Олег Євгенович Меншиков ( 8 листопада 1960, Серпухов, Московська область, СРСР) - радянський і російський актор театру і кіно, театральний режисер. Народний артист Росії ( 2003). Тричі лауреат Державної премії Росії ( 1995, 1997, 1999) [1] [2] [3]. Художній керівник Театру ім.Єрмолової з 2012 року [4].


1. Біографія

Олег Меньшиков народився 8 листопада 1960 в місті Серпухові Московської області в родині Євгена Яковича Меньшикова (нар. 1934) - військового інженера і лікаря-невропатолога Олени Інокентіївна Меньшиковою (нар. 1933). [5] [6] Після закінчення загальноосвітньої та музичної шкіл ( 1977) вступив до Вище театральне училище імені М. С. Щепкіна, на курс В. Б. Монахова.

Після закінчення театрального училища в 1981 вступив до Малий театр. Через рік був призваний до Радянську армію і проходив службу в Центральному академічному театрі Радянської армії. В 1985 Меньшиков перейшов в трупу театру імені Єрмолової, де пропрацював до 1989, зігравши ряд помітних ролей. У 1995 році він організував свою театральну компанію, яка називається " Товариство 814 " [7]

Ставши вільним актором, Меньшиков грає у виставах Петра Фоменко (роль Калігули в однойменній виставі - 1990), лондонському театрі " Глобус "(роль Сергія Єсеніна у виставі" Коли вона танцювала "- 1991).

У 2005 році одружився на актрисі Анастасії Чернової. [8]

На початку 2008 року поставив свій перший моноспектакль "1900" на сцені Театру ім. Моссовета в рамках фестивалю "Черешневий ліс".

Грає на фортепіано, скрипці.


2. Визнання і нагороди

  • Указом Президента РФ нагороджений орденом Пошани ( 8 листопада 2010) [9] - за великий внесок у розвиток вітчизняного кінематографічного мистецтва і багаторічну творчу діяльність.

2.1. Кіно

  • За роль у фільмі " Моонзунд "( 1987) - Срібна медаль імені А. П. Довженко;
  • За роль у фільмі " Стомлені сонцем "( 1994) - Державна премія Росії 1995 [1];
  • "Зелене яблуко - Золотий листок" - професійна премія за кращу чоловічу роль;
  • Приз кінопреси - кращому акторові року;
  • За роль у фільмі " Кавказький бранець "( 1996) - Державна премія Росії 1997 року [2];
  • Гран-прі фестивалю " Кінотавр "за кращу чоловічу роль;
  • Професійна кінематографічна премія " Ніка "за кращу чоловічу роль;
  • Приз за кращу чоловічу роль на міжнародному кінофестивалі "Балтійська перлина" ( 1997);
  • Російська незалежна премія "Тріумф" - за видатний внесок у вітчизняну культуру ( 1996);
  • Приз "Золотий Овен" за підсумками року - "Універсальному акторові - лідерові кінематографічного покоління" ( 1996).
  • За роль у фільмі " Сибірський цирульник "( 1999) - Державна премія Росії 1999 [3].

2.2. Театр

Олег Меньшиков у виставі "1900"
  • За роль в спектаклі "Калігула" ( 1990) - премія і диплом Фестивалю Московські сезони";
  • За роль в спектаклі "Коли вона танцювала" ( 1991) - премія Британської Академії Театральних Мистецтв імені Лоуренса Олів'є за 1992.
  • За роль в спектаклі "N" ( 1993) - театральна премія "Кришталева троянда Віктора Розова".
  • В 2003 за великі заслуги в галузі мистецтва Указом Президента Російської Федерації Олегу Меньшикову присвоєно почесне звання " Народний артист Російської Федерації " [10].
  • В 2003 Олег Меньшиков отримав одну з головних французьких нагород в області мистецтва - урядовий орден " Академічні пальми ".
  • За театральний проект "тисяч дев'ятсот" - щорічна театральна премія "Московського комсомольця" за 2008 в номінації "метри" [11].

3. Творчість

3.1. Ролі в театрі

3.1.1. Центральний театр Радянської Армії


3.1.2. Московський драматичний театр ім.М. Н. Єрмолової


3.1.3. Театр імені Мосради

3.1.4. Інші театральні проекти


3.1.5. Театральне товариство 814


3.2. Режисер театру


3.3. Фільмографія

  1. 1980 - Чекаю і сподіваюся - Шурко Домок
  2. 1981 - Рідня - Кирило
  3. 1982 - Покровські ворота - Костянтин Ромін
  4. 1982 - Польоти уві сні та наяву - один Аліси
  5. 1983 - Поцілунок - поручик Мерзляков
  6. 1984 - Смуга перешкод - Володимир Межиров
  7. 1984 - Капітан Фракасс - Барон де Сігоньяк
  8. 1985 - Володя великий, Володя маленький - військовий лікар Володимир Салімовіч (Володя маленький)
  9. 1986 - Мій улюблений клоун - клоун Сергій Синіцин
  10. 1986 - По головній вулиці з оркестром - Корольков Ф. С.
  11. 1986 - Михайло Ломоносов - Дмитро Виноградов
  12. 1987 - Моонзунд - Сергій Миколайович Артеня, старший лейтенант
  13. 1988 - Бризки шампанського - Сергій
  14. 1989 - Життя по ліміту - Міша
  15. 1989 - Сходи - Володимир Пірошніков
  16. 1990 - Яма - адвокат Василь Васильович Лихонін
  17. 1992 - Дюба-Дюба - Андрій Плетньов
  18. 1994 - Стомлені сонцем - Дмитро Арсентьев (Митя), співробітник НКВД
  19. 1996 - Кавказький бранець - Саня "Слай"
  20. 1998 - Сибірський цирульник - юнкер Андрій Толстой
  21. 1999 - Схід-Захід - Олексій Головін
  22. 1999 - Мама - Ленчик
  23. 2003 - Головний підозрюваний 6: Останній свідок / Prime Suspect 6: The Last Witness - Мілан Лука
  24. 2005 - Статський радник - Ераст Фандорін
  25. 2006 - Золоте теля - Остап Бендер
  26. 2006 - Доктор Живаго - Юрій Андрійович Живаго
  27. 2010 - Стомлені сонцем 2: Предстояння - Дмитро Арсентьев (Митя), полковник НКВД
  28. 2010 - Про що говорять чоловіки - камео
  29. 2011 - Стомлені сонцем 2: Цитадель - Дмитро Арсентьев (Митя), полковник НКВД
  30. 2011 - Стомлені сонцем 2 (телеверсія) - Дмитро Арсентьев (Митя), полковник НКВД

4. Озвучування

  1. 1985 - Одиночне плавання - матрос Данилов
  2. 1985 - Поїзд поза розкладом - Влад
  3. 1987 - Гардемарини, вперед! - гардемарин Олександр Бєлов
  4. 1988 - Дорога Олена Сергіївна - Володя
  5. 1986 - Мультфільм "Легенда про Сальєрі" - Моцарт

Примітки

  1. 1 2 Указ Президента РФ від 27.05.1996 № 779
  2. 1 2 Указ Президента РФ від 6.06.1998 № 657
  3. 1 2 Указ Президента РФ від 9.06.2000 № 1085
  4. Олег Меньшиков стане художнім керівником театру ім. Єрмолової - www.ria.ru/culture/20120404/617795199.html
  5. Олег Меньшиков - www.peoples.ru/art/cinema/actor/menshikov/
  6. Олег Меньшиков, народний артист РФ | KM.RU Новини - новини дня, новини Росії, новини та коментарі - www.km.ru/news/menshikov_1/dossier
  7. Олег Меньшиков - www.comedia.ru/index-ea=1&ln=1&chp=showpage&num=57
  8. Головні світські новини, знаменитості на Glomu.ru - Досьє - Олег Меньшиков - gloriamundi.ru / dossier / oleg_mentchikov / about_author.html
  9. Указу Президента РФ від 08.11.2010 № 1385 - graph.document.kremlin.ru / page.aspx? 1; 1526161
  10. www.dotsmedia.ru - www.dotsmedia.ru/news/2003/inform/12/24_govnagradi_ruskino.html
  11. Вручення щорічної театральної премії "Московського комсомольця" - www.tvkultura.ru/news.html?id=270830&cid=178
  12. фото спектакль "Годинник без стрілок" - www.menshikov.ru / theatre / chs / chs_photo_archive.html
  13. преса спектакль "Ідіот" - www.menshikov.ru / theatre / id / id.html
  14. фото спектакль "Ідіот" - www.menshikov.ru / theatre / id / id_photo_archive.html
  15. фото спектакль "Рядові" - www.menshikov.ru / theatre / r / r_photo.html
  16. фото спектакль "Рядові" - www.menshikov.ru / theatre / r / r_photo_archive.html
  17. преса спектакль "Спортивні сцени 1981 року" - www.menshikov.ru/theatre/ss_1981/ss_1981.html
  18. програмка спектакль "Другий рік свободи" - www.menshikov.ru / theatre / vgs / rob.html
  19. резензія спектакль "Другий рік свободи" - www.menshikov.ru/theatre/vgs/vgs_010688.html
  20. фото спектакль "Другий рік свободи" - www.menshikov.ru / theatre / vgs / rob_photo.html
  21. програмка, преса спектакль "Калігула" - www.menshikov.ru / theatre / kl / kl.html
  22. преса спектаклю "Коли вона танцювала" - www.menshikov.ru / theatre / kot / kot.html
  23. преса спектаклю "Гравці" - www.menshikov.ru / theatre / ig_eng / ig_eng.html
  24. преса спектаклю "N" / "Ніжинський" - www.menshikov.ru / theatre / nizh / nizh.html
  25. програмка вистави "Коли вона танцювала" - www.menshikov.ru / theatre / kot_f / kot_f.html
  26. преса спектаклю "1900" - www.smotr.ru/2007/2007_1900.htm
  27. преса спектаклю "1900" - www.menshikov.ru/theatre/1900/1900.html
  28. рецензія на виставу "1900" - phil2.ru/2008/12/12/1900-и-novecento-рецензия-на-спектакль /
  29. програмка вистави "Лихо з розуму" - www.smotr.ru/proect/te814.htm
  30. преса спектакль "Лихо з розуму" - www.menshikov.ru / theatre / gore / gore.html
  31. преса спектакль "Кухня" - www.smotr.ru/rez/814_kuh/main.htm
  32. преса спектаклю "Гравці" - www.menshikov.ru / theatre / ig / ig.html

Література