Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Могильник (птах)


Могильник (птах)

План:


Введення

Могильник [1] ( лат. Aquila heliaca ) - орел, велика хижа птах родини яструбиних. Гніздиться в степовій і лісостеповій смузі Євразії на схід до Байкалу і центральних районів Китаю. Населяє відкриті простори з острівцями лісу або окремо стоять високими деревами. Полює на середнього розміру дичину - ховрахів, піщанок, бабаків, невеликих зайців, деяких дрібних птахів.

Популяція з Піренейського півострова, яку раніше традиційно розглядали в якості одного з підвидів могильника, в даний час зазвичай виділяється в самостійний вид іспанський могильник (Aquila adalberti). [2] Має схожість з беркутом, відрізняючись від нього меншими розмірами, більш темною загальної забарвленням оперення і світлою, жовтуватого кольору головою.

На початку XIX століття могильника в Росії називали просто "орлом". Назва "могильник", на думку російського письменника і орнітолога Л. Л. Семаго, швидше за все з'явилося пізніше, коли вітчизняні натуралісти досліджували природу Пріаралья та інших районів Казахстану, і часто зустрічали цього орла, що сидять на деревах біля кам'яних або саманних мавзолеїв. Назва міцно закріпилося за птахом, хоча в останні роки частина фахівців виступає за те, щоб дати увазі більш милозвучне ім'я - наприклад, сонячний або імператорський орел (перше є перекладом наукового латинської назви, друге використовується в багатьох європейських мовах). [3]


1. Опис

1.1. Зовнішній вигляд

Велика хижий птах з довгими широкими крилами і досить довгим, прямим хвостом. Довжина 72-84 см, розмах крил 180-215 см, вага 2,4-4,5 кг. [4] Найчастіше могильника порівнюють з беркутом, оскільки обидві птахи мають близьку спорідненість і схожість один з одним, а їх ареали перетинаються. Могильник трохи менше, має більш короткий і вузький хвіст (у беркута хвіст клиновидний, віялом), і темно-бурий, майже чорний окрас оперення більшої частини тіла - в цілому більш темний, ніж у беркута. Однак якщо в останнього подовжені пір'я на зашейке ржавчатого-жовті, то у могильника помітно світліші - солом'яні. Крім того, на плечах часто можуть бути розвинені білі плями - " еполети ".

У дорослих птахів обох статей першорядні махові зверху чорні, знизу темно-бурі з розмитим сірим смугастим малюнком на підставах внутрішніх опахал. Другорядні зверху темно-бурі, знизу від сірувато-бурого до чорно-бурого, також з неяскраво вираженою смугастістю. Кроющие крила знизу на тлі махових виглядають значно більш темними, буро-чорними. Хвіст має мармуровий малюнок, що поєднує в собі чорні і сірі тони. Остаточний дорослий наряд могильники набувають тільки до віку 6-7 років. [5] Однорічні птахи дуже світлі - здебільшого світло-охристі з темними поздовжніми штрихами і темно-бурими маховими. У наступні роки оперення все більше темніє, поки охристі тони не зникають повністю. Іспанська могильник, залежно від класифікації вид або підвид, відрізняється більш рудим і без штрихів оперенням у молодих і напівдорослий птахів, і білою облямівкою по передньому краю крила у дорослих.

Радужина горіхово-бура або жовта або, у молодих сірувата, дзьоб синювато-рогової в основі і чорний на вершині. Восковица, розріз рота і ноги жовті, кігті синювато-чорні [6] [5] [7] У польоті пір'я на кінцях крил розставлені пальцеподібні, політ птаха ширяючий, повільний.


1.2. Голос

Досить голосиста птах, особливо в порівнянні з беркутом і кафрські орлом; найбільш шумно поводиться на початку сезону розмноження. Голос більш глибокий і грубий, ніж у беркута. Основний крик - швидка низка каркаючим звуків "крав-крав-крав ..." або "каав-каав-каав ...", зазвичай складається з 8-10 складів і віддалено нагадує собачий гавкіт. Це крик добре чути на відстані 0,5-1 км. [8] Виявивши на своїй ділянці стороннього хижака, який сидить на гнізді могильник може видати м'який застережливий крик "ко-гок к.. к.. до" або грубий каркаючим крик, що нагадують звуки ворона. [7]


2. Поширення

2.1. Гніздовий ареал

Рідкісна, нечисленна птах. Гніздиться в пустельній, степовій, лісостеповій і по південному краю лісової зони Євразії від Австрії, Словаччини та Сербії на схід до Баргузинской долини, середньої частини Вітімське плоскогір'я і долини нижнього Онона. [9] [10] Загальна популяція Європи налічує не більше 950 пар, причому більше половини з них, від 430 до 680 пар (дані 2001 р) гніздиться на південно-заході Росії. Більше десяти пар зазначено в Болгарії, Угорщини, Грузії, Македонії, Словаччини та Україна, ще в ряді центрально-і східноєвропейських країн гніздяться лише одиниці. [9] В Азії за межами Росії гніздиться в Малої і Середньої Азії, Закавказзі, Казахстані, Ірані, можливо Афганістані, північно-західній Індії та північної Монголії. [10]

У європейській частині Росії гніздиться на південь від долин річок Воронеж ( Липецька область), Цна ( Тамбовська область), П'яна ( Нижегородська область), низин Сури ( Чувашія), району Казані, південної краю Пермської області та півдня Свердловської області. На схід північна межа ареалу проходить по північному Казахстану, знову возращаясь в межі Росії на півдні Середнього Сибіру, ​​де населяє степові і лісостепові райони Красноярського краю на схід до північних відрогів Саян південніше районів Ачинська і Красноярська. Найбільш східні, ізольовані ділянки гніздівель відзначені в Прибайкалля ( Усть-Ординський Бурятський округ і прилеглі території Іркутської області та Бурятії) і Забайкаллі ( Даурія). [11] [3]


2.2. Міграції

В залежності від району проживання перелітний або частково перелітний вид. Дорослі птахи з Центральної Європи, Балканського півострова, Малої Азії і Кавказу ведуть осілий спосіб життя, тоді як молоді мігрують на південь. [12] У більш східних популяціях частина птахів також залишається в межах гніздового ареалу, але концентрується в південній його частині. [9] Решта переміщуються значно південніше - в Туреччину, в Ізраїль, Іран, Ірак, Єгипту, Саудівську Аравію, Пакистан, Індію, Лаос і В'єтнам. [13] В Африці окремі особини досягають Кенію. Молоді птахи першими ще в серпні залишають гніздування і, як правило, зимують в більш низьких широтах. Основна маса відлітає на південь з середини вересня до кінця жовтня і повертається в першій половині квітня. [6] [9]


2.3. Місцеперебування

Спочатку птах виключно рівнинних ландшафтів, у багатьох районах в результаті переслідування і культивації земель була витіснена в гори - місця, більш типові для більшого беркута. [12] Основні гніздові місця проживання - степи, лісостепу, напівпустелі, але не повністю відкриті, як у степового орла, а з окремо стоять високими деревами або острівцями лісу. В Центральної та Східній Європі гніздиться в гірських лісах поблизу відкритих просторів на висоті до 1000 м над рівнем моря, а також в степових і використовуваних в сільському господарстві ділянках з присутністю високих дерев або опор ліній електропередач. [12] У басейнах Дніпра і Дона населяє лісові галявини, старі вирубки, гару. [11] У Передкавказзя і Поволжя селиться в степових і напівпустельних ландшафтах, а також в лісах, де віддає перевагу місцям зі зниженим рельєфом - долинах річок, балках, річищ. Більш східні популяції вибирають традиційні лісостепові, степові і напівпустельні ландшафти з деревною рослинністю, іноді використовуються в сільському господарстві. На зимівлях вибирає аналогічні біотопи, однак більше пов'язані з водоймами. [11] [12]


3. Розмноження

Гніздо могильника в долині річки Алазані (східна Грузія)

Остаточний дорослий пір'яний наряд могильники набувають тільки на п'ятому чи шостому році життя, тоді ж в більшості випадків і приступають до розмноження. [9] Ці орли завжди, навіть на зимівлях, тримаються парами, які зберігаються протягом життя. Шлюбне токування самців починається на півдні Європи в березні, на території колишнього СРСР в кінці березня - квітні. [7] У цей період птахи поводяться дуже шумно, в ширяючим польоті облітаючи територію і видаючи гучні крики. Нерідко самці, а іноді і самки, здійснюють хвилеподібні, так звані "гірляндовие" віражі, коли ширяння раптово змінюється майже прямовисних пікіруванням з наполовину складеними крилами і потім таким же вертикальним злетом на колишню висоту. Чергування падінь і підйомів може багаторазово повторюватися, створюючи відчуття катання на американських гірках, при цьому самці видають гучні гортанні крики. Зрідка самки супроводжують самців в цьому "спектаклі", проте роблять це мовчки і менш енергійно. [8]

Один і той же гніздовий ділянка використовується постійно багато років. [6] Пара орлів найчастіше влаштовує гнізда на дереві на висоті 10-25 м над землею. При їх відсутності може розташувати гніздо серед гілок низкорастущие чагарнику, такого як карагана, або дуже рідко на невеликий скелі. [7] Віддає перевагу сосні, модрині, тополі, березі, рідше гніздиться на дубі, вільхи або осиці. На відміну від беркута, у якого гніздо зазвичай знаходиться в середній частині крони, могильник найчастіше вибирає верхню її частину, майже вершину. Тільки в районах з сильними вітрами (наприклад, в Минусинская улоговині на півдні Сибіру) або там, де могильники влаштувалися відносно недавно (як на Південному Уралі), гніздо може бути розташоване в середній частині крони - в розвилці стовбура або на відгалуженні товстої бічної гілки. [14] Гнізда, число яких на ділянці може досягати двох або трьох, будують обидва члени пари, проте здебільшого самка. Гнізда використовуються поперемінно в різні роки; на думку ряду фахівців, це зменшує кількість селяться в них паразитів - пташиних бліх, пухоедов і мошок. [3] Гніздо досить велике (хоча і менше, ніж у беркута) і складається з великої кількості товстих сучків і гілок. Лоток - невелике заглиблення в центрі гнізда - вистилається дрібними хвойними гілками, корою, кінським гноєм, меншою мірою сухою травою, шерстю і різноманітним антропогенним сміттям. Гніздяться в лісі птахи додають в гніздо молоді зелені гілки - якість, більш характерне для беркута. Діаметр щойно збудованого гнізда в середньому становить 120-150 см, висота 60-70 см. У наступні роки гніздо помітно збільшується в розмірах, досягаючи принаймні 180-240 см в діаметрі і 180 см висоти. [7] В основі старого гнізда часто селяться інші, більш дрібні птахи - так, на сході ареалу в майже кожному з них відзначені поселення польового горобця, а також нерідкі гнізда даурской галки або білої плиски. У поки ще порожньому гнізді можуть оселитися балобани, при цьому ці соколи ведуть себе досить агресивно по відношенню до більш великим орлам, виганяючи їх із власного гнізда. [3]

Кладка один раз на рік, складається з 1-3 (найчастіше 2) яєць, відкладених з інтервалом в 2-3 дня. В залежності від району проживання це відбувається в період з кінця березня по кінець квітня або навіть початок травня. [9] [14] Шкаралупа яєць матова, грубозернисті; на білувато тлі видно кілька сірих, фіолетових або темно-бурих крапками. Розміри яєць (63-83) х (53-63) мм. [7] У випадку втрати первісної кладки самка може відкласти повторно, але вже на новому гнізді. Насиживание починається з першого яйця і триває близько 43 днів. [6] [9] [7] Насиджують обидва члени пари, хоча більшу частину часу в гнізді проводить самка. Пташенята, вкриті білим пухом, з'являються асинхронно в тому ж порядку, що і були відкладені яйця. Перший тиждень самка проводить в гнізді, обігріваючи виводок, в той час як самець полює і приносить здобич. Іноді молодший пташеня гине, не витримуючи конкуренції з більш старшим і великим братом чи сестрою, проте не так часто, як у беркута або великого подорлика. [6] [3] Приблизно у віці двох тижнів у пташенят починають з'являтися перші ознаки оперення, через 35-40 днів неоперене залишаються тільки голова і шия, а через 65-77 днів пташенята піднімаються на крило. [6] [9 ] Покинувши гніздо, пташенята ще деякий час повертаються до нього, після чого остаточно розсіюються і відлітають на першу зимівлю.


4. Харчування

Полює головним чином на дрібних і середнього розміру ссавців - ховрахів, польових мишей, хом'яків, водяних полівок, молодих зайців і бабаків, а також тетерячих і Вранова птахів. [7] [13] Істотну роль в раціоні грає падаль - особливо ранньою весною, коли гризуни ще знаходяться в сплячці, а птахи не повернулися з зимівель. В цей період орли спеціально облітають місця, де можуть перебувати занепалі за зиму тварини. Туша вівці, копитного тварини або навіть собаки можуть забезпечити птахів їжею на кілька днів. [3] У окремих випадках вживає в їжу жаб і черепах. [9]

Здобич, як правило, вистачає з поверхні землі, а у випадку з птахами іноді на зльоті. У пошуках їжі подовгу парить високо в небі або чатує, сидячи на підвищенні.


5. Статус і лімітуючі фактори

У Міжнародній Червоній книзі могильник має статус вразливого виду (категорія VU) з можливим скороченням чисельності. Основні причини деградації - втрата місць, придатних для гніздування, внаслідок господарської діяльності людини, масове винищування, загибель на опорах ліній електропередач, розорення гнізд. Крім того, основна кормова база орлів - ховрахи і бабаки - у ряді регіонів зникли, що також позначилося на зменшенні кількості цих птахів. [12] Орел охороняється Червоними книгами Росії (категорія 2), Казахстану і Азербайджану. Він внесений у додаток 1 СІТЕС, додаток 2 Боннської конвенції, додаток 2 Бернської конвенції, а також додатки двосторонніх угод, укладених Росією з Індією та КНДР про охорону мігруючих птахів. [15] З 1990 року в заповіднику Галич Гора створений розплідник по розведенню цього орла.


Примітки

  1. Беме Р. Л., Флінт В. Е. Пятіязичний словник назв тварин. Птахи. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., "РУССО", 1994. - С. 40. - 2030 екз. - ISBN 5-200-00643-0
  2. Aquila heliaca Savigny, 1809 - Могильник - www.sevin.ru/vertebrates/index.html?Birds/154.html. Хребетні тварини Росії. Інститут Северцова. Статичний - www.webcitation.org/65YimewDv з першоджерела 19 лютого 2012.
  3. 1 2 3 4 5 6 В. В. Рябцев. Орли Байкалу - www.baikalfoto.ru/library/books/fold_02/article_08.htm. - Іркутськ: АЕМ "Тальци", 2000.
  4. В. К. рябиця. Птахи Уралу, Приуралля і Західного Сибіру: Довідник-визначник. - Єкатеринбург: Изд-во Уральського університету, 2001. - С. 125-126.
  5. 1 2 Benny Gensbl Collins Birds of Prey. - UK: HarperCollins, 2007. - С. 324-328.
  6. 1 2 3 4 5 6 Г. Дементьєв, Н. Гладков. Птахи Радянського Союзу. - Радянська наука, 1951. - Т. 1.
  7. 1 2 3 4 5 6 7 8 S. Cramp, KEL Simmons Vol. II - Hawks to Bustards / / The Birds of the Western Palearctic. - Oxford University Press, 1980. - 695 с. - ISBN 0-19-857505-X
  8. 1 2 В. П. Бєлік Деякі елементи етології та екології орла-могильника в Східній Європі - ecoclub.nsu.ru/raptors/publicat/aquila_hel/belik3.shtm. Новосибірський державний університет. Статичний - www.webcitation.org/65q5lnDLI з першоджерела 1 березня 2012.
  9. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Benny Gensbl Collins Birds of Prey. - UK: HarperCollins, 2007. - С. 148-151.
  10. 1 2 Л. С. Степанян. Конспект орнітологічної фауни Росії і суміжних територій. - Москва: Академкнига, 2003. - С. 98.
  11. 1 2 3 В. П. Бєлік, В. М. Галушина Популяційна структура ареалу орла-могильника в Північній Євразії - www.nsu.ru/community/nature/raptors/publicat/aquila_hel/belik4.shtm. Новосибірський державний університет. Статичний - www.webcitation.org/65q5kbu7K з першоджерела 1 березня 2012.
  12. 1 2 3 4 5 Eastern Imperial Eagle Aquila heliaca - www.birdlife.org/datazone/species/index.html?action=SpcHTMDetails.asp&sid=3535&m=0. BirdLife International. Статичний - www.webcitation.org/65q5l8d3u з першоджерела 1 березня 2012.
  13. 1 2 JM Thiollay. Family Accipitridae (Hawks and Eagles) in del Hoyo, J., Elliott, A., & Sargatal, J., eds. Vol. 2 New World Vultures to Guineafowl. / / Handbook of the birds of the world. - Barcelona: Lynx Edicions, 1994.
  14. 1 2 І. Карякін Могильник (Aquila heliaca) - ecoclub.nsu.ru / raptors / species / aquila_hel.shtm. Видові нариси. Сервер екологічних організацій Південного Сибіру. Статичний - www.webcitation.org/65q5mTm6t з першоджерела 1 березня 2012.
  15. Могильник Aquila heliaca - www.biodat.ru/db/rb/rb.php?src=1&vid=282. Червона книга Росії. BioDat. Статичний - www.webcitation.org/65q5nS1pE з першоджерела 1 березня 2012.

Література

  • S. Cramp, KEL Simmons Vol. II - Hawks to Bustards / / The Birds of the Western Palearctic. - Oxford University Press, 1980. - 695 с. - ISBN 0-19-857505-X (Англ.)
  • Benny Gensbl Collins Birds of Prey. - UK: HarperCollins, 2007. - 416 с. - ISBN 0007248148 (Англ.)
  • JM Thiollay. Family Accipitridae (Hawks and Eagles) in del Hoyo, J., Elliott, A., & Sargatal, J., eds. Vol. 2 New World Vultures to Guineafowl. / / Handbook of the birds of the world. - Barcelona: Lynx Edicions, 1994. - ISBN 84-87334-15-6 (Англ.)
  • Г. Дементьєв, Н. Гладков. Птахи Радянського Союзу. - Радянська наука, 1951. - Т. 1.
  • І. В. Карякін. Пернаті хижаки Уральського регіону. Сокілоподібні (Falconiformes), Совообразние (Strigiformes). - Перм: ЦПІ СОЖ Уралу / СоЕС, 1998. - 483 с. - ISBN 5-88587-091-8
  • В. К. рябиця. Птахи Уралу, Приуралля і Західного Сибіру: Довідник-визначник. - Єкатеринбург: Изд-во Уральського університету, 2001. - 608 с. - ISBN 5-7525-0825-8
  • В. В. Рябцев. Орли Байкалу. - Іркутськ: АЕМ "Тальци", 2000. - 128 с.
  • Л. С. Степанян. Конспект орнітологічної фауни Росії і суміжних територій. - Москва: Академкнига, 2003. - 808 с. - ISBN 5-94628-093-7


Червона книга Росії
популяція скорочується

Пошук - www.sevin.ru / redbooksevin / search_both.html на сайті ІПЕЕ РАН


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Птах
Громова Птах
Птах-секретар
Ківі (птах)
Чечітка (птах)
Райський Птах (сузір'я)
Синій птах (ВІА)
Синій птах (фільм, 1976)
Білий птах з чорною ознакою
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru