Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Нортон, Едвард


Фото

План:


Введення

Едвард Харрісон Нортон ( англ. Edward Harrison Norton [1]; рід. 18 серпня 1969 ( 19690818 ) , Бостон, США) - американський актор, сценарист, режисер і продюсер, двічі номінант на премію " Оскар ".


1. Сім'я

Його мати Робін, вчителька англійської мови, померла від пухлини мозку в 1997 році. Його батько - Едвард-старший, колишній федеральний обвинувач в адміністрації Картера, тепер працює в організації з охорони історичних цінностей. Його дід - забудовник Джеймс Роуз (помер у 1996 році), відомий своїм внеском у будівництво міста Колумбія, штат Меріленд і допомогою в забудові внутрішньої гавані Балтімора і Бостонського ринку Квінсі. Його сестра, Моллі Нортон, навчалася в Університеті Вашингтона і Лі.

2. Біографія

Нортон народився в Бостоні, штат Массачусетс, але виріс у місті Колумбія, штат Меріленд.

У п'ять років Едвард зацікавився театром, незабаром почав займатися в Оренстейновской Колумбійської школі театрального мистецтва і у вісім років дебютував на сцені в місцевій постановці.

Нортон закінчив вищу школу Уайлд Лейк в 1985 році, потім Єльський університет у 1991 році зі ступенем бакалавра з історії. У Єлі Нортон по раніше займався театром. Він відвідував безліч факультетів, хоча драматичний ніколи не був для нього профілюючим. Актор Рон Лівінгстон був його однокурсником і таким же самодіяльним актором. Едвард також вивчав японська мова та відвідував популярну школу англійської мови NOVA Group. Відразу після отримання диплому він відправився в Японію, де працював у компанії свого діда Enterprise Foundation. І лише кілька років потому, в 1994 році, повернувшись в Нью-Йорк, Едвард вирішив відмовитися від звичної роботи і повністю присвятити себе акторській кар'єрі.

Підробляючи офіціантом, Нортон грав на декількох театральних сценах Нью-Йорка і в підсумку був прийнятий в компанію New York Signature Theater Company, членом ради директорів якої він є в даний час.

Дебютом в кіно для Нортона став фільм " Первісний страх "(1996), де він зіграв молодого в'язня соціопата. За цю роль він отримав премію Золотий Глобус і був номінований на премію Оскар, як кращий актор другого плану. Згодом його не раз номінували, в тому числі і на кращу чоловічу роль за роль у фільмі про нео-нацистів " Американська історія Ікс ", а за участь в екранізації роману Чака Паланіка " Бійцівський клуб "Едвард не був номінований на серйозні кінонагороди, однак до нього прийшла всесвітня слава.

Останнім часом він грав самого себе в експериментальному комедійному телесеріалі "Стелла". Також здобув схвалення критиків за роль прокаженого короля в фільмі " Царство Небесне ". У 2000 році він дебютував як режисер, знявши комедію" Зберігаючи віру ". Своєю грою у фільмі" Ілюзіоніст "2006 року він знову заслужив позитивні відгуки критиків. У 2008 році Едвард зіграв Брюса Беннера у фільмі " Неймовірний Халк ", який отримав майже виключно позитивні відгуки критиків. Нортона замінили в" Месниках "на Марко Руффало, який зіграв Брюса Беннера. Його погляди не збіглися зі студією Marvel.

У нього були близькі стосунки з актрисами Сальмою Хайєк, Дрю Беррімор і Кортні Лав, з якою він гастролював як сесійний гітарист в її групі Hole.


3. Фільмографія

Рік Російська назва Оригінальна назва Роль
1996 ф Первісний страх Primal Fear Аарон Стемплер
1996 ф Народ проти Ларрі Флінта The People vs. Larry Flynt Алан Айзекман
1996 ф Всі говорять, що я люблю тебе Everyone Says I Love You Холден Спенс
1998 ф Шулера Rounders Лестер "Черв'як" Мерфі
1998 ф Американська історія Ікс American History X Дерек Віньярд
1999 ф Бійцівський клуб Fight Club Оповідач
2000 ф Зберігаючи віру Keeping the Faith батько Брайан Фінн
2000 мф Сімпсони: The Great Money Caper The Great Money Caper Девон Бредлі
2001 ф Ведмежатник The Score Джек Теллер
2002 ф Вбити Смучі Death to Smoochy Шелдон Мопс / Носоріг Смучи
2002 ф Фріда Frida Нельсон Рокфеллер
2002 ф Червоний дракон Red Dragon Уїлл Грехем
2002 ф 25-а година 25th Hour Монті Броган
2003 ф Пограбування по-італійськи The Italian Job Стів Фредзеллі
2005 ф Царство небесне Kingdom of Heaven Король Балдуїн IV
2005 ф Це трапилося в долині Down in the Valley Харлан
2006 ф Ілюзіоніст The Illusionist Айзенхайм
2006 ф Розмальована вуаль The Painted Veil Уолтер Фейн
2008 ф Неймовірний Халк The Incredible Hulk Халк / Брюс Беннер
2008 ф Гордість і слава Pride and Glory Рай Терні
2009 ф Листя трави Leaves of Grass Білл і Бреді Кинкейда
2009 з Американська сімейка Modern Family Іззі Лафонтейн
2010 ф Стоун Stone Стоун
2012 ф Королівство повного місяця Moonrise Kingdom Уорд
2012 ф Еволюція Борна The Bourne Legacy Байєр
2012 ф Диктатор The Dictator Едвард Нортон - в ролі самого себе (камео) [2]

4. Гонорари


5. Цікаві факти

  • Повне ім'я - Едвард Джеймс Харрісон Нортон молодший.
  • Зустрічався з рок-співачкою і колишньою дружиною Курта Кобейна Кортні Лав і з Сальмою Хайєк.
  • Едвард Нортон чудово володіє японською мовою.
  • У співдружності зі своїм близьким другом і письменником Стюартом Блумбергом, а також продюсером Біллом Мігліором Нортон заснував компанію "Class 5 Films".
  • Підробляючи офіціантом, Нортон грав на декількох театральних сценах Нью-Йорка, і в підсумку був прийнятий в компанію "New York Signature Theater Company", членом ради директорів якої він є в даний час.
  • Відмовився від ролі рядового Райана у фільмі " Врятувати рядового Райана ".
  • Продюсери "Американського психопата" хотіли, щоб він зіграв роль Патріка Бейтмана.
  • Був названий міжнародним [ яким? ] чоловіком року за версією журналу " GQ "в 2003 році.
  • Старший з трьох дітей, у нього є сестра Моллі і брат Джеймс.

Примітки

  1. Іноді його повне ім'я помилково передають як Едвард Джеймс Нортон-молодший. Див [1] - www.edward-norton.org/faqs.html
  2. http://www.kinokadr.ru/articles/2012/05/16/dictator.shtml - www.kinokadr.ru/articles/2012/05/16/dictator.shtml

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Лоренц, Едвард Нортон
Нортон I
Нортон, Андре
Нортон, Кен
Додж, Нортон
Кеннеді, Едвард
Мунк, Едвард
Лі, Роберт Едвард
Сепір, Едвард
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru