Мул

Мул
09.Moriles Mula.JPG
Гібридне походження

Equus Asinus Asinus Equus ferus caballus

Wikispecies-logo.svg
Систематика
на Віківиди
Commons-logo.svg
Зображення
на ВікіСховищі

Мул ( лат. mulus ) - Результат схрещування осла і кобили. Термін "мул" спочатку застосовували до нащадкові будь-яких двох тварин різних видів - в даний час званого " гібридом ".

Мула слід відрізняти від лошака - нащадка жеребця і ослиці. Мули беруть участь у скачках. Мулів легше розводити і зазвичай вони крупніше лишків. Самці мулів і ослів безплідні, як і більшість самок (відомі кілька випадків одержання приплоду від спаровування самок мулів з ​​жеребцями і ослами). Це відбувається через різної кількості хромосом : у коней 64 хромосоми, а у ослів 62. Основна масть мула визначається мастю кобил. Відрізняються більшою, ніж лошаки, тривалістю життя (живуть до 40 років), меншою сприйнятливістю до захворювань, невибагливістю до корму і догляду. За працездатності розрізняють два типи мулів - в'ючний і упряжний. Висота в холці в'ючних тварин 110-140 см; упряжних до 160 см. в'ючних мули важать 300-400 кг; упряжні - 400-600 кг. Тягове зусилля в залежності від характеру роботи та індивідуальних особливостей складає 18-20% від їх ваги. Всіх мулів-самців каструють у віці 1,5-2 років. До роботи починають привчати з 2 років; із повним навантаженням вони працюють з 4 років. Методи утримання дорослих тварин і молодняку ​​в муловодстве в основному ті ж, що у конярстві. Муловодство розвинене в країнах Азії, Африки, півдня Європи, Північної та Південної Америки. Світове поголів'я мулів у 1960 -65 - 13,8 млн. голів, у 1971 - 14,7 млн. В СРСР мулів розводили в Закавказзі і Середньої Азії. На 1 січня 1941 в СРСР налічувалося 6,3 тис. голів, у 1965 - 3,4 тис., у 1971 - 3,2 тис.