Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Одногорбий верблюд


Camelus dromedarius

План:


Введення

Одногорбий верблюд ( лат. Camelus dromedarius ), Або дромедар (дромадер), або Арабіан - вид ссавців, один з представників сімейства верблюдових ( Camelidae ), Що відноситься поряд з двогорбий верблюд (бактріанамі) до роду власне верблюдів ( лат. Camelus ).

У минулому незліченні стада диких дромадерів кочували по пустелях Північної Африки і Близького Сходу, проте в наші дні можна зустріти тільки одомашнених тварин. У сучасному світі дромадер поширений в багатьох регіонах Азії та Африки як домашня тварина для перевезення вантажів або верхової їзди.

На відміну від бактріан, його дикі популяції в наш час не збереглися. Тільки в Австралії і Північній Америці зустрічаються вдруге здичавілі стада верблюдів - далекі нащадки завезених на континенти в XIX - ХХ століттях дромадерів.


1. Назва

Назва "дромадер" походить від грецького слова δρομάς, що означає "біжить". Назва "Арабіан" походить від слова Аравія, де даний вид верблюдів був одомашнений. Дикі дромадери дотепер живуть у пустелі ОАЕ. [Джерело не вказано 66 днів]

2. Зовнішні ознаки

2.1. Загальний опис

На відміну від бактріанамі, дромедар мають лише один горб. Їх довжина сягає від 2,3 до 3,4 м, а висота в холці від 1,8 до 2,3 м. Вага дромедар становить від 300 до 700 кг. Хвіст відносно короткий, не довше 50 см. Дромадер відрізняється досить стрункою статурою і довгими ногами, а в його забарвленні переважають попелясто-жовті тони. Шерсть у одногорбого верблюда як правило піщаного кольору, проте зустрічаються і інші забарвлення: від білого до темно-коричневого. Верхня частина голови, шия і спина покриті більш довгим волоссям.

Голова одногорбого верблюда в упряжці.

У одногорбих верблюдів довга шия, на якій розташована витягнута голова. Верхня губа роздвоєна, а ніздрі мають щелеобразную форму і верблюд може їх при необхідності закрити. На століттях у нього дуже довгі вії. На колінах, ступнях та інших частинах тіла у одногорбого верблюда численні мозолі. На ногах, як у всіх верблюдових, є всього два пальці, увінчаних НЕ копитами, а мозолевимі подушками. Шлунок складається, як і у близьких родичів, з декількох камер, що полегшує травлення при рослинному харчуванні.


2.2. Пристосованість до посушливого клімату

Пристосованість до посушливого клімату дозволяє одногорбий верблюдам жити в пустельних регіонах. Вони в змозі обходитися довгий час без води, вміючи зберігати її у великих кількостях у своєму тілі.

Особливі механізми в організмі дромадерів зводять до мінімуму втрати рідини. Щільний шерстяний покрив не допускає надмірного випаровування, потових залоз дуже мало, і тварини починають потіти тільки в 40-градусну спеку. Температура тіла у одногорбого верблюда ночами сильно падає, а вдень тіло нагрівається повільно, що дозволяє тварині не потіти.

Дромадери можуть довго обходитися без води (тиждень під в'юком і кілька місяців - без навантаження). Верблюди без шкоди для себе можуть пережити істотну втрату рідини, до 40% в обсязі, але зате п'ють верблюди дуже швидко і можуть швидко компенсувати весь втрачений об'єм рідини, при нагоді здатні за 10 хвилин випити близько 100 літрів води. Інші ссавці просто не в змозі засвоїти таку "верблюжу дозу" рідини за такий короткий час. Основу раціону дромадера становить суха, нерідко колючий пустельна рослинність.

Горб на спині містить запаси жиру, які організм верблюда поступово використовує для отримання енергії. Рідина верблюди зберігають не в горбу, а в шлунку. Нирки у одногорбого верблюда дуже ретельно витягують рідину, залишаючи дуже концентровану сечу. З калу перед виділенням також витягується майже вся рідина.

Під час особливо посушливого сезону одногорбий верблюд у стані втратити більш ніж 25% своєї ваги, не вмираючи від спраги або голоду.

Одногорбий верблюд недалеко від покинутого міста Сільвертон ( англ. Silverton ) В Австралії.

3. Поширення

Дромедар поширені як домашні тварини по всій Північній Африці і по всьому Близькому Сходу аж до Індії. Південної кордоном їх ареалу розповсюдження є приблизно 13 північної широти, а найбільш північній точкою їх проживання є Туркестан, де, як і в Малої Азії вони зустрічаються разом з бактріанамі. Дромедар були інтродуковані на Балканах, в південно-західній Африці та на Канарських островах. З 1840 по 1907 їх ввозили навіть у Австралію, де до сьогоднішнього дня в центральних регіонах живуть нащадки випущених на волю або втекли примірників. Ця популяція, чисельність якої нараховує від 50 тисяч до 100 тисяч особин, є на сьогоднішній день єдиною великою популяцією одногорбого верблюда у світі, що живе в дикій природі. Розгромна схожим шляхом популяція одногорбих верблюдів існувала і на південно-заході США, проте вимерла на початку XX століття. [джерело не вказано 969 днів] дромедар мешкає в більш південних регіонах земної кулі, ніж бактріан, однак тим не менше зустрічається і в Центральній Азії.


4. Поведінка

Стадо верблюдів, Марокко.

4.1. Соціальне поводження

Дромедар активні в денний час. Живуть у дикій природі верблюди утворюють як правило гаремні групи, які з одного самця, кількох самок і їх потомства. Підростаючі самці часто об'єднуються в групи холостяків, які однак тримаються нетривалий час. Іноді між самцями відбуваються поєдинки (укуси та удари ногами), в яких визначається роль лідера в групі.

4.2. Харчування

Як і всі верблюдових, одногорбі верблюди травоїдні тварини, здатні харчуватися всіма видами рослин, у тому числі колючими і солоними. Їжа проковтується майже не розжувати і потрапляє в передній шлунок, де перетравлюються остаточно. Цей процес нагадує процес травлення у жуйних (Ruminantia), до яких верблюди однак зоологічно не відносяться. Травна система верблюдів по всій видимості розвинулася незалежно від цієї групи тварин, про що свідчить і наявність численних залоз в передньому шлунку у верблюдових.

Верблюдиця годує теля, пустеля Сахара.

4.3. Розмноження

Парування відбувається головним чином взимку і пов'язане з періодом дощів. Тривалість вагітності складає від 360 до 440 днів, після чого як правило на світ з'являється один-єдиний дитинча; близнюки народжуються рідко. Новонароджені вже після закінчення першого дня самостійно ходять. Мати піклується про потомство від року до двох років, а перехід з молока на рослинну їжу відбувається вже через півроку. Через два роки після пологів самка знов може завагітніти.

Статевої зрілості досягає самка у віці трьох років, у самців вона настає у віці від чотирьох до шести років. Середня тривалість життя одногорбого верблюда становить від 40 до 50 років.

За допомогою штучного запліднення можливе схрещування між самцем одногорбого верблюда і самкою лами - в результаті виходить гібрид " кама ".


5. Дромедар і людина

Англо-єгипетський солдат на верблюді в Судані, початок XX століття.

5.1. Дикі дромедар

Де саме жили дикі дромедар і коли вони вимерли до кінця не з'ясовано. Через рідкості копалин знахідок, а також через можливість схрещування дромедар і бактріанамі, деякі зоологи навіть припускають, що диких дромедар взагалі ніколи не існувало. Однак є деякі докази, які говорять про древніх диких формах цих звірів. До них відносяться наскальні малюнки трьохтисячолітньої давності на Аравійському півострові, що зображують полювання на диких верблюдів очевидно, а також знайдена на південному заході Саудівської Аравії нижня щелепа дромедар, чий вік оцінюється в сім тисяч років, тобто раніше, ніж почалося одомашнення верблюдів. В плейстоцені вони ймовірно мешкали і в Північній Африці аж до приблизно 3000 року до н. е.. Іноді цих відносять і до іншого вимерлому увазі Camelus thomasi. Повністю вимерли дикі дромедар приблизно на початку нашої ери.

Як вже було сказано вище, найбільша популяція диких верблюдів водиться в Австралії. Ці тварини є вдруге здичавілими. Верблюди були завезені до Австралії в XIX столітті як в'ючної худоби, пристосованого до посушливого клімату. З тих пір багато хто з них здичавіли, а поголів'я стада зросла через нестачу в регіоні хижих тварин. Це, як і у випадку із завезенням до Австралії кроликів, негативно позначається на екосистемі континенту, з помічників верблюди перетворюються на шкідників і навіть, почасти, у ворогів людини і місцевих тварин. [1].


5.2. Одомашнені дромедар

Миска з зображенням одногорбого верблюда, Ірак, X століття

Коли дромедар були приручені, до сьогоднішнього дня неможливо точно сказати. Відомо лише, що процес одомашнення стався на Аравійському півострові і найбільш ймовірно це було приблизно в третьому тисячолітті до нашої ери.

Перша згадка про наїзника на верблюдах знаходиться на ассирійській обеліску, де в списку брали участь у битві при Каркаре в 853 до н.е.. числиться контингент з 1000 арабських наїзників на верблюдах. Зображення подібних наїзників зустрічаються і на рельєфах в Нимруде епохи Ашурбаніпала (661-631 до н. е..) На них показані за два вершники на верблюдах, озброєні луками. Передній з них зайнятий насамперед управлінням верблюда, у той час як другий обертається і стріляє в ассірійських піхотинців. На верблюда надіто подобу віжок, але управляється він, як і сьогодні, палицею. Ременями навколо грудей і хвоста тварини прикріплено подобу сідлової підстилки.

Як домашня тварина дромедар поширився досить пізно, ймовірно не раніше другої половини першого тисячоліття до нашої ери. З початку нашої ери його ареал розповсюдження постійно зростав, у тому числі і через опустелювання багатьох регіонів. Сьогодні існують різні породи одногорбих верблюдів, які пристосовані до різного роду функцій. Відрізняються верблюди для перевезення вантажів, верхової їзди, гонок, гірські і рівнинні верблюди, а також і перехідні форми.

У наш час дромадери повсюдно використовуються як в'ючні (зазвичай перевозять до 150 кг вантажу) і верхові тварини, а в безкрайніх напівпустелях, що тягнуться від Північно-Західної Африки до Центральної Азії та Аравійського півострова, постачають місцевих жителів молоком, м'ясом і шерстю.


Примітки

Література

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru