Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Папанов, Анатолій Дмитрович


Papanov AD.jpg

План:


Введення

Анатолій Дмитрович Папанов ( 30 жовтня [1] [2] 1922, Вязьма - 5 серпня 1987, Москва) - радянський російський актор театру і кіно [3]. Народний артист СРСР ( 1973). Лауреат Державної премії СРСР ( 1987 - посмертно).


1. Біографія

Анатолій Дмитрович Папанов народився 30 жовтня 1922 року (за іншими джерелами - 31 жовтня [4]) в місті Вязьма (нині - Смоленська область). Батько - Дмитро Пилипович Папанов (1897-1982), мати - полька Олена Болеславовна Росковская (1901-1973).

В 1930 переїхав з батьками в Москву, де вони оселилися на вулиці Малі Купини (суч. вулиця Доватора), працював в ремонтних майстернях 2-го Московського шарикопідшипникового заводу (ливарником), одночасно займався в художній самодіяльності в популярній театральній студії "Каучук" при заводі. В 1937 вперше знявся в кіно, зігравши епізодичну роль у фільмі " Ленін у Жовтні ".

З перших днів війни - на фронті. Був старшим сержантом, командував взводом зенітної артилерії. В 1942 -му важко поранений в ногу під Харковом і в 21 рік став інвалідом третьої групи. Повернувся до Москви і вступив на акторський факультет ГІТІСу в майстерню артистів МХАТу Марії Орлової та Василя Орлова. Успішно здав державні іспити 11 листопада 1946, зігравши молодого Костянтина у виставі "Діти Ванюшина" та глибокого старого в комедії Тірсо де Моліни "Дон Хіль - зелені штани".

Після ГІТІСу Папанов був запрошений і під МХАТ, і в Малий театр, але разом з усім курсом виїхав до Клайпеду, створювати новий театр.

З 1946 був актором Клайпедського російського драматичного театру, де його першою роллю став Сергій Тюленін у виставі "Молода гвардія" щодо однойменним романом Олександра Фадєєва.

В 1948 за пропозицією режисера Андрія Гончарова Папанов перейшов в Театр Сатири в Москві. Всього в цьому театрі Анатолій Дмитрович за 40 років створив 50 образів. Деякі з вистав були записані для телебачення, в тому числі " Ревізор "," Гніздо глухаря ", "Маленькі комедії великого будинку" з музикою Давида Тухманова.

Анатолій Дмитрович брав участь у створенні понад сімдесяти кінострічок, включаючи озвучування мультфільмів, як, наприклад, Вовк з мультсеріалу " Ну, постривай! ". Викладав в ГІТІСі, випустив диск як виконавець пісень.

Остання роль у театрі - Гіце у виставі "Руда кобила з дзвіночками" Театру Сатири. Остання кінороль - " Холодне літо п'ятдесят третього ... "

Помер 5 серпня 1987 (за іншими джерелами - 7 серпня [5]) на 65-му році життя у своїй квартирі від серцевого нападу. А. Д. Папанов похований в Москві на Новодівичому кладовищі (ділянка № 10).


2. Сім'я

Анатолій Папанов був одружений на актрисі Надії Юріївні Каратаєвої; в цьому шлюбі народилася дочка, Олена Папанова, що стала пізніше актрисою Театру ім.Єрмолової.

3. Звання та нагороди


4. Пам'ять


5. Знамениті фрази

  • Єдність творчості я бачу в мистецтві театру, кіно, телебачення, естради. Чотири музи, а ти один ...
  • з кінофільму "Бережися автомобіля":
    • Тебе посодют, а ти не кради!
    • У тебе нічого немає! Ти - голодранець! Ти взагалі живеш на світі по довіреності!
    • Я торгую кулубніку, вирощену своїми власними руками!
  • з кінофільму "Діамантова рука" (всі репліки вимовляються з м'яким фрикативного "Г" і зі звуком "У" замість "В"):
    • Буде тобі там і ванна, буде і Кофа, буде і какава з чаєм. Поїхали!
    • Як каже наш дорогий шеф, якщо людина ідіот, то це надовго!
    • Як каже наш дорогий шеф, Міхал Іванич, куй залізо, не відходячи від каси!
    • Шампанське вранці п'ють або аристократи, або дегенерати!
    • Строго на північ, близько 50 метрів, розташований туалет типу "сортир", позначений на схемі буквами "ме" і "жо".
    • За чужий рахунок п'ють навіть непитущі і язвенники!
    • Буду бити акуратно, але сильно.
    • Клювання буде такий, що клієнт забуде про все на світі!

6. Творчість

6.1. Ролі в театрі

6.1.1. Російський драматичний театр (м. Клайпеда)


6.1.2. Московський академічний театр Сатири


6.2. Фільмографія

  1. 1952 - Композитор Глинка - адъютант Великого князя
  2. 1952 - Ревизор - чиновник
  3. 1960 - Совершенно серьёзно - редактор
  4. 1961 - Человек идёт за солнцем - администратор парка
  5. 1961 - Человек ниоткуда - Крохалев и ему подобные
  6. 1961 - Казаки - хорунжий
  7. 1962 - Яблоко раздора - Крячко
  8. 1962 - Бей, барабан! - поэт Безлошадных
  9. 1962 - Ход конём - Фонарев
  10. 1963 - Порожний рейс - Аким Севостьянович
  11. 1963 - Стёжки-дорожки - дежурный милиционер
  12. 1963 - Короткие истории
  13. 1963 - Живые и мёртвые - генерал Серпилин
  14. 1963 - Приходите завтра - Николай Васильевич
  15. 1964 - Родная кровь - муж Сони
  16. 1965 - Зелёный огонёк - Жмуркин
  17. 1965 - Дети Дон Кихота - Пётр Бондаренко, врач-педиатр
  18. 1965 - Наш дом - Иванов-отец
  19. 1965 - Иду на грозу - Аникеев
  20. 1965 - Дайте жалобную книгу - метрдотель Кутайцев
  21. 1965 - Мать и мачеха - Филипп
  22. 1966 - Весёлые расплюевские дни - Максим Вараввин и Полутатаринов
  23. 1966 - Берегись автомобиля - Сокол-Кружкин, тесть Семицветова
  24. 1966 - В городе С. - Дмитрий Ионович Старцев (Ионыч)
  25. 1967 - Возмездие - Серпилин
  26. 1968 - Семь стариков и одна девушка - юрисконсульт
  27. 1968 - Виринея - Магара
  28. 1968 - Служили два товарища - командир полка
  29. 1968 - Бриллиантовая рука - Лёлик
  30. 1968 - Золотой телёнок - Васисуалий Лоханкин (роль вырезана при монтаже)
  31. 1969 - Швейк во Второй мировой войне - Адольф Гитлер
  32. 1969 - Адъютант его превосходительства - атаман Ангел
  33. 1969 - В тринадцатом часу ночи - Овинный
  34. 1969 - Вчера, сегодня и всегда - тетушка Бетти
  35. 1969 - Семейное счастье - Чубуков
  36. 1970 - Белорусский вокзал - Николай Иванович Дубинский
  37. 1970 - В тридевятом царстве - собачий магнат
  38. 1969 - Штрихи к портрету В. И. Ленина - Рязанов, Давид Борисович
  39. 1970 - Сохранившие огонь - Крутов
  40. 1970 - Любовь Яровая - Горностаев
  41. 1971 - Вся королевская рать - Бёрден-старший
  42. 1971 - Джентльмены удачи - шахматист в гостинице
  43. 1971 - Разрешите взлёт - Сахно
  44. 1972 - Ход белой королевы - отец Наташи
  45. 1973 - Дача - Павлик
  46. 1973 - Дела сердечные - Борис Иванович
  47. 1973 - Плохой хороший человек - Самойленко
  48. 1974 - День приёма по личным вопросам - Иванов
  49. 1974 - Одиножды один - Ваня Каретников
  50. 1975 - Страх высоты - Мазин
  51. 1976 - Одиннадцать надежд - Воронцов
  52. 1976 - 12 стульев (режиссёр Марк Захаров) - Ипполит Матвеевич (Киса) Воробьянинов
  53. 1977 - По семейным обстоятельствам - няня
  54. 1978 - Всё решает мгновение - Дед Нади
  55. 1978 - Инкогнито из Петербурга - городничий А. А. Сквозник-Дмухановский
  56. 1978 - Любовь моя, печаль моя - звездочёт
  57. 1979 - Инженер Графтио - Генрих Графтио
  58. 1979 - Пена - Манохин
  59. 1981 - Любовь моя вечная
  60. 1982 - Иван - Иван
  61. 1982 - Отцы и деды - дед Луков
  62. 1983 - Комический любовник, или Любовные затеи сэра Джона Фальстафа - Джон Фальстаф
  63. 1984 - Время желаний - Владимир Дмитриевич
  64. 1987 - Холодное лето пятьдесят третьего... - Копалыч/Старобогатов (озвучание И. К. Ефимов)

6.3. Озвучивание мультфильмов

  1. 1960 - Машенька и медведь - Медведь
  2. 1961 - Ключ - Голова Змея Горыныча
  3. 1961 - Муравьишка-хвастунишка - старый муравей
  4. 1963 - Бабушкин козлик
  5. 1963 - Как котёнку построили дом - Бульдозер
  6. 1964 - Жизнь и страдания Ивана Семенова
  7. 1964 - Кіт-рибалка - Ведмідь
  8. 1964 - Хто поїде на виставку?
  9. 1964 - Жабеня шукає тата - Крокодил
  10. 1965 - Ваше здоров'я!
  11. 1965 - Пастушка і сажотрус - козлоногий
  12. 1965 - Пригоди коми і крапки - клякса-отаман
  13. 1965 - Рікі-Тікі-Таві - Наг
  14. 1965 - Портрет - осел
  15. 1965 - Чиї в лісі шишки? - Вовк
  16. 1966 - Походження виду - перша людина
  17. 1966 - Про злу мачуху - Петрушка-оповідач
  18. 1966 - Хвости - Вовк
  19. 1967 - Коваль-чаклун - Гасту Одноокий
  20. 1967 - Легенда про злом велетня - злий велетень
  21. 1967 - Паровозик з Ромашкова - Репродуктор
  22. 1967 - Раз, два - дружно!
  23. 1967 - Слоненя - Крокодил
  24. 1967 - Мауглі.Ракша - Тигр Шер-Хан
  25. 1967 - Чесне крокодільское - Вулкан
  26. 1968 - Козеня, який вважав до десяти - капітан Гусак
  27. 1968 - Кіт у чоботях - Людожер
  28. 1968 - Мауглі.Викрадення - Тигр Шер-Хан
  29. 1968 - Обережно, щука - Рак
  30. 1968 - Русалочка - екскурсовод
  31. 1968 - Найбільший друг - Крокодил
  32. 1968 - Чуня
  33. 1969 - У країні невивчених уроків - землекоп, Білий ведмідь
  34. 1969 - Примхлива принцеса - Король
  35. 1969 - Лисиця, ведмідь і мотоцикл з коляскою - Ведмідь
  36. 1969 - Ми шукаємо пляму - двірник дядя Федя
  37. 1969 - Ну, постривай!(Випуск 1) - Вовк
  38. 1969 - Сонячне зернятко - восьминіг
  39. 1969 - Вкрадений місяць - диктор
  40. 1969 - Мауглі.Останнє полювання Акела - тигр Шер-Хан
  41. 1970 - Ананси (Казка джунглів) - цар-тигр Вусатий-Смугастий Тринадцятий
  42. 1970 - Бобри йдуть по сліду - Рак, Олень
  43. 1970 - Лісова хроніка - Вовк
  44. 1970 - Мій друг Мартин
  45. 1970 - Ну, постривай!(Випуск 2) - Вовк
  46. 1970 - Мавпа з острова Саругасіма - Дракон
  47. 1970 - Казка мовиться - Королевич
  48. 1970 - Відважний Робін Гуд - Шериф Ноттінгемський
  49. 1970 - Мауглі.Битва - Тигр Шер-Хан
  50. 1971 - Алло, Вас чую! - Радіоприймач
  51. 1971 - Як ослик щастя шукав - Гусак
  52. 1971 - Ну, постривай!(Випуск 3) - Вовк
  53. 1971 - Ну, постривай!(Випуск 4) - Вовк
  54. 1971 - Мауглі.Повернення до людей - Тигр Шер-Хан
  55. 1971 - Чужі сліди - Вовк
  56. 1972 - Заповітна мрія - дідусь Осел
  57. 1972 - Коля, Оля і Архімед - римський центуріон
  58. 1972 - Куди летиш, Вітар? - Птахолов Бенкан
  59. 1972 - Ну, постривай!(Випуск 5) - Вовк
  60. 1972 - Ну, постривай!(Випуск 6) - Вовк
  61. 1972 - Ну, постривай!(Випуск 7) - Вовк
  62. 1972 - Фока - на всі руки дока - цар Балда
  63. 1973 - Весела карусель. Небилиці в лицях - Никодим
  64. 1974 - Ну, постривай!(Випуск 8) - Вовк
  65. 1974 - Мішок яблук - Вовк
  66. 1974 - Молодильні яблука - Сірий вовк
  67. 1976 - Ну, постривай!(Випуск 9) - Вовк
  68. 1976 - Ну, постривай!(Випуск 10) - Вовк
  69. 1977 - Як гриби з горохом воювали - цар Боровик, купець Дубовик
  70. 1977 - Ну, постривай!(Випуск 11) - Вовк
  71. 1977 - Гніт (кіножурнал) (епізод № 182 "Руками не чіпати") - Вовк
  72. 1978 - Дід Мороз і сірий вовк - Вовк
  73. 1978 - Ну, постривай!(Випуск 12) - Вовк
  74. 1978 - Подарунок для найслабшого - Лев
  75. 1979 - Летючий корабель - Водяний
  76. 1980 - Мореплавання СОЛНИШКІН - штурман
  77. 1980 - Ну, постривай!(Випуск 13) - Вовк
  78. 1981 - Так зійде - Бобр
  79. 1982 - Трав'яна ЗАПАДЕНКО - прикажчик Яків
  80. 1983 - Вовчик - сірий хвостіще - Вовчик
  81. 1984 - Ведмідь - липова нога
  82. 1984 - Ну, постривай!(Випуск 14) - Вовк
  83. 1985 - Ну, постривай!(Випуск 15) - Вовк
  84. 1986 - Ну, постривай!(Випуск 16) - Вовк
  85. 1993 - Ну, постривай!(Випуск 17) - Вовк [6]
  86. 1993 - Ну, постривай!(Випуск 18) - Вовк [6]

Примітки

  1. 31.10.07 Папанов Анатолій. Він любив тільки театр. 85 років від дня народження актора - www.tvkultura.ru/news.html?id=185000
  2. Папа Папанов -
  3. Театральна енциклопедія. Гол. ред. П. А. Марков. Т. 4 - М.: Радянська енциклопедія, Ніжин - Сярев, 1965, 1152 стб. з іл., 6 л. іл.
  4. Пам'яті Анатолія Папанова - www.papanov.ru / bio.html
  5. Папанов, Анатолій Дмитрович - RuData.ru - www.rudata.ru / wiki / Папанов, _Анатолій_Дмітріевіч
  6. 1 2 Використані архівні звукозапису

Література


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Головня, Анатолій Дмитрович
Мишкіс, Анатолій Дмитрович
Артамонов, Анатолій Дмитрович
Ниточкін, Анатолій Дмитрович
Коньков, Анатолій Дмитрович
Анатолій
Анатолій (Грисюк)
Анатолій Затворник
Могилевський, Анатолій Ісаакович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru