Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Мейсон, Джеймс



План:


Введення

Джеймс Мейсон ( англ. James Mason ; 15 вересня 1909 ( 19090915 ) , Хаддерсфілд, Західний Йоркшир, Англія, Великобританія - 27 липня 1984, Лозанна, Романд, Швейцарія), повне ім'я Джеймс Невілл Мейсон - англійський актор, сценарист і продюсер. Досяг успіху і світового визнання завдяки ролям у британських і американських фільмах. По праву вважаючись одним з найкращих акторів XX століття, Мейсон впродовж всієї своєї кар'єри залишався значною фігурою в кінематографі. По три рази номінований на " Оскар "і" Золотий глобус "(один з яких виграв), а також двічі був удостоєний номінації на премію BAFTA.


1. Молодість

Мейсон народився в Гаддерсфілді, Західний Йоркшир, Англія, в родині Джона і Мейбл Мейсон. Його батько був багатим торговцем. Джеймс Мейсон ніколи не вчився акторській майстерності і починав грати заради власного задоволення. Він здобув освіту в коледжі Марлборо і вчився на архітектора на факультеті Пітерхаус Кембриджського університету [1], де у вільний час брав участь у театральних постановках. Після Кембриджу він вступив до лондонський театр Олд Вік, керівниками якого тоді були Тайрон Гатрі і Олександр Корда, останній з яких дав йому в 1933 невелику роль у своєму фільмі, але через кілька днів звільнив зі знімального майданчика. [2]


2. Кар'єра

Дебют Мейсона на сцені відбувся в 1931 в театрі Royal Aldershot. Кореспондент The Daily Telegraph написав, що "Я кілька років не бачив в театрах такого великого актора з такою характерною зовнішністю лиходія і це подарунок". Він користується успіхом на сцені, відігравши сезон разом з Чарльзом Лоутоном в театрі Олд Вік і потім перейшовши в Дублінський театр. Найбільш помітною його роллю того періоду був Брут у "Юлії Цезарі", яка пізніше стала однією з його найбільш помітних ролей в кіно. [3]

З 1935 по 1948 Мейсон грав головні ролі в багатьох британських другосортних фільмах. Він відмовлявся служити в армії, коли почалася Друга світова війна (через це він посварився з сім'єю, в результаті чого на багато років порвав з нею стосунки). У той же час Мейсон стає дуже популярним завдяки ролям похмурих антигероїв в мелодрамах кіностудії Gainsborough Pictures, в тому числі "Людина в сірому" (1943) і "Зла леді" (1945). Джеймс також знявся разом з Деборою Керр і Робертом Ньютоном в досить успішною стрічці "Замок Броуді" (1942). Він зіграв головну роль у надзвичайно популярному серед критиків фільмі "Сьома вуаль" (1945), який став рекордсменом за зборами в післявоєнній Великобританії і зробив Мейсона всесвітньо відомим актором. Серед його персонажів кінця 40-х також можна відзначити смертельно пораненого бійця ІРА в стрічці Керола Ріда " Вибув з гри "(1947) і доктора Ларрі Кінаду у своєму першому голлівудському фільмі" Полонянка "(1949).

Незвичайний голос Мейсона дозволив йому дуже добре грати лиходіїв, в той час як зовнішність допомагала отримувати головні ролі. Серед його персонажів тих років були Марк Юній Брут у " Юлії Цезарі "(1953), генерал-фельдмаршал Ервін Роммель в "Лісі пустелі" (1951) і " Щурах пустелі "(1953), аморальний лакей, який опинився шпигуном в" | П'яти пальцях "(1952), спився актор в перший рімейку стрічки " Зірка народилася ", Капітан Немо в "20000 льє під водою" (обидва - 1954), знавіснілий від кортизону шкільний вчитель в " Більше ніж життя "(1956), чемний шпигун в" На північ через північний захід ", дослідник у" Подорожі до центру Землі "(обидва - 1959), Гумберт Гумберт в" Лоліті " Стенлі Кубрика (1962), найманий вбивця, посланий убити персонажа Пітера О'тула, в "Лорд Джим" (1965), слуга вампіра Річард Стрекер в " Салемські вампірів "(1979) та сюрреалістичний капітан піратів в " Жовтої бороді "(1983). За одну зі своїх останніх ролей, а саме корумпованого адвоката Еда Конкеннон в" Вердикті "(1982), він отримав свою третю і останню номінацію на премію" Оскар ".

Мейсон, як колись вважали, в 1958 зіграв Джеймса Бонда в телефільмі за романом Яна Флемінга " З Росії з любов'ю ", але він цього не робив, тому що цей фільм ніколи не знімали. Незважаючи на те, що Джеймсу було вже за 50, його кандидатуру розглядають на роль Бонда в кінокартині" Доктор Ноу ", але вибір падає на Шона Коннері. [4] Пізніше йому запропонували зіграти Хьюго Дракса, одного з ворогів агента 007, у стрічці " Місячний гонщик ", але він відмовився, [5] і це незважаючи на його відомий принцип погоджуватися на будь-які ролі, які йому пропонували, що призвело до появи в таких фільмах, як The Yin and the Yang of Mr. Go і " Кровний зв'язок ". В 1975 він зіграв власника плантації Фалконхерст в неоднозначній стрічці " Мандінго ". Його останньою роботою в кіно стала головна роль у телефільмі за повістю Грема Гріна "Доктор Фішер з Женеви" (1985), де він зобразив ексцентричного багатого бізнесмена, який грає зі швейцарським вищим станом на умовах, що вони будуть отримувати дорогі подарунки, якщо будуть виконувати принижують їх прохання (наприклад, носити дитячі нагрудники за столом).

В кінці 1970-х Мейсон стає наставником актора Сема Нілла. [1]

В кінці життя він виступає оповідачем для британського документального телесеріалу про фільми та життя Чарлі Чапліна " Невідомий Чаплін "(1983). [6]


3. Особисте життя

Мейсон дуже любив тварин, особливо кішок. Він і його дружина Памела Мейсон створили книгу Кішки в нашому житті, опубліковану в 1949. Джеймс Мейсон написав велику частину книги, а також проілюстрував її. У ній він розповідав гумористичні, а іноді і зворушливі історії про кішок і декількох собак.

Мейсон був одружений двічі:

  • У перший раз ( 1941 - 1964) був одружений на англо-американській актрисі Памелі Мейсон (уроджена Острер) ( 1916 - 1996). [1] У них в шлюбі народилося двоє дітей. Дочка Портленд Мейсон-Шуілер ( 1948 - 2004) і син Морган (який перебуває у шлюбі з Белінда Карлайл, колишньої ведучої вокалістці і засновниці жіночої рок-н-рол групи The Go-Go's). Портленд Мейсон була названа на честь Портленд Хоффа, дружини американського радіокоміка Фреда Аллена (Аллени і Мейсон були друзями).
  • Вдруге (з 1971 і до своєї смерті) був одружений на австралійської актриси Кларіссе Кайе. [1] У коментарі Тоуб Хупер для DVD кінострічки " Салемські вампіри "показано, що Мейсон в останні роки свого життя додавав в робочі контракти положення, за яким Кларіссе гарантувалися епізодичні ролі в деяких фільмах з його участю.

Автобіографія Мейсона Перш, ніж я забуду була опублікована в 1981. [2]


4. Смерть

Мейсон помер 27 липня 1984 в своєму будинку в Лозанні, Швейцарія, від другого інфаркту міокарда (перший серцевий напад він пережив у 1959). Він був кремований, але тільки через 16 років його прах був похований в Корсьер-Сюр-Веве, Під, Швейцарія. Дорога навколо боліт Гаддерсфілда названа на честь Мейсона. Місце поховання його старого друга Чарлі Чапліна знаходиться в декількох кроках від його могили.

Вдова Мейсона Кларисса Кайе, також відома як Кайе-Мейсон, померла в 1994 від раку.


5. Фільмографія

Фільми
Рік Російською мовою Мовою оригіналу Роль Примітки
1935 Late Extra Джим Мартін
1936 Secret of Stamboul Ларрі
1936 The High Command Капітан Хеверелл
1936 Twice Branded Генрі Гамільтон
1936 Troubled Waters Джон Меррімен
1936 Prison Breaker "Банні" Бернс
1936 Blind Man's Bluff Стівен Невілл
1937 Полум'я над Англією Fire Over England Хіларі Вейн
1937 Return of the Scarlet Pimpernel Джин Тальен
1937 The Mill on the Floss Том Туллівер
1937 Catch As Catch Can Роберт Лиленд
1939 I Met a Murderer Марк Уорроу також сценарист
1941 The Patient Vanishes Мік Кардбі
1942 The Night Has Eyes Стівен Деремід
1942 Замок Броуді Hatter's Castle Доктор Ренвік
1942 Алібі Alibi Андре Лоран
1942 Секретна місія Secret Mission Рауль де Карно
1942 Thunder Rock Стрітер
1943 The Bells Go Down Тед Роббінс
1943 Чоловік у сірому The Man in Grey Лорд Рохан
1943 They Met in the Dark Річард Френсіс Херітедж
1944 Candlelight in Algeria Алан Торстон
1944 Hotel Reserve Пітер Вадассі
1944 Fanny by Gaslight Лорд Мандерстрок
1945 A Place of One's Own Містер Генрі Смедхерст
1945 They Were Sisters Джеффрі Лі
1945 Зла леді The Wicked Lady Капітан Джеррі Джексон
1945 Сьома вуаль The Seventh Veil Ніколас
1947 Вибув з гри Odd Man Out Джонні МакКуїн
1947 The Upturned Glass Майкл Джойс також продюсер
1949 Момент нерозсудливості The Reckless Moment Мартін Доннеллі
1949 Мадам Боварі Madame Bovary Гюстав Флобер
1949 Іст-Сайд, Вест-Сайд East Side, West Side Брендон Борн
1949 Полонянка Caught Ларрі Кінада
1950 One Way Street Доктор Френк Метсон
1951 Пандора і Летючий Голландець Pandora and the Flying Dutchman Хендрік ван дер Зи
1951 Лис пустелі The Desert Fox: The Story of Rommel Ервін Роммель
1952 Lady Possessed Джиммі Дель Пальма також сценарист і продюсер
1952 В'язень фортеці Зенден The Prisoner of Zenda Руперт з Хенцау
1952 Обличчям до обличчя Face to Face Капітан
1952 П'ять пальців 5 Fingers Улісс Діелло Приз Національної ради кінокритиків США за кращу чоловічу роль (також за фільми Юлій Цезар, Людина посередині і Щури пустелі)
1953 Юлій Цезар Julius Caesar Марк Юній Брут
1953 Людина посередині The Man Between Айво Керн
1953 Щури пустелі The Desert Rats Ервін Роммель
1953 Botany Bay Капітан Пол Гілберт
1953 Три історії кохання The Story of Three Loves Чарльз Каутрей
1953 Charade Вбивця / Майор Лінден / Джона Уотсон також сценарист і продюсер
1953 Серце-викривач The Tell-Tale Heart оповідач мультфільм, озвучка
1954 Принц Валіант Prince Valiant Сер Блек
1954 Зірка народилася A Star Is Born Норман Мейн Номінація на премію "Оскар" за кращу чоловічу роль
Премія "Золотий глобус" за кращу чоловічу роль - комедія або мюзикл
1954 20000 льє під водою 20000 Leagues Under the Sea Капітан Немо
1956 Більше ніж життя Bigger Than Life Ед Ейвері також сценарист і продюсер
1956 Forever, Darling Ангел-охоронець
1957 Острів Сонця Island in the Sun Максвелл Флері
1958 The Decks Ran Red Капітан Едвін Раммілл
1959 Journey to the Center of the Earth Сер Олівер С. Лінденбрук
1959 A Touch of Larceny Командир Макс Істон
1959 На північ через північний захід North by Northwest Філіп Вандам
1960 Процес над Оскаром Уайльдом The Trials of Oscar Wilde Сер Едвард Карсон
1961 The Marriage-Go-Round Поль Дельвіль
1962 Ребекка Rebecca Максим де Вінтер телефільм
1962 Тіара Таїті Tiara Tahiti Капітан Бретт Еймслі
1962 Острів героя Hero's Island Джейкоб Вебер / Майор Боннет також продюсер
1962 Лоліта Lolita Гумберт Гумберт Номінація на премію "Золотий глобус" за кращу чоловічу роль - драма
Номінація на премію BAFTA за кращу чоловічу роль
1963 Beta Som Капітан Блейн
1964 Пожирач гарбузів The Pumpkin Eater Боб Конвей
1964 Падіння Римської імперії The Fall Of The Roman Empire Тімотід
1965 Лорд Джим Lord Jim Джентльмен Браун
1965 Чингісхан Genghis Khan Кам Лінг
1965 Los pianos mecnicos Паскаль Реньє
1966 Блакитний Макс The Blue Max Генерал фон Клюгерманн
1966 Dare I Weep, Dare I Mourn Отто Хоффман телефільм
1966 Справа самогубці The Deadly Affair Чарльз Доббс Номінація на премію BAFTA за кращу чоловічу роль
1966 Дівчина Джорджі Georgy Girl Джеймс Лімінгтон Номінація на премію "Оскар" за кращу чоловічу роль другого плану
1967 Stranger in the House Джон Сойєр
1968 Duffy Чарльз Калверт
1968 Майерлінг Mayerling Франц Йосиф I
1968 Чайка The Sea Gull Борис Олексійович Тригорін
1968 The Legend of Silent Night Франц Грубер телефільм
1969 Повноліття Age of Consent Бредлі Морахан також продюсер
1969 A Tall, Stalwart Lancer Торкуілл Калландер
1970 Spring and Port Wine Рейф Кромптон
1970 Холодний піт De la part des copains Капітан Росс
1970 The Yin and the Yang of Mr. Go І. І. Гоу
1971 Убий! Kill! Алан Хемілтон
1971 Річка негідників Bad Man's River Франциско Монтеро
1972 Дитяча гра Child's Play Джером Моллі
1973 Останній круїз на яхті "Шейла" The Last of Sheila Філіп
1973 Людина Макінтоша The MacKintosh Man Сер Джордж Уїлер
1973 Франкенштейн: Правдива історія Frankenstein: The True Story Доктор Джон Полідорі телефільм
1974 Марсельський контракт The Marseille Contract Жак Брізар
1974 Викрадачі діамантів 11 Harrowhouse Чарльз Д. Уоттс
1974 Великі надії Great Expectations Магвітч
1975 Шановні люди Gente di rispetto Антоніо Беллокампо
1975 La polizia interviene: ordine di uccidere Сенатор Леандро
1975 Inside Out Ернст Фурбі
1975 Autobiography of a Princess Сиріл Сахіб
1975 La citt sconvolta: caccia spietata ai rapitori Філіппіни
1975 Мандінго Mandingo Уоррен Максвелл
1976 Подорож знедолених Voyage of the Damned Ремос
1976 Paura in citt прокурор
1977 Залізний хрест Cross of Iron полковник Оберст Брандт
1977 Ісус з Назарету Jesus of Nazareth Йосип Аримафейський телефільм
1978 The Water Babies Містер Грімс / голос акули-вбивці
1978 Хлопчики з Бразилії The Boys from Brazil Едуард Сейберт
1978 Небеса можуть почекати Heaven Can Wait Містер Джордан Номінація на премію "Сатурн" кращому кіноактору другого плану
1979 Перехід The Passage Професор Бергсон
1979 Вбивство за наказом Murder by Decree Доктор Ватсон
1979 Кровний зв'язок Bloodline Сер Алек Ніколс
1979 Салемські вампіри Salem's Lot Річард К. Стрекер телефільм
1979 Захоплення в Північному морі North Sea Hijack Адмірал Бріндсен
1982 Айвенго Ivanhoe Ісаак з Йорка
1982 Смертельна літо A Dangerous Summer Джордж Інджелс
1982 Зло під сонцем Evil Under the Sun Оделл Гарднер
1982 Вердикт The Verdict Ед Конкеннон Номінація на премію "Оскар" за кращу чоловічу роль другого плану
Номінація на премію "Золотий глобус" за кращу чоловічу роль другого плану - Кінофільм
1983 Жовта борода Yellowbeard Капітан Хьюз
1983 Невідомий Чаплін Unknown Chaplin оповідач
1983 Alexandre Батько
1984 Джордж Вашингтон George Washington генерал Едвард Бреддок міні-телесеріал
1985 The Assisi Underground єпископ Ніколіні
1985 На полюванні The Shooting Party Сер Рендольф Неттлебі
1985 Наша ера AD Тиберій міні-телесеріал
1985 Доктор Фішер з Женеви Dr. Fischer of Geneva Доктор Фішер телефільм

Примітки

  1. 1 2 3 4 James Mason Biography - www.classicmoviefavorites.com / mason / bio.html (Англ.) . classicmoviefavorites.com. Читальний - www.webcitation.org/67P0J5byG з першоджерела 4 травня 2012.
  2. 1 2 Mason, James (1909-1984) - www.screenonline.org.uk/people/id/447497/ (Англ.) . screenonline.org.uk. Читальний - www.webcitation.org/67P0JqCxI з першоджерела 4 травня 2012.
  3. Джеймс Мейсон - www.svetla-video.ru/?page=artist&id=4. svetla-video.ru. Читальний - www.webcitation.org/67P0KJ85s з першоджерела 4 травня 2012.
  4. James Mason Bio - www.yuddy.com / celebrity / james-mason / bio (Англ.) . yuddy.com. (Недоступна посилання - історія - web.archive.org / web / * / http://www.yuddy.com/celebrity/james-mason/bio)
  5. James Mason Bio - www.imdb.com/name/nm0000051/bio (Англ.) . imdb.com. Читальний - www.webcitation.org/67P0LDi6f з першоджерела 4 травня 2012.
  6. James Mason - www.imdb.com/name/nm0000051/ (Англ.) . imdb.com. Читальний - www.webcitation.org/67P0LrYFc з першоджерела 4 травня 2012.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Мейсон, Едвард
Мейсон, Нік
Мейсон, Девід Томас
Мейсон (округ, Техас)
Джеймс
Шаффер, Джеймс
Міррліс, Джеймс
Вудс, Джеймс
Стерли, Джеймс
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru