Могилевський, Анатолій Ісаакович

Могилевський Анатолій Ісаакович (нар. 31 жовтня 1943 , Улан-Батор, Монголія) - російський і американський естрадний співак.


1. Біографія

Анатолій Ісаакович Могилевський народився в 1943 в Монголії, де його мати, Марія Лазарівна Блехман, працювала в радянської військової частини фармацевтом.

Батько, Могилевський Ісаак Ізраїлевич, працював представником Всесоюзної торгової палати. У 1944 матір з дитиною повернулася в Москву, а після розлучення з чоловіком Марія Лазарівна переїжджає із сином у Ригу, де і пройшли дитинство і юність Анатолія.

У 1959 Могилевський надходить у Ризьке музичне училище ім.Язепа Мединя на відділення диригентів-хоровиків. У цьому ж році через поєднання навчання з роботою на різних музичних майданчиках міста він був відрахований.

У 1964 з оркестром "Комбо" проходить прослуховування в Ризькому естрадно-концертному об'єднанні (РЕКО) і відразу отримує направлення на роботу в кращий прибалтійський ресторан "Лідо".

Влітку 1967 під час ризьких гастролей оркестру "ВІО-66" під керуванням Юрія Саульського Анатолій отримав пропозицію приїхати на прослуховування в Москву і в кінці осені 1967 був прийнятий в колектив солістом.

У 1971 став солістом ансамблю "Співаючі серця" ", проте в тому ж році пішов з нього, перейшовши працювати в оркестр під управлінням Олега Лундстрема.

У 1972 почалася кар'єра соліста в знаменитому ВІА " Самоцвіти "під керівництвом Юрія Малікова.

У 1975 в Німеччині "Самоцвіти" записали пісню "Якщо будемо ми вдвох" (на мотив пісні Beatles "Oh! Darling") у виконанні Могилевського. У цьому ж році в Берліні вийшов альбом "Знамениті ансамблі світу", що включав, серед хітів The Beatles, Creedence Clearwater Revival, Shocking Blue і цю пісню [Джерело не вказано 132 дні] .

До кінця 1975 через творчі розбіжності з художнім керівником Юрієм Маліковим майже весь склад музикантів покинув музичний колектив і створив ВІА " Полум'я ".

На початку жовтня 1978 Могилевський емігрував в США і оселився в Нью-Йорку. Відразу вийти на сцену виявилося неможливо; деякий час довелося працювати таксистом.

У 1979 Могилевський записав першу вінілову платівку з піснями Анатолія Дніпрова "Розбите серце". Дебют виявився невдалим: за словами співака, музика в той час купувалася в основному на касетах для прослуховування в автомобілях. Наступні два альбоми створювалися у співавторстві з Михайлом Шуфутинським, де той виступив в якості аранжувальника, клавішника і продюсера.

У 1983 вийшов альбом "У нас в Одесі це не їдять", а ще через рік - "Я Вас люблю, мадам", що завоював успіх. Анатолій співає в кращих російських ресторанах Нью-Йорка; починаються гастролі по всіх країнах світу, де можна зустріти російськомовну публіку.

До кінця 1989 Могилевський збирає групу музикантів і дає їй назву "Amadeus Band". На гітарі грає Ігор Сіверський - неодноразовий переможець фестивалів музики фламенко і акомпаніатор Михайла Шуфутинського, на барабанах - Алан Діаз, працював раніше з Сержіо Мендесом, на клавішах - поляк Анджей Зелінський. Кожна наступна платівка еволюціонує від стандартного емігрантського пісенного набору в бік естрадно-танцювальної музики [Джерело не вказано 319 днів] . Репертуар групи налічує кілька сотень пісень на різних мовах.

У 1990 Могилевський вперше приїжджає з гастролями в Росію. У 1993 відбулося успішне виступу в СКК "Петербурзький", на основі якого був випущений подвійний магнітоальбом "Back to Russia". У наступні роки виходять кілька дисків в Росії. Після кризи 1998 року Анатолій повертається до США і переїжджає з Нью-Йорка в Лос-Анджелес, де починає працювати по вихідних в ресторані "Трійка".

В даний час Анатолій Могилевський активно займається творчістю і гастролями по Росії та країнах колишнього СРСР.

Одружений на Наталії Могилевської; в шлюбі народився син Андрій.


2. Найбільш відомі пісні

  • "Здрастуй, чужа мила"
  • "Гоп-стоп, бабуся здорова!"
  • "Вас чекає Париж"
  • "У нас в Одесі це не їдять"
  • "Як ти там живеш, моя Росія"
  • "У біди очі зелені"
  • "Зачарована, зачарована"
  • "Прохаря"
  • "Твої очі"
  • "Тільки мама"
  • "А мені сьогодні так по кайфу"
  • "Я Вас люблю, мадам"
  • "Зеківські вальс"
  • "П'яна рана"
  • "Чаша гіркоти"
  • "Життя моє"
  • "Українка"
  • "Єврейське містечко"
  • "Рижанин"
  • "Ниткою дорогоцінної"
  • "Пересилочкі"

3. Дискографія

  • 1979 - "Розбите серце".
  • 1983 - "У нас в Одесі це не їдять".
  • 1984 - "Я Вас люблю, мадам".
  • 1986 - "Я живу в Америці".
  • 1987 - "Листи".
  • 1988 - "Музей любові моєї".
  • 1989 - "Незнайомка".
  • 1992 - "All around the world" і "Back to Russia" (подвійний альбом).
  • 1994 - "А мені сьогодні так по кайфу".
  • 1997 - "Між пеклом і раєм".
  • 2000 - "Перелітна птиця".
  • 2003 - "Золота осінь" (подвійний альбом).
  • 2006 - "Grand collection".
  • 2009 - "П'яна рана".
  • 2009 - "Життя моє".

3.1. DVD-альбоми

4. Нагороди та звання

  • 2010 - "Зірка російської еміграції".
  • 2011 - почесне звання "Маестро шансону".
  • Включено в каталог "Відомі артисти еміграції з різних країн світу", складений письменником Дж. Сільверманом ( англ. J. Silverman ).