Орел Хааста

Орел Хааста
Giant Haasts eagle attacking New Zealand moa.jpg
Орел Хааста атакує новозеландського моа
Наукова класифікація
проміжні ранги
Домен: Еукаріоти
Царство: Тварини
Підцарство : Еуметазоі
Без рангу : Вториннороті
Тип: Хордові
Підтип : Хребетні
Інфратіп : Челюстноротих
Надклас : Чотириногі
Клас: Птахи
Підклас : Новонебние
Сімейство: Яструбині
Підродина : Канюки
Рід: Harpagornis
Вид: Орел Хааста
Міжнародне наукове назву

Harpagornis moorei (Haast, 1872)

Охоронний статус
Commons-logo.svg
Зображення
на ВікіСховищі
NCBI 307641
EOL 10456093

Орел Хааста ( лат. Harpagornis moorei ) - Найбільша хижий птах історичної епохи, що важила від 10 до 14 кг і мала розмах крил до 2,6 метрів у самок, більш великих, ніж самці. Орел Хааста мешкав на південному острові в Нової Зеландії і полював головним чином на різні види моа, а також, ймовірно, на інших великих нелітаючих птахів, у тому числі на 18-кілограмового гігантського гусака (Cnemiornis calcitrans). Як і інші великі тварини, орел Хааста вимер незабаром після заселення Нової Зеландії маорі.

Маорі називали цю птицю Ті-Поуакаі або Те-Хокіої, що ймовірно було наслідуванням видаваним цим орлом звукам. Існує навіть маорійським наскельне малюнок, що зображає людину з двома дуже великими убитими птахами. Одна з них, ймовірно, є альбатросом, а інша, імовірно, орлом Хааста. Перше наукове опис цього виду було виконано німцем Юліусом фон Хааста.

Орлу приписувалося поведінку людожера : В деяких легендах маорі орел вбивав людей, що може бути схожим на правду, враховуючи розмір і силу птиці. На відміну від моа, він, як і інші хижі птахи, був імовірно винищений цілеспрямовано, проте швидке зникнення його основного видобутку - моа та інших великих нелітаючих птахів - мабуть прискорило його вимирання. Існує ряд викопних останків орла Хааста [1], в тому числі кістки, оброблені поселенцями. Передбачається, що орел Хааста вимер разом з рядом видів моа в XV столітті [2], однак заяви про зустріч великих орлів тривали аж до XIX століття. Навіть ще в 1905 році нібито було знайдено орлине гніздо, однак це вважається вкрай малоймовірним.

Кігті орла Хааста

Орел Хааста заповнював особливу нішу в новозеландської фауни, в якій домінували птахи і в якій крім одного великого виду гекона не існувало наземних хижаків. Видобуток умертвляти особливо довгими і сильними кігтями, які були частково здатними навіть переламувати кістки. Орел, мабуть, спостерігав за здобиччю з піднесеного місця, наприклад з дерева, і з великою швидкістю нападав на неї.

Аналізи ДНК показують, що орел Хааста був близьким родичем євразійського орла-карлика (Hieraaetus pennatus) і австралійського яструбиного орла (Hieraaetus morphnoides), а не, як передбачалося раніше, австралійського клінохвостого орла (Aquila audax). Гілка орла Хааста розвинулася від 1,8 мільйонів до 700 тисяч років тому. Збільшення за цей відрізок часу ваги в 10-15 разів є одним із самих стрімких еволюційних збільшень в розмірі, що спостерігалися у хребетних. Ймовірно, цьому сприяла наявність великої видобутку і відсутність інших великих хижаків.

Назва роду походить від об'єднання латинського слова "harpax", що означає "гак", і грецького "ornis" - "птах".


Примітки

  1. Однак лише три повністю збережених скелета
  2. Tennyson, A. & Martinson, P.: Extinct Birds of New Zealand; Te Papa Press, Wellington, New Zealand 2006, ISBN 978-0-909010-21-8.