Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Нейолова, Марина Мстиславівна


Фото

План:


Введення

Марина Мстиславівна Нейолова ( 8 січня 1947, Ленінград) - радянська і російська актриса театру і кіно. Велика частина творчої біографії припала на роботу в театрі "Современник". Найбільш відомі ролі вона зіграла в таких картинах як: "Монолог", " Осінній марафон ", "Фантазії Фарятьєва" і "Дорога Олена Сергіївна". Народна артистка РРФСР ( 1987).


1. Біографія

Марина Нейолова народилася 8 січня 1947 в Ленінграді в родині, далекій від театру або кіно. Валентина Миколаївна, присвятила життя вихованню дочки, заохочувала її бажання виразити себе в мистецтві. У 4-річному віці дівчинка почала займатися балетом. З дитинства Марина мріяла стати актрисою [1].

У 1964 Нейолова надійшла і в 1969 році закінчила акторський факультет ЛГИТМіК (майстерня Василя Меркур'єва та Ірини Мейєрхольд). Ще будучи студенткою 3-го курсу Нейолова дебютувала в кінематографі, виконавши відразу дві ролі у фільмі Надії Кошеверової " Стара, стара казка "і робота відразу була позитивно відзначена критиками.

Актриса мріяла потрапити в трупу БДТ до Товстоногову, але не зважилася прямо звернутися з проханням до знаменитого режисеру. У 1971 році Марина переїжджає до Москви і влаштовується в Театр імені Мосради до Юрія Завадського. Пробується також у Ефроса. У 1974 році Нейолова переходить в "Современник". Валерій Фокін та Костянтин Райкін ввели її в спектакль "Валентин і Валентина" замість вибулої актриси. З тих пір її професійне життя пов'язана саме з цим колективом [2].

У кіно Нейолова починала зі казкових та романтичних ролей поступово розширюючи свій діапазон. У 1972 році вона знімається в психологічній драмі "Монолог", де її напарником по головній ролі став Михайло Глузський. Фільм став великим творчим досягненням актриси і про неї заговорили як про особливому явищі [3].

У 1970-1980-і роки творча кар'єра Марини Нейолової розвивається цілком успішно. Вона не відчуває нестачі в пропозиціях провідних режисерів країни. Вона втілила на сцені образи героїнь відомих постановок свого часу: Віола ("Дванадцята ніч"), Аня ("Вишневий сад"), Маша ("Три сестри"), Марія Антонівна ("Ревізор"). Помітним досягненням в кінематографі стають її роботи у провідних майстрів кіно країни: Георгія Данелія, Микити Михалкова, Іллі Авербаха, Ельдара Рязанова, Вадима Абдрашитова та інших.

З 1990 років актриса стала значно менше зніматися, присвячуючи більше часу сім'ї. У 1994-1997 роках вона проживала у Франції з чоловіком, хоча продовжувала з'являтися на сцені. Репертуар театру підлаштовували під її розклад приїздів [4].

В даний час Марина Нейолова живе в Москві і продовжує працювати в трупі "Современника" [3].


2. Нарис творчості

Фаїна Раневська відгукуючись про актрисі говорила: її талант потребує турботи режисера, товаришів по сцені, усіх, хто відповідає у нас за театральне мистецтво, бо талант - коштовність [5]. Перші ролі Нейолової це втілення образів романтичних і казкових персонажів на екрані. Актрисі дуже підходило амплуа травесті, з якого вона починала, але воно швидко стало тісним для неї. Поряд з Маргаритою Терехової та Інною Чуріковою Нейолову відразу віднесли до найбільш яскравим молодим даруванням 1960-х [2] [5].

Класичними для актриси стали ролі тендітних, ранимих, страждаючих героїнь, котрі намагаються відстояти своє "я". Нейолової вдається продемонструвати глибину в буденних і життєвих сюжетах, коли її жінки на екрані стають впізнаваними типажами сучасного світу. Незважаючи на різнобічне обдарування Нейолової для неї більше підходить побутової психологізм, ніж гротеск і ексцентрика яскравих характерних ролей [6].

Нейолова тим і унікальна в нашому кіно, що володіє темпераментом трагедійної актриси і, в той же час, представляє своєрідний психофізичний тип, дивно поширений сьогодні. Однак, для повної реалізації тих можливостей, які представляє це поєднання, актрисі вже не вистачає "усереднених" мелодраматичних сюжетів і камерних любовних перипетій

- А. С. Плахов [6]

Виконуючи подвійну роль Віоли-Себастьяна в "Дванадцятої ночі" Нейолова вдихнула в образ справжній гумор. Її персонажі глибоко жіночні і неповторно сексуальні. В'ячеслав Зайцев, який створював костюми для Нейолової, говорив що Марина ... виткана з сексу [7] [8].

З 1980-х років репертуар актриси збагатився комедійними ролями зі схильністю до легкого фарсу ("Красень мужчина", "Чужа дружина і чоловік під ліжком"). Критики відзначили широкий діапазон можливостей Нейолової, професіоналізм і вміння висвітлити абсолютно несподівані сторони образу.

Неодноразово Нейолової доводилося "двічі входити в одну й ту ж річку" граючи різних персонажів в одних і тих же постановках і фільмах. У картині Кошеверової "Тінь" вона зіграла Аннунціату, а 17 років потому в "Тіні ..." Михайла Козакова - Юлію Джулі. У сценічному варіанті "Фантазій Фарятьєва" режисера Лілії Толмачової їй дісталася роль молодшої сестри Люби, а в картині у Авербаха вона - старша сестра Олександра.

У 1990-2000 роках актриса стала рідше з'являтися на сцені й екрані. Однак, як виконавець ще радянської школи, вона не загубилася в авангардистських пошуках нового часу. Так з 2007 року Нейолова виконує парадоксальну роль Башмачкіна в постановці Фокіна "Шинель" на сцені "Современника" отримавши самі теплі відгуки театральної преси [9].

Американський критик Пітер Маркс так писав про роботу Нейолової в постановці "Вишневого саду":

Найважче уявити, щоб хтось або щось могло зіпсувати гру Нейолової. Екстравагантно виряджена, схожа на збляклу пташку, вона оплакує колишнє життя, не в силах повірити, що її насильно позбавляють усього, що вона любить. Фінал п'єси проходить під стукіт сокири - сад рубають, а в розширених очах Нейолової ми бачимо: сокиру вдаряє прямо по її серцю "

Оригінальний текст (Англ.)

It is hardest of all to imagine anyone or anything muting Ms. Neyolova's artistry. In the plumage of her extravagant finery, she is a faded bird of luxury mourning the life she can't quite believe she has been compelled to sign away. The play ends with the sounds of cherry trees being chopped down; in Ms. Neyolova's wounded eyes, you can see that the ax, too, is being taken to her heart.

- New York Times / 31 жовтня 1997 [10].


3. Сім'я

У 1984 році Нейолова познайомилася з Гаррі Каспаровим - вона старша за нього на 16 років. Гаррі жив у Баку і приїжджав до Марини, коли бував у Москві. Їхній роман тривав близько 2-х років і потім припинився за наполяганням матері Гаррі Каспарова. У 1987 році у Марини Нейолової народилася дочка Ніка [11]. По ряду джерел, батько - Гаррі Каспаров [12] [4], хоча він заперечує своє батьківство [13]. Ніка в 2010 році закінчила Лондонську школу образотворчого мистецтва Слейд по класу скульптури. У цьому ж році виграла конкурс New Sensations, проведений The Saatchi Gallery спільно з Четвертим каналом телебачення Великобританії [14] [15].

Чоловік Марини Нейолової - Кирило Гораційович Геворгян, російський дипломат. Працював послом РФ в Нідерландах, зараз директор правового департаменту МЗС.


4. Творчість

4.1. Ролі в театрі

4.1.1. Театр ім. Моссовета

4.1.2. Сучасник


4.2. Роботи на телебаченні

4.3. Фільмографія

  1. 1968 - Стара, стара казка - Принцеса і дочка шинкаря
  2. 1970 - Колір білого снігу - Надя
  3. 1971 - Тінь - Аннунціата
  4. 1972 - Чекаємо тебе, хлопець - Люся
  5. 1972 - Монолог - Ніночка Стрітенська
  6. 1972 - Принц і жебрак - принцеса Єлизавета
  7. 1973 - З тобою і без тебе - Стеха Базиріна
  8. 1973 - Зламана підкова - Лейдена Петерсон
  9. 1974 - Домбі і син - Флоренс
  10. 1975 - Із записок Лопатіна - Ніка
  11. 1974 - Ніч помилок - Кет Харткестль
  12. 1975 - Ольга Сергіївна - Лена
  13. 1976 - Просто Саша - Сашко
  14. 1976 - Слово для захисту - Валентина Костіна
  15. 1977 - Вороги - Тетяна Павлівна Бардіна
  16. 1977 - Між небом і землею - Мікаелла
  17. 1978 - Помилки юності - Поліна
  18. 1978 - Красень-чоловік - Зоя Окайомова
  19. 1978 - Фотографії на стіні - Ніна Георгіївна
  20. 1979 - Осінній марафон - Алла
  21. 1979 - Фантазії Фарятьєва - Олександра
  22. 1980 - Дами запрошують кавалерів - Нюра Позднякова
  23. 1981 - Ми не побачимося з тобою (телеспектакль) - Ніка
  24. 1982 - Транзит - Тетяна Андріївна Шульга
  25. 1983 - Карусель - Ганна
  26. 1984 - Чужа дружина і чоловік під ліжком - Лізонька
  27. 1985 - Слідство ведуть ЗнаТоКи.Полуденну злодій - Глазунова
  28. 1986 - Ми веселі, щасливі, талановиті! - Ляля Сурікова
  29. 1987 - Дорога Олена Сергіївна - Олена Сергіївна
  30. 1989 - Без подряпини / Bez draskotina (Болгарія) - Kлара
  31. 1991 - Тінь, або Може бути, все обійдеться - Юлія Джулі
  32. 1993 - Час Мераба - читає текст
  33. 1993 - Ти в мене одна - Наташа Тимошина
  34. 1993 - Тюремний романс - слідчий Олена Шемелова
  35. 1994 - Поруч
  36. 1995 - Перше кохання
  37. 1996 - Двадцять хвилин з ангелом
  38. 1996 - Ревізор - Ганна Андріївна
  39. 1998 - Обранець - читає текст
  40. 1998 - Сибірський цирульник - мати Андрія Толстого
  41. 1999 - Граф Нулін
  42. 2002 - Азазель - Леді Кароліна Естер
  43. 2002 - Леді на день - Анні
  44. 2008 - Пробка
  45. 2008 - Крутий маршрут - Євгенія Семенівна
  46. 2009 - Пропоновані обставини - актриса Віра Стрельникова

4.4. Озвучування

  1. 1981 - Аліса в Країні Чудес (мультфільм) - Аліса
  2. 1982 - Аліса в Задзеркаллі - Аліса
  3. 1983 - Казка мандрів - Марта
  4. 1987 - Банкет
  5. 1988 - Чорний чернець - Тетяна Песоцька (роль Т. Л. Друбич)
  6. 2010 - Аліса в Країні Чудес (фільм) - Миша Соня

5. Визнання і нагороди

За роль Стехи у фільмі Р. Р. Нахапетова "З тобою і без тебе" була відзначена призом "Золота феміна" на Міжнародному фестивалі в Брюсселі.


Примітки

  1. Біографія Марини Нейолової / people.ru - www.peoples.ru/art/cinema/actor/neelova/
  2. 1 2 "Зірки московської сцени" / Наталя Казьміна, театр "Современник" Ред.-сост. Б. М. Поюровський. М., 2000 - www.neelova.ru/press/5/2130/
  3. 1 2 Біографія на rusactors - www.rusactors.ru / n / neelova / index.shtml
  4. 1 2 Марина Нейолова виховує позашлюбну дочку Каспарова / Сегодня. UA / № 7 за 12.01.2002 - www.segodnya.ua/oldarchive/c2256713004f33f5c2256b3e003c28d5.html
  5. 1 2 "Разговоры с Раневской" / журнал "Театр", № 11 - 1986 - www.neelova.ru/press/3/2115/ Василий Ардаматский
  6. 1 2 "Истина страстей" / журнал "Советский экран", 1985 № 15 - www.neelova.ru/press/5/2126/ Андрей Плахов
  7. Новое платье для Марины Нееловой Марина Райкина / 14-07-1997 МК-Бульвар - www.neelova.ru/theatre/cherry_orchard/1132/
  8. "Шекспир сам по себе" Александр Аникст / 11-06-1975 Литературная газета - www.neelova.ru/theatre/12th_night/1072/
  9. Принцесса, надевшая "Шинель" Ирина Алпатова 11-01-2007 Культура - www.neelova.ru/press/1/8767/
  10. From a Moscow Troupe, the End of Another Era / By Peter Marks "New-York Times" - www.nytimes.com/1997/10/31/movies/theater-review-from-a-moscow-troupe-the-end -of-another-era.html
  11. Чому Марина Нейолова назавжди виїхала з Росії / Комсомольська правда - www.kp.ru/daily/24462.3/622724/
  12. Каспаров Гаррі Кімович / Вести - www.vesti.ru/doc.html?id=316903
  13. Марина Мстиславівна Нейолова - біографія - taina.aib.ru / biography / marina-neelova.htm
  14. Ніка Нейолова-Геворкян стала переможницею конкурсу "Нові сенсації" - www.rosculture.ru/news/item7749/?sphrase_id=3554. Роскультура (25 жовтня 2010). Читальний - www.webcitation.org/65E4DB313 з першоджерела 5 лютого 2012.
  15. У дочки Марини Нейолової свої принципи покори - Московський комсомолець (27 жовтня 2010). Читальний - www.webcitation.org/65E4EZ36m з першоджерела 5 лютого 2012.
  16. Біографія на kinoteatr.ru - www.kino-teatr.ru/kino/acter/w/ros/3043/bio/
  17. профайл на ruskino.ru - www.ruskino.ru/art/714
  18. Указ Президента Російської Федерації від 9 січня 2012 № 28 - pravo.gov.ru: 8080/page.aspx? 11161



Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Марина
Марина (жанр)
Уайтмен, Марина
Владі, Марина
Капуро, Марина Станіславівна
Хлєбнікова, Марина Арнольдівна
Раскова, Марина Михайлівна
Бутовська, Марина Львівна
Цвєтаєва, Марина Іванівна
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru