Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Нікулін, Юрій Володимирович


Фото

План:


Введення

Марка Росії, присвячена Юрію Нікуліну (2001 рік)

Юрій Володимирович Нікулін ( 18 грудня 1921, р. Демидов - 21 серпня 1997, р. Москва) - радянський і російський актор, артист цирку ( клоун), телеведучий. Народний артист СРСР (1973). Герой Соціалістичної Праці ( 1990). Член ВКП (б) з 1943 [1].


1. Біографія

Народився 18 грудня 1921 року в місті Демидові (нині Смоленська область). Батько, Володимир Андрійович Нікулін ( 1898 - 1964), демобілізувавшись з Червоної Армії і закінчивши курси політпросвіти, влаштувався в драматичний театр в Демидові. Там же була актрисою і його мати, Лідія Іванівна Нікуліна ( 1902 - 1979).

В 1925 його сім'я перебралася в Москву.

8 листопада 1939 після закінчення середньої школи був призваний в Червону армію, служив у 115-м зенітно-артилерійському полку. Під час радянсько-фінської війни зенітна батарея, де він служив, знаходилася під Сестрорецком і охороняла повітряні підступи до Ленінграду. В Велику Вітчизняну війну воював під Ленінградом до 1943. Навесні 1943 року захворів на запалення легенів і був відправлений в ленінградський госпіталь, а відразу після виписки виявився контужений під час авіанальоту на Ленінград. Після виписки в серпні 1943 року Нікулін був направлений в 72-й окремий зенітний дивізіон під Колпіно. Був демобілізований у травні 1946 в званні старшого сержанта; за час війни був нагороджений медалями " За відвагу "(спочатку був представлений до ордену Слави III ступеня) [1], " За оборону Ленінграда "і" За перемогу над Німеччиною ".

Після закінчення війни намагався вступити у ВДІК і театральні інститути, куди його не прийняли, оскільки комісії не виявляли в ньому акторських здібностей. Зрештою, вступив у студію клоунади при Московському цирку на Кольоровому бульварі. Закінчивши навчання, став працювати асистентом разом з надзвичайно тоді популярним клоуном Олівцем. Працюючи у нього, Юрій Нікулін познайомився з Михайлом Шуйдіним. Разом з Олівцем Нікулін і Шуйдін неодноразово їздили на гастролі по країні і набиралися циркового досвіду. Нікулін пропрацював з Олівцем два з половиною роки, після чого в 1950 році Шуйдін і Нікулін разом пішли від Олівця-за робочого конфлікту [2]. Почавши працювати самостійно, вони склали знаменитий клоунський дует Нікулін і Шуйдін [1], хоча за характером артисти були зовсім різні.

Нікулін перестав виступати, коли йому виповнилося 60 років, в 1981 році, і перейшов на посаду головного режисера цирку на Кольоровому бульварі [3]. З 1982 року Нікулін - директор цирку. При ньому для цирку було побудовано повністю новий будинок, відкриття якого відбулося в 1989 році. Всього будівництво тривало чотири роки. Будівництво цирку вела фінська будівельна фірма "Polar", про що сам Нікулін пише в третьому виданні своєї книги "Майже серйозно".

Юрій Володимирович пропрацював в рідному цирку 50 років.

Був членом редакційної колегії журналу "Огонек".


1.1. Особисте життя

В 1949 Юрій Нікулін познайомився з Тетяною Миколаївною Покровської (нар. 14 грудня 1929) [4], яка незабаром стала його дружиною.

Я вчилася в Тимірязєвської академії на факультеті декоративного садівництва і дуже захоплювалася кінним спортом. В академії була прекрасна стайня. А в стайні - дуже смішний лоша-карлик, з нормальною головою, нормальним корпусом, але на маленьких ніжках. Звали його Личак. Про це почув Карандаш і приїхав цю конячку подивитися. Конячка сподобалася, і Карандаш попросив нас з подругою навчити її найпростішим трюкам. Потім конячку привезли в цирк, і Олівець познайомив нас з Юрієм Володимировичем Нікуліним, який був у нього в учнях. Юрій Володимирович запросив нас подивитися спектакль. Подруга моя піти не змогла, я пішла одна, сиділа на прожекторе. Грали дуже смішну сценку: Карандаш викликав із залу нібито одного глядача і учив його їздити на коні. Але саме коли я прийшла на спектакль, Юрій Володимирович, який грав роль глядача під час цього номера, потрапив під коня. Вона його так побили, що його відвезли на "швидкій" в Скліфосовського. Я відчувала себе винуватою і стала його відвідувати ... А через півроку ми одружилися ...
Тетяна Покровська

Дружина Юрія Володимировича, Тетяна Нікуліна (ур. Покровська) знімалася в кіно, працювала артисткою цирку до 1981 року, в 2002 році нагороджена орденом Пошани [4]. Серед найближчих друзів Юрія Нікуліна були Олег Табаков, Георгій Віцин і найбільша в СРСР іноземна зірка, актор і режисер Радж Капур.

14 листопада 1956 в сім'ї Нікулін народився син Максим Юрійович Нікулін.

Старша внучка Марія (1981) і два онуки: Юрій Нікулін (1986) і Максим Нікулін (1990) [5] [6].


1.2. Смерть

Могила Нікуліна на Новодівичому Кладовище

Юрій Володимирович Нікулін помер 21 серпня 1997 року після операції на серці, і похований на Новодівичому кладовищі (ділянка № 5).


1.3. Цікаві факти

Закінчив середню школу № 346 у Москві. У 1996 році був запрошений для участі в святі на честь 60-річчя цієї школи. У шкільному музеї є стенд, присвячений акторові. "У нашу 346-ю звичайну школу, куди я перейшов, ніякі делегації не приїздили, не приходили до нас і письменники, артисти не влаштовували для нас концерти" - так пише Юрій Володимирович в книзі мемуарів "Майже серйозно ...", що вийшла в 1982 році в видавництві "Молода гвардія".


2. Творчість

Бовдур, Бувалий і Трус у Хабаровську

Артист дебютував в кіно в 36 років, і з перших картин зарекомендував себе як винятковий різнохарактерних актор. Він приніс з циркової арени на екран різні ролі-маски, широко використовуючи циркову ексцентрику і фактуру (піротехнік, фільм " Дівчина з гітарою ", 1958; Клячкин "Піддаються", 1959; Бовдур, "Цілком серйозно", 1961). Одна з кіноновел цього фільму " Пес Барбос і незвичайний крос "режисера Леоніда Гайдая поклала початок ролям, які забезпечили актору всенародну любов. Незабутній образ Балбеса зі знаменитої трійки ( Боягуз, Бовдур і Бувалий) в кінокомедіях " Самогонники "( 1961), " Операція "И" та інші пригоди Шурика "( 1965), " Кавказька полонянка, або Нові пригоди Шурика "( 1967) відрізняє виняткову чарівність і життєрадісність.

Юрій Володимирович Нікулін грав у багатьох улюблених народом фільмах. Найвідомішими є кінокомедії з його участю - " Діамантова рука "," 12 стільців "," Старики-розбійники ". Персонажі цих фільмів комедійно-гротескові з відтінком дитячості наївні диваки, ліричні, добродушні і безпосередні [7].

Але актор грав не тільки комічні ролі. У фільмі " Коли дерева були великими "( 1962) розкрився драматичний талант виконавця. У своєму герої - Кузьмі Кузьмиче Іорданова - актор виявляє складне переплетення різних психологічних станів: брехливість, спустошеність, паразитизм, самотність, прагнення вивести своє життя зі стану краху. У фільмі Андрія Тарковського " Андрій Рубльов "Юрій Нікулін переконливо зіграв трагічну роль ченця Патрикея - скарбника Успенського собору у Володимирі, підданого жорстоким катуванням татарськими загарбниками. Слід зазначити його гру у фільмах про Великій Вітчизняній війні (" Вони билися за Батьківщину ", режисер Сергій Бондарчук; " Двадцять днів без війни ", режисер Олексій Герман-старший ( 1977)). У цьому фільмі роль військового журналіста Лопатіна була зіграна актором у стриманій і нехитрою манері, при цьому виконана справжнього внутрішнього драматизму [7].

В останні роки він вів гумористичну передачу " Білий папуга ", був одним з постійних учасників передачі" В нашу гавань заходили кораблі ".

В 1991 брав участь в останньому випуску капітал-шоу " Поле чудесВладиславом Лістьєвим.


3. Нагороди та звання

Біля цирку на Кольоровому бульварі (нині носить ім'я Нікуліна), де працював Юрій Володимирович і який зараз очолює його син Максим Нікулін, встановлений бронзовий монумент.


4. Фільмографія

Рік Назва Роль
1958 ф Дівчина з гітарою піротехнік
1959 ф Піддаються Василь Клячкин
1960 ф Пес Барбос і незвичайний крос Бовдур (гл. роль)
1961 ф Людина нізвідки старшина міліції
1961 ф Коли дерева були великими Кузьма Іорданов (гл. роль)
1961 ф Друг мій, Колька! Вася
1961 ф Самогонники Бовдур (гл. роль)
1961 ф Приборкання норовливої керівник церковного хору хлопчиків
1962 ф Ділові люди.Новела "Споріднені душі" грабіжник
1962 ф Молодо-зелено шофер Микола
1963 ф Без страху і докору клоун в цирку
1963 ф Великий гніт Петя-Півник, злодій-домушник
1964 ф До мене, Мухтар! Глазичев
1965 ф Операція "И" та інші пригоди Шурика Бовдур (гл. роль)
1965 ф Дайте книгу скарг продавець
1965 ф Фантазери людина на пляжі
1965 ф Маленький утікач камео
1966 ф Кавказька полонянка, або Нові пригоди Шурика Бовдур
1966 ф Андрій Рубльов Патрік
1968 ф Діамантова рука Семен Семенович Горбунков (гл. роль)
1968 ф Сім старих та одна дівчина Бовдур
1968 ф Новенька
1970 ф Денискін оповідання камео
1971 ф Старики-розбійники М'ячиків (гл. роль)
1971 ф Телеграма Федір Федорович
1971 ф 12 стільців двірник Тихін
1972 ф Точка, точка, кома тато Льоші
1975 ф Вони билися за Батьківщину рядовий Некрасов
1976 ф Пригоди Травки клоун Чічіморі
1976 ф Двадцять днів без війни Лопатин (гл. роль)
1976 мф Бобик в гостях у Барбоса (мультфільм) Бобик
1979 ф Тут ...недалеко (короткометражний) приїжджий (гл. роль)
1982 ф Не хочу бути дорослим
1983 ф Опудало Микола Миколайович Бессольцев, дідусь Лєни
1983 ф Кіножурнал "Єралаш", випуск № 38 [10] дядя Юра
1989 ф Цирк для моїх онуків
1991 ф Капітан Крокус

5. Бібліографія

"Юрій Нікулін" - теплохід 588-го ін (1 серія), що раніше називався "Карл Лібкнехт" і належить СК "Вояж". Порт приписки: м. Ростов-на-Дону
  • Рудольф Славський, Юрій Нікулін, Олег Попов "Мистецтво клоунади". Видавництво: Мистецтво. Тверда палітурка, 326 с., Тираж: 35000 екз., 1969 р.
  • "Смішне, серйозне, сумне" - Мистецтво кіно, 1972, № 8;
  • ПЕРШЕ видання книги Ю.В.Нікуліна "Майже серйозно", опубліковане в журналі "Молода гвардія" 1976 р. № № 4-9.

Тут є багато прізвищ його однополчан (!), Які в наступних виданнях співавтором Ю.В.Нікуліна Шахіджаняном чомусь були видалені.

  • "Майже серйозно ..." Видавництво: Молода гвардія. Тверда палітурка, 576 с., Тираж: 130000 екз., 1979 р.
    • "Майже серйозно ..." Видавництво: Мистецтво. Суперобкладинка, 576 с., Тираж: 50000 екз., 1987 р.
    • "Майже серйозно ..." Видавництво: Терра. Суперобкладинка, 576 с., Тираж: 50000 екз., 1994 р. ISBN 5-85255-603-3
    • "Майже серйозно ..." Видавництво: Терра. Тверда палітурка (інша обкладинка), 576 с., 1995 р., ISBN 5-85255-603-3
    • "Майже серйозно ..." Видавництво: Вагриус. Серія: Мій 20 століття. Тверда палітурка, 576 с., Тираж: 10000 екз., 1998 р., ISBN 5-7027-0732-X
    • "Майже серйозно ..." Видавництво: Вагриус. Серія: Мій 20 століття. Суперобкладинка, 576 с., Тираж: 10000 екз., 1998 р., ISBN 5-7027-0732-X
    • "Майже серйозно ..." Видавництво: Вагриус. Серія: Мій 20 століття. Суперобкладинка, 608 с., Тираж: 3000 прим., 2006 р. ISBN 5-9697-0234-X
    • "Майже серйозно". Серія: Акторська книга. Видавництва: АСТ, Зебра Е, ВКТ. Тверда палітурка, 752 с., Тираж: 5000 прим., 2008 р., ISBN 978-5-17-055586-4, 978-5-94663-684-1, 978-5-226-00742-2
  • "Десять тролейбусів клоунів". У 2 книгах. Книга перша. Видавництво: Самарський Будинок преси. Тверда палітурка, 288 с., Тираж: 50000 екз., 1993 р. ISBN 5-7350-0004-7
  • "Десять тролейбусів клоунів". У 2 книгах. Книга друга. Видавництво: Самарський Будинок преси. Тверда палітурка, 320 с., Тираж: 50000 екз., 1993 р. ISBN 5-7350-0008-X
  • "Анекдоти від Нікуліна". Видавництво: Біном. Тверда палітурка, 414 с., Тираж: 100000 прим., 1997 р., ISBN 5-7503-015-X
  • "Анекдоти від Нікуліна. Випуск 1". Видавництво: Респекс. М'яка обкладинка, 96 с., Тираж: 10000 екз., 2001 р. ISBN 5-7345-0245-6
  • "Анекдоти від Нікуліна. Випуск 2". Видавництво: Респекс. М'яка обкладинка, 96 с., Тираж: 10000 екз., 2001 р. ISBN 5-7345-0246-4
  • "999 + 1001 анекдот від Нікуліна". Видавництво: Друковані Традиції. Тверда палітурка, 512 с., Тираж: 2000 прим., 2008 р. ISBN 978-5-91561-001-8, 978-5-91561-025-4

6. Дискографія

6.1. CD

  • "Актор і пісня. Юрій Нікулін". Серія: Актор і пісня. Audio CD. Дистриб'ютор: Пролог-Мьюзік. 2002 Виконавець. 20 треків.
  • "Актор і пісні. День перемоги". Audio CD. Дистриб'ютори: РАО, НААП, Перше Музичне Видавництво, Схід. 2003 Треки: 1. Теплушка, 7. Новобранці, 14. Щиголь.
  • "Grand Collection. Юрій Нікулін". Серія: Grand Collection. Audio CD. Дистриб'ютор: Квадро-Диск. 2004 Виконавець. 21 трек
  • "Радіоняня. Кращі пісні". Серія: Радіоняня. Audio CD. Дистриб'ютор: Два Жирафа. 2006 Трек 18. На манежі. (Автори: музика Юрій Нікулін, текст Т. Нікуліна)
  • "Хіти 1960-1980-х. А нам все одно". Audio CD. Дистриб'ютор: Мелодія. 2010 Трек 11. А нам все одно (пісня з кінофільму "Діамантова рука") Юрій Нікулін

7. Пам'ять

  • У вересні 2000 року недалеко від будівлі цирку, в якому понад 50 років працював Ю.Нікулін, з'явився пам'ятник роботи скульптора Рукавишникова, що зображає актора поряд з автомобілем з фільму "Кавказька полонянка".
  • Московський цирк на Кольоровому бульварі носить ім'я Ю. В. Нікуліна.
  • У 2010 році в Пермі з'явився пам'ятник "гайдаевского трійці" навпроти кінотеатру "Кристал".
  • У 2011 році на батьківщині артиста в місті Демидові Смоленської області було відкрито пам'ятник [1].
  • У листопаді 2011 року в Курську, перед будівлею цирку, встановлено пам'ятник клоунам Юрію Нікуліну та Михайлу Шуйдіну.
  • У 2011 в Сочі біля будівлі морпорту встановлена ​​скульптурна експозиція, що зображає кадри з фільму "Діамантова рука" (фільм частково знімався в Адлері й Сочі). В експозиції представлені А.Миронов, А.Папанов, Ю.Нікулін, актриса Ніна Гребешкова, що грає роль дружини у фільмі і хлопчик у ролі сина.

Примітки

  1. 1 2 3 Цирк. Маленька енциклопедія. Сост А. Я. Шнеєр, Р. Є. Славський. Гол. ред. Ю. А. Дмитрієв. 2-е изд., Перераб. і доп. - М.: "Радянська енциклопедія", 1979. - 448 с.
  2. Ієва Пожарська Юрій Нікулін ЖЗЛ. - М .: Молода гвардія, 2010. - С. 160. - ISBN 978-5-235-03387-0
  3. Ієва Пожарська Юрій Нікулін ЖЗЛ. - М .: Молода гвардія, 2010. - С. 328. - ISBN 978-5-235-03387-0
  4. 1 2 Тетяна Нікуліна - біографія - актриси - знаменитості в кіно - Кіно-Театр. РУ - www.kino-teatr.ru/kino/acter/w/star/25882/bio/
  5. Кошмарні сни Максима Нікуліна про телебачення. - Інтерв'ю з натяком - Каталог статей - Сайт журналіста Катерини Романенкова - zapiski-rep.ucoz.ru/publ/4-1-0-261
  6. Російське Генеалогічне Древо є системою родинних зв'язків багатьох поколінь. За структурою нагадує дерен - масу корінців (зв'язків) багаторазово переплетених між собою - rgd.org / N / nikulin.htm
  7. 1 2 Кіно: Енциклопедичний словник / С.І.Юткевіч. - Москва: Радянська енциклопедія, 1987. - С. 299. - 640 с. - 100 000 прим.
  8. Юрій Нікулін - Книги онлайн - www.bookol.ru/dokumentalnaya_literatura_main/biografii_i_memuaryi/45611.htm
  9. Герой Соц. Праці Нікулін Юрій Володимирович - www.warheroes.ru/hero/hero.asp?Hero_id=9079
  10. Бібліотека Єралаш | eralash.ru - www.forum.eralash.ru / video / одного разу-в-булочної

Література

  • Дуніна С. "Юрій Нікулін". Серія: Актори радянського кіно. Видавництво: Бюро пропаганди радянського кіномистецтва. М'яка обкладинка, 18 с., Тираж: 80000 екз., 1966 р.
  • Актори радянського кіно. Випуск 4. - Л.: 1968.
  • С. М. Макаров "Юрій Нікулін і Михайло Шуйдін". Серія: Майстри радянського цирку. Видавництво: Мистецтво. Тверда палітурка, 240 с., Тираж: 25000 екз., 1981 р.
  • Р. П. Соболєв "Юрій Нікулін". Серія: Актори радянського кіно. Видавництво: Союз кінематографістів СРСР. М'яка обкладинка, 28 с., Тираж: 200000 екз., 1981 р.
  • Ієва Пожарська "Юрій Нікулін". Серія: Життя чудових людей. Видавництво: Молода гвардія. Тверда палітурка, 400 с., Тираж: 5000 прим., 2010 р. ISBN 978-5-235-03387-0
  • Ф. І. Раззаков. Найдобріший клоун: Юрій Нікулін та інші ... - М.: Ексмо, 2012. - 416 с., Іл. - "Книги Ф.Раззакова про великих артистів" - 3000 екз., ISBN 978-5-699-53880-9

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Відкупників, Юрій Володимирович
Анікєєв, Юрій Володимирович
Назаров, Юрій Володимирович
Давидов, Юрій Володимирович
Чебраков, Юрій Володимирович
Рождественський, Юрій Володимирович
Ломоносов, Юрій Володимирович
Андропов, Юрій Володимирович
Матіясевіч, Юрій Володимирович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru