Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Мерфі, Едді


Фото

План:


Введення

Едвард "Едді" Ріган Мерфі ( англ. Edward "Eddie" Regan Murphy ; Народився 3 квітня 1961 ( 19610403 ) в Брукліні, Нью-Йорк) - американський комедійний актор, режисер і співак, пік популярності якого припав на 1980-і роки. Найбільш відомий за роллю Акселя Фоулі в серії фільмів "Поліцейський з Беверлі-Хіллз", а також за головними ролями у фільмах " Сорок 8:00 "," Бумеранг "," Божевільний професор "," Святоша "," Доктор Дуліттл "," Знайомтеся: Дейв "," Пригоди Плуто Неша "," Поїздка в Америку "," Прийоми Норбіта "," Дівчата мрії "," Особняк з привидами "," Як вкрасти хмарочос "та інших.

Мерфі також записував музичні альбоми і озвучив багатьох мульт-персонажів, у тому числі Осла в мультфільмі " Шрек "і його продовженнях. У 2007 році удостоєний премії" Золотий глобус "за кращу чоловічу роль другого плану в музичному фільмі Білла Кондона " Дівчата мрії ". Крім того, багато й успішно працював у комедійному жанрі стенд-ап.

Едді Мерфі повинен був вести 84-у церемонію вручення премії "Оскар", яка відбудеться 26 лютого 2012 [1] [2] [3], але відмовився [4] і його місце зайняв Біллі Крістал [5].


1. Біографія

1.1. Рання життя

Едді Мерфі народився Ріган 3 квітня 1961 ( 19610403 ) року в районі Бушвіка ( англ. Bushwick ) В Брукліні, Нью-Йорк [6]. Його мати, Лілліан, була телефонним оператором, а його батько, Чарльз Едвард Мерфі, був офіцером транспортної поліції, аматорським актором [7] і коміком [8] [9] [10]. Батько Едді гине, не доживши до дев'ятиріччя свого сина. Мерфі і його старший брат Чарлі виросли в Рузвельта, в Нью-Йорку з матір'ю і вітчимом Верноном Лінчем, майстром на заводі морозива. Вихованням дитини займаються його мати і вітчим.

Завдяки своїм комічним здібностям, які проявилися вже в молодших класах, Едді користувався повагою і в учнів і у вчителів. Приблизно у віці 15-ти років Мерфі писав і виконував свої власні номери, які перебували під сильним впливом Білла Косбі і Річарда Прайора.


2. Кар'єра

2.1. 1982-1999: Початок акторської кар'єри

Перебуваючи на піку своєї популярності, актор робить спробу "закріпитися" на великому екрані. Дебютує Едді досить успішно, знявшись в 1982 році в поліцейському бойовику " 48 годин "разом з Ніком Нолті. Слідом за що вийшла на екрани в 1983 році комедією " Помінятися місцями ", в 1984 році на екрани кінотеатрів виходить картина, яка зробила Мерфі справжньою суперзіркою -" Поліцейський з Беверлі-Хіллз ", що мала приголомшливий успіх. Успіх мала і друга частина" Поліцейського з Беверлі-Хіллз ", крім того, звернула на себе увагу і знята в 1988 році комедія" Поїздка до Америки ", після виходу якої в кар'єрі актора намітився спад.

Роком пізніше Едді пробує себе в якості режисера. Проте вийшов на екрани в 1989 році фільм " Ночі Гарлема "не був помічений широкою публікою. За цим слідує низка відверто слабких ролей у фільмах" Бумеранг "(1992)," Поліцейський з Беверлі-Хіллз 3 "(1994) і" Вампір в Брукліні "(1995).

Актор знову нагадує про себе рік тому, зігравши відразу кілька ролей в комедії " Божевільний професор ". В Америці фільм мав успіх: зібрав в прокаті пристойну касу і був визнаний одним з кращих комедійних фільмів 1996 року. Стабільно хорошої гри Едді показувати не вдається, бо далеко не всі наступні його ролі були вдалими, так наприклад картини" Довічно " (1999) і " Святоша "(1998) вийшли невдалими, а ось" Доктор Дуліттл "(1998) і" Кльовий хлопець "(1999) мали у глядачів успіх.


2.2. Музична кар'єра

Мерфі також почав співочу кар'єру у групі "The Bus Boys". Їх пісня "The Boys Are Back in Town" з'явилася у фільмах "48 годин" та "Едді Мерфі: нісенітниця". Як сольний виконавець, Мерфі випустив два синглу "Party All the Time" and "Put Your Mouth on Me" в середині 1980-х років. У 1985 році виходить перший альбом Едді Мерфі "How Could It Be", що включає в себе 8 пісень.

На початку 1990-х років Мерфі випустив альбом "Love's Alright". З'явився разом з Майклом Джексоном в кліпі "Whatzupwitu". Також він заспівав дуетом з Шаббой Ранкс в пісні "I Was a King". У 1992 році Мерфі з'явився в кліпі Майкла Джексона " Remember the Time "разом з баскетболістом Меджік Джонсон і моделлю Іман.

У більш пізні роки Мерфі виконав кілька пісень в мультфільмах " Шрек ". У першому фільмі він виконав свою версію пісні" I'm a Believer "у ​​фінальній сцені фільму, а в мультфільмі" Шрек 2 "він виконав хіт Рікі Мартіна "Livin 'La Vida Loca" разом з Антоніо Бандерасом.

Улюблений співак Едді - Елвіс Преслі.


3. Особисте життя

3.1. Сім'я

Старша дитина Мерфі був від Полетт Маккнілі, син Ерік Мерфі (нар. 10 липня 1989) [11] [12], а також від Тамари Гуд, ​​син Крістіан Мерфі (нар. 29 листопада 1990) [11] [12].

Мерфі почав давній роман з Ніколь Мітчелл (нар. 5 січня 1968) після зустрічі з нею на премії "NAACP Image Award" в 1988 році. Вони жили разом майже 2 роки, перш ніж одружилися в Нью-Йорку в готелі "Плаза" 18 березня 1993 [13]. У Мерфі і Мітчелл було п'ятеро дітей: Бріа Л. Мерфі (нар. 18 листопада 1989), Майлс Мітчелл (нар. 7 листопада 1992), Шейн Одра (нар. 10 жовтня 1994), Зола Іві (нар. 24 грудня 1999 року) і Белла Захра (нар. 29 січня 2002). У серпні 2005 року Мітчелл подала на розлучення, посилаючись на причини "непримиренні розбіжності". Остаточно вони розлучилися 17 квітня 2006 [14].

Після розлучення з Мітчелл в 2006 році Едді почав зустрічатися з колишньою солісткою групи " Spice Girls " Мелані Браун. Незабаром вона завагітніла і заявила, що дитина була від Мерфі. На питання про вагітність Мелані в грудні 2006 року Мерфі відповів датської телепрограмі: "Я не знаю, чия це дитина, поки це не з'ясують за аналізом крові. Ви не повинні поспішати з висновками, сер". 3 квітня 2007 Браун народила дівчинку Енджел Айріс Мерфі-Браун. 22 червня 2007 представники Браун оголосили в журналі " People ", що ДНК-тест підтвердив батьківство Едді над дочкою Мелані [15]. Браун заявила в інтерв'ю, що Мерфі не прагнув до виховання її дочки [16] [17].

1 січня 2008 Мерфі одружився на кінопродюсером Трейсі Едмондс, колишній дружині Кеннета Едмондс, у приватній церемонії на острові у Бора-Бора [18]. 16 січня цього ж року пара заявила: "Після довгих роздумів і обговорень ми спільно вирішили, що ми будемо відмовлятися від правових церемоній, так як немає необхідності далі визначатиме наші відносини". Однак і їх весілля так і не була офіційною [19].


3.2. Правові проблеми

У травні 1997 року поліція затримала Мерфі, виявивши його з трансвеститом-повією в своєму автомобілі незадовго до релізу фільму " Святоша " [20] [21].

3.3. Філантропія

Мерфі пожертвував гроші Фонду СНІДу та в бездомні благодійні установи. Він також пожертвував гроші в центр "Martin Luther King Jr.", Різні благодійні установи проти раку і $ 100,000 на союз Гільдії кіноакторів США [22].

4. Фільмографія

Зірка Едді Мерфі на Голлівудській "Алеї слави".
Мерфі в 1988 році.
Рік Російська назва Оригінальна назва Роль
1982 ф Сорок 8:00 48 Hrs. Реджі Хеммонд
1983 ф Помінятися місцями Trading Places Біллі Рей Велентайн
1983 ф Едді Мерфі: нісенітниця Eddie Murphy Delirious в ролі самого себе
1984 ф Поліцейський з Беверлі-Хіллз Beverly Hills Cop Аксель Фоулі
1984 ф Кращий спосіб захисту Best Defense лейтенант Т. М. Лендрі
1986 ф Золотий хлопчик Golden Child Чендлер Джерелл
1987 ф Поліцейський з Беверлі-Хіллз 2 Beverly Hills Cop II Аксель Фоулі
1987 ф Едді Мерфі "Як є" Eddie Murphy Raw в ролі самого себе
1988 ф Поїздка в Америку Coming to America принц Аким Джоффер / Кларенс / Ренді Ватсон / Соул
1989 ф Ночі Гарлема Harlem Nights Вернест "Шустрик" Браун
1990 ф Інші сорок вісім годин Another 48 Hrs. Реджі Хеммонд
1992 ф Бумеранг Boomerang Маркус Грехем
1992 ф Високоповажний джентльмен Distinguished Gentleman Томас Джефферсон
1994 ф Поліцейський з Беверлі-Хіллз 3 Beverly Hills Cop III Аксель Фоулі
1995 ф Вампір в Брукліні Vampire in Brooklyn Максимиллиан / проповідник Полі / Гвідо
1996 ф Божевільний професор Nutty Professor Шерман кламп / Бадді Лав
1997 ф Міська поліція Metro інспектор Скотт Ропер
1998 ф Доктор Дуліттл Doctor Dolittle доктор Джон Дуліттл
1998 ф Святоша Holy Man Джи
1998 мф Мулан Mulan дракончик Мушу
1999 ф Довічно! Life Рей Гібсон
1999 ф Кльовий хлопець Bowfinger Кіт Ремсі / Джефферсон Ремсі
2000 ф Божевільний професор 2: Сім'я клампів Nutty Professor II: The Klumps Шерман кламп / Бадді Лав
2001 мф Шрек Shrek Осел
2001 ф Доктор Дуліттл 2 Dr. Dolittle 2 доктор Джон Дуліттл
2002 ф Обдурити всіх I Spy Келлі Робінсон
2002 ф Шоу починається Showtime офіцер Трей Селларс
2002 ф Пригоди Плуто Неша Adventures of Pluto Nash Плуто Неш
2003 ф Особняк з привидами Haunted Mansion Джим Еверс
2003 ф Черговий тато Daddy Day Care Чарлі Хінтон
2004 мф Шрек 2 Shrek 2 Осел
2006 ф Дівчата мрії Dreamgirls Джеймс "Грім" Ерлі
2007 ф Прийоми Норбіта Norbit Норбіт / роздоріжжя / містер Вонг
2007 мф Шрек Третій Shrek the Third Осел
2008 ф Знайомтеся: Дейв Meet Dave Дейв / Капітан
2009 ф Уяви собі Imagine That Еван Деніелсон
2010 мф Шрек назавжди Shrek Forever After Осел
2011 ф Як вкрасти хмарочос [23] Tower Heist Слайд
2012 ф Тисяча слів [24] A Thousand Words Джек МакКолл
2014 ф Поліцейський з Беверлі-Хіллз 4 [25] Beverly Hills Cop IV Аксель Фоулі

5. Дискографія

5.1. Студійні альбоми

Рік Інформація Позиції в чартах
US
[26]
US R & B
[27]
1982 Eddie Murphy
  • Випущений: 1982
  • Лейбл: CBS Records
97 -
1983 Comedian
  • Випущений: 1983
  • Лейбл: CBS Records
35 10
1985 How Could It Be
  • Випущений: 1985
  • Лейбл: CBS Records
26 17
1989 So Happy
  • Випущений: 1989
  • Лейбл: CBS Records
70 22
1993 Love's Alright - 80
"-" Означає, що реліз не потрапив в чарт країни або не був виданий.

5.2. Збірники

Рік Інформація
1997 Greatest Comedy Hits
1998 All I Fuckin 'Know
  • Випущений: 28 квітня 1998
  • Лейбл: Sony BMG

6. Нагороди та номінації

Премія Рік Категорія Робота Результат
Оскар 2007 Краща чоловіча роль другого плану Дівчата мрії Номінація
Енні 1999 Outstanding Individual Achievement for Voice Acting in an Animated Television Production The PJs Номінація
2001 Outstanding Individual Achievement for Voice Acting by a Male Performer in an Animated Feature Production Шрек Перемога
2008 Best Voice Acting in an Animated Television Production Шрек-Мороз, Зелений ніс Номінація
BAFTA 2002 Краща чоловіча роль другого плану Шрек Номінація
Black Reel Awards 2000 Best Actor in a Motion Picture Кльовий хлопець Номінація
2002 Actor in a Supporting Role Шрек Номінація
2007 Дівчата мрії Номінація
Broadcast Film Critics Association Awards 2007 Кращий актор другого плану Дівчата мрії Перемога
Central Ohio Film Critics Association 2007 Кращий актор другого плану Дівчата мрії Перемога
Асоціація кінокритиків Чикаго 2007 Кращий актор другого плану Дівчата мрії Номінація
Еммі 1983 Outstanding Supporting Actor in a Comedy, Variety or Music Series Суботнім вечором в прямому ефірі Номінація
1984 Outstanding Individual Performance in a Variety or Music Program Суботнім вечором в прямому ефірі Номінація
Outstanding Writing for a Variety or Music Program Суботнім вечором в прямому ефірі Номінація
1999 Outstanding Animated Program - Less Than One Hour The PJs
"He's Gotta Have It"
Номінація
Золотий глобус 1983 Кращий акторський дебют у чоловічій ролі Сорок 8:00 Номінація
1984 Краща чоловіча роль (комедія або мюзикл) Помінятися місцями
1997 Краща чоловіча роль (комедія або мюзикл) Божевільний професор
1985 Краща чоловіча роль (комедія або мюзикл) Поліцейський з Беверлі-Хіллз
2007 Краща чоловіча роль другого плану (кінофільм) Дівчата мрії Перемога
Kids 'Choice Awards 2005 Best Voice from an Animated Film Шрек 2 Номінація
2008 Best Voice from an Animated Film Шрек Третій Перемога
2011 Best Voice from an Animated Film Шрек назавжди Перемога
NAACP Image Award 1997 Outstanding Lead Actor in a Motion Picture Божевільний професор Номінація
2007 Actor in a Supporting Role Дівчата мрії Номінація
National Society of Film Critics Awards 1997 Кращий актор Божевільний професор Перемога
Online Film Critics Society Awards 2007 Кращий актор другого плану Дівчата мрії Номінація
Супутникова нагорода 1996 Кращий актор - комедія або мюзикл Божевільний професор Номінація
2001 Божевільний професор 2: Сім'я клампів
Сатурн 1997 Кращий кіноактор Божевільний професор Перемога
2002 Кращий кіноактор другого плану Шрек Номінація
Премія Гільдії кіноакторів США 2007 Краща чоловіча роль другого плану Дівчата мрії Перемога
Кращий акторський склад в ігровому кіно Номінація

Примітки

  1. Обрано ведучий 84-й церемонії вручення "Оскарів" - lenta.ru/news/2011/09/06/host /
  2. Eddie Murphy to Host 84th Academy Awards - www.oscars.org/press/pressreleases/2011/20110906.html, Academy of Motion Picture Arts and Sciences (6 вересня 2011).
  3. The Mud Doctor: Eddie Murphy to Host Oscars - themuddoctor.blogspot.com/2011/09/eddie-murphy-to-host-oscars.html. Themuddoctor.blogspot.com (7 вересня 2011). Статичний - www.webcitation.org/65dfctA9K з першоджерела 22 лютого 2012.
  4. Eddie Murphy Exits as Host of 84th Academy Awards - www.oscars.org/press/pressreleases/2011/20111109.html
  5. Провідним 84-й церемонії "Оскар" буде Біллі Кристал - lenta.ru/news/2011/11/11/crystal /
  6. Lovece, Frank. "'Beverly Hills Cop 3 - Eddie Murphy Is Back" - news.google.com / newspapers? id = JtAEAAAAIBAJ & sjid = SzoDAAAAIBAJ & pg = 6872,5299502, Calhoun Times (1 червня 1994). Перевірено 8 червня 2009.
  7. Eddie Murphy: The Dreamgirls Interview - www.dallasblack.com / site.aspx / entertainment / eddiemurphyinterviewdreamgirls. DallasBlack.com.
  8. Eddie Murphy Biography (1961 -) - www.filmreference.com/film/23/Eddie-Murphy.html. Filmreference.com.
  9. З інтерв'ю з Inside the Actors Studio
  10. Eddie Murphy Biography - Yahoo! Movies - movies.yahoo.com/movie/contributor/1800011536/bio
  11. 1 2 Eddie Murphy photo gallery, biography, pics, pictures, interviews, news - biography-eddie-murphy.blogspot.com/2009_09_01_archive.html. (Недоступна посилання)
  12. 1 2 Eddie Murphy - www.nndb.com/people/544/000022478/. Статичний - www.webcitation.org/65dfdUis0 з першоджерела 22 лютого 2012.
  13. Eddie Murphy and wife divorce after 12 years - www.hellomagazine.com/film/2005/08/08/eddiemurphy/. Hello! Magazine (August 8, 2005). Статичний - www.webcitation.org/65dfe2tlW з першоджерела 22 лютого 2012.
  14. Eddie Murphy and Nicole Mitchell Marriage - marriage.about.com/od/entertainmen1/p/eddiemurphy.htm. About.com. Статичний - www.webcitation.org/65dfejIlG з першоджерела 22 лютого 2012.
  15. Mel B Says DNA Proves Eddie Murphy Fathered Her Baby - www.people.com/people/article/0,, 20043487,00. html. People Magazine. Статичний - www.webcitation.org/65dffEAH6 з першоджерела 22 лютого 2012.
  16. Mel B writes song about Eddie Murphy - www.digitalspy.co.uk/music/a101281/mel-b-writes-song-about-eddie-murphy.html. Digital Spy (June 17, 2008). Статичний - www.webcitation.org/65dffuDgw з першоджерела 22 лютого 2012.
  17. Eddie Murphy hasn't had a drink in 18 years - www.azcentral.com/ent/celeb/articles/2011/11/03/20111103eddie-murphy-hasnt-had-drink-18-years.html. AZCentral.com (November 3, 2011). Статичний - www.webcitation.org/65dfgzGNc з першоджерела 22 лютого 2012.
  18. Eddie Murphy and Tracey Edmonds Marry - Weddings, Eddie Murphy: People.com - www.people.com/people/article/0,, 20168679,00. html
  19. Eddie Murphy, Tracey Edmonds break up: Couple held non-binding wedding ceremony in Bora Bora on New Year's Day]. Access Hollywood via MSNBC (January 16, 2008). Статичний - www.webcitation.org/65dfiSKnR з першоджерела 22 лютого 2012.
  20. McDougal, Dennis. The Mavens Speak - www.nytimes.com/2006/08/09/movies/09cris.html?_r=1&n=Top/Reference/Times Topics / People / G / Gibson, Mel & oref = slogin, The New York Times (August 9, 2006).
  21. Owen Wilson Sits Out 'Drillbit Taylor' Promotion - articles.latimes.com/2008/mar/20/entertainment/et-word20, The Los Angeles Times (March 20, 2008).
  22. Eddie Murphy's Charity Work - www.looktothestars.org/celebrity/194-eddie-murphy. Looktothestars.org. Статичний - www.webcitation.org/65dfjMx9Y з першоджерела 22 лютого 2012.
  23. 'Tower Heist' continues filming at Trump International Hotel & Tower - www.webcitation.org/65dfkjfgt з першоджерела 22 лютого 2012.
  24. Едді Мерфі може знову знятися з промовистими тваринам - www.kinopoisk.ru/level/2/news/1087994/
  25. McNary, Dave; McClintock, Pamela Murphy Back For More 'Beverly Hills Cop' - www.variety.com/article/VR1117954765.html?categoryid=13&cs=1. Variety (November 29, 2006). Статичний - www.webcitation.org/65dfm12Tx з першоджерела 22 лютого 2012.
  26. Eddie Murphy Album & Song Chart History - Billboard 200 - www.billboard.com/ # / artist/eddie-murphy/chart-history/1173? f = 305 & g = Albums. Billboard.
  27. Eddie Murphy Album & Song Chart History - R & B / Hip-Hop Albums - www.billboard.com/ # / artist/eddie-murphy/chart-history/1173? f = 333 & g = Albums. Billboard.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Мерфі, Майкл
Мерфі, Бріттані
Мерфі, Пат
Мерфі, Рон
Грем Мерфі
Закон Мерфі
Келверт, Едді
Меркс, Едді
Герреро, Едді
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru