Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Мордюкова, Нонна Вікторівна


Фото

План:


Введення

Нонна (Ноябрина) Вікторівна Мордюкова ( 1925 - 2008) - радянська і російська кіноактриса. Народна артистка СРСР ( 1974). [1] Лауреат Сталінської премії першого ступеня ( 1949).


1. Біографія

Нонна Вікторівна Мордюкова (повне ім'я - Ноябрина) [2] народилася 25 листопада 1925 в селі Костянтинівка, нині місто в Донецької області [3]. Дитинство провела в селі Глафіровка Краснодарського краю, де її мати Мордюкова (ур. Зайковський) Ірина Петрівна займала посаду голови колгоспу. Батько, Мордюк Віктор Костянтинович, був військовим. Крім Нонни, у родині було ще 2 брата і 3 сестри.

Ще з дитячих років вона мріяла зніматися в кіно. В окупації в Краснодарському краї, на хуторі Труболет ( Новоурупскій) Відрадненське району їй доводилося ховатися від гітлерівців, щоб уникнути відправки на примусові роботи в Німеччину. В 1943 її сім'я переїхала в Втішну [4], а в 1944 виїхала з матір'ю в Єйськ.

В 1945 вступила до ВДІК, в акторську майстерню Бориса Бібікова і Ольги Пижової. Закінчила його в 1950. У 1950-1991 - актриса Театру-студії кіноактора.

В 1948 дебютувала в ролі Уляни Громової у фільмі кінорежисера С. А. Герасимова " Молода гвардія ". Спочатку на цю роль режисер планував взяти К. С. Лучко, але вона захворіла і йому довелося взяти на цю роль Нонну Мордюкову. Дебют виявився вдалим.

Ще навчаючись у ВДІКу Нонна Мордюкова вийшла заміж за В'ячеслава Тихонова (1928-2009), з яким прожила в шлюбі 13 років. Їх син, Володимир Тихонов (1950-1990), також став кіноактором.

За весь час своєї творчої кар'єри Нонна Мордюкова знялася в 62 фільмах.

Увечері 6 липня 2008 на 83-му році життя Нонна Вікторівна померла [5] [6]. Похована 9 липня 2008 року на Кунцевському кладовищі Москви поряд з сином.


2. Сім'я

3. Фільмографія

  1. 1948 - Молода гвардія - Уляна Громова
  2. 1952 - Повернення Василя Бортникова - Огородникова Настя [7]
  3. 1953 - Калиновий гай - Надія Романюк
  4. 1955 - Чужа рідня - Стеха Ряшкіна
  5. 1957 - Катерина Вороніна - Дуся Ошуркова, кранівниця
  6. 1958 - Добровольці - метростроевка
  7. 1959 - Ванька - дружина Аляхіна
  8. 1959 - Усе починається з дороги - Даша
  9. 1959 - Отчий дім - Степанида
  10. 1959 - Похмурий ранок - Мотрона Красильникова
  11. 1960 - Проста історія - Саша Потапова
  12. 1960 - Секретар обкому - Наталія Фадеївна
  13. 1962 - Павлуха - Наталя
  14. 1964 - Одруження Бальзамінова - купчиха Белотелова
  15. 1964 - Голова - Доня Трубникова
  16. 1965 - Тридцять три - Галина Петрівна Прістяжнюк, начальник облздороввідділу
  17. 1965 - 1967 - Війна і мир - Онися Федорівна
  18. 1966 - Дядечків сон - Софія Петрівна Карпухіна
  19. 1967 - Комісар - Клавдія Вавилова
  20. 1968 - Діамантова рука - управдом Варвара Сергіївна Плющ
  21. 1968 - Журавушка - птахівниця Глафіра Огрехова
  22. 1969 - Гори, гори, моя звезда - Мадам
  23. 1970 - Балада про Берінга і його друзів - імператриця Анна Іванівна
  24. 1970 - Випадок з Полиніним - Дуся Кузьмичева
  25. 1971 - Молоді - Дар'я Василівна
  26. 1971 - Російське поле - Євфросинія Угрюмова
  27. 1973 - Повернення немає - донська козачка Антоніна Каширіна
  28. 1973 - Два дні тривоги - Мавра Григорівна
  29. 1973 - Завтра буде пізно - Кузюрка
  30. 1974 - Лев Гурич Синиця - старіюча примадонна Раїса Сурмілова
  31. 1975 - Вони билися за Батьківщину - Наталія Степанівна
  32. 1975 - Родина Іванових - Марія Петрівна Іванова
  33. 1977 - Інкогніто з Петербурга - Анна Андріївна
  34. 1978 - Трясовина ("Нетипова історія") - Мотрона Бистрова
  35. 1979 - Вірою і правдою - тітка паня
  36. 1981 - Рідня - Марія Коновалова
  37. 1982 - Вокзал для двох - "дядя Міша"
  38. 1982 - Етюд для доміно з роялем - доміношніца
  39. 1985 - Від зарплати до зарплати - плисові
  40. 1987 - Донечка - Зінаїда Яківна
  41. 1987 - Позика на шлюб - Тетяна Іванівна
  42. 1988 - Заборонена зона - Авдотьіно
  43. 1989 - Зима в раю
  44. 1991 - Бегущая мішень - баба Зіна
  45. 1992 - Луна-парк - тітка Олени
  46. 1995 - Ширлі-мирлі - працівниця РАГСу
  47. 1999 - Мама - мама Поліна
  48. 2000 - Немає смерті для мене

4. Визнання та нагороди

Володимир Путін і Нонна Мордюкова, 2000

4.1. Державні нагороди


4.2. Премії


4.3. Громадські нагороди

  • Національна кінематографічна премія "Ніка" ( 2004) в номінації "Честь і гідність" [1].
  • Премія ділових кіл Росії "Кумир" ( 1999) в номінації "За високе служіння мистецтву".
  • Премія "Кінотавр" ( 1996) у номінації "Премія президентської ради за творчу кар'єру".
  • Премія "Золотий Овен" ( 1995) у номінації "Людина кінематографічного року".
  • Визнана однією з 10 найбільш видатних актрис XX століття ( 1992) - за версією Редакційної ради англійської енциклопедії "Хто є хто" ("Who is who").

5. Пам'ять

  • Однією з малих планет Сонячної системи (астероїда) присвоєно ім'я Нонни Мордюкової. Номер планети - 4022.
  • 14 серпня 2008 в Єйську був встановлений пам'ятник Нонни Мордюкової. Скульптор Ірина Макарова [11].

6. Книги



Примітки

  1. Велика Радянська Енциклопедія. Гол. ред. А. М. Прохоров, 3-е изд. Т. 16. Мезія - Моршинська. 1974. 616 стр., іл.; 32 л. іл. і карт.
  2. Держтелерадіофонд. 80 років від дня народження актриси Ноябрина Вікторівни Мордюкової - www.gtrf.ru/document.asp?ob_no=252387
  3. Газета "Бульвар Гордона" | Нонна Мордюкова: "Тихонов ніколи мене не любив. Навіть коли народила сина, до мене не приходив. Найчастіше я бачила його спину" - www.bulvar.com.ua/arch/2005/31/43845b3424f56/
  4. Інформаційний портал Відрадненське району. Н. Крамчанінова. Відрадна в життя великої актриси (інтерв'ю з братом Мордюкової) - www.otradnaya.ru/index.php?area=news&id=167
  5. Не стало Нонни Мордюкової - echo.msk.ru/news/525699-echo.html
  6. Померла Народна артистка СРСР Нонна Мордюкова - www.rian.ru/society/20080707/113236160.html
  7. Про фільми Н. Мордюкової на сайті кіно-театр.ru - www.kino-teatr.ru/kino/acter/w/ros/2933/works/
  8. Указ Президента РФ від 25 листопада 2005 р. № 1368
  9. Указ Президента РФ від 23 листопада 2000 р. № 1924
  10. Указ Президента РФ від 27 листопада 1995 р. № 1185
  11. Погляд - www.vz.ru/news/2008/8/14/196638.html

Література


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Бодрова, Нонна Вікторівна
Нонна
Свята Нонна
Гришаєва, Нонна Валентинівна
Драгунська, Ксенія Вікторівна
Ляннік, Тетяна Вікторівна
Файн, Катерина Вікторівна
Вінницька, Олена Вікторівна
Панова, Олена Вікторівна
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru