Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Мормони



План:


Введення

Книга Мормона у виданні Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів (2009)

Мормони ( англ. Mormons , Од. ч. мормон - Mormon) - прихильники, учасники, послідовники мормонізму, найбільшої гілки руху святих останніх днів. Найчастіше цей термін відноситься до Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів, яку часто, але неточно називають Церквою мормонів. Крім того, термін "мормон" може позначати адепта відносно невеликий секти мормонів-фундаменталістів, а також будь-якого відгалуження руху святих останніх днів, яке визнає Брігама Янга в якості наступника засновника руху Джозефа Сміта-молодшого. Поняття "мормонський" відноситься не тільки до релігії, але й текстам, культурі, мистецтву.

Термін походить від Книги Мормона - тексту, опублікованого в 1830 році в якості Святого Письма, яке використовується мормонами разом з Біблією. Вона була продиктована Джозефом Смітом-молодшим, який стверджував, що це переклад стародавніх літописів корінного населення Америки, складених пророком Мормоном і його сином Мороні, останніми представниками народу нефійці. Спочатку термін мав зневажливий відтінок, але незабаром був адаптований віруючими (що нагадує долю терміна християнин, який також був вперше поданий як прізвисько, але потім прижився). Оскільки слово "мормон" стало синонімом багатоженця, деякі святі останніх днів, ніколи не практикували полігамію, відмовилися від нього.


1. Походження терміну

Термін "мормон" узятий з назви Книги Мормона, священного для мормонів тексту, який, як вони вважають, є перекладом писань з золотих пластин, переданих Джозефу Сміту-молодшому ангелом. Він був опублікований в 1830 році. Згідно з текстом, книга була названа на честь Мормона - стародавнього пророка і історика, який жив у IV ст. на Американському континенті. Він об'єднав і скоротив літописи своїх попередників. Книга, як вважають мормони, являє собою опис відносин між Богом і доколумбових цивілізацій Америки в період приблизно з 2600 до н. е.. по 420 н. е.., складене пророками і послідовниками Ісуса Христа. Тут також розповідається про вчення Ісуса Христа, викладеному Їм самим під час особистого відвідування Америки вже після Свого воскресіння [1]. Мормони вірять в те, що Книга Мормона по своїй важливості порівнянна з Біблією або навіть перевершує її [2].

Згідно Оксфордському словнику англійської мови один з перших випадків вживання слова мормон, що описує віруючих в істинність Книги Мормона, був зафіксований в 1833 році в газеті Daily Herald, що видавалася в місті Луїсвілль (штат Кентуккі) [3].


2. Загальне вживання

Термін "мормони" увійшов до вживання в 1830-і роки як зневажливий для позначення послідовників Джозефа Сміта і вірять у божественне походження Книги Мормона. Цей термін був незабаром прийнятий мормонами, і в їх середовищі втратив негативний статус. Також сушествует особлива гілка мормонів з Лас Вегаса, які живуть в одному з найкращих місць на землі , Але не користуються принадами які для них відкриті. Тому вони з легкістю відправляються в місіонерські поїздки в країни, що розвиваються і країни третього світу, одним з найпопулярніших місць для мормонів з Лас Вегаса є місто Черкаси на Україні.

Найбільш часто він використовується для позначення членів Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів. Його також застосовують по відношенню до себе інші відгалуження мормонізму, в тому числі мормони-фундаменталісти. Інші конфесії, що утворилися після смерті Сміта в 1844 році, відносяться до терміну негативно.

Оскільки термін став особливо популярний для позначення мормонів-фундаменталістів, які продовжують дотримуватися практики багатоженства, від якої Церква Ісуса Христа Святих останніх днів офіційно відмовилася в 1890 році, остання наполягає на тому, що термін повинен застосовуватися в ЗМІ тільки для позначення її членів. Ці вимоги досить часто ігноруються журналістами та нежурналістамі.


2.1. "Церква мормонів"

Ця назва приліпилося до Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів в якості якогось псевдоніма або несанкціонованого назви. Церква не рекомендує його використовувати, хоча саме слово "мормон" не вважається нею образливим в інших контекстах і часто використовується представниками церковної влади. В іншому церковне керівництво рекомендує підкреслювати, що це церква Ісуса Христа [Джерело не вказано 195 днів] .


3. Наукове вживання

Дж. Гордон Мелтон у своїй "Енциклопедії американських релігій" підрозділяє мормонів на мормонів Юти, мормонів Міссурі, мормонів, що практикують полігамію, і інших мормонів. Згідно з цією схемою група мормонів Юти включає неполігамние організації, що відбуваються від тих мормонів, які послідували за Брігама Янгом на територію сучасного штату Юта. Церква Ісуса Христа Святих останнього дня на даний момент є найбільшою з цих груп. Мормони Міссурі - це групи, які відмовилися переселитися в Юту і залишилися в штаті Міссурі, який Джозеф Сміт назвав місцем Нового Єрусалиму. Серед цих організацій - "Спільнота Христа", Церква Христа ("Храмовий ділянку"), що залишилася церква Ісуса Христа Святих останнього дня і інші. Мормони, практикуючі полігамію, - це полігамні групи, безвідносно їх місцеположення. Інші мормони - це групи, штаб-квартири яких розташовані за межами Юти і Міссурі і які не практикують полігамію. Серед них - Церква Ісуса Христа ("Бікертоніти") і Церква Ісуса Христа Святих останнього дня ("Стренгіти").

Терміни "мормони Юти" і "мормони Міссурі" представляються не зовсім коректними, бо більшість членів цих груп нині живуть за межами цих штатів. Так, членство Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів має воістину всесвітній характер, і більшість прихожан не є громадянами США.


4. Значення слова

15 травня 1843 офіційна мормонська газета Times and Seasons опублікувала статтю, імовірно написану Джозефом Смітом. У ній слово "мормон" вироблялося від англійського "more" і єгипетського "mon", що разом означало "більш доброчесний":

Стверджується, що це слово походить від грецького "mormo". Це не так. На аркушах, з яких я милістю Божою переклав Книгу Мормона, не було ні грецької, ні латини. Дозволимо мови книги говорити за себе. На 523-й сторінці четвертого видання сказано: "І ось, ми написали все це згідно нашого знання письменами, які серед нас звуться" зміненими єгипетськими "... ніхто інший не знає нашої мови; тому [Бог] уготував засоби для їх розуміння". Біблія в самому широкому сенсі означає "добро", бо Спаситель сказав, згідно з Євангелієм від Іоанна: "Пастир Добрий". Не буде протиріччям здоровому глузду заявити, що добро (good) - одне з найважливіших слів, що знаходяться у вжитку, і хоча відомо під різними іменами в різних мовах, воно протистоїть злу (bad). Ми слідуємо варіанту саксонського мови good; в датському мові вживається варіант - god; готській - goda; німецькому - gut; голландському - goed; латинською - bonus; грецькому - kalos; єврейському - tob; а в єгипетському - mon. Додаємо more, в скороченому вигляді mor, і отримуємо слово MOR-MON; яке означає буквально more good. [4]

Чи був Сміт насправді автором цього пасажу, невідомо. Церковний історик Б. Х. Робертс зняв цю цитату з своєї хрестоматії з історії Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів, стверджуючи, що виявив доказ авторства Вільяма Фелпса і що дана заява засноване на помилкових припущеннях. [5] Президент церкви Гордон Б. Хінклі в бутність апостолом зазначив, що переклад "більше доброчесний" некоректний, але його можна використовувати в якості неофіційного мормонського девізу [6].


Примітки

  1. 3 Нефій, глави 11-26 - scriptures.lds.org/en/3_ne/11.
  2. Вступ до Книги Мормона - scriptures.lds.org / en / bm / introduction.
  3. Oxford English Dictionary, sv "Mormon".
  4. "Correspondence" - patriot.lib.byu.edu/cdm4/document.php? CISOROOT = / NCMP1820-1846 & CISOPTR = 8618 & REC = 9, Times and Seasons (Nauvoo, Illinois), vol. 4, no. 13, p. 194] (May 15, 1843); quoted in Joseph Smith, Jr. (Joseph Fielding Smith ed., 1938) Teachings of the Prophet Joseph Smith (Salt Lake City, Utah: Deseret Book) pp. 299-300.
  5. Defender of the Faith: The BH Roberts Story, pp. 291-292
  6. Gordon B. Hinckley, "Mormon Should Mean 'More Good,'" - library.lds.org/nxt/gateway.dll/Magazines/Ensign/1990.htm/ensign november 1990.htm/mormon should mean more good.htm Ensign, Nov. 1990, p. 51.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru