Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Минь


Минь

План:


Введення

Минь, або звичайний минь [2] ( лат. Lota lota ) - Єдина виключно прісноводна риба загону тріскових (Gadiformes). Має промислову цінність.


1. Класифікація

Минь є єдиним видом в роді мині Lota Oken, 1817 , Єдиному роді сімейства Налімова Lotinae Jordan ET Evermann, 1898 . У деяких класифікаціях [3] Lotinae - підродина тріскових.

Одні дослідники вважають вид монотіпіческім, інші виділяють 2-3 підвиди:

  1. Lota lota lota ( Linnaeus, 1758) - Звичайний минь, що мешкає в Європі і Азії до Лени [4];
  2. Lota lota leptura (Hubbs et Schultz, 1941) - Тонкохвості минь, чий ареал включає Сибір від р. Кара до Берингової протоки, арктичне узбережжя Аляски на схід до р.. Маккензі [5];
  3. Lota lota maculosa ( Lesueur, 1817) - Підвид, що мешкає в Північній Америці [6].

2. Опис

Тіло подовжене, невисоке, округле в передній частині і сильно стисле з боків - в задній. Голова сплощена, її довжина перевищує максимальну висоту тіла. Очей маленький. Рот великий, напівнижній, нижня щелепа коротше верхньої. На щелепах і голівці сошника є дрібні щетінковідние зуби, але на небі їх немає. На підборідді є один непарний вусик (составлющіе 20-30% довжини голови) і пара вусиків на верхній щелепі [7] [4].

Забарвлення тіла миня залежить від характеру грунту, прозорість і освітленості води, а також від віку риби, тому вона досить різноманітна: частіше темно-бура або червонувато-сіра, світлішає з віком. На боках тіла і непарних плавцях є великі світлі плями. Форма і розмір плям можуть варіюватися. Черево і плавники світлі [4] [7].

Спинних плавців два: перший з них короткий, другий - довгий. Анальний також довгий. Разом з другим спинним вони впритул підходять до хвостовому, але не з'єднуються з ним. Грудні плавці округлі. Черевні розташовані на горлі, попереду грудних. Другий промінь черевного плавника витягнуть в довгу нитку, забезпечену чутливими клітинами, як на Усик. Хвостовий плавець округлий. Луска циклоїдна, дуже дрібна, повністю покриває все тіло і частину голови зверху до ніздрів і зябрової кришки. Бічна лінія повна до початку хвостового стебла, далі до хвоста може перериватися [4] [7].

Довжина тіла може доходити до 120 см. У різних водоймах лінійний ріст відбувається неоднаково. Так, найкращими показниками росту і маси тіла характеризується минь Обського басейну, близький до нього за темпами лінійного росту минь Вілюя. Найбільш великі особини - до 18 кг відзначені в річці Лена [8].


3. Життєвий цикл

Минь більш активний у холодній воді. Нерест відбувається взимку в грудні-лютому, найбільш вдалий лов - при перших заморозках від заходу до світанку. Живиться безхребетними і дрібною рибою. Може поїдати розкладаються тварин [9]. Ловиться на жерлиці, особливо любить йоржів. Існують як осілі (мешкають в озерах і невеликих річках), так і напівпрохідні форми (наприклад минь річки Обі).

Осілі форми, як правило, дрібні і тугорослими.

Напівпрохідні форми здійснюють тривалі міграції (понад тисячу кілометрів на рік). Мають більші розміри (часто більше метра в довжину, вага більше 5-6 кг і вік до 15-24 років). Самки нерестяться не щорічно, пропускаючи один-два сезони для відновлення енергетичних запасів організму. Велика частина самців нереститься щороку.


4. Поширення

Має циркумполярної поширення. Зазвичай зустрічається в річках, що впадають в Північний Льодовитий океан [8].

4.1. Західна Європа і Британські острови

На території Британських островів останки миня фіксуються повсюдно, проте на даний момент у водоймах минь більше не зустрічається. Остання піймання цього виду була зареєстрована 14 вересня 1969 в пониззі річки Грейт-Уз. Аналогічна ситуація склалася в Бельгії, де цей вид був знищений у 1970-х і підлягає відновленню. У деяких районах Німеччини минь також був винищений, однак все ще зустрічається в річках Дунай, Рур, Ельба, Одер і Рейн, а також в Боденському озері. Програми по реінтродукції миня ведуться в Німеччині та Великобританії [6].

В Нідерландах минь також знаходиться під загрозою зникнення і чисельність його популяцій, ймовірно, знижується. Зрідка особини зустрічаються в річках Бісбосхе (Англ.) рос. , Волкераке і Краммере, в озерах Ейсселмер і Кетелмер. Під Франції та Австрії минь вважається вразливим видом, а його популяції зосереджені в Сені, Луарі, Роні, Маасі, Мозелі та деяких високогірних озерах. Також минь зустрічається в деяких озерах і річках Швейцарії, де його популяції цілком стабільні [6]. В Італії минь мешкає в басейні річки За [4].


4.2. Північна Європа, Скандинавія та країни Балтики

Минь звичайний в водоймах Фінляндії, Швеції, Норвегії, Естонії та Литви. У водоймах Фінляндії відзначається зниження чисельності популяцій, пов'язане із забрудненням водойм проживання, зокрема їх евтрофікацією. Причинами скорочення чисельності миня в водоймах Швеції є їх забруднення та закислення, а також поява в них чужорідних видів, які витісняють аборигенні [6].


4.3. Східна Європа

Основна частина запасів миня Словенії зосереджена в річках Дунай, Драва і озері Церкніца; в Чехії - в річках Морава і Огрже. Забруднення і зарегулювання рік створює загальну для країн Східної Європи проблему зниження чисельності миня. Так, в Словенії вилов миня заборонений, в Болгарії йому присвоєно статус рідкісного виду, в Угорщини - уразливого; в Польщі чисельність миня також скорочується [6].


4.4. Російська Федерація

На території Росії минь поширений повсюдно у водоймах арктичної і помірної зон, в басейнах Балтійського, Білого, Чорного і Каспійського морів і в басейнах усіх сибірських річок від Обі до Анадиря на всьому їх протязі. Північною межею ареалу миня служить ледовітоморское узбережжі: зустрічається на півострові Ямал (крім самих північних річок), на Таймирі (басейн річок Пясина і Хатанга, озеро Таймир), на Новосибірських островах. В Об-іртишських басейні поширений від верховий (озера Телецьке і Зайсан) до Обської губи. В озері Байкал і басейні Єнісею повсеместен. У басейні Селенгі спускається на південь до Монголії (озера Хубсугул і Буйр-Нур, верхів'я річок Онон, Керулен і Халкін-Гол). Зустрічається у всьому басейні Амура, а також у верхів'ях річки Ялу (басейн Жовтого моря). Крім того поширений на Сахаліні і Шантарські островах. Виходить у опріснені ділянки морів з солоністю до 12 [4].


5. Минь в культурі

У Чехова є оповідання "Минь".

Примітки

  1. "Хребетні тварини Росії": минь - www.sevin.ru/vertebrates/index.html?Fishes/201.html
  2. Решетніков Ю.С., Котляр А.Н., Расс Т.С., Шатуновський М.І. Пятіязичний словник назв тварин. Риби. Латинський-російська-англійська-німецька-французька. - М .: Російська мова, 1989. - С. 196. - 845 с. - ISBN 5-200-00237-0
  3. наприклад, за даними ITIS
  4. 1 2 3 4 5 6 Атлас прісноводних риб Росії. Т. 2 / Под ред. Ю.С. Решетнікова. - М.: Наука, 2002. - 253 с.
  5. Черешнєв І.А. Прісноводні риби Чукотки. - Магадан: ПСНЦ ДВО РАН, 2008. - 324 с.
  6. 1 2 3 4 5 MA Stapanian, VL Paragamian, CP Madenjian, JR Jackson, J. Lappalainen. Worldwide status of burbot and conservation measures / Fish and Fisheries. 2009
  7. 1 2 3 Вишегородцев А.А. Риби Єнісею: довідник. - Новосибірськ: Наука. Сибірська видавнича фірма РАН, 2000. - 188 с.
  8. 1 2 Промислові риби Росії. Т.1 / за ред. О.Ф. Гриценко, О.М. Котляра, Б.В. Котенєва. - М.: изд-во ВНІРО. 2006. - 656 с.
  9. Всі способи лову миня - www.fishfilm.ru/4224-vse-sposoby-lovli-nalima.html

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru