Монархіане

Монархіане, монархіанства - богословський постулат в християнстві, що викликав суперечки в ранній Церкви II - III століть. Монархіанства являє собою початкове протягом антітрінітаріанства, що виступало проти вчення Іустина Філософа про божество Ісуса Христа. Існувало в двох основних формах - адопціонізм і модалізмі ( савелліанство).


1. Ранні тринітарний вчення

Християнство, на противагу греко-римському політеїзму і східному дуалізму, як і іудейство, вчило про єдиний початок ( греч. μόνη αρχή ) Всякого буття, про єдність Бога. Перші тріадологіческіе теорії були побудовані апологетами. Завдання цього покоління теологів, очолюваного Іустином Філософом, полягала в тому, щоб не тільки захистити християнство від зводяться на нього звинувачень, але і представити його вчення, як істинно філософське, чисте і піднесене за змістом, божественне за походженням. Згідно цій задачі, апологети не всі пункти християнського віровчення розкривали з однаковою повнотою, виділяючи і роз'яснюючи тільки ті його сторони, за якими воно стикалося з головними запитами філософської думки їх епохи і на цих сторонах показували перевагу його перед людськи навчаннями. Відповідно, побудоване ними вчення про Трійцю розглядало даний предмет не у всьому його обсязі, і питання про Святому Дусі вони значної уваги не приділяли. На перший план вони висувають не троїчність Божества, але Його єдність, захищають і розкривають вчення про Божественну монархії. У загальному вигляді вчення апологетів про Бога і Логосі Його можна представити в наступному вигляді. Істота Боже вони визначають вкрай абстрактно: Бог є незмінний ( греч. ανρεηνος ) І вічно сущий ( греч. ἀεὶ ὄν, ὄντως ὄν ), Невидимий, безпристрасний і незбагненний, пробуває вище небес і нікому не є і не осяжний ( греч. αχώριστος ) Ніяким місцем, ні навіть усім світом. У єдиному Богові існує Логос, яке є розум, або ідея Його. Як розум і думка, Логос не відділимо від Отця і вічно сопрісутствует в Ньому і з Ним, тому що неможливо уявити собі, що Бог в якийсь момент Свого буття був позбавлений розуму.

Ідея Логосу в такому вигляді була введена в грецьку філософію ще Геракліту Ефеської, почасти використовувалася Платоном і стоїками, і знайшла своє найвище розвиток у Філона Олександрійського. Запозичену у Філона ідею Логосу апологети самостійно розвинули в християнському дусі. Вони зробили її центральним пунктом християнської релігії і з цієї точки зору висвітлили всі питання не тільки релігійного характеру, але історико-культурного. У їх поглядах Логос був, з одного боку, прогресивної історичної силою, котра була присутня як в пророках, так і в древніх філософів, а з іншого було пов'язане з вченням про втіленому Христі.

Під II столітті Юстин Філософ в "Розмові з Трифоном юдеянин" говорить, що деякі в його час заперечували особистість Бога-Слова ( греч. λόγος ), Визнаючи його лише силою ( греч. δύναμις ) Отця, яку Батько то проявляє, то повертає в Себе. Тим не менш, наслідком із поглядів було те, що у відношенні до всюдисущих Отець і Син не рівні між Собою: Батько настільки безмежний, що не може бути в будь-якому місці і вигляді, а Логос ж може. Звідси прямо повинно було слідувати вчення про нерівність Отця і Логосу (втілився в Христі) по суті, і якщо самі апологети були далекі від цього висновку, то це було, скоріше, проявом нестачі логічній послідовності з їх боку. Реакцією на це стали різні монархіанскіе течії.


2. Напрямки монархіанства

2.1. Виникнення монархіанства

Запропоновані апологетами і Іринеєм Ліонським відповіді на питання, чий син Ісус Христос, не були задовільні ні з філософськи- логічної, ні з релігійної точок зору. Першою, тому що, приймаючи іпостасно Логосу поряд з Богом в той час, коли слово іпостась дорівнювало за значенням слову "сутність", вона не забезпечувала монотеїзму. Не відповідала вона і інтересам віри, тому що, розуміючи Логосу як знаряддя в справі творення і спокути, вона цим самим поставляла Його нижче Отця і через це применшувала божеське гідність Христа. На думку А. А. Спаського, одночасне виникнення монархіанскіх навчань в різних кінцях Римської імперії стало об'єктивним наслідком розвитку богословської думки кінця II століття.

Ці навчання виникли в двох діаметрально протилежних варіантах, що сходяться тільки в кінцевому виведення - в запереченні ідеї Логосу і пов'язаному з нею вченні про Трійцю. Відомостей про походження монархіанскіх навчань збереглося дуже мало, щоб можна було простежити їхнє виникнення і розвиток. У кінці II століття обидві вони, вже цілком сформовані, з'являються в Римі, і починають між собою боротьбу.


2.2. Адопціоністи

Одним з двох основних течій монархіанства були дінамісти, також відомі як адопціоністи, згідно з якими Христос є проста людина ( греч. ψιλός άνθρωπος ), В якому діяла особлива Божественна Сила.

Хоча відомості про обох партіях монархіан з'являються в історії одночасно і з сформованими поглядами, ймовірно, дінамісти з'явилися трохи раніше, на що вказує зв'язок першого відомого дінаміста Феодота Шкіряника з більш раннім рухом алогов, заперечували істинність Євангелія від Івана. Зв'язок з алогамі, про яку говорив Єпіфаній Кіпрський, полягала не в тому, що дінамісти запозичили у своїх попередників елементи вчення, а в загальному критичному ставленні до догматики; обидва ці рухи були поширені в Малої Азії. Дінамісти, сприйнявши у алогов схильність вирішувати суто церковні питання виключно на підставі розуму, були партією церковних учителів, які поставили інтереси науки вище інтересів віри. Всі вони славилися високою освітою, ретельно займалися світськими науками і не приховували до них своєї прихильності.

Феодота Шкіряника Єпіфаній називає чоловіком многоученим в науках. Про гуртку феодотіан, що діяв у Римі, повідомляє в своїй " Церковної історії " Євсевій Кесарійський : "Залишивши Святе Божественне Писання, вони займаються геометрією : від землі узяті, від землі говорять, не знаючи сходить з небес; а деякі старанно займаються геометрією Евкліда; вони захоплюються Аристотелем і Теофрастом; Галена шанують майже як Бога " [1]. Далі Євсевій повідомляє, що в своїх критичних дослідженнях Святого Письма вони дійшли до бажання виправити його [2]. Ними були складені критично перевірені списки канонічних текстів, які користувалися великою популярністю і називалися по імені їх видавців; так відомі були списки Феодота, Асклепіодота, Аполлонія і Ермофіла. До церковним переданням, до творінь церковних письменників вони ставилися зневажливо, не ставили їх ні в що й відгукувалися про них досить зухвало.

Після нього те ж саме вчив Артемон, доводячи, що його вчення є вчення Св. Письма і початкове вчення самої церкви. Втім, артемоніти займалися більше філософією Аристотеля і математикою, ніж богослов'ям.


2.3. Модалісти

Прихильники іншої течії монархіанства, модалісти, вважали, що Христос є сам Бог Отець, який прийняв плоть заради спасіння людства. Одним з перших відомих представників цього напряму був Праксія, родом з Малої Азії, в кінці II століття з'явився в Римі, а в кінці життя знаходився в Карфагені. Грунтуючись на деяких висловах Святого Письма, він стверджував, що Отець, Син і Святий Дух - одне і те ж обличчя, лише різно позначуване відповідно відношенню його до світу. Син був Отцем, коли відкривав себе у поза, наприклад у творенні та вочеловечение; Христос був сам Бог Отець, а ім'я Сина відносилося тільки до людства Христа. Тертуліан, опровергшій це вчення у своєму творі "Adversus Praxeam", назвав його патріпассіанством ( лат. patripassionismus , Тобто вчення про страждання Отця в особі Ісуса Христа), так як, на його думку, з вчення Праксея випливало, що страждав Батько; але сам праксія відносив страждання тільки до людської природи Ісуса Христа.

Ідею Праксея розвивав Ноето, родом з Ефеса або Смірни; відлучений від церкви близько 230 року він незабаром помер. Учень ноето, Епігон, відправився в Рим, де схилив до єресі якогось Клеомена, який заснував школу ноетіанства. Самостійний розвиток монархіанства являє вчення Савелія, яке протягом довгого часу відігравало значну роль в історії християнських догматів і розглядається як особлива єресь.


Примітки

  1. Євсевій, Церковна історія, V, 14
  2. Євсевій, Церковна історія, V, 15

Література

  • Michael Decker: Die Monarchianer. Frhchristliche Theologie im Spannungsfeld zwischen Rom und Kleinasien, Hamburg 1987.
  • S. Gerber, Calixt von Rom und der monarchianische Streit, in: Zeitschrift fr antikes Christentum 5 (2001) 213-239.
  • DH Williams, Monarchianism and Photinus of Sirmium as the persistent heretical face of the fourth century, in: Harvard theological review 99 (2006) 187-206.
  • Спаський А. А. Історія догматичних рухів в епоху Вселенських соборів (у зв'язку з філософськими вченнями того часу). Тринітарний питання (Історія вчення про св. Трійці). - Сергиев Посад, 1914.
При написанні цієї статті використовувався матеріал з Енциклопедичного словника Брокгауза і Ефрона (1890-1907).
Перегляд цього шаблону Єресі в християнстві
Гностичні єресі Докетизм Николаїти Адаміти Павлікяани Богомили Катари Альбігойці Вальденси Лолларди Adamites.GIF
Тринітарний єресі Тритеїзм Монархіанcтво ( Адопціонізм Модалізмі Савелліанство) Аріанство Аномія Македоніанство Агноіти
Хрйстологічні єресі Аполлінарізм Монофізитство Автардокетство Агноіти Монофелітство Несторіанство
Еклезіологічні єресі Монтанізм Донатизма Старокатолицизм Філетізм Седевакантізм
Інші єресі Хіліазм Псілантропізм Пелагіанство Орігенізм Іконоборство ✰ Єресь жидівство Стригольники Янсенизм