовкіним), так і через багато років за кордоном ( Кріс Маркер та ін.) Новаторський фільм Нова Москва ( 1938) отримав різкі критичні відгуки в газетах Правда і Известия, не був показаний глядачам.

У роки війни Медведкін керував фронтовими кіногрупа. В 1946 спробував повторити постановку повнометражної картини про життя села (Звільнена земля), займався створенням кіножурналів, спеціальних хронікальних випусків, повнометражних хронікально-документальних стрічок.

З 1948 року працює на Центральної студії документальних фільмів. Нова повнометражна ігрова комедія про підкорювачів цілини Неспокійна весна ( 1956) була розцінена критикою як невдача. Після цього Медведкін до ігрового кіно вже не повертався, став працювати виключно в жанрі документальної публіцистики і в рамках кон'юнктурного пропагандистського фільму, за що і отримав численні державні нагороди.

Помер 19 лютого 1989 (за іншими джерелами - 20 лютого [1] і 2 лютого [2]). Похований на Митинському кладовищі.


2. Вплив

Агітаційна кінодокументалістика Медведкіна 1920-х років вплинула на незалежне світове кіно 1960-х років. Групи Медведкін були створені в багатьох країнах Західної Європи, Африки, Латинської Америки.

Знаменитий французький документаліст Кріс Маркер, що складався з Медведкін в листуванні, присвятив його творчості свій 2-годинний фільм " Останній більшовик "(1992).


3. Визнання і нагороди


4. Фільмографія

  • 1928 - Міст через Бугай (короткометражний) - сценарист
  • 1929 - Бережи здоров'я (документальний) - режисер
  • 1930 - Тримай злодія (короткометражний) - сценарист, режисер, актор
  • 1930 - Шлях ентузіастів ("Робочий одного заводу") - асистент режисера
  • 1930 - Полешко (короткометражний) - сценарист, режисер
  • 1931 - Дурню, ти дурень! (Короткометражний) - сценарист, режисер
  • 1931 - Про білого бичка (короткометражний) - сценарист, режисер
  • 1932 - Западня (короткометражний) - сценарист, режисер
  • 1932 - Про любов (короткометражний) - сценарист, режисер
  • 1932 - Тит (короткометражний) - сценарист, режисер
  • 1932 - Тит, або оповідь про велику ложці - сценарист, режисер
  • 1934 - Щастя - сценарист, режисер
  • 1936 - Чудесніца - сценарист, режисер
  • 1938 - Нова Москва - сценарист, режисер
  • 1939 - Квітуча юність (короткометражний) - режисер [3]
  • 1941 - Ми чекаємо вас з перемогою - режисер
  • 1946 - Звільнена земля - режисер
  • 1949 - Швидка допомога (анімаційний) - сценарист
  • 1956 - Неспокійна весна - сценарист, режисер
  • 1972 - Страждання молодого Геркулесові (короткометражний) - сценарист

Література

  • Widdis E. Alexander Medvedkin. London; New York: IB Tauris, 2005
  • Les groupes Medvedkine. Paris: Editions Montparnasse, 2006
  • Дьомін В. Олександр Медведкін. - У кн.: Двадцять режисерських біографій. М., 1971
  • Юренев Р. А. Медведкін - сатирик. М., 1981

Примітки

  1. 1 2 Медведкін Олександр Іванович - dic.academic.ru/dic.nsf/enc_cinema/11235/МЕДВЕДКИН
  2. Медведкін, Олександр Іванович - RuData.ru - www.rudata.ru / wiki / Медведкін, _Александр_Івановіч
  3. Квітуча юність - www.youtube.com/watch?v=eNcDgRKz2EQ

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Шалімов, Олександр Іванович
Мещеряков, Олександр Іванович
Гучков, Олександр Іванович
Менде, Олександр Іванович
Ертель, Олександр Іванович
Герцен, Олександр Іванович
Кальянів, Олександр Іванович
Тургенєв, Олександр Іванович
Маринеско, Олександр Іванович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru