Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Морж


зображення

План:


Введення

Морж [1] ( лат. Odobenus rosmarus ) - Вид тварин, історично відносяться до групи ластоногих ( лат. Pinnipedia ), Виділений в особливу сімейство - моржеві (Odobenidae), з єдиним існуючим нині родом і видом. Один з найбільших представників ластоногих. За розмірами тіла серед ластоногих поступаються лише морським слонам [2]. У природі ареали цих видів не перетинаються, тобто моржі є найбільшими ластоногих в своєму середовищі проживання.


1. Зовнішній вигляд

Великий морський звір з дуже товстою шкірою. Верхні ікла надзвичайно розвинені, подовжені й спрямовані вниз; дуже широка морда усаджена численними товстими, жорсткими, сплющеними щетинками-вусами, їх у моржа на верхній губі 14 рядів. Зовнішніх вух немає, очі маленькі.

Дуже товста шкіра покрита короткими прилеглими жовто-бурими волоссям, але з віком їх стає менше, і у старих моржів шкіра майже зовсім гола. Кінцівки більш пристосовані для руху на суші, ніж у тюленів, і моржі можуть ходити, а не повзати, підошви мозолясті. Хвіст зачатковий.


2. Підвиди

Виділяють два підвиди моржа [3] :

  • Тихоокеанський морж ( Odobenus rosmarus divirgens Linnaeus, 1785 )
  • Атлантичний морж ( Odobenus rosmarus rosmarus Islliger, 1815 )

Самостійність третій підвид - лаптевскій морж ( Odobenus rosmarus laptevi Chapsky, 1940 ), Достовірно не підтверджена.

Атлантичний морж жовто-бурого кольору, довжиною до 4, рідко до 5 м і вагою до 1000 кг; стверджується, що перш траплялися екземпляри до 6-7 м і вагою до 1500 кг, ікла 60-80 см. Водяться у західних і східних берегів Гренландії, рідко біля берегів Ісландії, в європейських водах головний промисел його відбувається у Шпіцбергена, Нової Землі, в Карському морі.


3. Поширення і популяції

Колонія моржів

За останньою оцінкою, заснованої на результатах глобального обліку чисельності проведеного в 1990 році, сучасна популяція тихоокеанського моржа становить приблизно 200 тис. особин. [4] [5] Більша частина популяції тихоокеанського моржа проводить літо північніше Берингової протоки, в Чукотському морі уздовж північного узбережжя східної Сибіру, ​​біля острова Врангеля, в море Бофорта вздовж північного узбережжя Аляски а також зустрічається у водах між зазначеними місцями. Невелике число самців зустрічається в літній період в Анадирській затоці, на південному узбережжі півострова Чукотка в Сибіру, ​​а також у Брістольському затоці. Навесні і восени вони концентруються від західного узбережжя Аляски до Анадирського затоки. Вони зимують у південних частинах Берингової моря, уздовж східного узбережжя Сибіру на південь до північної частини півострова Камчатка, а також уздовж південного узбережжя Аляски. [2] Фоссілізованние останки моржа віком 28 тис. років були знайдені недалеко від затоки Сан-Франциско, що показує поширення моржа аж до берегів північної Каліфорнії за часів останнього льодовикового періоду. [6]

Атлантичний морж був майже винищений в результаті безконтрольного комерційного промислу та чисельність популяції його значно нижче. Точно оцінити чисельність на сьогодні нелегко, але, ймовірно, вона не перевищує 20 тис. особин. [7] [8] Ця популяція поширена від Арктичної Канади, Гренландії, Шпіцбергена, а також в західному регіоні Російської Арктики. На підставі величезного географічного поширення і даних по переміщенням, передбачається наявність восьми субпопуляцій атлантичного моржа, п'ять на захід і три на схід від Гренландії. [9] Атлантичний морж раніше обіймав межі простягнулися на південь до мису Код і в більшій кількості зустрічався в затоці Святого Лаврентія. У квітні 2006 північно-західна популяція атлантичного моржа була внесена в список Канадського акта щодо загрозливих видів ( англ. Canadian Species at Risk Act ) ( Квебек, Нью-Брансвік, Нова Шотландія, Ньюфаундленд і Лабрадор) як майже зникла в Канаді. [10]

Ізольована лаптевская популяція моржа локалізована протягом усього року в центральному та західному регіонах Моря Лаптєвих, в самому східному регіоні Карського моря, а також у самій західній частині Східно-Сибірського моря. Сучасна чисельність оцінюється в 5 - 10 тис. особин. [11]


4. Поведінка

Ці величезні незграбні тварини, що населяють Крайню Північ, живуть переважно біля берегів і рідко роблять значні подорожі. Моржі товариські і в основному зустрічаються стадами; мужньо захищають один одного: взагалі моржі у воді представляють небезпечних супротивників, так як можуть перекинути човен або розбити іклами. Самі вони рідко нападають на човни. Набагато безпечніше полювання на них на крижинах або суші, куди вони виходять для відпочинку, причому стадо завжди виставляє вартових. Нюх розвинений у моржів добре і вони чують людини на значній відстані, чому до них намагаються наблизитися проти вітру. Помітивши небезпеку, часовий ревом (який у моржів представляє щось середнє між ревом корови і грубим гавкотом) або поштовхами будить інших і стадо впадає в море і все, майже одночасно, йдуть під воду і можуть пробути там без повітря до 10 хвилин. Їжа моржа складається головним чином з пластінчатожаберних молюсків, моржі їдять іноді рибу, а також падаль. Тримаються групами, самки окремо. Моржата народжуються по одному разу в три-чотири роки. Мати вигодовує їх молоком, і з нею вони залишаються до двох років.

Величезні ікла служать головним чином для викопування на дні названих молюсків, а також для захисту; крім того, моржі допомагають собі іклами підійматися на крижини або скелі.

Крім людини, вороги моржа - білий ведмідь і почасти косатка. Моржі часто страждають від зовнішніх і внутрішніх паразитів.


5. Використання людиною і сучасний стан популяції

Ескімоска тримає мережевий ікло.
Мережевий бивень з гравіруванням. Чукотський ремісник зобразив полювання білих ведмедів на моржів. На виставці в Магаданському регіональному музеї

У 18-х і 19-х століттях морж піддавався серйозній експлуатації з боку Американських та Європейських промисловиків. Це призвело до різкого скорочення чисельності, що, в свою чергу, мало не призвело до повного знищення атлантичної популяції моржа. [12] Комерційний промисел моржів в даний час заборонено законами в усіх країнах, де він поширений, незважаючи на це в обмеженому обсязі промисел дозволений корінним народам, існування яких тісно пов'язане з видобутком цього виду. Серед них чукчі і ескімоси. [13] Полювання на моржів проходить ближче до кінця літа. Традиційно використовуються всі частини видобутого моржа. [14] М'ясо часто консервується і є важливим джерелом білків протягом довгої зими. Ласти квасять і зберігаються як делікатес до весни. Ікла і кістки історично використовуються як інструменти, так само як і у якості виробного матеріалу. Перетопленого сало використовується для обігріву та освітлення. Міцна шкура використовується як мотузок і для побудови жител, а також для обшивки човнів. З кишечнику і шлунку роблять водонепроникні накидки. Тим часом як сучасні технології дають заміну багатьох аспектів застосування моржів, м'ясо моржа як і раніше залишається необхідною частиною дієти корінних народів, [15] також як і вироби з бивнів складають важливу частину фольклору для багатьох громад.

Полювання на моржів регулюється природоохоронними і ресурсораспределяющімі організаціями в Росії, США, Канаді та Данії, а також представниками мисливських громад. За оцінками від чотирьох до семи тисяч тихоокеанських моржів видобувається на Алясці і в Росії, включаючи значну частину (близько 42%) пошкоджених або загублених при полюванні тварин. [16] Кілька сотень особин щорічно вилучається біля Гренландії. [17] Дію цього рівня промислу на популяцію складно оцінити, оскільки до цього часу чисельність популяції визначена недостатньо впевнено. Разом з тим невідомі такі важливі параметри як плодючість і рівень смертності.

Вплив глобальної зміни клімату на популяцію моржів - інший фактор, який необхідно враховувати. Зокрема добре задокументовано скорочення протяжності і товщини паків льоду. Саме на цьому льоду моржі формують лежбища під час репродуктивного періоду для пологів і спаровувань. В якості гіпотези передбачається, що зменшення товщини паків льоду в Беринговому морі привело до скорочення відповідних місць відпочинку поруч з оптимальними районами харчування. В результаті зростає тривалість відсутності матері біля вигодовує, що, в кінцевому рахунку, призводить до харчового стресу або зниження репродуктивного вкладу самок. [18] Проте до цих пір вчені мають незначним обсягом даних, що заважає зробити надійне висновок про вплив кліматичних змін на тенденцію зміни чисельності популяції.

На даний момент у списку МСОП статус моржа визначено як "Недолік даних". [19]. Що мешкають в Росії атлантичний підвид і лаптевскій підвид внесені в Червону Книгу Росії і віднесені до категорії 2 (скорочуються в чисельності) і категорії 3 (рідкісні) відповідно. [20]. Торгівля виробами з моржевих бивнів і кісток регламентується міжнародною конвенцією СІТЕС, Додаток 3.


6. Цікаві факти

Бакулюм моржа, оброблений алеутів. Довжина 56 см.
  • Бакулюм моржа (міститься в пенісі кістка) має довжину близько 50 см [21] [22]. Як за абсолютною довжині бакулюма, так і щодо довжини тіла морж впевнено тримає рекорд серед ссавців. Звідси і пішла лайка "хрін мережевий". У великих тварин бувають пеніси і довше [23] - правда, без бакулюма.

Примітки

  1. Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова - М .: Рос. яз., 1984. - С. 110. - 10 000 екз .
  2. 1 2 Fay, FH (1985). " Odobenus rosmarus - www.science.smith.edu / departments / Biology / VHAYSSEN / msi / default.html ". Mammalian Species 238: 1-7.
  3. Морж на сайті Ради з морським ссавцем (СММ) - 2mn.org/ru/mammals/species/walrus.htm
  4. Gilbert, JR, GA Fedoseev, D. Seagars, E. Razlivalov, and A. LaChugin (1992). "Aerial census of Pacific walrus, 1990". USFWS R7/MMM Technical Report 92-1: 33 pp.
  5. US Fish and Wildlife Service (2002), Stock Assessment Report: Pacific Walrus - Alaska Stock - alaska.fws.gov / fisheries / mmm / walrus / pdf / Final_ Pacific_Walrus_SAR.pdf , < http://alaska.fws.gov/fisheries/mmm/walrus/pdf/Final_% 20Pacific_Walrus_SAR.pdf - alaska.fws.gov / fisheries / mmm / walrus / pdf / Final_ Pacific_Walrus_SAR.pdf>
  6. Dyke, AS, J. Hooper, CR Harington, and JM Savelle (1999). "The Late Wisconsinan and Holocene record of walrus (Odobenus rosmarus) from North America: A review with new data from Arctic and Atlantic Canada". Arctic 52: 160-181.
  7. [NAMMCO] North Atlantic Marine Mammal Commission. 1995. Report of the third meeting of the Scientific Committee. In: NAMMCO Annual Report 1995, NAMMCO, Troms, pp. 71-127.
  8. North Atlantic Marine Mammal Commission, Status of Marine Mammals of the North Atlantic: The Atlantic Walrus - www.nammco.no/webcronize/images/Nammco/654.pdf , < http://www.nammco.no/webcronize/images/Nammco/654.pdf - www.nammco.no/webcronize/images/Nammco/654.pdf>
  9. Born, EW, Andersen, LW, Gjertz, I. and Wiig, (2001). "A review of the genetic relationships of Atlantic walrus (Odobenus rosmarus rosmarus) east and west of Greenland". Polar Biology 24: 713-718.
  10. Fisheries AND Oceans Canada Atlantic Walrus: Northwest Atlantic Population - www.dfo-mpo.gc.ca/species-especes/species/species_atlanticwalrus_e.asp. (Недоступна посилання)
  11. Ministry of Natural Resources of the Russian Federation protected species list - zapoved.ru /? act = oopt_rb_more & id = 262. Фотогалерея - www.webcitation.org/61JYmNwNZ з першоджерела 30 серпня 2011.
  12. Bockstoce, JR and DB Botkin (1982). "The Harvest of Pacific Walruses by the Pelagic Whaling Industry, 1848 to 1914". Arctic and Alpine Research 14 (3): 183-188.
  13. Chivers, CJ A Big Game - query.nytimes.com / gst / fullpage.html? res = 9B03EFD9103DF936A1575BC0A9649C8B63. New York Times Online (25 серпня 2002). Фотогалерея - www.webcitation.org/61JYndRjj з першоджерела 30 серпня 2011.
  14. US Fish and Wildlife Service (2007), Hunting and Use of Walrus by Alaska Natives - alaska.fws.gov / fisheries / mmm / mtrp / pdf / factsheet_walrus.pdf , < http://alaska.fws.gov/fisheries/mmm/mtrp/pdf/factsheet_walrus.pdf - alaska.fws.gov / fisheries / mmm / mtrp / pdf / factsheet_walrus.pdf>
  15. Eleanor, EW, MMR Freeman, and JC Makus (1996). "Use and preference for Traditional Foods among Belcher Island Inuit". Artic 49 (3): 256-264.
  16. Garlich-Miller, JG and DM Burn (1997). "Estimating the harvest of Pacific walrus, Odobenus rosmarus divergens, in Alaska" 97 (4): 1043-1046.
  17. Witting, L. and Born, EW (2005). "An assessment of Greenland walrus populations". ICES Journal of Marine Science 62 (2): 266-284.
  18. Kaufman, M. Warming Arctic Is Taking a Toll, Peril to Walrus Young Seen as Result of Melting Ice Shelf - www.ngsednet.org / news / sample.cfm, Washington Post (15 квітня 2006), стор A7.
  19. IUCN 2008. 2008 IUCN Red List of Threatened Species - www.iucnredlist.org (20 December 2008). Фотогалерея - www.webcitation.org/6137CHxCR з першоджерела 19 серпня 2011.
  20. Червона Книга Росії - www.biodat.ru/db/rb/rb.php?src=0&grp=8 (21 грудня 2008). Фотогалерея - www.webcitation.org/61JYoEkBV з першоджерела 30 серпня 2011.
  21. Російська мова - Довідково-інформаційний портал Обережно, пофарбовано! (Арго, жаргон, сленг) - Хрін мережевий - forum.gramota.ru / forum / read.php? f = 6 & i = 3768 & t = 3768
  22. http://72afisha.ru/author/7.html - 72afisha.ru/author/7.html
  23. Всесвітня Енциклопедія Статевих Рекордів -> Пеніс у тварин - найбільший - www.sexrecord.ru/recz.php?id=18

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Морж і Тесля
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru